Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ПР и натрапчиви мисли


Recommended Posts

Здравейте,

Моят проблем с ПА датира от около 4 години. Всичко започна от прилошаване на улицата- омекване на краката, подкосяване, сърцебиене, побиваха ме тръпки, зачервяване на лицето... и след купища изследвания и констатирането, че клиничната ми картина е добре, ме изпратиха на консултация с психиатър. Изписа ми ципралекс- по 1 таб. сутрин и нещата се оправиха- но за голямо мое съжаление само за около година, след това всичко се върна с нова сила.. Смениха ми лекарствата- минах през золофт, флуанксол.. но нищо не се променяше- "обливането" на вълните, тръпките, сърцебието и виенето на свят продължиха. Върнаха ципралекса по 1/2 таб. в комбинация с ксанакс 0,25мг и карбамазепин. След последната консултация психиатър ми каза, че изглеждам превъзбудена и спря ципралекса. Останах на карбамазепин и ксанакс. За мое учудване, след спирането на ципралекса не се чувствах толкова зле, но се появиха ужасни натрапчиви мисли- как ще се случи нещо ужасно, как мога да се нараня, че ще полудея и ще скоча от някъде. Консултирах се с хомеопат, даде ми препарати, но ефекта е нулев. Не мога да спя нормално, будя се, страх ме е да остана сама, а преди 4 години когато започна всичко нямаше проблем да стоя сама, даже бързах да се прибера и когато си влезнех от врата всичко минаваше, но сега не е така и този факт ме плаши ужасно много.

Реших да почна отново ципралекса по 1/2 таб. но се чувствам много зле- сърцебиене, изпотяване, тръпките се върнаха.. преди спираше всичко това, сега го предизвиква. От 3 дни го пия и натрапчивите мисли като че ли понамаляха, но физическите симптоми са ужасни. Единственото което ме облекчава е ксанакса, но се усещам замаяна след като го приема.Всичките ми близки настояват да спра ципралекса, но тези мисли ме убиват и не знам какво да предприема.

Голямото ми желание е вече да си имам детенце, но тези натрапчиви мисли не ми дават мира, имам чувството че полудявам...

Ще Ви бъда много благодарна, ако ми дадете съвет.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

http://www.beinsadou...showtopic=11060

В тази тема съм пояснил-при паническо разстройство когато човека е с ниско самочувствие в един момента паниката се овладява, но идват натрапливостите и тогава ужаса наистина е голям.Всеки друг съвет освен този,че трябва да започнеш психотерапия е безполезен.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Д-р Първанов,

много Ви благодаря за отговора. Прочетох материала които сте постнали в отговора си и видях себе си в него- Подходът при третата група: контрол върху симптомите и паниката се овладява. При малка част остават елементи на соц. фобия, но се работи за повишаване на самочувствието и нещата се решават. В тази група има един много неприятен вариант. Паниката е овладяна, човекът знае, че няма да умре, но самочувствието му е ниско. То отново генерира адреналин, той дава повишена тревожност и идват натрапливостите. (ОКР) Такива хора се молят паниката да се върне, защото натрапливостите са нещо много по-неприятно. Но паниката няма как да се върне- човекът знае, че няма да умре- за пръв път някой разбита какво имам предвид!

Психиатъра при които ходя е и психотерапевт, но освен смяна на лекарства и посещения един път на 2-3 месеца друго не е предприел.

Ще Ви бъда много благодарна, ако ми препоръчате някои при които да започна психотерапия, защото искам един път за винаги да се избавя от тази "болест".

Забравих да поясня, че съм от София

Редактирано от Орлин Баев
Сливане на две мнения в едно.
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...