vorfax 422 уведоми модератор Добавено Юли 3, 2012 Днес в нета се натресох на следния диалог: След като през 1931г. по телевизията в Щатите пускат филмчето за смелия моряк Попай употребата на спанак нарастнала с 33%. Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При описване резултатите от направено през 1870 г. немско изследване на съдържанието на желязо в различни храни, десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била публикувана десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена през 1937 г., но чрез пресата и филмите за Попай Моряка (започнали през 1929 г.) в масовото съзнание вече се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак. и допълнение: в спанака, копривата и другите "набедени" храни се съдържат вещества, които свързват желязото и пречат на всмукването му от организма. Недочетох, но май не всяка анемия е недостиг на желязо. Във всеки случай бях чел, че ако в продаваните витамини има желязо, по-добре е да не се купуват, защото то е вредно. Май с близането на лъжица се взема нужното количество, но малко ми звучи и като мит. Тука котката да се намеси и да ми припомни с чешмяната вода ли хората се снабдяват с желязо и защо ми се върти някакъв спомен, че спомена същото и за калция Сподели това мнение Link to post Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя уведоми модератор Добавено Юли 3, 2012 (edited) КалциЯт му е майката! /един прИподавател казваше - Профилактиката му е майката, кулеги!, докато деканът ни казваше - Профилактиката е фундамент на здравеопазването, колеги!/ Дописвам, че пропуснах да пиша - от водата ние усвояваме ... каквото има - погледнете съдържанието на една бутилка - това всичкото магнезий, калций, фосфор... калий, натрий... усвояваме ги... е, вероятно не всичките, защото той организмът си регулира сам резорбцията в зависимост от нуждите... ... Признавам, че анемиите не ме вълнуват особено... но поне се сещам веднага за две класификации - 13 вида срещу 17 вида според това дали е въз основа на патофизиологичен или клиничен признак правена... Има си желязо-дефицитни и желязо-недефицитни анемии. Коприва не ям, а спанак не обичам : ) ... Витамини на хапчета не консумирам. За съжаление нямаме катализатори при химическото производство, които да имат селективен ефект върху една от двете оптично активни форми... с други думи... искаме да синтезираме витамин С /лявовъртяща аскорбинова киселина/ ... смесваме суровината и добавяме катализатор /не ме карайте да ровя за подробности, забравил съм от какво се синтезираше в промишлени условия/ - и се получава рацемична смес /смес от равни количества лявовъртяща и дясновъртяща аскорбинова киселина/ .... Въпросът, който би възникнал в съзнанието ви е - тази дясновъртящата форма има ли някакъв ефект? Има. Пречи на лявовъртящата /алостерично инхибиране/. От химична гледна точна... не е ясно дали ще може една оптически неактивна смес да има положителен ефект... макар че има проучвания, че завишаването на дозата неколкократно има слабоизразен положителен ефект в сравнение с отрицателна контролна проба /плацебо/ и значително по-слаб ефект от контролна положителна проба /с лявовъртяща киселина/. Редактирано Юли 3, 2012 от Емил от Льонеберя 1 jul reacted to this Сподели това мнение Link to post Share on other sites
vorfax 422 уведоми модератор Добавено Юли 3, 2012 Да разбирам, че Попай моряка е наркотично зависим към плацебо, а калций усвояваме чрез чешмяната вода? 1 jul reacted to this Сподели това мнение Link to post Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя уведоми модератор Добавено Юли 3, 2012 Хапвай и лук... не се надявай само на водата. По възможност - суров. Примерно салатка. Гръцка, Шопска ... Зелените части на растенията също - ама тука по спомен... а част от спомените ми са емпирични. Така например, леля ми си беше насяла арпаджик с надеждата да яде лук. Ама не расте и това е!? И един ден разбра що не расте - щото като си пусне котката да се разхожда из двора... и нейната работа беше първо да отиде и да опасе квото е порасло... 1 jul reacted to this Сподели това мнение Link to post Share on other sites
