Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Планети - понятия и характеристики

Recommended Posts

Планетите в астрологията.

Планетните глифове:

AstrologicalGlyphs-AsteroidsChaldean.jpg

Зодиакалните съзвездия с техните управители:

astrology_planet_chart.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Слънце

Слънцето определя основното проявление на енергията ЯН у човека, тъй като е символ на духа. Силното слънце създава тип човек, който е ярка личност, притежаваща голяма жизнена енергия, активно самосъзнание, чувство за хумор, който не боледува дълго и бързо възстановява силите си.

Положителни черти на характера: активност, яркост, мъжественост, вътрешна устойчивост, жизнена енергия, достойнство, самостоятелност, независимост, гордост, творческа сила, артистичност, авторитетност, щедрост, склонност към покровителство, готовност да се помага. Тези хора обичат разкоша и удоволствието, развлеченията, често са разточителни.

Отрицателни черти на характера: тщеславие, деспотизъм, авторитарност, склонност към пищност, церемонии, ефекти, помпозност, самоутвърждаване за сметка на другите.

още - източник

Луна

С Луната е свързано женското, майчинското начало, (по)раждащото, управляващото нощта, възприемащото. Луната управлява и съня. С нея се асоциира египетската богиня на нощта Изида, в древна Гърция – богинята на отразената светлина Селена, а впоследствие – Артемида, сестра на бога на слънцето и светлината Аполон. Според даоизма Луната се отнася към принципа ИН.

Човекът, изпитващ силно влияние на Луната, живее в свой вътрешен свят; той е с изострена чувствителност, възприемащ емоциите на хората около себе си, склонен да живее с миналото. Много важна в неговия живот е майка му.

Положителни качества: пластичност, променливост, гъвкавост, чувствителност, възприемчивост, впечатлителност. Мечтателност, капризност, сантименталност, привързаност към дома и семейството, към родителите, липса на стремеж към самостоятелност, привързаност към децата и младите членове на семейството и готовност да се грижи за тях. При цялата си чувствителност и ранимост, този човек притежава воля за живот, способност да издържи тежки кризи и изпитания и да продължи след това, да започне отначало.

Отрицателни качества: леност, истеричност, флегматичност, разсеяност, свръхчувствителност, склонност да се приемат прекалено лично нещата.

Ключови думи: душа, емоции, подсъзнание, възприемчивост, майка, род.

още - източник

Меркурий

Положителни качества: подвижност, възприемчивост (но без да реагира емоционално), любознателност, добра памет, пластичност, лекота, способност бързо да превключва от едно действие към друго, ловкост, стремеж да съгласува различни гледни точки, готовност за компромис, отстъпчивост, разсъдливост, безпристрастност.

Отрицателни качества: нерешителност, обусловена от многократно претегляне на всички аргументи за и против; обикновено започва много работи, които не довършва докрай; безпринципност, хазарт, взема активно участие в слухове,м сплетни, клюки, интриги, любопитство; може да е мошеник и лъжец, ненадежден човек.

При добро положение на Меркурий в хороскопа човек бързо запомня информация, лесно се учи в училище, подобрява речта и изказа си, предава информацията, която достига до него. Но при всички случаи се влияе от обкръжението, затова е много важно да попадне в добра среда.

Меркурий показва рационалната оценка, която индивидът прави при контактите си, как осъществява връзка със света около себе си. Най-общо дава участието на ума при общуването или осмислянето на отношенията в средата. По положението му може да се прецени до каква степен отношенията са плод на рационалното мислене и възприемане. Оценката на даден човек като социално същество по положението на Меркурий е най-точна и прецизна. Неговото разположение по знак дава специфичния начин, по който човек прави заключения, както и начина, по който изразява качествата на слънчевия си знак (тъй като се отдалечава максимум на 28о от Слънцето). Тоест, ако притежава някакви качества, той много лесно ще ги изявява при общуване с другите. Меркурий дава представа за ума и склонността за трупане на знания и впечатления.

още - източник

Венера

Венера има две страни и по два начина по проявява у всеки човек. Едната, излизаща от морската пяна Венера, олицетворява чистотата на небесната любов. Другата, Пандея, символизира чувствените наслади.

