Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тайнството на любовта


Деанна

Recommended Posts

Какво е в днешно време любовта между мъжът и жената?

Любов - изтъркана дума.

Любов - недостижим блян.

Любов - има я само в любовните романи и филми.

любовта между мъжът и женат днес е на показ. И тя се отдръпва, защото е свенлива, защото е тайнствена. Тя не може да устои на светлините на прожекторите. Любовта си отива, за да остане голата истина - просто едни тела в анатомическа откровеност. Няма вече тайни. Няма копнежи. Но може да има човек всичко, друго каквото поиска. Всякакви пози, всякакви екзотични красавици/красавци. Всичко вече е позволено - няма табута.

Но любовта не си е отишла. Тя просто чака, да бъде усетена, от някой, който в днешните информирани времена има сетива за нея.

Как мислите, възможно ли е днес мъж и жена да сключат брак, без да са се познавали интимно?

Ами ако се окаже, че не си подхождат?

А ако си подхождат сексуално, гаранция ли е, че това ще е завинаги?

На мен лично ми трябваха много години за да разбера, това, което мисля днес по тези въпроси.

Любовта е тайнство.

Може да знаеш всичко за секса, за ерогенните зони, всички пози, всички видове еротика и секс и безброй начин за сексуално удоволствие - това би трябвало да означава, че жриците на любовта наистина са най-щастливите жени в любовта.

Но днес малко жени може да кажат, че са щастливи в любовта. Имат свободата да избират партньор, но идеалният партньор липсва.

Нормално - когато гардероба е препълнен, няма как да знаеш какво да облечеш/друг проблем на съвременната жена/

Идеалния партньор е този, който обича жената. Който изпитва порив да я опознава, да я кара да се чувства като разлистващо се цвете. Но този партньор не може да го види гледайки, а със затворени очи.

Един танц и една целувка, биха и казали много повече за мъжът, отколкото и най-страхотният секс с него.

Подходящият мъж няма да я носи буквално на ръце, но деликатната й душа ще се чувства носена в небесата.

Когато настъпи мигът, двамата ще откриват всичко помежду си не като по книга, а допир след допир.

Какво като мъжът знае 99 начина да доведе жената до оргазъм, ако не знае единственият, който неговата любима би отвел до екстаз.

Какво, ако жената знае всички пози, ако не успява да бъде за него загадка всеки път, да бъде различна, нова и той да няма нужда от друга.

Тези мои размисли, не са породени нито от консерватизъм, нито от романтизъм. Мислех си, че знам всичко за това, което се случва между мъжът и жената, докато не бях докосната от тайнството на любовта и разбрах , че нищо всъщност не знам - любовта е тайнство. Всичко е като за първи път, загадъчен порив и светло разкриване.

Линк към коментар
Share on other sites

Как мислите, възможно ли е днес мъж и жена да сключат брак, без да са се познавали интимно?

Практика е при получаването на виза.

Любовта е вечна, брака е клише.

Линк към коментар
Share on other sites

Много красиво е написаното от Деанна..Дори ще си го запазя на компютъра :)

Наистина в днешно време сексът е навсякъде...а всъщност е никъде, няма го "тайнството на любовта".

А по въпроса, дали е възможно, мъж и жена да сключат брак, без да са се опознали интимно - със и без брак няма гаранция за любовта. А и какво значи да опознаеш някого напълно в който и да е аспект? Нали постоянно се променяме..

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Поздрави на всички !!!

Благодаря за темата Деанна.

Сигурно имаш предвид това...

Сигнал - Лодка Ли Е Любовта

ГРАФА ИСКАМ ТЕ

Темата има нужда от продължение...

Редактирано от zoro2078
Линк към коментар
Share on other sites

Който иска да научи нещо повече, да се насочи насам - Михаил Иванов - Любов и сексуалност - 2 част

Михаил Иванов - Любов и сексуалност - 1 част

Редактирано от zoro2078
Линк към коментар
Share on other sites

O Mare e Tu - Andrea Bocelli & Dulce Pontes

Нека продължим с някои откъси...

"В живота, опитайте се да познавате хората не по тяхната външна проява, но по вътрешната им същност. За да познавате Учителя си, няма да бъде достатъчно да го наблюдавате само докато се храни или пие. Вие никога няма да го опознаете ако гледате само външната му обвивка. Но, ако проникнете зад външната черупка, тогава ще проникнете в областта, в която той наистина живее, и там ще го познаете. Той не е Изида, но забуленият Озирис, и ако вземете неговата проява, едно от покривалата му, за него самия, бързо ще се отегчите, но ако продължите и откриете какво стои зад покривалата, никога няма да се изморите и ще разкриете източник на безкрайна радост.

Това е начинът по който аз ви виждам. Ако не ви виждах по този начин, отдавна щеше да ми е дошло до гуша от вас! Аз бих казал: “Те са толкова безинтересни, все същите скучни лица”. За щастие, това не е начина, по който аз мисля. Много отдавна аз съм ви разсъблякъл, по същия начин, по който мъжът разсъблича жената. Не ме разбирайте грешно. Тенденцията, която мъжа има да разсъблича жената, за да я съзерцава, никога не е била разбирана правилно. Този инстинкт му е даден от Природата, така че да може да отиде по-надалеч от външната проява, отвъд и по-високо, където тя е наистина гола, в пълното си величие, чистота и светлина. Горе няма срам, тя не е съзерцавана заради нейното физическо тяло, а заради нейната душа, нейната Божественост. Хората не знаят как да интерпретират езика на Природата, те чувстват определени инстинкти и спират до тяхната най-груба проява, те се предават прекалено лесно и всичко свършва дотам.

