Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Движението и различните видове спорт

Recommended Posts

Здравейте,

Работата ми е на компютър и в последно време съм започнал да увеличавам размерите си :D.

Знам че движението е здраве... но може ли някой да ми препоръча конкретни методи освен разходките и фитнеса (не обичам фитнес).

Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Искам да ви споделя, че намерих отговора за себе си. :)

Движението съчетано с музика има силно въздействие върху организма и здравето.

И така преди известно време "случайно" попаднах на една школа по салса танци. Хармонията между движение, мисъл и емоция винаги води до нещо добро. Имам страхотни резултати.

Препоръчвам танци и повече движение на всички компютърни маниаци.

Движението е живот. Движението е здраве. Всичко в Природата се движи.

Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет :) ,

Танца наистина е удоволствие, но и той иска да му отделиш време. Когато човек харесва нещо и го изучава - изпитва и удоволствие от практикуването му. Например една двойка по състезателни танци с удоволствие танцува в дискотеката, докато голяма част от хората не изпитват същата наслада поради простата причина, че не се чувстват в "свои води". Всъщност това е и основната разлика според мен между клубовете по танци и дискотеките. В един клуб всички имат общата цел да се научат да танцуват и изпитват удоволствие от хармонията между музика и движение. Така се получава един своеобразен език в който чувствата понякога се изразяват много по-добре. Или иначе казано танца е добър метод за изразяване на душата :)

Аз също го препоръчвам горещо за разтоварване от ежедневното напрежение.

Танцувайки :dancing yes:

Антикал

:D

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте:),

това наистина е интересно:). Иво, ако е възможно разбира се (не всяко нещо може да облечемн сполучливо в думи), би ли споделил какъв ефект има от салсата?

Поздрави,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Първо да спомена, че едни от най-сериозните проблеми на съвременните хора са проблемите с чувствата (или сърцето както се казва) и с нервната система. Много скандали, проблеми, злополуки се дължат именно на това - неуравновесени чувста. Има различни методи за съзнателна работа върху чувствата, но музиката, особено, когато е съчетана с движения, е един от най-приятните. За мен салсата е един такъв метод.

Ще я опиша както я чувствам...

Често отивам на танци уморен, раздразнен, претоварен (все въпрос на чувства и на регулиране на нервната система). След като стъпя в залата и започна да танцувам лошото ми настроение и мисли изчезват като с магическа пръчица. През цялото време се усмихвам и се чувствам страхотно. Добро впечетелние ми направи, че повечето хора от групата, на която попаднах не пушат и не пият (или пък го правят в ограничени количества). Поне върху мен, този танц има силно и ползотворно емоционално и психическо влияние... А и е много забавно. Препоръчвам салсата (или пък някакъв вид танци) на всеки, който търси същия ефект.

Не знам дали излезе сполучливо описание... но това беше накратко.

Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Иво!

Мога да ти препоръчам нещо което лично съм го изпробвала.Преди години, поради разл.фактори отслабнах килограми които паднах под нормалната норма за мойта височина / в.178см;-46,5кг. /Само си представи...Проблема ми беше, че в продължение на 1год. усилено ядене, витамини и ред други неща по лекарско предписание- резултат 0.Зачетох една книжка"Тибетски тайни на младостта и здравето",но сега мисля че заглавието е сменено.Между другото дълго време я нямаше на пазара.

Там е описана една история за извора на младостта,която съдържа 6бр.елементарни физически упражнения.Те връщат баланса и нормализират теглото, ако си над нормата сваляш, ако си под нормата качваш.Та с тях се оправих, а майка ми свали до толкова, че си влезна в дрехи от 18-тата си годишнина, а тогава беше на 43год.Трябва обаче да ги правиш редовно в смисъл вскеки ден сутрин или вечер, както ти е удобно.

Бях скептично настроена и с резерва към тях, но резултата е супер!Също влиаят и на външния вид.Почваш да изглеждаш по енергечен и младолик и наистина ставаш такъв, но РЕДОВНО.Упражненията са Тибетски и действат.

Успех и поздрави!

Таня2 :v:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет и от мене! :)

Танцът е прекрасно нещо! Между другото твърди се, че чрез него се раздвижва вътрешната ни енергия, активизират се чакрите, което от своя страна води до усещане за пречистване и удовлетворение.