Венера е въплъщение на принципа ИН.

Понятията за етика и естетика са неотделими едно от друго у човека със силно влияние на Венера. Той е човек на любовта, на устойчивата вътрешна хармония. Като цени и се стреми към красота и хармония, той помага на хората, насища с тях атмосферата около себе си. Вярва, че красотата ще спаси света, за него тя е нравствен идеал. Когато Венера е силна, но в лошо положение, чувствата са силни, но паразитни – човекът се стреми да получи любов, без да дава нищо в замяна; колкото повече любов получава, толкова повече се присламчва към човека, който го обича, може да стигне до енергиен вампиризъм. Често проститутките имат такава Венера – силна (привлекателни са на външен вид) и зла (паразитират). В картата на мъж такава позиция ще даде суетност и кокетничене, неестествени за мъжа маниери и склонности. Когато е в добро положение, Венера дава на човека обичта на обкръжението, живот в спокойна, хармонична и красива обстановка, необходимите средства за обезпечаване на красотата и хармонията. В лошо положение, носи ревност, нещастна любов, постоянни любовни страдания, безпаричие, вещомания, безвкусно оформление на дома.

Положителни качества: емоционалност, усет към красивото, към формата, тънък вкус, елегантност, обаяние, привлекателност, сексуалност, любов към комфорта и развлеченията, привързаност към приятелите (които обаче подбира много внимателно), справедливост, миролюбие и стремеж към избягване на конфликтите, романтичност, известна доза самосъжаление, бързо излиза от депресия.

Отрицателни качества: вялост, чувственост, инат, хомосексуални наклонности.

Ключови думи: любов, красота, хармония, материално благосъстояние.

още - източник

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Марс

В живота Марс дава много страсти и ярки събития. Всичките действия на човек със засилено влияние на Марс се съпровождат с борба и победа. В добрите си прояви Марс дава възможност благополучно да се завърши дело, започнато по собствена инициатива. Негативното влияние на Марс се изразява в опасност от катастрофа и насилие, травми, счупвания, нараняване на главата, инфекции. Точно на такъв човек може да падне тухла на главата. Също намеса на чужди хора в неговите работи, а може и той самият да се меси в живота на някой друг.

Положителни качества в характера: активност, напористост, импулсивност, упорство, прямота, ентусиазъм, смелост, самоувереност, любов към риска, енергичност, активност, нетърпеливост, страст, безгрижие. Обича съревнованието, стреми се към лидерство, не понася ограничения и прегради. Слабо се интересува от чувствата на другите, но брани своите. Не обича нравоучения.

Отрицателни: агресивност, конфликтност, безпощадност, грубост, вулгарност, егоизъм, наглост, злоба. Напада пръв, тъй като не може да чака. Повишеното желание и готовност за необмислени действия могат да доведат човека до престъпления.

още - източник

Юпитер

Юпитер въплъщава принципа ЯН и според учението за петте елемента той се свързва с пролетта като сезон, зеленото като цвят и черния дроб в човешкия организъм. Покровител е на рицарите и съдиите.

В астрологичен план Юпитер определя мястото на човек в обществото. Човекът, намиращ се под нейното влияние, независимо дали е добър или лош, винаги разглежда себе си и положението си от гледна точка на общността, общото дело, като при това проявява мащабно мислене, пренебрегвайки подробностите. Именно тези хора определят развитието на обществото. Положителни качества: импозантност, умение да внушават респект, ориентираност към авторитетите и моралните устои на обществото, солидарност, уравновесеност. Обичат да покровителстват и да помагат. По душа им са компаниите, хапването и пийването. Много важно за тях е мнението на околните. Умеят да виждат общия план на нещата, без да се задълбочават в подробности. Упорити са в постигането на целите си. Добри педагози са.

Отрицателни качества: горделивост, разпуснатост, лицемерие, нетърпимост към конкурентите, самодоволство, разточителност. Пръскат пари. Прекаляване с алкохола и храната. Сляпо подчинение на авторитетите.