Така че, като казвам, че ви събличам, не ме разбирайте погрешно. Имам в предвид, че не искам да ви познавам единствено на физически план, а по-нататък, на Божествен и когато ви погледна, виждам, че сте синове и дъщери на Бога. Това е необикновено, аз живея в радост и живота тече. В противен случай отдавна щях да си взема шапката и да си замина. Не трябва ли и вие да се отнасяте към мен по този начин, вместо винаги да гледате на външното? Това е добре като начало, но не спирайте дотам, защото така няма да придобиете много. Казвам това за ваше добро, така че да можете да намерите безкрайна радост, която носи живот."

"Например, любовниците не знаят че когато по време на секс заемат различни позиции те привличат съответни сили, полезни или разрушителни според позата. Мнозина се забавляват заемайки разни екзотични пози без да си имат и представа че така привличат или отблъскват определени сили. Посветените могат да ви кажат точно кои позиции са ползотворни и кои пагубни, но това е деликатна материя и сега не искам да спирам на нея. Искам само да предупредя мъжете и жените че когато практикуват тези практики без нужното истинско знание, те неминуемо ще им донесат само нещастие и болест. Никога не практикувайте нещо без да знаете какви ще са последствията. Посветените, които знаят всичко за това, предпочитат да се въздържат напълно. "

"Това което хората погрешно вземат за любов често са само приятни усещания, силни емоции, вулканични изригвания. Не, всичко това са физиологични, анатомични, биологични или фантасмагорични манифестации, но те не и любов! Вие ще кажете: “Но тогава какво е любовта?” О, ако само знаех, щях веднага да ви кажа, но засега още не ми е известно! Цял живот търся любовта, и всеки ден си казвам: “О, най-накрая разбрах какво е любовта!” И на следващият ден намирам още мъничко повече и си казвам: “Това е то! Този път наистина разбрах.” Единственото което знам със сигурност е че любовта е безгранична и поради това никога не мога да твърдя че я познавам. Най-много мога да кажа, че съм се докосвам до нея. Това е всичко! Но вие знаете какво е любовта, нали така? Чудесно, поздравявам ви! Моля ви, бъдете така любезни да ми кажете, защото аз още не съм сигурен. Тя е толкова необятна, толкова богата и различна, толкова красива и мощна, че ще ми трябват още стотици и стотици години да я позная както трябва. Но защо, ако познавате любовта, все още сте нещастни, болни и намусени? Това показва че любовта която познавате не е нещо истинско.

Любовта носи със себе си подаръците на вечният живот, величие и светлина. Ако не притежавате тези неща, значи нищо не знаете за любовта. Любовта идва от много високо, защото истинската любов е самият Бог. Това е нещо, което хората не знаят: това което те наричат любов е само много ограничена, деформирана, брутална проява на енергията на любовта в определени части на тялото им: това не е истинската любов. Ако искате да познаете любовта, трябва да я потърсите в извора и, и този извор е Бог, а негов представител в нашата система е слънцето. Ето защо трябва да стигнем до слънцето и да намерим любовта, която е живот, любовта която храни цялото творение.

Низшият вид любов изисква само удоволствие, задоволяване, възбуда и приятни усещания. Всъщност това изобщо не е любов, а апетит, начин за обсебване на другия, и понякога дори форма на насилие. И все пак това е така наречената любов към която всеки се стреми. И то толкова, че прибягват до помощта на медицината, до хапчета и хормони, екстракти от някои жлези и така нататък, само и само да удължат сексуалната си активност колкото се може по-дълго, така че да могат да се държат като животни докато станат на деветдесет и девет години! Докато аз искам да ви заведа в области където наистина ще знаете какво е любовта. Източника, единственият извор на любов е самият Бог."

Редактирано от zoro2078
Линк към коментар
Share on other sites

"

Всъщност, физическите тела на мъжете и жените са само посредници, предаватели на Небето или Ада, в зависимост от това какво те имат в главите и сърцата си. Със същите органи те могат да служат или на Небето или на Ада, но органите сами по себе си не са решаващи. Например, със същият нож, с който може някой да бъде наранен или убит, може да бъде освободен затворник или да се направи операция, спасяваща живота. По същия начин, половите органи не са нито добри, нито лоши. Това зависи от вас. Когато влезете в контакт с някого и го докосвате, вие можете или да го омърсите, или да спасите. Всичко зависи от това какво имате в сърцето и душата си. Със същата личност в ръцете ви, вие можете да достигнете както Небето, така и Ада. Можете да се забъркате с всички дяволи, които никога няма да ви оставят, ще ви мъчат и провалят, но също така можете да достигнете и ангелите, небесните същества. Това са неща, за които никой не мисли, ние правим всичко сляпо и автоматично. Ние чувстваме нужда и се впускаме в удовлетворяването и без да се спрем и осъзнаем, че зад този акт може да има цяла наука, дълбока наука. Небето ни е дало тези органи с определена цел, те са предопределени да изпълняват фантастични планове, но за момента те са използвани, за да си причиняваме вреда един на друг и да се забъркваме в астралните области.

Колко още неща могат да се кажат по този въпрос! Тази тема е необятно богата, обширна и важна. Важна, защото това е мястото, откъдето идва живота. И вместо да го съхраняваме , ние го губим. препоръчвам ви да медитирaте нaд тaзи темa и може би ще нaпрaвите някои открития. Аз не трябвa дa ви дaвaм всичко, не ми е рaзрешено. Товa сa толковa свещени истини, че aко ви се дaдaт просто ей тaкa сякaш не сa нищо вaжно, последствиятa бихa били кaтaстрофaлни. Ако не сте достaтъчно еволюирали, aко нямaте висок идеaл, дори истинaтa може дa бъде пaгубнa. Когато знаем истината прекалено рано, но нямаме подходящата подготовка, ние не можем да мислим за нищо друго и това може да бъде много опасно. Но аз ще добавя няколко думи, които могат да ви бъдат от полза. Един ден младо момиче дойде да ме пита относно проблем, който я тревожеше. Тя беше нещастна, защото където и да погледнеше, навсякъде виждаше образа на мъжки полов орган и колкото повече се бореше с това; толкова повече този образ я обсебваше. Тя не знаеше как да се освободи от него.