Донка 6922 уведоми модератор Добавено Март 31, 2015 Предполага се, че родината на това растение е древна Персия (Иран). През 16-ти век кралица Катерина де Медичи допринесла много за разпространението и популяризирането на спанака в Европа. Той бил нейна любима храна и тя го консумирала всеки ден, като нейните готвачи използвали повече от сто рецепти за приготвянето му. В днешно време той е разпространен навсякъде по света, но най-големите му производители са САЩ и Холандия. Спанакът заема първото място между всички листни зеленчуци по отношение на своето съдържание на ценни хранителни съставки, като каротеноиди (бета каротин, лутеин, ксантин и хлорофилин) и флавоноиди, действащи като противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни агенти. Здравословният ефект на спанака върху повечето от физиологичните процеси в човешкия организъм се дължи също така и на високото съдържание на фосфор, желязо, калий, калций и магнезий. Освен това той е богат източник на витамините К, А, С, някои витамини от групата В и фолиева киселина. Листата му са богати на протеини (около 3.4%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните качества на спанака е, че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка. Установено е, че спанакът значително намалява риска от рак и оказва положителен ефект при лечение на различните негови форми– на пикочния мехур, простата, черния и белия дроб. В контролирано лабораторно изследване е установено, че екстрактът от спанак значително забавя деленето на човешки ракови клетки на стомаха и кожата. Друго изследване, проведено в края на осемдесетте години върху възрастни жени от Ню Инглънд доказва, че консумацията на спанак е обратно пропорционална на разпространението на рака на гърдата. Фолиевата киселина, токоферолът, хлорофилинът действат чрез различни механизми на лечението и превенцията на злокачествените заболявания. Спанакът предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това се дължи от една страна, на неговите натурални фосфолипиди (холин и иноситол), предпазващи артериите от втвърдяване, а от друга – на специфичните му протеини, които редуцират нивата на холестерола и другите мастни отлагания в кръвоносните съдове. Известно е, че голям брой от компонентите на спанака, в това число калият, фолиевата киселина и антиоксидантите, имат много благоприятен неврологичен ефект. Някои учени смятат, че той е полезен и за болните от Алцхаймер. Спанакът спомага за регулирането на кръвната захар при диабетиците. Високото съдържание на бетакаротини го прави изключително полезен за зрението. Предпазва от възпаления, сърбеж, язви на очите и катаракта. Някои изследователи твърдят, че той предпазва и от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Консумацията на спанак, или приемът на хранителни добавки от това полезно растение, има изключително важно значение за здравината на костите. Витамин К активира производството на остеокалцин, основнен неколагенов протеин, който укрепва калциевите молекули в костта. Освен този витамин K, калцият и магнезият също оказват много благотворен ефект върху здравината на костите. Приемът на този зеленчук под всякаква форма е добра алтернатива за превенция на остеопорозата. Той е много полезен и за бременните жени и плода. Фолиевата киселина, съдържаща се в него, е необходима за правилното развитие на нервната система на фетуса и го предпазва от тежкото заболяване спина бифида, а витамин А е необходим за формирането на белия му дроб. Децата и подрастващите също имат изключителна нужда от спанак, тъй като неговите протеини, витамини и минерали съдействат за правилното развитие на младия организъм. Освен при тези заболявания, спанакът има много полезен ефект при анемия, запек, високо кръвно налягане, диспепсия и чернодробни заболявания. Спанакът е препоръчван от диетолозите и лекарите като изключително полезна храна, съдържаща всички необходими съставки за една балансирана и здравословна диета. източник Умен човек е Попай моряка и ясно защо бил толкова силен! Сподели това мнение Link to post Share on other sites
B__ 1921 уведоми модератор Добавено Март 31, 2015 На този спанак все му върви това с десетичната точка. Няма 34% протеини, а 3.4% по-скоро. Сподели това мнение Link to post Share on other sites