И аз като Иво по цял ден стоя на компютъра (но поне не си увеличавам обиколките :) все още). За съжаление нямам време да ходя на танци. Просто си намирам друг вид физическа дейност, която да ме разтоварва от т.нар. нервно напрежение - размествам си стаята, бъркам бетон, карам ролери в коридора.

Понякога, ако и това не мога да правя, си представям, че танцувам. И се чувствам добре. :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Искам само да спомена, че едно от най-комплексните движения ( сложни ) е плуването. И понеже сме на прага на лятото - препоръчвам на всички компютърни маниаци да отделят и малко време за море, или басейнчета. Аз лично също прекарвам доста време пред компютрите, но спорта си ми е страст, а наи-вече футбола.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз обичам дългите разходки, които също не са за изхвърляне, когато човек има време. А аз вярвам, че поне веднъж седмично всеки може да намери време, стига да иска. Чакам с нетърпение по-топлите дни, в които ще мога да се разхождам, без да ми е студено :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Иво, караш ли велосипед ? Слава Богу, идва пролетта - така че - всеки ден Паневритмия + посрещането на изгрева и движението с велосипед ( здравословно+икономично ). Пробвай и преживей! Наскоро гледах Shall We Dance с Ричард Гиър - добър филм! Любов +Светлина+Мир+Радост !

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И аз го гледах филма е невероятен. Дори вчера гледах как са го снимали. Пак се зарибих да ходя на танци. Аз танцувах салса, но отдавна не съм ходила. Приятно е да танцуваш и всички да са усмихнати и ведри :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Животът е движение ... уж е ясно, но иска ми се да поразсъждавам малко за това как да намерим посоката на нашето движение (растеж - развитие - реализация) което на практика се проявява в 4 основни направления/посоки - ум, сърце, воля и душа. Духът е центърът. Как го разбирате това , приятели?Знам, че да се самоопределиш значи да познаваш силите , с които разполагаш, да знаеш в каква посока да го подвижиш, за да ги използваме разумно в животаси.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благост, благодаря за съветите за колелото, добра идея е. Наистина чакам пролетта с нетърпение.

Относно темата за движението и здравето, наистина че може да се разсъждава в един по-философкси аспект. За да е здрав човек трябва не само да има движение, обмяна на енергии в тялото, но също и в сърцето и в мисълта - чисто сърце, светъл ум, силен дух, широка душа. "Здрав дух в здраво тяло" казва българската поговорка.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте на всички :) не си падам много философ или по разсъжденията но знам някои неща от личен опит :: за движението бих ви казал мн. неща :) но първото което бих искал да споделя е при застой на човешкото тяло костите се калцирват, което прави хората по дървени и лесно чупливи(костите) ограничават се физически със всеки изминал ден,седмица ... моят сввет как можете да ставате по гъвкави и свободни ввв вашето движение е да започнете да тренирате в зависимост от желанието ви :) например единственното което се сещам в момента е йога, бойно искуство :) все още се двоумя дали е полезна гимнастиката и брейка :) за фитнеса това нещо не ви оправя там костите емптен се калцирват ... :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:yinyang:

Eто например един спорт който с течение на времето завладя и се разпространи мн бързо по целият свят, известен от филма "YAMAKASI" и "YAMAKASI 2" -> спорта с име "free running" "Parkour" "urban free flow" :)

та ето едно линкче от където можете да видите някой друг клип на хората практикуващи този спорт http://info.datacom.bg/IvoDWviO_pk/ този спорт също така се развива и в БГ :) е например тази 7 ще се събират абсолютно всички free runneri в БГ от Бургас, Варна, Пловдив ... в софия да направят общ клип :) това ви го казвам като инф :)

още нещо интересно за този спорт погледнато от философска гледна точка променя погледът към света който ни заобикаля, от друга страна мн барзо се стига до спортна медитация :) пълна средоточеност върху спорта :) и най интересното е че когато вървят по улиците минават по пътища по които повечето хора биха си казали по добре да заобиколя :) този екстремен спорт има за целта да научи практикуващите го на свободно преминаване от една точка до друга независимо какви са препятстеията :)

ето и два линка ::

urbanfreeflow.com

urbanfreeflow.hit.bg

:::::::::::::::::::::::

:::::::::::::::::::::;:

::::::::::::::::::::;::

никои ли нищо няма да псодели нещо тренировки нещо ? каквото и да е :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей, IvoDWiO!!!??? Ама ти си бил голям бързак, споко, другарче , споко! Нали първо трябва да се светнем! Бързата работа ..почти винаги е срам за майстора, разбира се ако майстора не е висша класа! почакай да влезем в час!