Аз и казах: “ Слушай, това не е толкова лошо, колкото си мислиш. Откакто свят светува, в определено време от живота си, жените са били в твоето положение. Мъжете също често виждат женската форма. Това не е катастрофа, няма причина да се плашиш. Проблема е, че никой не ти е казал, че това е естествено и не си била научена да го разбираш. Затова си в такова състояние. Природата е дала въображение на момчетата и момичетата, така че да ходят и да се търсят, иначе това ще бъде края на човечеството. Но поради липсата на правилно образование, много от тях губят здравето си. Аз ще ти дам един съвет и ти ще се оправиш и не само ще се оправиш, но и ще направиш голяма крачка към духовността. Виж сега, това е просто.

Какъв е този образ, който ти виждаш навсякъде? Нищо друго освен вечният принцип, активният, динамичен духовен принцип на Небесния баща, който е създал света. Това е образ, който ти е даден, за да те стимулира, така че да направиш чудно откритие. Всеки път, когато образа се появи, незабавно се свържи с Небесния Баща. Няколко минути след това вече ще си забравила как е започнало всичко и ще плуваш в Божествените райони. Тогава, вместо да се тревожиш, всичко ще бъде използвано. Лошо ще е, ако останеш фиксирана върху образа и си загубиш главата, вместо да го използваш, за да се изкатериш много високо и много надалече. Това е истинската опасност.” Аз повтарям това на всички: в Природата всичко е просто, хората са тези, които усложняват всичко и с това се разболяват. Какво лошо има в половите органи? Знаете ли колко време е отнело на Природата, за да ги създаде? Те съдържат най-дълбоко знание и красота. Целият живот е изразен в тях! Защо разкъсвате Божията работа и заменяте това величие с вашите собствени произведения? “Но”, казвате вие, “ако искаме да бъдем чисти, ние не трябва да мислим за тези неща.” Какво чисто има във вървенето против Природата? Винаги ви е било казвано да се борите против сексуалната сила, но тук ние ви даваме други методи, които се съдържат чисто и просто в това, да знаете как да намерите красотата и интелигентността, които съществуват във всичко.

Днес хората отхвърлят всички закони, всички правила, но покажете ми някой който се е освободил по този начин. Новият метод, мои скъпи братя и сестри, е прост и интелигентен. Той не създава конфликти, напрежения или осъждане и в прилагането му ще бъдем удивени от Природната интелигентност при създаването на органите на мъжа и жената, защото когато се обърнем към тези неща, стигаме до произхода на нещата. Благодарение на този метод ние чувстваме хармония, мир и просветление, които ни карат да горим от желание да дадем всичката тази радост на целия свят. Ето начина да еволюираме, вместо да се огорчаваме, както правят хората, които са неспособни да решат сексуалните си проблеми. Веднъж разбрали това, Цялото Творение и създания ще ви носят радост и вие ще виждате славата на Бога във всичко, навсякъде. Тогава ще живеете в чистота, защото няма да искате нищо друго, освен да разпространите тази радост, която прелива във вас."

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, zoro2078,за цитатите от книгата на Михаил Иванов, както и за хубавата песен - O mare e Tu:)

Човешката сексуалност в основата си e едно от най-свещените ne]a, дар от Природата. Човешкото съзнание е това, което я прави "мръсна". Замисляли ли сте се защо темата за секса предизвиква смях, шеги и т.н. дори у зрели хора? Защо има толкова "мръсни" вицове? Толкова трудно да разберем тази сила, с която сме дарени, а комплексите, свързани със сексуалността, са толкова дълбоко вкоренени в много хора, че тази тема много често предизвиква подобни реакции.

Линк към коментар
Share on other sites

Човешката сексуалност в основата си e едно от най-свещените нeщa, дар от Природата. Човешкото съзнание е това, което я прави "мръсна".

Подкрепям те...,но човешкото съзнание е сбор от модели...- а човека е объркан...(като малко дете)...

Поггрешните модели и норми на поведение ,които следваме са проблем на първа линия...Просто го няма добрия пример.Значи трябва да се потърси (а това е ключов момент - дали човека иска или се оставя на общото течение), намери и приложи. А това е нещо което трябва да свършиш сами...Друг начин няма!!! Въпроса е не ...дали да се прави секс или не или колко често и т.н. а КАК !!! И това се отнася общо взето за ВСИЧКО!!! {и извън секса}

един цитат който ми хареса, го копирах от едно място и реших да го споделя с вас...

"За всички вас… , които сте забравили как да се обичате! Обичайте се…. Аз ви обичам!"

Редактирано от zoro2078
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Много красива песен и текст, благодаря отново :) 

Прав си, че човекът е объркан, особено когато става дума за любов, а като не разбира нещо, човек обикновено го иронизира, неглижира и т.н.

 

Наскоро гледах "Новият Дон Жуан" с любимия ми актьор, Джони Деп и с Марлон Брандо. За който не го е гледал, става дума за младеж, който страда от раздвоение на личността - мисли се за Дон Жуан. Брандо играе ролята на неговия психиатър, който е зает с нелеката задача да го излекува от илюзиите му. Накрая "излекуван" е самият доктор - разговорите му с "болния" пациент на тема любов му отварят очите за много неща и накрая той преоткрива романтиката и страстта към съпругата си(Фей Данауей).

