Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Упражнение върху планети на трон и в екзалтация


Recommended Posts

Приятели, ръководителят на курса Йордан Анов е извън нета за няколко дни и в ролята си на секретар на курса пускам следващата тема - упражнение върху първите две.

Всеки от записалите се (или все още не) участници в курса получава следните задачи:

1.да представи в тази тема натална карта (или две) по негов избор - лична, на свои познати или взета от базата с данни - като опише кои планети в нея са на трон и кои в екзалтация.

Линковете към базата с данни да бъдат не към самите карти, а към профилите.

Ако желаете да представите натална карта извън базата, можете да ползвате софтуера на астросекцията на Портала - тук

Например:

Личен хороскоп за 5.02.1977 в 05:12:17

sun.gif Слънце 16 aq.gif 12' Слънце във Водолей

moon.gif Луна 28 le.gif 16' Луна в Лъв

mercury.gif Меркурий 22 cp.gif 14' Меркурий в Козирог

venus.gif Венера 2 ar.gif 41' Венера в Овен

mars.gif Марс 26 cp.gif 38' Марс в Козирог

jupiter.gif Юпитер 21 ta.gif 54' Юпитер в Телец

saturn.gif Сатурн 13 le.gif 13' r Сатурн в Лъв

(данните са заложени произволно)

2. - по желание - да придружи своята самостоятелна работа с избран от него цитат от темите за планетите и знаците, който по личната му преценка най-добре отговаря на представената карта.

пример за дадената карта:

Марс в козирог е в екзалтация.

...проявява мъжество, неподвластен на разсъдъка, смел, уверен в себе си, непоколебим, обичащ спорта. ....хвърля се във всевъзможни опасности, доброволно не се подчинява на никой. Най-добре разказва за собствените си подвизи, преди всички поставя победата, и въпреки това в собствените дела проявява благоразумие.

Това е първото самостоятелно упражнение с творчески характер - експериментално за курса ни. Смятаме, че то ще даде възможност на всеки да провери и затвърди това, което е усвоил до момента. Този тип самостоятелна задача дава възможност на съучениците да дискутират материала, практикувайки уменията си, но без да се сравняват и под вещо наблюдение и насоки.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Личен хороскоп за 19.05.1930 в 11:12:17

sun.gif Слънце 27 ta.gif 39' Слънце в Телец

moon.gif Луна 13 aq.gif 27' Луна във Водолей

mercury.gif Меркурий 28 ta.gif 56' r Меркурий в Телец

venus.gif Венера 22 ge.gif 58' Венера в Близнаци

mars.gif Марс 18 ar.gif 54' Марс в Овен - на трон

jupiter.gif Юпитер 21 ge.gif 15' Юпитер в Близнаци

saturn.gif Сатурн 11 cp.gif 16' r Сатурн в Козирог - на трон

няма планети в екзалтация

Планетите на трон проявяват най-силно качествата си, най-добрата си страна. Когато са в знаците, които управляват, те функционират най-правилно и дават пълния си потенциал.

Сатурн - Характер и действия, когато е добре разположен. Тогава той има дълбоко въображение, в изкуствата е суров, в словата е сдържан. В думите и действията е внимателен, а в труда търпелив, в спорове е сериозен, в преследването на материални блага – старателен, внимателен.

Марс - смел, уверен в себе си, непоколебим, обичащ спорта. Обичащ войната и всичко свързано с нея, хвърля се във всевъзможни опасности, доброволно не се подчинява на никой. Най-добре разказва за собствените си подвизи, преди всички поставя победата, и въпреки това в собствените дела проявява благоразумие.

Човекът от картата е мъж, учител, поет, но за разлика от повечето си събратя - подредено трудолюбив, стриктен и настоятелен по свой дипломатичен начин. Негов девиз е "докато се боря - жив съм" :) обича да побеждава в спорове и да доказва правотата си, с което си печели врагове, но това му харесва...

Отсъствието на планети в екзалтация обяснява факта, че въпреки борбеността и богатото въображение, той е уравновесен и не е импулсивен - внимателно обмисля всяко действие, но тръгне ли, връщане няма. Винаги сдържан и отлично владее поведението си и досега.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз се опитах да намеря нещо по-интересно, да видим какво се е получило:

Мъж, 12 Май, 1992, 71w03, 42n21, 7:25 p.m.

Меркурий в Телец

Венера в Телец на трон

Слънце в Телец

Луна във Везни

Юпитер в Дева (детрониран)

Сатурн в Водолей на трон

Марс в Скорпион на трон

Няма планети в екзалтация.