Вика му се ...чакам с гооолямо търпение!

Все така активен и спонтанен!

Любов + Светлина + Мир +Радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей! Ти коя зодия си, щото аз съм от предразположените към калциране...хе хе ! Ако не се движа! Аз обаче много активно се движа,,,по планини и разни страни и градове, и по разни постове и форуми и на разни езици! Движение на всички нива!

И се чувствам великолепно! Играейки най - вече Паневритмия!

Ти запознат ли с с движенията? Поразгледай! И опитай!

За разнообразие в преживяванията!

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

аз съм козичка и от толкова приключение за днес сега ме боли кракът и не мога да отида на айкидо :Р ама съм си споко защото така или иначе цял живот ще го тренирам и то всеки ден :) един път да пропусна няма да ми се отрази на нивото :) обаче на здравето ще ми се отрази добре :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Значи станахме две.. щото и аз съм от тоя отбор!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бягам отвреме на време в парка, не знам дали е за здраве или повече за разнообразие и с велосипед понякога се разхождам когато ме повикат , иначе сам не ми се кара. И плуването през лятото.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравйм,Иво,

Супер е това за свободното бягане - аз съм добър бегач, напоследък не бягам, нещо се обезсмисли вътрешно самото действие за мен, но зависи какво влагаш, разбира се - например последователите на шри Чинмой всичките бягат по примера на Чинмой - вид медитативно бягане, с техники с енергията и медитация каквато си искаш. А знаеш ли за тибетските бегачи - лонг лонг па - бягат по 200 км. на ден в транс, в полу левитация... Аз и сега си потичвам еи така по малко, но несериозно. В казармата бягах по 20-на км. без задъхване, с лекота. А три пъти съм минавал 100 км. вървене за 24 часа с тур. дружество Владислав, Варна. За този форум би била удачна и темата за бойните изкуства - както външни, така и по-вътрешни - . Не случайно се наричат ДО(Дао) - път! В максималното напрежение на един двубой човек е максимално в мига, тук и сега, цепи секундата на 10, мисълта е надхвърлена, и работи интуицията, започва се да се предусеща движението на противника, човек може да има изживявания по-дълбоки от някаква мързелива статична медитация, да не говорим че за тези изкуства се иска себеотдаване и чист и силен живот... Знаеш ли например какво значи киокушинкай до - пътят на първичният дух. Изисква се голяма вътрешна сила за тези изкуства... и защото много от последователите на дух. учения я нямат, ги отричат под предлог че има насилие в тях - ами, то е все едно да отречеш самият живот - но не се иска отричане, а трансформиране!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ами, да! Явно тук има само разсъждаващи, но не и спортуващи! ... :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Какво значи "спортуващи"?

Поради необходимост и удоволствие карам почти всеки ден колело по 30мин., работата с която си вадя пари е предимно физическа, харесва ми самото движение... това значи ли че "не спортувам" ? Играя също баскетбол с удоволствие и вдигам тежести, но нямам време - гледам да съчетавам "спортуването" с начина на живот.

За мен, ако човек няма цел да стане професионален спортист, ежедневното чисто спортуване (като културизъм, футбол, и пр.) е загуба на време и липса на мъдрост. Колко много практически неща могат да се направят за това време, със същите тези мускули, бял дроб, сухожиля, кости и ... ентусиазъм. Иначе гледам да поддържам форма чрез физическа активност за всички мускули, но и да не е самоцелно, "за спорта".

Такова е мнението ми, и се старая да е аргументирано :).

ПП: IvoDWviO, тоя спорт "градско свободно бягане" съм го виждал мaй, готин е, но за мен ежеднвеното му спортуване без цел е или за тийнейджъри, или за профи-спортисти, или за наивни възрастни :).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, форумци! От 30 години спортувам :-) Запо4нах, защото бяха казали на родителите ми, 4е за децата, боледували от бронхо-пневмония и воден плеврит, е полезно :-) И от тогава и до днес (с изкючение на периода на бременността) все съм по тренировки и състезания. Това е част от мен и се чувствам прекрасно, тонизирано, без страх от двубои или спорове, с желание за сътрудни4ество. Част от качествата са възпитани в индивидуални спортове, а други в колективни. Сега тренирам бойни изкуства, като водя и дъщеря си от нейната 3,5 година. И двете се чувстваме прекрасно :-)

Здрав дух - здраво тяло :-))

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×