 

Освен че е страшно забавен, филмът е и доста сериозен. Една от темите, които засяга, е за маските, които всички носим.

 

Във връзка с темата поствам линк към една статия с цитати на Дон Жуан от филма за това, какво е любов, страст и секс през очите на "най-известния любовник":

 

http://thepolyman.com/2010/04/7-quotes-on-loving-women-from-don-juan/

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти мила за филма...интересен е...,но е нещо като - идеализъм на миналото...,сега е нужно нещо повече...

И отново...Сигнал - Лодка ли е любовта

Редактирано от zoro2078
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Петър Дънов, “Няма престъпна любов”

откъси...

 

 

 

Ако мъж и жена се обичат, тях в божествения свят вече са ги оженили, независимо от това, дали тук имат някакъв документ или не. За невидимия свят е важно как ще устои човек на любовта си, ще я запази ли докрай, или след година-две ще я загуби.

 

Мъжът представя главния мозък в човек, чрез който е свързан с външния свят. Жената представя слънчевия възел, чрез който е свързана с вътрешния, с Божествения свят. Слънчевият възел има отношение към цялата вселена, затова жената е по-близо до Божествения свят от мъжа. Това, което човек възприема чрез слънчевия възел или чрез симпатичната нервна система, е по-вярно от онова, което възприема чрез главния мозък.

 

Ако мъжете и жените се съединят в името на онези закони, които съществуват в природата, те могат да преобразят света!

 

“Жена” от санскритската дума „зео” означава „живот” на български. „Мъж” произлиза от санскритската дума „манас”, което означава същество, което мисли.

Мъжът и жената се съединяват, за да се развиват. Женитбата е необходима, за да се развиват и мъжът, и жената, да придобиват нови качества и да изучават законите.

 

Когато двама души се обичат, те и заедно си заминават. Те ще се слеят, ще бъдат едно и тъй ще си заминат заедно. Когато двама се обичат, в бъдеще те няма да бъдат двама, ще бъдат един.

 

Човек може да те обича, докато му даваш свобода.

 

Не питайте никого: „Ти обичаш ли ме?”. Щом питате, всичко ще изгубите. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. Как ние обичаме, това е наша работа.

 

Да обича, това е работа на душата. Не се бъркайте в нейните работи

 

Любовта е вечният стремеж на две души.

 

Любовта се проявява в живота извън времето и пространството. Тя не зависи от времето, нито от външните условия. Любовта идва от контакта на човек с Бога и се предава чрез вътрешен тласък, чрез вътрешен импулс.

 

Обичате ли някого, не му говорете за своята любов. Този, когото обичате, не трябва да знае какви чувства имате към него.

 

Любовта не е трайна, защото е толкова силна, че ако се застои, човек не би могъл да устои на нейните вибрации.

 

Хората не трябва да се питат взаимно: “Обичаш ли ме?” Това, което свети, не гори. Това, което люби, не говори.

 

Когато двама души се обичат, те внасят импулс към нещо велико в целия космос.

 

Смисълът на живота се състои в това, да намериш онзи, който те обича, и когото ти да обичаш.

 

Не можеш да обичаш някого, с когото не си имал връзка в миналото. Любовта между хората не се проявява само в един живот.

 

Като обичаш някого, ти трябва да мислиш какво добро да му направиш, да му предадеш любовта си по реален начин, да го задоволиш. Само така той ще разбере, че го обичаш.

 

Любовта е връзка на човешката душа с Бога.

 

За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки трябва да намери онзи, който го обича.

 

Когато обичаш някого, ти се оглеждаш в него като в огледало. И когато някой те обича, той се оглежда в теб.

 

Няма по-велико нещо за човек от това, да срещне една душа в света, с която да разговаря и от която да получи нещо ново, светло, което тя носи в себе си.

 

Да обичаш някого, това значи да го направиш щастлив.

 

Никога жената не трябва да плаче пред мъжа си, нито мъжът пред жена си.

 

От голямо значение е какъв човек те обича. Ако те обича обикновен човек, и ти ще станеш обикновен. Ако те обича талантлив човек, ще станеш талантлив. Ако те обича гениален, ще станеш гениален.

 

Когато обичаш някого, ти не можеш да живееш без него. Това е обич, това е вътрешният смисъл на обичта. Ако мислиш, че и без него можеш, ти не го обичаш.

 

Ако искате да ви посети любовта, пожелайте я от дълбочината на душата си. Винаги идва отговор на силните, искрени желания на човек, които излизат от неговата душа.

 

Колкото и да обичате един човек, не се приближавайте близо до него. Приближите ли се до него повече отколкото трябва, той ще ви разтопи.

 

Стойте на такова разстояние един от друг, че да не виждате лошите си черти. Докато са далеч едни от други, хората виждат само доброто в себе си. Щом се приближат повече отколкото трябва, те не могат да се търпят.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за откъса, zoro2078! Много мъдри слова на Учителя, особено ми хареса това: "Когато двама души се обичат, те внасят импулс към нещо велико в целия космос".

Но въпреки цялото ми уважение към Дънов, има неща в тази проповед,с които съм склонна да не се съглася. Например с това, че жената никога не трябва да плаче пред мъжа или обратното. Както и че не трябва да се приближаваме един към друг, за да не видим недостатъците на другия. Тогава не си ли изграждаме един фалшив образ за другия, не слагаме ли маски?  

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за откъса, zoro2078! Много мъдри слова на Учителя, особено ми хареса това: "Когато двама души се обичат, те внасят импулс към нещо велико в целия космос".