Това е от наталната карта на момче - аутист и музикален гений. Като бебе той не може да понася почти никакви звуци, дори от телевизора и автомобилните чистачки, но се учи сам на свири на пиано на шест годишна възраст и през следващите четири години пише повече от тридесет песни и записва четири албума. На десет годишна възраст все още има проблеми със завръзването на разговор, но като цяло е весело дете, което обича да разказва шеги. Обожава математически задачки и да разрешава проблеми в игра на шах :)

Мъж, 1 Октомври, 1931, 11e15, 43n46, 2 a.m.

Луна в Телец в екзалтация

Юпитер в Лъв

Меркурий в Дева на трон и в екзалтация

Слънце във Везни (падение)

Венера във Везни на трон

Марс в Скорпион на трон

Сатурн в Козирог на трон

Италиански музикант, композитор на съвременна и оперна музика, илюстратор. Цигулар, той също така е режисирал филми, пял е на сцена и е сътворил различни произведения на изкуството. Като директор на La Fenice той напуска работа по време на предизвикан от него фурор, когато, според очевидци, е завел на сцената известна проститутка, за да изнесе реч. Той открито е гей :)

Линк към коментар
Share on other sites

Малко късно се включвам към курса, но се отплеснах и не съм разбрала, че е започнал! Ще се постарая да наваксам с материала!

Прилагам данни от личния си хороскоп :)

Личен хороскоп за 7.10.1985 в 13:15:30

Слънце 14 08' - Слънце във Везни (падение)

Луна 17 09' - Луна в Рак – на трон

Меркурий 24 45' - Меркурий във Везни

Венера 18 48' - Венера в Дева (падение)

Марс 17 19' - Марс в Дева

Юпитер 7 09' - Юпитер във Водолей

Сатурн 25 29' - Сатурн в Скорпион

Нямам планети в екзалтация.

С Луната е свързано женското, майчинското начало, (по)раждащото, управляващото нощта, възприемащото. Луната управлява и сън

Човекът, изпитващ силно влияние на Луната, живее в свой вътрешен свят; той е с изострена чувствителност, възприемащ емоциите на хората около себе си, склонен да живее с миналото. Много важна в неговия живот е майка му.

Положителни качества: пластичност, променливост, гъвкавост, чувствителност, впечатлителност. Мечтателност, сантименталност, привързаност към дома и семейството, към родителите, липса на стремеж към самостоятелност, привързаност към децата и младите членове на семейството и готовност да се грижи за тях.

Отрицателни качества: разсеяност, свръхчувствителност

Прилагам цитати, които смятам, че се отнасят в най-голяма степен до мен, но не изключвам и други "симптоми" :)!

Опитах се да направя анализ и на хороскопа на някоя известна личност от базата данни, но е доста high level за моите познания по астрология.

Докато схвана основните неща ще се съсредоточа върху личния си хороскоп, защото ми е по-лесно да направя връзката между планети, знаци, аспекти и проявлението им върху характера! J

Редактирано от mochito
Линк към коментар
Share on other sites

Слънце във Водолей - заточение

Луна във Везни

Меркурий във Водолей- няма достойнства, според системата която следваме

цитат: ""Положителни качества: подвижност, възприемчивост (но без да реагира емоционално), любознателност, добра памет, пластичност, лекота, способност бързо да превключва от едно действие към друго, ловкост, стремеж да съгласува различни гледни точки, готовност за компромис, отстъпчивост, разсъдливост, безпристрастност.""- не всичките в еднаква степен... :rolleyes:

Отрицателни качества / лично мнение, което се отнася за мен/: "Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл".

Не обичам излишните действия и безсмиленото напъване. :D

Венера във Водолей

цитат: "......любов към комфорта и развлеченията, привързаност към приятелите (които обаче подбира много внимателно), справедливост................. романтичност, известна доза самосъжаление, бързо излиза от депресия...."

Отрицателни качества: ......чувственост, инат........

Марс във Везни - заточение

цитат: "В добрите си прояви Марс дава възможност благополучно да се завърши дело, започнато по собствена инициатива. Негативното влияние на Марс се изразява в опасност от катастрофа .... травми, счупвания, нараняване на главата, инфекции."- това предимно в детската и младежка възраст.

Юпитер в Рак - екзалтация

цитат: "Умеят да виждат общия план на нещата, без да се задълбочават в подробности. Упорити са в постигането на целите си..."

от мен- непоправим оптимист

Сатурн в Риби

цитат: "Сатурн дава твърдост, устойчивост, търпение. Човек до последно разчита на собствените си сили, не обича другите да се месят в живота му..."