Когато е в добро положение в хороскопа, Юпитер дава голямо щастие, издига човек в обществото. Когато е в лошо положение, също може да даде възможност за издигане, но такъв човек ще бъде авторитарен ръководител, които ще прояви всичките отрицателни качества на Юпитер. Обикновено Юпитер в неблагоприятна позиция указва невероятна алчност, стремеж всичко да се хваща и натрупва: пари, почести, имоти – колкото повече, толкова по-добре. Също така неконтролируема страст към хазарта.

Ключови думи: религия, закон, власт, авторитет, социален принцип.

още - източник

Сатурн

Сатурн се свързва с женското начало ИН. Положението и аспектите му показват къде ще срещнем нашите най-характерни и концентрирани изпитания, а също и къде най-често изпитваме болка и фрустрация. В рождената карта Сатурн (особено в съответствие с домовата му позиция и аспектите съвпад, квадратура и опозиция) показва къде е концентрирана нашата “трудна” карма. Тези проблематични аспекти на Сатурн показват кристализиращите се привични модели на мислене и действие, които възпрепятствуват протичането на творческата ни енергия. Такъв аспект може да покаже минало неправилно използуване на талант или сила, които сега трябва да дисциплинираме и пренасочим в конструктивни канали. Именно в тази област е необходима радикална корекция на нашия подход или позиция. Такъв аспект (и това в по-малка степен може да се отнася към куинконса, полуквадрата и полусекстила) поражда голяма енергия от своето вътрешно напрежение; и ние можем да използваме тази енергия, за да развиваме по-голямо съзнание и творчество. Сатурн е планета на формата и структурата и често разбираме, че на планетата, която е в точен аспект със Сатурн, трябва да придадем нова форма на изразяване.

Положителни черти на характера: системност, целенасоченост, издръжливост, устойчивост, постоянство, консерватизъм, конкретност, пунктуалност, педантичност, внимание, недоверчивост, скептицизъм, затвореност, сдържаност, сериозност, логичност, формализъм. Трудна приспособимост и желание да се придържат към утвърденото. Показват уважение към авторитетите, към по-възрастните. Обичат реда, дисциплината, добре организирани са. Мисленето е конкретно, реалистично, опират се на опита си. Трудолюбиви, с развито чувство за дълг и отговорност. Често са самотници.

Отрицателни черти на характера: подозрителност, песимизъм, фатализъм, страх, тесногръдие, прекален консерватизъм, злопаметност, тирани у дома. Мрачни, озлобени, не вярват на никого, съмняват се във всичко, всички им пречат и ги дразнят. Мизантропи и деспоти, не търпят противоречие и възражения. Друго възможно проявление (когато Сатурн не е силен в картата, но е с негативни аспекти) е на човек, вял и меланхоличен, пасивен, с него тежко се общува.

Човек със силен Сатурн е самостоятелен и независим, има собствени критерии и определена жизнена позиция. На високо ниво на развитие Сатурн, водейки човека по пътя на изпитанията и самоусъвършенстването, му показва мястото му в живота и истинското му предназначение на Земята.

В добра позиция Сатурн дава твърдост, устойчивост, търпение. Човек до последно разчита на собствените си сили, не обича другите да се месят в живота му, набира сили за усъвършенстване и развитие, той е внимателен, бавен, целеустремен. Той е ярко изразен индивидуалист, независим от околните. Има философски развит подход към всичко около себе си. Интересува се от причините за събитията и явленията, и докато не ги изпита лично, не вярва в тях. Старае се всичко да върши сам. Надежден и изпълнителен, но слабо контактува с околния свят, затворен е.

Добрият Сатурн поставя пред човека цел и му дава възможност да я постигне, като се придвижва бавно. Дава му шанс да се отличи, да получи наследство или компенсация. Лошият Сатурн разрушава установените връзки, дава самота, бедност, лишения, унижение, огорчения, песимизъм, скръб, влошаване на отношенията с хората, проблеми със слуха, с костите, с мозъка и страх от студ.

още - източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Планети

В астрологията е прието за планети да се смятат десет небесни тела: Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. При това Слънцето и Луната понякога, когато се налага да се разграничат от останалите планети, се наричат светила.