Но въпреки цялото ми уважение към Дънов, има неща в тази проповед,с които съм склонна да не се съглася. Например с това, че жената никога не трябва да плаче пред мъжа или обратното. Както и че не трябва да се приближаваме един към друг, за да не видим недостатъците на другия. Тогава не си ли изграждаме един фалшив образ за другия, не слагаме ли маски?  

Да, така извадено от общия текст, звучи неприемливо. Трябва да се прочете лекцията от която е извадката, за да се види основния смисъл. Като цяло, много от думите на Дънов са на принципа на притчите с отворен край, всеки да ги приеме според своето светоусещане и житейски опит. 

Ето една по различна гледна точка, включена от психологията. Не случайно женският плач се определя, като най - силното оръжие на жената. Той изразява слабост, която на инстинктивно ниво задейства мъжкия импулс да защити, да се бори, да бъде закрилник. По този начин жената задължава мъжа и то на едно подсъзнателно ниво. И при жената и при мъжа, това се случва инстинктивно, т.е. те не разбират защо го правят, просто следват природата. Това може да се превърне( и се използва от някои жени) в много силен метод за манипулация. 

 

Относно приближаването. Знаем че, във всеки от нас има светла и тъмна страна, няма хора само със светли страни. Ако вземем принципа, че подобното привлича подобно, вероятността да активираме своята тъмна страна при навлизането в тъмната страна на другия е голяма. Добре е всеки да открие сили сам да се справи с тъмната си страна. Това не е закон, разбира се, просто вариант. Да стоиш настрана е употребено метафорично, това не означава да не обичаш с цялото си сърце. Показвайки преди всичко светлите си страни, вероятността да осветиш тъмнината в другия, без да го разбираш е много голяма.

Линк към коментар
Share on other sites

Нещата могат да се изразят по много начини затова предполагам, че ще възприемете това, което ще ви кажа просто като един от начините, т.е. доброжелателно.

Няма светли и тъмни страни. Това е нашето отношение към нещата вътре в нас - светло или тъмно отношение.

Нали и това е определението на сянката у човека (психоаналитичната школа) - сянката е нещо, което е вътре в нас, но ние не искаме да го приемем. Все едно по някаква причина да мразя десния си палец и да не искам да го приема....и да искам да го отрежа....


П.С. Сега ще споделя едно мое усещане.

Ние си мислим,че като някой човек не ни приема или не ни приема обществото, то висшите сили също не ни приемат.

 

Човешкото приемане/неприемане няма място в другите светове.

 

Висшите сили представляващи истината приемат всеки един от нас. Независимо какъв е, дори убиец да е.

 

Има, обаче, едно мъничко условие. Едно грандиозно условие.

 

Човек трябва да приеме самия себе си, за да го приемат висшите сили.

 

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=12665#entry182776

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че Диди каза хубави неща.

 

Учителя казва и друго: "никога не давайте веднага любовта си на другия"

 

Той не говори за романтика. Говори за истинска любов.

 

Най-големият убиец на любовта е романтиката. А Лакримоза всички ние сме луднали по романтиката - не-Аз поведение,

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Прекрасно казано-човек трябва да се приеме ,за да го приеме Вселената!Но може ли пък човек да живее в някакъв непрекъснат контрол на чувствата и емоциите си?

Линк към коментар
Share on other sites

"Приемане" за мен няма нищо общо с "някакъв непрекъснат контрол". Би ли споделила, как правиш такъв извод?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Прекрасно казано-човек трябва да се приеме ,за да го приеме Вселената!Но може ли пък човек да живее в някакъв непрекъснат контрол на чувствата и емоциите си?

 

Мда...интересен коментар...

но как мислите...ако за "нормално възприемаемия" живот и действията в него е нужна воля и самоконтрол - каква ли трябва да е тя когато възприятията излезнат от нормалните си граници...

а по темата -

Когато две души се срещат...и нещата се завъртят...какво става със волята - къде е самоконтрола - всичко това отпада ли?!...

тогава само от слепи чувсва ли сме завладяни?!...

АКО за нормалния живот е нужна воля  и самоконтрол

- сверата на интимния живот НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ...

Редактирано от zoro2078
Линк към коментар
Share on other sites

Да сменим "контрол" с "осъзнаване".

 

Йогите с дългогодишна практика постигат много висока степен на осъзнаване.  ... и дори контрол на телесните функции .

Въпрос на приоритети.

Човек Е себе си и когато се контролира , и когато не се контролира.

Редактирано от Креми Стоилова (късметче)
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Глава Четвърта

Целта на Любовта е Светлината

Темата за любовта е необятна и необичайно богата. Към нея може да се подходи по различни начини – всъщност вече това вече е направено. За любовта е говорено от най-различни гледни точки: органична, психологична, физиологична, социална, морална и религиозна. Но подходът към любовта който практически е непознат на хората защото не им е бил разкрит е гледната точка на Езотеричната Наука.

Чух за дръзките експерименти които някои американски лекари и изследователи са провели наскоро. За да проследят физиологичният феномен който протича докато хората извършват полов акт, те свързват различни части на тялото на доброволците, мъж и жена, към записващи машини, и така наблюдават на екраните им различните извивки и честоти, които биват регистрирани докато мъжът и жената извършват сексуалният акт … целите омотани в жици! Изглежда че в Съединените Щати има изобилие от “разкрепостени” хора които са се освободили от старите морални табута в тази област, така че никога няма недостиг на доброволци: хиляди хора са готови да предложат услугите си! Относно изследователите, по-добре да не питаме колко внимателно следят данните на мониторите си по време на такива експерименти! И разбира се, никой не знае какво става в самите тях – без съмнение всякакви интересни реакции. Каква загуба че те самите не са свързани към регистриращите си машини! Но, каквото и да открият, те винаги ще бъдат много далеч от знанието на Езотеричната Наука.

