Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зодиакални знаци - понятия и характеристики


Recommended Posts

От Уикипедия:

Символи на зодиакалните знаци:

zodiac-signs22222.JPG

Разположение на зодиакалните знаци в наталната карта:

astro-300x279.gif

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Кратки характеристики на зодиакалните знаци

Овен - огнен, горещ и сух, кардинален, управител Марс

Телец - земен, студен и сух, неподвижен, управител Венера

Близнаци - въздушен, горещ и влажен, подвижен, управител Меркурий

Рак - воден, студен и влажен, кардинален, Луна

Лъв - огнен, горещ и сух, неподвижен, Слънце

Дева - земен, студен и сух, подвижен, Меркурий

Везни - въздушен, горещ и влажен, кардинален, Венера

Скорпион - воден, студен и влажен, неподвижен, Марс

Стрелец - огнен, горещ и сух, подвижен, Юпитер

Козирог - земен, студен и сух, кардинален, Сатурн

Водолей - въздушен, горещ и влажен, неподвижен, Сатурн

Риби - воден, студен и влажен, подвижен, Юпитер

Земни знаци: Козирог (кардинален), Телец (неподвижен), Дева (подвижен)

Огнени знаци: Овен (к.), Лъв (п.), Стрелец (п.)

Въздушни знаци: Везни (к.), Водолей (н.), Близнаци (п.)

Водни знаци: Рак (к.), Скорпион (н.), Риби (п.)

Кардинални знаци: Овен(огън), Рак (вода), Везни (въздух), Козирог (земя)

Неподвижни знаци: Телец (з), Лъв (о), Скорпион (вода), Водолей (въздух)

Подвижни знаци: Близнаци (въздух), Дева (з), Стрелец (о), Риби (вода)

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Хороскопът представлява кръг от 360 градуса, разделен на 12 зодиакални знака, по 30 градуса всеки. Зодиакалните значи започват да се броят от 0 градуса Овен, като всеки следващ знак заема 30 градуса.

Дванадесетте дома в рождения хороскоп и местоположението на планетите в тях се изчисляват на базата на следните данни: ден, месец, година, час и минута на раждане. Асцендента маркира първи дом, а от него в посока обратна на часовниковата стрелка се броят и останалите домове. От този метод на изчисления се намират и позициите на 10-те планети в зодиакалните знаци и домовете, които символизират различни жизнени сфери.

Ъгловото разстояние между планетите се нарича аспект. Аспектите се измерват с градуси, различните градусови разстояния притежават специфично значение. Всяка планета, зодиакален знак и дом символизират специфични жизнени качества. Аспекти между две или повече планети показват обмен на енергия и по този начин предават специфични качества на планетите.

Четирите елемента – Огън, Земя, Въздух, Вода

4Elemente_bg.gif

В западната астрология съществуват четири елемента: Огън, Земя, Въздух и Вода. Те са разделени на две групи: Огънят и Въздухът притежават енергия Янг и символизират мъжкото активно и действащо начало; Водата и Земята притежават енергияИн и се символизират пасивно, чувствителноно и рецептивно женско начало.

Елементът Огън - Холеричен темперамент - Овен, Лъв, Стрелец

Трите огнени зодиакални знака Овен, Лъв и Стрелец изживяват качествата си активно, чрез борба, жизнерадост и вдъхновение. Хора с преобладаващи огнените знаци винаги се стремят да наложат личните си качества. Струпване на планети в огнения елемент подсилват тези Аз-качества.

Елементът Земя - Флегматичен темперамент - Телец, Дева, Козирог

Трите земни зодиакални знака Телец, Дева и Козирог се уповават на практичния си опит и на здравия разум. Техните действия са насочени към материалния свят и са силно свързани с него. Хора с акцент върху земния елемент притежават стабилност, постоянство, практичност и умение да се справят с ежедневието. Концентрацията на планети в земните зодиакални знаци са белег за бавно, но сигурно развитие в конкретна област.

Елементът Въздух - Сангвиничен темперамент - Близнаци, Везни, Водолей

Трите въздушни зодиакални знака Близнаци, Везни и Водолей символизират интелектуалната обмяна. Хора с преобладаващ въздушен елемент се нуждаят от свободна духовна обмяна с другите, за да се развиват. Качествата на планетите във въздушен зодиакален знак се изживяват в повечето случай на духовно и ментално ниво.