Планетите се разделят на благоприятни, неблагоприятни и неутрални.

За благоприятни се смятат Слънцето, Юпитер, Венера, Нептун.

За неблагоприятни се смятат Луната, Сатурн, Марс, Плутон.

За неутрални се смятат Меркурий, Уран.

Едновременно съществува и друго деление - на индивидуални (миньорни) и колективни (мажорни). Към колективните са отнасят Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон. Смята се, че тези планети въздействат не върху конкретния индивид, а върху цели общности от хора. За сметка на своите големи цикли, тези планети формират цели поколения и продължителни периоди от живота на всеки от нас, затова трябва да им се обръща особено внимание. Сред колективните планети се отличават най-много Юпитер и Сатурн, тъй като техният цикъл (съответно 12 и 29 години) е най-съизмерим с продължителността на човешкия живот. Така средния човек преживява около шест цикъла на Юпитер и два и половина цикъла на Сатурн, докато в същото време много малко хора преживяват пълния цикъл на Уран (84 години). Обратно, индивидуалните планети, а именно Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс въздействат по-силно върху личността на родения, върху собствените му вътрешни ритми, които са подложени на колебания и промени през всяка година.

А сега да се спрем по-подробно на всяка планета.

Слънце

Като първа благоприятна планета привлича вниманието на личността към проблемите на дома от хороскопа, в който се намира, пробужда желание за преуспяване в делата, но при това не обещава безусловен успех. За да имаме резултат в делата на дома, в който се намира Слънцето е необходимо или да имаме в този дом други благоприятни планети, или да положим определени усилия. Ако в този дом се окажат негативни планети, то целият живот ще бъде стремеж към недостижима цел. Във всеки случай положението на Слънцето в хороскопа показва, какво пове-че от всичко му се иска на неговия притежател.

Юпитер

От памтивека наричан “Звездата на Кралете” или Голямото Щастие обещава най-голям успех, сполука и късмет във всички дела на дома на хороскопа, в който попада. Ако Юпитер е единствената планета оказала се в един или друг дом, или в този дом се намират само благоприятни и неутрални планети, можем да гарантираме абсолютен успех във всички дела на дадения дом. Във всеки хороскоп Юпитер показва онова щастие, което искаме повече от всичко и, което е много важно, получаваме просто така, без никакви усилия, въз основа само на едно желание. Разбира се, това става само в случай, че в същия дом на хороскопа няма неблагоприятни планети.

Венера

Hаричана в астрологията “Малкото Щастие”, тя обезпечава равновесие, хармония и спокойна увереност в делата на дома, където е попаднала. Делата в тази област вървят по-добре, отколкото у средностатистическото болшинство, при това за разлика от Слънцето и Юпитер, Венера действа незабележимо, без да привлича вниманието към делата на дома. Всичко като че ли върви от само себе си, но в същото време по-успешно, отколкото в другите домове. В хороскопа Венера показва онова щастие, което идва при нас само, без нашите усилия.

Hептун

Обещава тотална хармонизация в делата на дома, в който се намира. Всичко върви равномерно и гладко като по масло. Положението на Нептун в хороскопа показва онова Голямо Щастие, което ние получаваме независимо от нашите стремежи или желания.

Луна

Като първа от неблагоприятните планети също привлича вниманието към проблемите на дома в хороскопа, в който попада. Но в за разлика от Слънцето, тя не само че не обещава успех, а обратно, препятства го. В делата на дома, където се намира Луната, не трябва да разчитаме на много, а само на най-необходимият и достатъчен минимум. Затова можем да разрешим тези проблеми само чрез смирение и покорност към съдбата, а главното е чрез липса на желания да достигнем нещо, каквото и да е в делата на този дом. Щом изчезне желанието, делата се нормализират от само себе си. Щом желанието се появи отново, ви се отнема даже най-необходимото. Колкото по-силно е желанието, толкова повече ви се отнема.