Въпреки че учените знаят много за биологичната структура на хората, те никога няма да знаят цялата истина освен ако не изучат въпроса за излъчванията и еманациите на човешките тънки тела, за етеричните им и флуидни отделяния. Засега, разбира се, те дори нямат представа че такива неща съществуват. Но именно тези измерения на човешкото същество са най-важни и затова и те ме интересуват повече от всичко останало. Това което наистина има значение е къде отиват енергиите отделени по време на полов акт и какви резултати произвеждат, какви щети и разрушения причиняват или какви конструктивни, положителни ефекти произвеждат. Кой може да отчете и контролира всички тези сили? Няма ли да бъдат като изригващи вулкани, бълващи лава и пепел на главите на хората и изгарящи живи цели градове(говорейки символично!). Това е което мъжете и жените трябва да знаят. Ако всичко от което се интересуват е удоволствие, същности от нисък порядък, определени елементали, определени естествени подземни сили ще се възползват от силите които те излъчват, ще се хранят с тях за сметка на любовниците.

Посветените знаят за това още от древни времена. Трябва да знаете че когато мъжете и жените се интересуват само как да получат удоволствие, когато целта на половият им акт е низша, те привличат същества от долните светове които проникват в тях. А какъв хаос и опустошения само могат те да произведат за много кратко време … ! Силите на любовта са божествени и те трябва да се върнат в божественият свят! Когато любовниците са съзнателни за това, тогава цели йерархии от същества им помагат да канализират енергиите си и ги използват за доброто на човечеството и целият космос, защото те са изключително витални, жизнени енергии! Така че, над всичко друго най-важна е целта и ако мъжете и жените са напълно съзнателни за висшата природа на техният съюз, енергиите които те освобождават могат да постигнат велики неща. В такъв случай ангели и още по-високи същности се ползват от тях и непрекъснато помагат на любовниците да растат в силата и красотата. В тази насока съществува цяла наука, която е разпространена в Индия, Тибет и древен Египет. Тези които са били способни да приложат тези възвишени истини на практика са постигали здраве, сила, удължавали са продължителността на живота си и са придобивали определени сили. Силата на любовта е най-мощната енергия на света. Никоя друга сила не може да я надмине и дори да и се равнява. Любовта е всесилна.

Когато прегледам някои наскоро издадени книги или статии по въпроса за любовта, аз често се чудя защо авторите им никога не се допитват до мнението на посветените. Те ограничават изследванията си до тълпата, до човешкото стадо, което прави любов като животните. Заключенията от тези опити са верни, разбира се, защото се базират на експерименти с много хора, но в същото време не са верни, защото не включват опита на най-еволюиралите от човешките същества. Те също трябва да бъдат питани за мнението им по въпроса. Аз съм сигурен че ако те биха го дали то би било откровение за мнозина! Междувременно докторите съветват младите да правят любов по всякакъв начин очевидно вярвайки че по този начин ще ги освободят от всякакви нервни дисордери! Аз често съм имал възможността да говоря с хора които са следвали този съвет и те винаги са били в по-тежко положение от преди. Защо хората дават съвети когато не знаят нищо за структурата на човека? Това може да бъде решение за някого, но далеч не за всички.

Когато Господ е създал мъжа и жената, той ги е екипирал с перфектна система от канали, проводници и разклонители, чрез които сексуалната енергия може да намери пътя си към по-високи нива ако знаят как да я управляват. Тази система е на мястото си. Всеки мъж и жена я притежават, но единственият проблем е че или е ръждясала, или е запушена или несвързана. Той е снабдил хората със система с такава сложност и съвършенство, че когато започнат да я изследват, учените ще бъдат поразени. Но засега единствените които могат да ги видят са ясновидците, тъй като каналите за които говоря са с флуидна природа и следователно дори по-фини и чувствителни от нервната система. Ясновидците могат да видят пътя който тези енергии следват започвайки от най-долу и водейки п целият път до мозъка.

Ако не успеете да трансформирате тези сили незабавно, не се обезкуражавайте. Никога не трябва да се предавате с извинението че е трудно. Трябва да се опитвате и опитвате упорито и без умора да повтаряте усилията си, както паяка плете мрежата си. Вятъра я къса за кой ли път, но паяка продължава да се опитва докато накрая вятъра спре и той успява да завърши работата си. Докато ако не успее от първият път, ученикът често се предава и се връща обратно към посредственият си живот … само защото не е успял веднага! Но провала е нещо нормално: трябва да се изправите на крака и да продължите!

Повечето хора се задоволяват да утолят апетита на телата си по време на любовта. Те не дават и пет пари за нуждите на душата и духа си. Хората отделят цялото си време и внимание на телата си, възхищавайки им се, говорейки им, прегръщайки ги … правейки всичко най-екстравагантно, само и само да изцедят от тях най-голямото възможно количество удоволствие. За тях няма значение ако в резултат на това душата и духът им страдат и тънат в мрак. Аз никога не съм ви казвал да не се обичате. Напротив, трябва да се обичате колкото се може повече, но на по-високо ниво, не само на физическо. Не само да се впускате във възбуда и задоволяване, а после да заспите! Но никой няма каквото и да е желание да се издигне до по-високо ниво. Вместо да се подготвят за сексуалният акт в пълна съзнателност за важността му, те винаги бързат, бързат да скочат и потънат в блатото. Те толкова бързат, че нямат време да спрат и помислят. Вижте само как повечето хора “правят любов”: припрени, трескави движения, горящи от похот очи. Мъжете мислят само да задоволят апетита си, да разкъсат и погълнат жертвата си … и жените са твърде щастливи с това положение на нещата, те се наслаждават на блясъка в мъжкият поглед, който издава низките им страсти! Ако те бяха по-чувствителни и фини, те биха се ужасили от този поглед, защото той показва само че мъжът е готов да граби и погубва. Но те точно това искат. Те се омайват от него. Всъщност, жените такива каквито са сега, не се радват твърде много когато мъжът ги уважава и им се възхищава, когато ги гледа със светлина и чистота в погледа си. Те си мислят: “Хм, какво ли мога да чакам от него!”, и го изоставят. Жената инстинктивно желае да се чувства като тесто в ръцете на хлебаря: тя иска да бъде контролирана изкъсо, да бъде ръководена и подтискана. Ето на какво се наслаждава съвременната жена. Да бъде гледана с уважение и небесна чистота не значи нищо за нея. Разбира се, има изключения, но говорейки като цяло, това е положението на нещата!