Елементът Вода - Рак, Скорпион, Риби

Трите водни знака Рак, Скорпион и Риби са високо чувствителни и ориентирани към емоциите. Планети във водния елемент предразполагат към повишена чувствителност към другите и изживяване на душевна свързаност. Хора с планети във водни знаци организират реалността си по това как усещат нещата и с какво се чувстват свързани в техните представи.

Трите кръста

3kreuze_bg.gif

Всеки от четирите астрологични елементи се комбинира с три различни качества: „кардиналност“, „фиксираност“ и „променливост“. Трите зодиакални знака от всеки елемент се проявяват в едно от трите качества (например кардинален огън, фиксиран огън, мутабилен огън). Всеки кръст се състои от представители на всеки един от четирите елемента.

Кардиналният кръст се състои от следните зодиакални знаци: Овен, Рак, Везни и Козирог. Те символизират началното състояние, започването на всяко телесно-душевно развитие.

Фиксираният кръст се състои от следните зодиакални знаци: Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Те символизират следващата фаза от развитието - оформянето и живото опазващото развитие. Заради живото опазващите си качества, този кръст играе изключително голяма роля в астромедицината. Когато планети в този кръст се намират в аспект квадратура една към друга, съществува опасност от живото застрашаващи болести или събития.

Променливият кръст се състои от следните зодиакални знаци: Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Те символизират възможностите за изменение на формата, начините, по които променяме и подобряваме живота си на духовно-ментален план.

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Донке, благодаря. Чакам продължението. Веднага си личи Професионалиста - преподавател при излагане и развиване на материала по темата!

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

Знаците от зодиака имат описателна функция, те не генерират действие, а само описват дома или планетата, която се намира в тях. Ако домовете в хороскопа са съдове, то знаците са течността в тях, а планетите - качеството на напитката. Знаците дават характеристика на планетата, Марс в Овен е силен Марс, той е силен войн, а Марс във Везни е слаб Марс, той е изменник, страхливец, нерешителен. Марс винаги е Марс, но поставен в разлиен рекурс, погледнат от труг ъгъл.

Ето как Бен Езра описва знаците, дал съм само описателните характеристики на знаците.

Овен

Знак на огъня, мъжки, дневен, източен, кардинален. Овена е свързан с природата и с природните условия. Той е благоприятен знак, предупреждава за наближаването на буря. Когато Слънцето се намира в началото на знака, означава вятър и дъжд. Средата на знака е топла, а края на знака е гореща. Овен управлява всички копитни животни, а също така всички двуцветни предмети и предметите съставени от две части. Управлява източните ветрове и огъня, гласа му е слаб. Под негово покровителство са обезлесените места, пустинните земи и пасищата, освен това – всички места където гори огън. Овен покровителства кралете, военните и пътешествениците.

Телец

По своята природа Телец е знак на Земята, женски, нощен, фиксиран или стабилен знак. Той е благоприятен знак, подпомага растежа и увеличаването на плодовете, умерено топъл, горещ и хладен, по скоро влажен отколкото сух. В началото обозначава поява на ветрове, в средата си е хладен и влажен, а в края си завършва с бури, гръмотевици и мълнии. Телеца покровителства всички четириноги, които имат копита. Гласът на този знак е тих. По природа е горещ и сух, понякога умерен. Кисело – сладкия вкус е под управата на Телец, а от цветовете – зелен и бял. Той управлява всичко, което расте, всички дървета и всяко дърво, на което не му е нужно много вода, плодовите дървета, растящи в планината и градинските дървета с приятен мирис и вкус. Телец управлява всички обработваеми земи, градини, плодородни почви. Управлява средната класа в обществото, а също така всички които обичат да си похапват, да пият, въобще – хората, които обичат всички удоволствия и наслади

Близнаци

Близнаците са знак на Въздуха, мъжки, дневен, западен, подвижен, по своята природа е топъл, безплоден. Близнаците управляват запада и западните ветрове. Топъл и влажен знак, Близнаците управляват кръвта, приятния мирис, многоцветните комбинации. В света на одушевените същества Близнаците управляват хората, маймуни и всички пеещи птици. Сред растенията, под негова управа са високите дървета, както и планините с остри върхове, също така всички места, на които се ловува, играе се на кости и пеят. Близнаци управлява царете, силните хора, маговете, вълшебниците, а също така всички, които творят с помощта на ръцете си.

