Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Повишена невротичност


Recommended Posts

Здравейте на всички в този чудесен форум! :)

От доста време следя материалите на Вашия сайт, както и именно този радел на форума. Наистина адмирирам усилията, които терапевтите полагат, за да помогнат на изгубените, търсещи Пътя. Продължавайте в същия дух!

Моята история е следната:

На почти 22 години съм, студент, който има сравнително често срещан проблем (съдейки по останалите теми, повдигани тук :)). Никога през живота си не съм имал връзка, което поражда специфичното чувство на празнота у мен, избиващо в повишена невротичност. Занимавал съм се със значителен обем литература, свързана с психоаналитичната теория и различните терапевтични перспективи. След като преминах през основните хипотези за невротичната болест, стигнах до извода, че при мен тя се дължи именно на липсата на връзка с нежния пол (колкото и банално да звучи). Опитвал съм се през годините да изградя нещо с няколко девойки, но досега никога не съм имал кой знае какъв успех. Нещата никога не са стигали до задълбочаване и все не мога да прекрача т.нар. "приятелска зона". :) Не съм от този тип мъже, които когато излизат с жени се паникьосват и не могат да обелят нито дума, напротив - в много ситуации съм общувал свободно с тях, но крайният резултат никога не е бил задоволителен.

Предполагам, че основната причина, поради която не съумявам да стигна по-далеч, се корени в базисната ми неопитност и липса на вяра в собствените способности. В някакъв смисъл съм се комплексирал от факта, че досега не съм общувал интимно с жена. Това определено ме потиска и подхранва невротичната ми страна. Подсъзнанието ми постоянно ме 'подсеща', че трябва да променя нещо, но като че ли не съм толкова подготвен, че да намеря подходящото решение със собствени усилия.

Интересувам се от духовност в най-широкия смисъл на думата и смятам, че проблемът е изцяло в мен. Опитвал съм се да се подлагам сам на анализ, но ми се струва, че този подход в моя случай не е особено адекватен. Освен това понякога правя опити да тълкувам посланията на несъзнаваното, които се проявяват в сънищата ми.

Обмислял съм неведнъж варианта да се възползвам от услугите на компаньонка, за да придобия известна увереност, но съм дълбоко убеден, че това няма как да реши проблема ми в дългосрочен план. Опасявам се точно от последствията на подобно необмислено действие - че ще се задейства собственият ми Свръхаз, който после цял живот ще ми натяква, че съм допуснал огромна грешка. В известен смисъл мисля, че няма да мога да понеса натиска, който би ми оказала именно тази психична инстанция.

Апелът на писмото, с което се обръщам към Вас, е да ме насочите как е възможно сам да преодолея тази временна 'криза', която ме задушава и ме кара излишно да рефлектирам върху някои незначителни въпроси. Ще се радвам на всякакви предложения, които биха могли да ми помогнат.

Писах малко хаотично, но се надявам, че ще разберете общата ми нагласа.

Предварително Ви благодаря и желая всичко най-добро!

Слънчев и успешен ден! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Адмирации за четенето, самоанализите, опита с тълкуването на сънищата! В дългосрочен план това е част от едно цялостно самопознание и мъдрост, която градиш!

Както виждаш обаче, специално по отношение на общуването с жените, в свръхаза ти съществува бариера, която ти е трудно да надскочиш! Трудно ти е да чуеш нормалните женски не-та, които една нормална жена е длъжна да каже?! В несъзнаваното ти живее страх от провал и отхвърляне, които компенсираш с доста знания, интелектуализации, стремеж за контрол и сигурност? Виж се за няколко срещи за структурирана работа с психотерапевт - осъзнай структурата на характеровите си движения, преживей страха си от отхвърляне, научи се да бъдеш в допир с него с отношение вместо поставяне бариерата на суперегото ти, на ползване на силата му! Тогава се виж с пик ап коуч. Или посети семинари на тази тема. И преди всичко такъв коуч, който заедно с теб практикува теренна работа! За броени срещи работата с психотерапевта и пик ап коуча могат да помогнат да преодолееш бариерата си! Трябва ти малко! Имаш ли мотивацията? Висока ли е? Наистина ли искаш да посрещнеш активно страха си и го превърнеш в смелост?

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...