Ако решите да живеете в светлина и да използвате любовта си в служба на истински духовна работа, ако искате да пиете от чистите води на небесата, вместо от инфектираните застояли локви долу(говорейки символично), като гледате в очите на другия след като сте правили любов, ще бъдете толкова изпълнени със светлина и радост, че после дни наред ще бъдете в това извисено чувство и хармония.

За да постигнете това не трябва да правите удоволствието ваша цел. Вие ще кажете: “Ако няма удоволствие, тогава какво остава?” Истината е че ще имате удоволствие, и то безкрайно по-голямо от всичко което сте опитвали преди, но от много по-чист вид, и най-важното, няма да загубите силите си. Резултата ще бъде твърде различен. Резултата ще бъде светлина, светлина и още повече светлина! Цялото Небе ще се радва на красотата на любовта ви*!

Вече мога да чуя някои от вас да казват: “Но, Учителю, това което искате от нас е невъзможно. Ние знаем много добре че светлината убива удоволствието и колкото сме по-съзнателни толкова по-малко удоволствие изпитваме!” Не, истината е че мисловната способност на човека му е дадена за да живее истинската любов по-съвършено. Без съзнанието примитивната, животинска част от човека ще завладее цялото човешко същество. Интелигентността, мисловната способност трябва да ръководи, контролира и сублимира човешките енергии. Да, знам, повечето хора намират удоволствие във вулканичните изригвания на половата любов без да осъзнават колко скъпо плащат за да изпитат тези мимолетни трошички радост. Като им дават пълна свобода те изгарят най-скъпоценните си материали. Всичките им идеи и планове за бъдещето, цялото им поетично вдъхновение бива погълнато от тези пламъци и едва по-късно те осъзнават че не им е останал никакъв устрем и ентусиазъм. Докато, ако дори и в най-върховите моменти на любенето поддържате светъл ума си и буден менталният си контрол, ако съзнанието ви е нащрек и насочва силите които сте освободили, тогава разбира се, няма да се валяте в грубото животинско удоволствие преживявано от повечето хора, удоволствие което е напълно извън техният контрол и което е лишено от благородството на духовното преживяване, но благодарение на съзнанието и мисловният ви контрол любенето ще се превърне в духовна практика и удоволствието ще бъде трансформирано в радост, възторг, екстаз и възхита. Да, всичко благодарение на присъствието на светлината! Толкова е жалко че хората отхвърлят възможността да направят известни усилия и да се научат да трансформират любовта си. Дори ако процеса на любене, както го правят повечето хора за известно време им носи известна утеха и ги освобождава от напрежението, в течение на годините те неминуемо губят цялата си светлина, блясък и вдъхновение. Докато тези които се научат да използват тази изключително мощна първична сила дадена им от Бога за много по-важни Небесни цели, живеят в съвсем друг вид радост и удоволствие. Те с възторг и благоговение плуват в чудесата които непрекъснато се разкриват пред тях.

Това което искам да ви кажа, мили братя и сестри, е че не трябва да спирате по средата на пътя. Трябва да отидете отвъд удоволствието. Не трябва да се задържате дълго на твърде ниско ниво. Трябва да се издигнете над сянката на облаците и да се взрете в слънчевата светлина. Каквото и да правите, във всичките си дела, не забравяйте да действате от позицията на светлата цел, не си позволявайте повече да бъдете задържани в сянката на облаците. Каквото и да правите, независимо дали вървите, ядете, работите или правите любов с някого, дръжте в съзнанието си вашата светла цел. Никога не правете нищо просто само за егоистично удоволствие. Човечеството върви към саморазруха точно защото всеки търси неговото собствено себично задоволяване. Вие че възразите: “Но ако никога не получаваме каквото и да е удоволствие от това което правим, всичко става безсмислено!” О, точно тук грешите! Всичко е свързано: когато има светлина и топлина, тоест разум и любов, удоволствието задължително ги следва. Просто качеството на удоволствието, природата и наситеността му се променят. Така че, мислете и медитирайте върху това и никога не забравяйте че трябва да си пробиете пътя до светлината. Ако любовта ви не произвежда светлина, не си струва да продължавате. Вие ще кажете: “Е, добре, първите десет пъти не проработи, но може би на единадесетия … “ Не, така само ще се износите и няма да стигнете до никъде!

Ако ме слушате и приложите каквото казвам на практика, ще видите че целият ви живот става прекрасен. Всъщност, аз знам че някои от вас вече го чувстват. Те самите ми казаха това. Ще се учудите ако прочетете някои от писмата които получавам. Те са толкова дълбоки и наситени с поезия, толкова пълни с мъдрост и красота, че ми се иска да ви прочета някои от тях за да се убедите какво става в сърцата и душите на вашите братя и сестри. Засега няма да го направя, защото ще си помислите че го правя от лична суета. Но, един ден ще ви прочета всичко това и вие ще видите какви бисери се съдържат в тези редове! Никой не би могъл да напише подобни писма ако новият живот не е разкрил в тях мъничък отвор, подобно на красиво кокиче!

