Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зекирица


Донка

Recommended Posts

Миналата година за пръв път останахме в лагера на Зекирица. Вълшебно място! На няколко километра от началото на лифта за Езерата и от Паничище, но спокойно и "диво" достатъчно, за да не намира човек останки от барбекю-туристи или стада домашни животни. От поляната се вижда почти цяла Рила - Мальовица, Мусала, Молитвеният връх на езерата... Лагерът е тих и задружен, пълен е с деца. Братята и сестрите, които са започнали да летуват тук, са направили пътечка до изворчето и са се погрижили за него по-най-добрия възможен начин. Всяка сутрин посрещахме изгрева и после - паневритмия. Имаше и беседи, братски обяд, а вечер песни край огъня. Рила ни нахрани с дъхавите си малини и никак не ни се тръгваше.

Ето само няколко мига оттам.

sml_gallery_377_90_412234.jpgsml_gallery_377_90_109183.jpgsml_gallery_377_90_61924.jpgsml_gallery_377_90_256036.jpg

тук

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Моля, някой да ми даде повече информация за лагера там. Ще има ли и тази година? Как да стигна до Зекирица? Докъде се отива с кола? Ще съм благодарна, защото искам да заведа там малкото си дете.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Лора! 

За да стигнеш до Зекирица, трябва да отидеш до самия лифт на Паничище. малко след колелото на лифта има бариера. Там трябва да кажеш на охраната, че сте за лагера на братството на Зекирица, защото не пускат случайни хора (има опасност да се заблудят). Пътят се влошава прогресивно и накрая се превръща в черен път, по който колите на горското влачат трупи. Но ние и другите лагеруващи минаваме с натоварени опели, така че не е невъзможно. Ние оставихме шофьора да изкачи багажа без нас, за да не товарим излишно колата по неравния път и стигнахме пеш - около 4-5 км за вървене в гората са повече от приятно прекарване. Няма да се отклонявате никъде - вървите само по основния път - най-широкия. Малко преди финала пътят завива вляво и заобикаля една стръмнина. Веднага след като изкачите, се виждат табелите, на които пише, че се намирате на Зекирица. Колите могат да стигант до самия лагер - с каквото количество багаж ви е необходимо и можете дори да ги спрете до самата палатка. Имаше дори ванове-палатки. 

Лагерът не се вижда до последния момент, защото палатките почти всички са вътре сред дърветата. Трябва да излезете на една широка поляна, но има път и вътре в гората. Лагеруващите си строят тоалетни и ги поддържат в добра хигиена - там си има постоянен състав - много благи и весели хора от Бургас, Варна, Хасково и други градове. Поляната за Паневритмия е очарователна. Има извор, който лагеруващите са превърнали в чешма и не е далече от лагера - спокойно си носим туби не само за пиене, но и за къпане дори. Пере се до чешмата но се внимава да не се замърсява. Всеки сам се справя с отпадъците си - органичните се закопават в ями, а другите се събират и се изхвърлят в контейнерите в Паничище или в Сапарева баня. 

Ние тази година ще отидем за няколко дни през август, но нашите приятели ще постоят повече - с цялото семейство. В лагера има много деца, които играят заедно. Намират се и братя и сестри, които се занимават с тях. 

Ако имаш нужда от някаква специфична информация - питай, ще се опитам да бъда полезна :)

 

ПП. Сега видях, че си от Варна - ако искаш, мога да ти намеря телефони на постоянно лагеруващи там семейства и братя и сестри от Варна. 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Дони за прекрасната и изчерпателна информация. Вече нямам търпение да дойде месец август. Ще се радвам да получа някои телефони на постоянно лагеруващи там приятели.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...