Сатурн

Който в древността са наричали “Голямото Hещастие” не ни дава такова право на избор като Луната. Домът, в който попада Сатурн, определя в какво ни постига най-голям неуспех, лишения и ограничения чак до летален изход. Ако Сатурн е единствена планета в дома или тук се намират само неблагоприятни и неутрални планети, може да се гарантира, че неуспехът в тези дела ще бъде абсолютно фатален. Сатурн показва онова нещастие, което ние получаваме просто защото ни има. Най-добрият път за разрешаване на тези проблеми се състои в преодоляване на страха, самопознание и духовни практики.

Марс

Заслужил у древните прозвището “Малкото Нещастие”, ще посочи, къде ние сами си създаваме проблеми чрез прекалената си активност, рязкост и агресивност. Марс привлича конфликтите, противоречията, създава опасните, напрегнати ситуации. Той показва онова малко нещастие, виновници за което сме си самите ние, за това народът казва “сам си го направи”. Да се борим против тези нещастия можем само чрез самоконтрол и самодисциплина.

Плутон

Като Марс, Плутон отговаря за взривоопасните ситуации, конфликти и противоречия, само че в по-голям мащаб. Той ни въвлича в ситуацията на големите маси от народа и обещава конфликти не от междуличностно, а от между-групово ниво, когато се сблъскват интересите на няколко колектива или интересите на личността с интересите на колектива. Положението на Плутон ще ни покаже онези нещастия, които се сгромолясват върху нас когато сме против волята на болшинството, или, както казва народът, “плюем срещу вятъра”. Всички тези нещастия са резултат на нашата собствена глупост, затова единственият начин да ги избегнем е да бъдем по-далновидни и да можем навреме да направим компромис или да напуснем бойното поле.

Меркурий

Меркурий ни дарява с умението да се приспособяваме, да лавираме, да използваме ситуацията в своя полза и да намираме общ език с другите. Тази планета винаги се присъединява към по-силното. Ако Меркурий се намира в дома заедно с благоприятни планети, той ще засилва тяхното положително въздействие, ако той се намира редом с неблагоприятни планети, той ще засили тяхното негативно влияние. Във всеки случай Меркурий помага да се намери изход от всякаква ситуация, свързана с дома, където той се намира, но без да излиза от рамките на обичайното, прието в обществото поведение.

Уран

Позволява да проявим необичайните си способности в делата на дома, в който той попада, позволява да се намерят нестандартни и нетрадиционни методи за изход от ситуациите на този дом. Понякога той може да ни доведе до екстравагантно разрешаване на тези проблеми. Също като Меркурий, засилва позитивните или негативни планети, намиращи се с него в един и същи дом. Във всеки случай Уран дава голяма свобода във всичко, което е свързано с дома, в който се намира.

Както виждаме, благоприятните планети ни даряват с радост в живота, неблагоприятните ни заставят да работим над себе си, а неутралните ни позволяват да се измъкваме ловко от ситуациите.

източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Вече се запознахме с основните достойнства, които има всяка планета - Трон и Екзалтация. В тях планетата се проявява най-добре според природата си. След като знаем това, искам да споделя, как Уилям Лили в "Християнска астрология" описва планетите.

Сатурн

Природа. Дневна планета, хладна и суха, меланхолична земя, мъжка, „Голямото нещастие“, причина за недоброжелателност, самота.

Социални положение. В обществото той показва икономичните хора, недодяланите, нисшите, старците, бащите, чичовците, монасите, сектантите.

Професия. Носачи, фермери, работещите през нощта, миньори, работещите под земята, водопроводчици, тухлари, коминочистачи, превозвачи на трупове, боклукчии, коняри, въгледобив, свещари, обагрящите в черно платове, животновъди.

Характер и действия, когато е добре разположен. Тогава той има дълбоко въображение, в изкуствата е суров, в словата е сдържан. В думите и действията е внимателен, а в труда търпелив, в спорове е сериозен, в преследването на материални блага – старателен, внимателен.

Когато е лошо разположен. Тогава е завистлив, алчен, ревнив и недоверчив, боязлив, подъл, бавен, подозрителен, пренебрегващ жените, завършен лъжец, винаги недоволен, постоянно жалващ се

Места. Обича пустините, горите, тъмните долини, пещери, ями, планини или местата където са погребани хора, разрушени здания, въглищни шахти, клоаки, мръсни и зловонни места, кладенци.

