Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
vorfax

Спанака и Попай моряка

Recommended Posts

Днес в нета се натресох на следния диалог:

След като през 1931г. по телевизията в Щатите пускат филмчето за смелия моряк Попай употребата на спанак нарастнала с 33%.

Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При описване резултатите от направено през 1870 г. немско изследване на съдържанието на желязо в различни храни, десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била публикувана десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена през 1937 г., но чрез пресата и филмите за Попай Моряка (започнали през 1929 г.) в масовото съзнание вече се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак.

и допълнение: в спанака, копривата и другите "набедени" храни се съдържат вещества, които свързват желязото и пречат на всмукването му от организма.

Недочетох, но май не всяка анемия е недостиг на желязо. Във всеки случай бях чел, че ако в продаваните витамини има желязо, по-добре е да не се купуват, защото то е вредно. Май с близането на лъжица се взема нужното количество, но малко ми звучи и като мит. Тука котката да се намеси и да ми припомни с чешмяната вода ли хората се снабдяват с желязо и защо ми се върти някакъв спомен, че спомена същото и за калция EM_YoCi191.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

КалциЯт му е майката!

/един прИподавател казваше - Профилактиката му е майката, кулеги!,

докато деканът ни казваше - Профилактиката е фундамент на здравеопазването, колеги!/

Дописвам, че пропуснах да пиша - от водата ние усвояваме ... каквото има - погледнете съдържанието на една бутилка - това всичкото магнезий, калций, фосфор... калий, натрий... усвояваме ги... е, вероятно не всичките, защото той организмът си регулира сам резорбцията в зависимост от нуждите...

...

Признавам, че анемиите не ме вълнуват особено... но поне се сещам веднага за две класификации - 13 вида срещу 17 вида според това дали е въз основа на патофизиологичен или клиничен признак правена...

Има си желязо-дефицитни и желязо-недефицитни анемии.

Коприва не ям, а спанак не обичам : )

...

Витамини на хапчета не консумирам. За съжаление нямаме катализатори при химическото производство, които да имат селективен ефект върху една от двете оптично активни форми... с други думи... искаме да синтезираме витамин С /лявовъртяща аскорбинова киселина/ ... смесваме суровината и добавяме катализатор /не ме карайте да ровя за подробности, забравил съм от какво се синтезираше в промишлени условия/ - и се получава рацемична смес /смес от равни количества лявовъртяща и дясновъртяща аскорбинова киселина/ ....

Въпросът, който би възникнал в съзнанието ви е - тази дясновъртящата форма има ли някакъв ефект?

Има. Пречи на лявовъртящата /алостерично инхибиране/. От химична гледна точна... не е ясно дали ще може една оптически неактивна смес да има положителен ефект... макар че има проучвания, че завишаването на дозата неколкократно има слабоизразен положителен ефект в сравнение с отрицателна контролна проба /плацебо/ и значително по-слаб ефект от контролна положителна проба /с лявовъртяща киселина/.

Редактирано от Емил от Льонеберя

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

Хапвай и лук... не се надявай само на водата. По възможност - суров. Примерно салатка. Гръцка, Шопска ...

Зелените части на растенията също - ама тука по спомен... а част от спомените ми са емпирични.

Така например, леля ми си беше насяла арпаджик с надеждата да яде лук.

Ама не расте и това е!?

И един ден разбра що не расте - щото като си пусне котката да се разхожда из двора... и нейната работа беше първо да отиде и да опасе квото е порасло...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

 Предполага се, че родината на това растение е древна Персия (Иран). През 16-ти век кралица Катерина де Медичи допринесла много за разпространението и популяризирането на спанака в Европа.  Той бил нейна любима храна и тя го консумирала всеки ден, като нейните готвачи използвали повече от сто рецепти за приготвянето му. В днешно време  той е разпространен навсякъде по света, но най-големите му производители са САЩ и Холандия.

Спанакът заема първото място между всички листни зеленчуци по отношение на своето съдържание на ценни хранителни съставки, като каротеноиди (бета каротин, лутеин, ксантин и хлорофилин) и флавоноиди,  действащи като противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни агенти.  Здравословният ефект на спанака върху повечето от физиологичните процеси в човешкия организъм се дължи също така и на  високото съдържание на фосфор, желязо, калий, калций и магнезий. Освен това той е богат източник на витамините К, А, С, някои витамини от групата В и фолиева киселина.  Листата му са богати на протеини (около 3.4%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните  качества на спанака е,  че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.

Установено е, че спанакът значително намалява риска от рак и оказва положителен ефект при лечение на различните негови форми– на пикочния мехур, простата, черния и белия дроб.  В контролирано лабораторно изследване е установено, че екстрактът от спанак значително забавя деленето на човешки ракови клетки на стомаха и кожата. Друго изследване, проведено в края на осемдесетте години върху възрастни жени от Ню Инглънд доказва, че консумацията на спанак е обратно пропорционална на разпространението на рака на гърдата. Фолиевата киселина, токоферолът, хлорофилинът действат чрез различни механизми на лечението и превенцията на злокачествените заболявания.

Спанакът предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това се дължи от една страна, на неговите натурални фосфолипиди (холин и иноситол), предпазващи артериите от  втвърдяване, а от друга – на специфичните му протеини, които редуцират нивата на холестерола и другите мастни отлагания в кръвоносните съдове. Известно е, че голям брой от компонентите на спанака, в това число калият, фолиевата киселина и антиоксидантите, имат много благоприятен  неврологичен ефект. Някои учени смятат, че той е полезен и за болните от Алцхаймер.

Спанакът спомага за регулирането на кръвната захар при диабетиците. Високото съдържание на бетакаротини го прави  изключително полезен за зрението. Предпазва от възпаления, сърбеж, язви на очите и катаракта. Някои изследователи твърдят, че той предпазва и от свързаната с възрастта  дегенерация на макулата. Консумацията на спанак, или приемът на хранителни добавки от това полезно растение, има изключително важно значение за здравината на костите. Витамин К активира производството на остеокалцин, основнен неколагенов протеин, който укрепва калциевите молекули в костта. Освен този витамин K,  калцият и магнезият също оказват много благотворен ефект върху здравината на костите. Приемът на този зеленчук под всякаква форма е добра алтернатива за  превенция на остеопорозата. Той е много полезен и за бременните жени и плода. Фолиевата киселина, съдържаща се в него, е необходима за правилното развитие на нервната система на фетуса и го предпазва от тежкото заболяване спина бифида, а витамин А е необходим за формирането на белия  му дроб. Децата и подрастващите също имат изключителна нужда от спанак, тъй като неговите протеини, витамини и минерали съдействат за правилното развитие на младия организъм. Освен при тези заболявания, спанакът има много полезен ефект при анемия, запек, високо кръвно налягане, диспепсия и чернодробни заболявания.

Спанакът е препоръчван от диетолозите и лекарите като изключително полезна храна, съдържаща всички необходими съставки за една балансирана и здравословна диета.

 

източник

 

Умен човек е Попай моряка и ясно защо бил толкова силен!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×