Вземете за пример кокичето. Каква сила на съзнанието, каква мощ трябва да има то за да победи снега и дори зимната почва, която трябва да разчупи! А всъщност то е такова малко и крехко растение, с такива деликатни листенца, че дори и най-лекият допир ги наранява. Но почвата и снега му се подчиняват и му разрешават да порасне и разцъфти. Не е ли удивително? Каква е тази сила която задължава земята да се разтвори, каква е тази върховна енергия, която е скрита в това мъничко чупливо цветче, което надмогва всички препятствия? Да, силата на любовта преодолява всички трудности. А вие? Колко по-силни и мощни сте вие от едно кокиче? Вие сте по-силни, без съмнение, но не знаете как да използвате силата си! Трябва да се научите да използвате трудните обстоятелства, пречки и бариери които спират развитието ви, да си пробиете път през тях и да стигнете до светлината. Така се молете: “Ще вървя напред! Ще победя всички трудности и ще си пробия път. Искам да се издигна, искам да достигна висините, да пея песни на възхвала на Създателя ми!” Бъдете упорити, стремете се, настоявайте, бъдете постоянни, никога не спирайте да се борите, бъдете като кокичето! С течение на времето всичко ще ви се подчини, ще се издигнете, ще се реете високо над земята.

Знам че условията в които сте задължени да живеете са трудни, но не да забравяйте че когато светската суета ви повали на земята и ви лиши от всичкият ви магнетизъм и светлина докато се почувствате като живи погребани, винаги можете да се върнете тук в Братството, да се обновите и усилите контакта си с Божественият живот към който всички ние се стремим. Тук можете да възстановите живата си връзка и попълните запасите си от жизненост и издръжливост преди да се върнете обратно на бойното поле на света за да посрещнете трудностите си. Само тези чието съзнание е винаги нащрек и които винаги са в контакт и общение с небесните същества които са стигнали по-напред в еволюцията си ще могат да продължат да поддържат връзка с божественият свят и да получават силата и помощта от която се нуждаят. Ако разкъсате тази връзка, за известно време ще се чувствате свободни и облекчени от отговорностите които тя ви налага, и тъй като все още ще са ви останали малко трошици храна, все още ще имате с какво да преживявате. Но когато свършат, няма да има нищо което да ги замени тъй като те са флуидни частици идващи от по-високо ниво на съществуване и когато запасите ви се изчерпят, неизбежно ще започнете да се разпадате. Не се доверявайте прекалено на собствените си ресурси. Те не са неограничени. Или по-скоро трябва да кажа: разчитайте на себе си, но само докато продължавате да черпите сили от източника, от неизчерпаемият Извор.

Когато сме събрани всички заедно живота става действително прекрасен защото заедно можем да постигнем фантастични неща. Знаете че съществуват огромни акумулатори и батерии съхраняващи енергия, която може да се използва по различни начини. Така и ние представляваме една батерия способна да произведе достатъчно енергия за да предизвика отзвук по целият свят. Човешките идеи са истински батерии и ние трябва да ги свържем заедно, да ги свържем към мрежата и да ги впрегнем на работа. Но преди да го направим трябва да сме сигурни че батериите ни са достатъчно издръжливи да понесат мощните течения които чакат да преминат през тях. Това е което ние правим тук и всеки път аз, без дори да знаете, бягам да свържа енергията ни с главният процесор във висините. Вие идвате тук да се молите, пеете и медитирате заедно и засега не можете да видите резултатите от работата си. Но вижте всичките резултати които биват произвеждани в света: изгрява нова светлина, започват да се разпространяват нови идеи и никой не знае от къде идва всичко това.

Братството е уникална сила и ако бъдете съзнателни за работата която вършите, ще видите и резултатите. Това е работата за която ви подготвям. Физиците измислят всякакви видове батерии и акумулатори, но не знаят че най-добрата от всички батерии е човекът и когато тази батерия бива свързана към главният кабел и бъде дадена правилна насока, тя може да произведе невероятни количества енергия. Вие сте предопределени да извършите работа с огромно значение, мили братя и сестри, а не само да дойдете за малко да попеете и после да се прозявате и да си отидете. Ние трябва да изградим батерия от изключителни, мощни мозъци. Спрете да пилеете силите си, грижете се за тях и ги използвайте само за тази уникална, гигантска задача. В курса на историята рядко има такава уникална възможност.

Севр, 13 Април, 1968

:) Извинявам се, че в предния пост не съм написал от къде е тази част.

Любов и сексуалност Михаил Иванов

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"Грешно е да мислиш, че любовта ще се роди след дълго приятелство и настойчиво ухажване. Тя е плод на душевна близост, и, ако тази близост не се прояви след секунда, то нея няма да я има нито след година, нито след поколение."
 

"Пророкът", Халил Джубран.

 

Не ви ли се струва, че това изказване е крайно ?

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Някой ми казва: Ти любиш другиго повече от мене. – Не си разбрал любовта. Има само едно същество в света, което можем да любим – то е Бог. Ако любиш малките листенца, цветове и клончета повече от Бога, ти не си разбрал любовта, не си познал Божественото. Когато познавам един човек, аз познавам Божественото в него. Ако го обичам, то е пак заради Господа в него. Вън от Божественото, той е сух клон. Като сух клон, за мене, той не струва нищо. Аз бих го турил на огъня да изгори.

http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=624

:)  е това е крайно - точно

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...