Юпитер

Природа. Дневен, мъжка планета, умерено гореща и влажна, въздушна, сингвинична, „Голямото щастие“, творец на умереност, смирение, трезвост и справедливост.

Характер и действия, когато е добре разположен. Тогава е великодушен, верен, вдъхновява за достойни дела. Във всичките си действия обича справедливостта, желание за изгода на всички хора, извършва славни дела, честен и религиозен. Приятен и приветлив в разговор, забележително снизходителен, към жена си и децата, почита възрастните хора. Помощник на бедните, либерален, ненавиждащ подлите дела, справедлив, мъдър, благоразумен,.

Когато е лошо разположен. Когато е нещастен крие своето наследство, лицемерно религиозен, упорит и жесток, подържа лъжливи религиозни догми. Невеж, лицемерен в отношенията си с приятелите. Умствените му възможности са много ограичени, еретик.

Места. Харесва му да бъде близо до олтари и църкви, там където се провеждат обществени събрания, събира се синод, съвети, в гардеробни, съдилища и часовници.

Марс

Природа. Мъжка, нощна планета, гореща и суха, холерична и огнена. „Малкото нещастие“, автор на кавги, борби, и спорове

Характер и действия, когато е добре поставен. Във военните подвизи проявява мъжество, неподвластена на разсъдъка, смел, уверен в себе си, непоколебим, обичащ спорта. Обичащ войната и всичко свързано с нея, хвърля се във всевъзможни опасности, доброволно не се подчинява на никой. Най-добре разказва за собствените си подвизи, преди всички поставя победата, и въпреки това в собствените дела проявява благоразумие.

Когато е лошо разположен. В такава позиция не притежава скромност и чест, любител е на кръвопролитията, свадите, убийствата, кражбите, метежник, клетвоотстъпник, не се бои от Бог и не се грижи за човека. Неблагодарен, предател, лъжец, буен, насилник.

Особености на хората и професиите. Княз, управляващ с помощта на тирания и подтисничество, узурпатор, завоевател. Армейски генерал, полковник, капитан, или всеки военен, имащ право да командва, лекари, аптекари, хирурзи, алхимици, артилеристи, пожарникари, сержанти, съдебни пристави, палачи, крадци, оръжейни майстори, часовникари, лоши работници, ковачи, фризьори, бояджий, готвачи, кожари.

Места. Печки, места, където се пекат тухли и се произвеждат дървени въглища.

Слънце

Природа. Горещо и сухо, но много по-умерено в сравнение с Марс. Мъжка, дневна планета. Приема се за щастлива, ако притежава достойнства.

Начин на действие, когато притежава достойнства. Много точно изпълнява своите обешания, точка по точка, има силно желание да управлява и има влияние, навсякъде където се появи. Благоразумен, ненадминат в разсъжденията. Изобретателен в стремежа си към почести и отличия, но също толкова лесно се разделя с тях. Човекът със силно Слънце обикновено говори сериозно и немногословно, с голяма увереност, като се възползва от своето обаяние. Изпълнен с мисли, тайни, достоен за доверие, говори обмислено. Ръководи се от голямото си сърце, приветлив, сговорчив, човечен. Обича пищността, великолепието и всичко, което обозначава почетността. Никакви ниски мисли не могат да проникнат в неговото сърце.

Когато е лошо поставено. Тогава слънчевия човек е горд, високомерен, пренебрегва всички. Не притежава далновидност в своите възгледи и разсъждения, суетен, деспотичен, разточителен, празнодумец. Пропилява наследството си, като се надява на милостиня от други хора, смятайки че всички са му длъжни.

Особености на хората и техните професии. Слънцето обозначава кралете, принцовете, императорите, херцизите, графовете, бароните, наместниците, гобернаторите, магистратите, търсачите на почести и отличия, съдиите, изпълнителната власт.

Места. Домът, дворци, театри, всички величествени сгради, големите и светли зали.

Венера

Природа. Женска планета, умерено влажна и хладна, нощна, „Малкото щастие“създава веселие и носи радост, от елементите – Въздухът и Водата са венериански.