Редактирано от rossin
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Следва една междинна задача, за планетарните достойнства и това как те се проявяват в действителността.

Картата върху, която ще работим е на жена родена на 13.08.1977 в 12:10h в Лом.

Преди да пристъпим към условието на задачата трябва да изясним теоретичната част от въпроса.

Светилата - Слънцето и Луната, отговарят за очите на човек. Има особености, които трябва да се взимат под внимание.

При мъжете родени през деня Слънцето управлява дясното око, а лявото се управлява от Луната. Обратното, когато картата е нощна - Слънцето управлява лявото око, а Луната дясното. При жените нещата са огледално. При дневно раждане дясното око се управлява от Луната, а лявото от Слънцето. Обратното е при нощно раждане - Слънцето управлява дясното око, а Луната - лявото.

Картата, която ще построите е на жена, която има астигматизъм. На база на данните, които изложих и това, което вече знаете за есенциалните достойнства искам да определите, кое око е по-слабо и кое по-силно.

Линк към коментар
Share on other sites

Слънце в 10 дом– ляво око

В рецепция по трилицитет с Венера

Луната в 4 дом -дясното око

във взимна рецепция по трон с Юпитер и в собствен триплицитет.

Дясното око е по-силно.

ПП. Това без да включвам аспектите. :3d_131:

Линк към коментар
Share on other sites

Сега да си оправя грешките, защото гледам ама не виждам. Предишния отговор съм направила за дата 30.08.1977 г.

За 13.08.1977 г.

Слънце в Лъв -ляво око

На трон, управител на огнен триплицитет, 10 дом

Луната в Лъв- дясно око

няма есенциални достойнства, 9 дом, източна /-/

Този път лявото око е по-силно.

:3d_104:

Редактирано от rossin
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Следва една междинна задача, за планетарните достойнства и това как те се проявяват в действителността.

Картата върху, която ще работим е на жена родена на 13.08.1977 в 12:10h в Лом.

Преди да пристъпим към условието на задачата трябва да изясним теоретичната част от въпроса.

Светилата - Слънцето и Луната, отговарят за очите на човек. Има особености, които трябва да се взимат под внимание.

При мъжете родени през деня Слънцето управлява дясното око, а лявото се управлява от Луната. Обратното, когато картата е нощна - Слънцето управлява лявото око, а Луната дясното. При жените нещата са огледално. При дневно раждане дясното око се управлява от Луната, а лявото от Слънцето. Обратното е при нощно раждане - Слънцето управлява дясното око, а Луната - лявото.

Картата, която ще построите е на жена, която има астигматизъм. На база на данните, които изложих и това, което вече знаете за есенциалните достойнства искам да определите, кое око е по-слабо и кое по-силно.

 

 

Отговора на тази задача е в подчертания текст. Лявото око е по-слабо. Защото Слънцето макар и на трон в Лъв е в съвпад със Сатурн. Получава се интересна композиция. Сатурн няма достойнства в Лъв, но пък има силен диспозитор, същото това Слънце на което вреди - дори силно есенциална планета трудно може да противостои на естествена вредите.

 

 

Новата задача няма да бъде свързана с карта, а ще бъде чисто теоретична.

 

Знам че всеки знак може да има поне трима претендента за управител - по трон, екзалтация и триплицитет и че най-силно поставената от тях ще поеме управлението на знака и съответно на дома. Но при определени обстоятелства има знаци, които са управлявани само от една планета. На кастинг се явява само един претендент, който е и управител на знака.

 

Въпроса е кой са тези знаци, които могат да бъдат управлявани само от една планета?

Линк към коментар
Share on other sites

Лъв - дневно раждане - управител - слънце 

Близнаци - нощно раждане - меркурий 

Двата знака нямат планети в екзалтация. 

Може  би това обяснява защо представителите на тези два знака много си приличат по начин на мислене и поведение. 

Линк към коментар
Share on other sites

Близнаци при нощно раждане - Меркурий- на трон и управител на въздушния триплицитет.

Стрелец при нощно раждане - Юпитер-на трон и управител на огнен триплицитет.

Лъв при дневно раждане- Слънце на трон и управител на огнен триплицитет.

Водолей при дневно раждане-Сатурн на трон и управител на въздушен триплицитет.

Скорпион при нощно раждане-Марс на трон и управител на воден триплицитет.

Линк към коментар
Share on other sites

за пояснение - по-горе имах предвид че лъвовете си приличат един на друг повече, отколкото представителите на знаците, които имат повече възможни планети - управители. Същото важи за близнаците и стрелците. Но това е само предположение разбира се. </p>

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...