Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Спанака и Попай моряка


Recommended Posts

Днес в нета се натресох на следния диалог:

След като през 1931г. по телевизията в Щатите пускат филмчето за смелия моряк Попай употребата на спанак нарастнала с 33%.

Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При описване резултатите от направено през 1870 г. немско изследване на съдържанието на желязо в различни храни, десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била публикувана десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена през 1937 г., но чрез пресата и филмите за Попай Моряка (започнали през 1929 г.) в масовото съзнание вече се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак.

и допълнение: в спанака, копривата и другите "набедени" храни се съдържат вещества, които свързват желязото и пречат на всмукването му от организма.

Недочетох, но май не всяка анемия е недостиг на желязо. Във всеки случай бях чел, че ако в продаваните витамини има желязо, по-добре е да не се купуват, защото то е вредно. Май с близането на лъжица се взема нужното количество, но малко ми звучи и като мит. Тука котката да се намеси и да ми припомни с чешмяната вода ли хората се снабдяват с желязо и защо ми се върти някакъв спомен, че спомена същото и за калция EM_YoCi191.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

КалциЯт му е майката!

/един прИподавател казваше - Профилактиката му е майката, кулеги!,

докато деканът ни казваше - Профилактиката е фундамент на здравеопазването, колеги!/

Дописвам, че пропуснах да пиша - от водата ние усвояваме ... каквото има - погледнете съдържанието на една бутилка - това всичкото магнезий, калций, фосфор... калий, натрий... усвояваме ги... е, вероятно не всичките, защото той организмът си регулира сам резорбцията в зависимост от нуждите...

...

Признавам, че анемиите не ме вълнуват особено... но поне се сещам веднага за две класификации - 13 вида срещу 17 вида според това дали е въз основа на патофизиологичен или клиничен признак правена...

Има си желязо-дефицитни и желязо-недефицитни анемии.

Коприва не ям, а спанак не обичам : )

...

Витамини на хапчета не консумирам. За съжаление нямаме катализатори при химическото производство, които да имат селективен ефект върху една от двете оптично активни форми... с други думи... искаме да синтезираме витамин С /лявовъртяща аскорбинова киселина/ ... смесваме суровината и добавяме катализатор /не ме карайте да ровя за подробности, забравил съм от какво се синтезираше в промишлени условия/ - и се получава рацемична смес /смес от равни количества лявовъртяща и дясновъртяща аскорбинова киселина/ ....

Въпросът, който би възникнал в съзнанието ви е - тази дясновъртящата форма има ли някакъв ефект?

Има. Пречи на лявовъртящата /алостерично инхибиране/. От химична гледна точна... не е ясно дали ще може една оптически неактивна смес да има положителен ефект... макар че има проучвания, че завишаването на дозата неколкократно има слабоизразен положителен ефект в сравнение с отрицателна контролна проба /плацебо/ и значително по-слаб ефект от контролна положителна проба /с лявовъртяща киселина/.

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Хапвай и лук... не се надявай само на водата. По възможност - суров. Примерно салатка. Гръцка, Шопска ...

Зелените части на растенията също - ама тука по спомен... а част от спомените ми са емпирични.

Така например, леля ми си беше насяла арпаджик с надеждата да яде лук.

Ама не расте и това е!?

И един ден разбра що не расте - щото като си пусне котката да се разхожда из двора... и нейната работа беше първо да отиде и да опасе квото е порасло...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

 Предполага се, че родината на това растение е древна Персия (Иран). През 16-ти век кралица Катерина де Медичи допринесла много за разпространението и популяризирането на спанака в Европа.  Той бил нейна любима храна и тя го консумирала всеки ден, като нейните готвачи използвали повече от сто рецепти за приготвянето му. В днешно време  той е разпространен навсякъде по света, но най-големите му производители са САЩ и Холандия.

Спанакът заема първото място между всички листни зеленчуци по отношение на своето съдържание на ценни хранителни съставки, като каротеноиди (бета каротин, лутеин, ксантин и хлорофилин) и флавоноиди,  действащи като противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни агенти.  Здравословният ефект на спанака върху повечето от физиологичните процеси в човешкия организъм се дължи също така и на  високото съдържание на фосфор, желязо, калий, калций и магнезий. Освен това той е богат източник на витамините К, А, С, някои витамини от групата В и фолиева киселина.  Листата му са богати на протеини (около 3.4%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните  качества на спанака е,  че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.

Установено е, че спанакът значително намалява риска от рак и оказва положителен ефект при лечение на различните негови форми– на пикочния мехур, простата, черния и белия дроб.  В контролирано лабораторно изследване е установено, че екстрактът от спанак значително забавя деленето на човешки ракови клетки на стомаха и кожата. Друго изследване, проведено в края на осемдесетте години върху възрастни жени от Ню Инглънд доказва, че консумацията на спанак е обратно пропорционална на разпространението на рака на гърдата. Фолиевата киселина, токоферолът, хлорофилинът действат чрез различни механизми на лечението и превенцията на злокачествените заболявания.

Спанакът предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това се дължи от една страна, на неговите натурални фосфолипиди (холин и иноситол), предпазващи артериите от  втвърдяване, а от друга – на специфичните му протеини, които редуцират нивата на холестерола и другите мастни отлагания в кръвоносните съдове. Известно е, че голям брой от компонентите на спанака, в това число калият, фолиевата киселина и антиоксидантите, имат много благоприятен  неврологичен ефект. Някои учени смятат, че той е полезен и за болните от Алцхаймер.

Спанакът спомага за регулирането на кръвната захар при диабетиците. Високото съдържание на бетакаротини го прави  изключително полезен за зрението. Предпазва от възпаления, сърбеж, язви на очите и катаракта. Някои изследователи твърдят, че той предпазва и от свързаната с възрастта  дегенерация на макулата. Консумацията на спанак, или приемът на хранителни добавки от това полезно растение, има изключително важно значение за здравината на костите. Витамин К активира производството на остеокалцин, основнен неколагенов протеин, който укрепва калциевите молекули в костта. Освен този витамин K,  калцият и магнезият също оказват много благотворен ефект върху здравината на костите. Приемът на този зеленчук под всякаква форма е добра алтернатива за  превенция на остеопорозата. Той е много полезен и за бременните жени и плода. Фолиевата киселина, съдържаща се в него, е необходима за правилното развитие на нервната система на фетуса и го предпазва от тежкото заболяване спина бифида, а витамин А е необходим за формирането на белия  му дроб. Децата и подрастващите също имат изключителна нужда от спанак, тъй като неговите протеини, витамини и минерали съдействат за правилното развитие на младия организъм. Освен при тези заболявания, спанакът има много полезен ефект при анемия, запек, високо кръвно налягане, диспепсия и чернодробни заболявания.

Спанакът е препоръчван от диетолозите и лекарите като изключително полезна храна, съдържаща всички необходими съставки за една балансирана и здравословна диета.

 

източник

 

Умен човек е Попай моряка и ясно защо бил толкова силен!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...