Начин на действие и качества, когато е добре поставена. Венера описва спокоен човек, който не е подложен на спорове, кавги. Приятен човек, който е добре облечен, чистоплътен, обичащ да пее, склонен към сладострастие, често въвличан в делата на Амур. Музикален, обичащ баните, всички частни събирания, маскаради и представления, лековерен, непредразположен към грижи и труд, душата на компанията, весел, много доверчив, мъже и жени, които често са ревнувани, без особена причина.

Когато е зле поставена. Тогава човек е буен, напълно отдаден на разпуснати нрави, в компания от развратни жени, човек, който разваля доброто си име, стремящ се да влезе в чуждо легло, предател, фантазьор, разпиляващ средствата си в кръчми, таверни заедно с скандални и разпуснати хора. Много ленив, не интересуващ се от нищо в живота.

Начин на действие на хората и техните професии. Музиканти, играчи, дизайнери, търговци на коприна, лен, художници, бижутери, актьори, шивачи.

Места. Градини, фонтани

Меркурий

Природа. Не може да се определи нито като мъжка, нито като женска, доколкото той може да бъде и едното и другото в съединение с друга планета. В съединение с мъжка планета приема нейната природа, същото важи и за съединение с женска планета. По природа е хладен и сух, съответни меланхоличен. С добрите планети е добър, с лошите – лош.

Начин на действие, когато е добре разположен. Когато има достойнства, описва човек с остър и разсъдлив ум, интелектуалец. Превъзходен в споровете и логиката, привежда аргументи със знание и разбиране, отличава се с красноречие, разбира всички тайни и изучава всички науки, научава се на почти всички без учител, честолюбив и стремящ се да се прояви ярко във всички науки, стреми се към пътешествия. Търси всяко окултно знание, с помощта на гения си може да сътвори чудеса, талантлив е в предсказанията, ако стане търговец, никой няма да може да го надмине в търговията или в измислянето на новите начини за печелене на богатство

Начин на действие, когато е зле разположен или няма достойнства. Болезнено остроумие, един вид фанатик, чиито език и перо са насочени против всеки. Особено склонен глупаво да губи своите средства и време на лутане и опити за интересни умозаключения без всякаква цел. Велик лъжец, суетен, фалшив, интригант. Занимава се с проклятия и некромантия. Лесно се доверява на всеки глупак, не е постоянени, в мненията си. Претендира, че притежава всичкото знание на света, но без особена основа.

Качества на хората и професиите. Обозначава образовани хора, философи, математици, астролози, търговци, секретари, писари, предсказатели, скулптури, поети, оратори, адвокати, учители, печатари, понякога крадци, лакеи,.

Места. Пазари, училища, зали, таверни

Луна

Природа. Женска, нощна планета, хладна и влажна, флегматична.

Проява и действие, когато е добре разположена и има достойнства. Обозначава със спокойна натурам, мек, нежен. Той търси и обича новаторството, по естествен начин е склонен към преселване и смяна на местоживеенето, непостоянен, като цяло – загрижен за сегашния момент, боязлив, разточителен, плашлив, обичащ покоя и живот лишен от ежедневни грижи.

Когато е лошо разположена. Обикновено безделник, ленив, ненавиждащ труда, пияница, човек без дух и предвидливост, недоволен от всяко състояние на живота – и доброто и лошото.

Качествата на мъжете и жените. Луната обозначава кралиците, графините, а също така и народа, пътешествията, поклонниците, рибарите, пивоварите, продавачите на вино, пощальоните, кучкарите, ловците, посланиците.

Места. Полета, фонтани, бани, големите пътища, пристанищните градове, реки, рибни пазари, водоеми, блатисти места, крайбрежни местности, ручеите.

.