Рак

Ракът е знак на Водата, женски, нощен, северен, кардинален. Неговата природа е прохладна и умерено влажна, което благоприятства растежа и размножаването. Рака управлява всички водни животни. Рак управлява горчивия и солен вкус, характерен за него е белия цвят. Също така Рак управлява земноводните, като змии и раци. Рак олицетворява реките с бурно течение, прясната вода и всичките растения растящи във вода. Под негово управление са морските заливи и лагуни. В човешкия свят Рак управлява моряците, тези, които се занимават с животни.

Лъв

Лъвът е знак на Огъня, мъжки, дневен, източен, фиксирам, горещ и изгарящ. Лъва управлява всички животни имащи четири лапи и копита, а също така – лъвове, вълци, мечки и леопарди. Това е знак на отрязаните крайници. , притежава средно силен глас. Лъвът управлява яростта, всичко с горчив, тръпчив вкус и всичко с жълт и червен оттенък. Под управлението на Лъва са кралските дворци, крепостите, високите планини с остри върхове. Лъвът сигнифицира царете, искрените хора, майсторите на сребро, златарите, майсторите в обработка на скъпоценни камъни и всички занаяти с особена важност.

Дева

Девата е знак на Земята, женски, нощен, подвижен, присъщи са й свойства да разрушава с помощта на засушаване, макар че изначално това е влажен знак.Девата управлява гръмотевиците. Този знак управлява хората и всички животни, които умеят да летят. По своята природа е хладен и сух. Девата управлява горчивия вкус, белия и виолетовия цвят. Управлява всички плодове, пшеница, ечемик, бобовите и всички зърнени култури и всяка раждаща земя, всичко свързано със света на жените, а също така всичко свързано с градините. В света на хората Девата обозначава средната класа, писарите, счетоводителите, учените, евнусите, а също така всички професии, които радват слуха.

Везни

Везните са знак на Въздуха, мъжки, дневен, кардинален, западен. По своята природа този знак е горещ и влажен. Везните олицетворяват всички ветрове причиняващи щети. Към Везните се отнася сладкия вкус и всички нюанси на зеления цвят. Везните са сигнификатор на всички големи и високи дървета, хълмове, меката почва, всички възвишения и тържища. В света на хората Везни управлява съдиите, търговците, счетоводителите, певците, както и всички, които се грижат другите да могат да ядат, пият и да се забавляват.

Скорпион

Скорпион е знак на Водата, женски, нощен, фиксиран. Той показва всички видове влага, но не е много топъл. Управлява соления вкус, всички нюанси на червеното и зеленото. В животинския свят властва над скорпионите, всички водни животни, земноводните, змиите и влечугите. Скорпион управлява притоците, стремящи се към морето. Властва над дърветата със средна височина, лозята, зловонните места и заблатените водоеми. В човешкия свят управлява всички презрени хора и предателите.

Стрелец

Стрелец е знак на Огъня, мъжки, дневен, подвижен, горещ и сух по природа. Вреден е за хората и дърветата. Той е съуправител на градините, всяка обработваема земя, обори и сгради за животни, под негова власт е едрият рогат добитък, както и всички гладки камъни. В човешкия свят управлява всички, които служат на Бог, съдиите, откровените хора и търговците.

Козирог

Козирог е знак на Земята, женски, нощен, кардинален, по природа е сух, хладен и вредоносен. Под негово управление са червеите, бълхите, и мухите. Козирог обозначава оградите, реките, лиманите, бентовете. В дома Козирог обозначава мястото където се пали огън, също така управлява пасищата, всички блатисти местности, на които нищо не расте.

Водолей

Водолеят е знак на Въздуха, мъжки, дневен, фиксирам, по природа е горещ и влажен, тази комбинация носи вреда и разрушение. Водолей властва над всички хора и демони, на всички нелицеприятни и уродливи хора, моряци и обработващите кожа.Водолея управлява сладкия вкус, зелените и жълтите нюанси, притоците, местата където се изработва стъкло, таверните, всяко възвишение, публичните домове, както и ведрата в кладенците.