Редактирано от Йордан Анов

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Още малко информация за планетите от Бен Езра:

Сатурн е мъжка, студен и суха планета. Той е зловреден и разрушителен, символизира смъртта, сълзите и всички стари вещи. В човешката природа Сатурн управлява мислите, хората които обичат уединението, например – отшелници, а също така тези, които желаят да управляват хора, изявени личности, а също крадците, тези които се обиждат лесно, и тези които не държат на думата си. Сатурн управлява здравомислещите и свещениците. От дейностите Сатурн управлява земеделието, строителството на сгради, минното дело, търсенето на скрити вещи, магьосничеството, гробовете, всичко което продължава дълги години, а също така занаятите, при които тежката работа не е добре възнаградена. Освен това Сатурн управлява родителите, бабите и дядовците, мъртъвците, презрените, хората с ниско социално положение, дългите и трудни пътища, на които се срещат много опасности, а пътуването не води до успех.

Юпитер е мъжка, гореща и влажна, най-добрата от всички планети. Той символизира живота, умножава всички добрини и справедливост, а също така социалното положение. Юпитер управлява съдиите, учените, божиите служители, както и всички честни, скромни, приветливи и добри хора. Олицетворява бъбривите, тези които търсят внимание, мислещите за натрупване на богатство, търсещите честна победа, съобразяващите се със законите, а също така и тълкуващите сънища и служителите в молитвените домове. Юпитер символизира децата, внуците, всяко благо, милост и чест.

Марс е мъжка, гореща и суха планета. Той е изгаряща, зловредна и опасна планета, обозначаваща разрушение, глад, пожар от небрежност, битки, съдебни процеси и спорове. Като цяло всичко несправедливо и неправилно, а също така пристъпи на гняв, работещите с огън, военните, крадците, тези, които пускат кръв и тези които се занимават с животни. Марс управлява замъците, кулите и пещите. В човешкия свят Марс се проявява в сила, битки, спорове, кражби, обиди, разрушения, лъжи, обвинения, разврат, безсрамие, лъжливи клетви, хората, които не спазват нито правила, нито закони, уморителните преходи, пленничество, обсада на сгради, влизане с взлом, разкритие на всяка тайна. Марс символизира братята, съдещите се, похитителите и изнасилвачите.

Слънцето е мъжка планета, гореща и суха, носи както добро, така и зло. Означава яснота. Що се отнася до хората Слънцето говори за здрав разум, ум, красота, сила, високо социално положение, богатство, приятен разговор, бързия отговор, многочислени желания, освен това – бижутерите, майсторите на корони, а също така правилата и законите, народните събирания, родителите и средните братя.

Венера е женска, хладна и влажна планета. Тя е благотворна, добра и обозначава желанията на душата, също така плодородието и размножаването. В човешката природа Венера управлява всичко чисто, приятелството, радостта, танците, красивите думи, играта с кости ( вид хазартна игра ), откровеността, лъжливите клетви, опиянението, любовта към децата или към роднините, справедливостта, култовите сгради и такива занимания, като боядисването и шиенето, а също храната и питиетата. Венера управлява майките, дъщерите и малките сестри.

Меркурий е умерено топъл и се променя в зависимост от това, с коя планета се среща, защото приспособява своите качества към всяка звезда и знак, с които се оказва във взаимоотношения. Неговата собствена природа е студена и суха. Той покровителства учените, философите, медиците, писарите, счетоводителите и художниците. Меркурий управлява монетите, камъните, служещи за печати, площадите, пазарите, учебните заведения, работилниците, източниците на вода, реките и лиманите. В човешката природа Меркурий управлява думите и възприятията, мислите, обучението и възпитанието, астрологическото знание, всички научни трудове по логика, търсенето на скрити вещи и предсказания, милосърдието, лъжливите знания, любовта към малките вещи, споровете, лъжите, писмените съобщения, лъжливите сведения, проницателността и хитростите, трупането и пилеенето на пари.

Луната е женска, студена и влажна, в нея има малко топлина. Луната подпомага гниенето, а когато се намира в опозиция със Слънцето, подпомага узряването на плодовете, под нейно влияние са меда, варта, реките, напоителните канали. В човешката природа Луната владее мислите, хората с раздвоена личност и тези, чиито разсъдък е замъглен, както и тези които са обхванати от страх, също така владее разкриването на тайни. Луната обича радостта и предвижването, мъдростта, лекотата, лъжата и изобличаването. Луната символизира майката, братята на майката и всички бременни жени.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×