Риби

Рибата е знак на Водата, женски, нощна, подвижен. Природата ми е хладна и влажна, вреден е за хората идърветата, под неговото управление са всички зловонни води. Вкусът, под управлението на Риби е солен, управлява всички водни животни, какво и всичко което се ражда във водата, като коралите, както и речните брегове и морските лагуни. Знакът е ням и обещава голямо потомство. Обозначава много страдание, а в човешкия свят управлява презрените хора и рибарите.

Бурани класифицира знаците в няколко групи, според гласа им, според плодовитостта и др. Ето и неговото описание.

Знаци с отрязани крайници.

Това са Овен, Лъв и Риби. Първите три, защото техните изображения са с отсечени крака, а Телец, защото половината от тялото му липсва. Рибите са в тази група, защото те нямат крайници.

Човешки и други знаци

Човешките знаци в зодиака са Близнаци, Дева, Везни, Водолей и първата половина на Стрелец. Това е известно преди всичко от човешките образи в техните фигури. Това не е валидно за Везни и се обяснява с това, че при нейното изображение често се свързва само с човешка ръка или птица, която подържа блюдата на везните. Четириногите знаци от зодиака са Овен, Телец, Лъв и втората половина на Стрелец, понякога към тях се присъединява и първата половина на Козирог, която прилича на Телец. От тях на Овен и Телец крайниците са отсечени, на Лъва – ноктите, а на Стрелец – копитата.

Знаци със силен глас и неми.

Близнаци, Дева и Везни имат силен глас, от тях Близнаци има най-гладка реч. Овен, Телец и Лъв имат умерен глас, Козирог и Водолей имат тих глас, Рак, Скорпион и Риби са без глас – неми,

Плодовити, безплодни и други знаци от Зодиака.

Водните знаци от Зодиака – Рак, Скорпион, Риби и втората половина на Козирог са плодовити. Овен, Телец, Везни, Стрелец и Водолей са умерени или средно плодовити. Първата половина на Телец, Лъв, Дева и първата половина на Козирог са безплодни. За раждането на близнаци отговарят Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, а понякога и определени дни от Овен, Везни и втората половина на Козирог. Първата половина на Козирог и Скорпион индикират хермафродизъм. Това се налага заради двойната природа на Овен, Везни, Козирог и Стрелец. Дева има три форми, Близнаци – много форми и лица, затова те обозначават раждането на повече от два близна.

Професията според знаците

Овен – Царе, банкери, фалшификатори, тъмничари, палачи, пастири, шпиони и крадци

Телец – портиери, кантарджии, рибари, земевладелци.

Близнаци – учители, ловци, танцьори, музиканти, художници.

Рак – моряци, каналокопачи.

-

-

Везни – чиновници, съветници, философи, инженери, прекупвачи, фанатици на вярата.

Скорпион – лекари, магьосници, моряци.

Стрелец – тези, които пробиват отвори, хора от средната класа, занаятчии, тези, които се месят в чуждите неща.

Козирог – ловци и рибари

Водолей – слуги, търговци, стъклари, бижутери, необразовани хора, осквернители на гробове

Риби – богобоязливи хора, моряци.

Знаците на Зодиака и местата, които обозначават

Овен – пустини, пасища, стъкларски ателиета, места за обработка на дървета.

Телец – подножията на планините, места за добиване на луга, хамбари за пшеница, обори.

Близнаци – гори, хълмове, места за лов, места близо до вода, места за танци, хазартни игри, клоуни, циркови арени.

Рак – водни басейни, оградени градини, места за молитва

Лъв – планини, крепости, кули, царски дворци, каменоломни.

Дева – канцеларии, паркове, дом на жени и музиканти, полета

Везни – места за молитви, замъци, обсерватории, степи, овощни градини.

Скорпион – резервоари с мръсна вода, затвори, места за скръб и оплакване, места скорпиони и земноводни.

Стрелец – степи, езически храмове, църкви, арсенал, обор за едър рогат добитък, места за гасене на вар,

Козирог – замъци, места за оплакване, местата, където спят робите, кучешки и лисичи дупки.

Водолей – места за течаща вода, бани, публични домове, канали и канавки, гнезда на птици, места обитавани от водни птици.

Риби – места обитавани от свети хора, жреци, места за оплакване, бамбукови гори, брегове на езера, солени блата, гробища.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за изчерпателната информация, която безспорно ни ориентира още повече в светът на астрологията!!! Въпрос: коя професия според Бурани е типична за знак Дева?! Не открих при прочит. Весел уйкенд!!! :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...