Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Домовете в Астрологията - понятия и характеристики


Recommended Posts

Това са значенията на домовете отново според ал-Бурани. В общи линии обхваща всичко, което трябва да се знае първоначално в тази област на астрологията.

Първи дом – Душа, живот, продължителността на живота, възпитание, родината

Втори дом – Хранене, гърдите, проблеми със зрението, средства за съществуване, бавачка.

Трети дом – Братя, сестри, роднини, приятели, кратки пътешествия, познаването на законите и каноните на религията.

Четвърти дом – Родители, потомци, недвижимо имущество, поля, лозя, дом, произход, това, което се случва след смъртта

Пети дом – Деца, приятели, дрехи, удоволствия, радостта, богатството на бащата, това, което говорят за човек след смъртта му.

Шести дом – Болести, недъзи, хронични болести, нещастни случаи, загуба на богатство, роби, робини и дребен добитък.

Седми дом – Съпруга и партньор в съжителство, сключване на брак, спорове, търговия, загуба на съдебни дела.

Осми дом – Смърт и причината за нея, убийство, отравяне, лекарства, наследство, собствеността на брачния партньор, разточителство, крайна бедност, симулация на смърт.

Девети дом – Пътешествия, религия, набожност, съдба, астрология и предсказания, философия, геометрия, проницателност, тълкуване на сънища.

Десети дом – Царска власт, присъди и забрани, ораторско изкуство, успех в търговията и занаятите, добре възпитаните деца и младостта.

Единадесети дом – Надежда, приятели, врагове, притеснение за отвъдния свят, молитви, приятелство с жени, любов към дрехите, благовония и украшения и търговия.

Дванадесети дом – Врагове, нещастие, тревога, затвор, дългове, поръчителство, страх, болести, майчини капризи пред роднини, едър добитък, убежище, роби, войници, изгнание.

Сега е момента да изясним някои заблуди свързани с домовете. Първата груба грешка е да се прикрепят характеристики на знаците от зодиака към домовете. Например, първи дом се често е описван, като притежаващ характеристиките на Овен, втори дом, характеристиките на Телец и тн. Това приравняване води до парадокс. Ако първи дом се управлява от Везни и в същото време го тълкуваме като Овен, какво се получава - истеричена английска дама, която в едната ръка държи чаша чай, а в другата развява боздуган :). В тази ситуация кое е водещото, знака който действително е на Асц или Овена, който в това време ще е на Дсц.

Домовете наистина имат естествени управители, но това не са зодиакалните знаци, а планетите от септенера, подредени в халдаески ред:

Първи дом – Сатурн

Втори дом – Юпитер

Трети дом – Марс

Четвърти дом - Слънце

Пети дом – Венера

Шести дом – Меркурий

Седми дом - Луна

Осми дом - Сатурн

Девети дом - Юпитер

Десети дом – Марс

Единадесети дом - Слънце

Дванадесети дом – Венера

Планетите следват реда си от най-бавната планета - Сатурн до най-бързата - Луна, в реда на геоцентричната система. Едно пример как тези планети описват характеристиката на домовете. Втори дом е дома на имуществото, самоуважението, този дом се управлява от Юпитер - "Голямото щастие". Когато търсим способността на човек да получи пари, ние разглеждаме Юпитер, като Даряващ, Благодетел. Неговата връзка с втори дом, като този Който дава и ние, като Тези които получаваме е пряка. Ако втори дом е силен, а Юпитер е добре поставен, ние лесно можем да натрупаме състояние. Четвърти дом е дома на родителите, някои го приемат за сигнигикатор и на двамата родители, други правят връзката Рак - четвърти дом, и го свързват с майката, но ако спазваме халдаеския ред, то в този дом попада Слъцето, което е естествен управител на Бащата, нашия корен, рода от който произлизаме. Друга интересна връзка е между първи и осми дом. И двата дома са управлявани от Сатурн, той е в началото, раждането, тялото - първи дом, и в края, смъртта - осми дом. Сатурн дава началото, но поставя и края.

Стана дума за осми дом, той е свързван с окултното и секса, може би защото се търси паралел със Скорпион, макар, че това не са негови атрибути. Осми дом в наталната карта описва нашата смърт, описва имуществото на партньора, неговото самоуважение, но няма отношение към секса. Секса се отнася към пети дом, в този дом търсим всичко, което правим с партньора - ходене на театър, ресторант, кино и тн. Окултното в смисъла на нещо тайно и съкровено би се отнасяло към девети и дванадесети дом.

Още едно проблемна връзка с домовете е свързваната с шести дом работа. В този дом можем да намерим болестите, които ни измъчват, можем да открием тайните на нашия партньор и още много други неща, но не и работата, която бихме работили с удоволствие. Този дом наистина има отношение с работата, но чия работа? Тук имаме препратка към работата на нашите работници, тези които са ни подчинени, тези които ръководим. Ако някой има подчертан шести дом, ще ръководи с лекота екип, ще знае всяка стъпка от производствения процес или всяка стъпка от доставка на стока до веригите магазини. Но това по никакъв начин не може да опише дейността, с която ще се занимаваме. Огледално на това, което е шести дом - ако имаме подчертан дванадесети дом, ние самите можем да се превърнем в "слуги" и поставени в услуга на другите.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

Много ми е кеф вече, че се започнаха и тези теми. За домовете - за мен това е същностния етап в изучаването на човека, разпънат в наталната си карта, ако говорим за нея. Още повече за митологемите, свързани с някой набедени домове за "специални домове", като 6-ти, 7-ми, 8-ми или "страшният 12-ти" дом ...

Сещам се за 1-ви дом, в който блестят всички планети, ако са там, особено Слъцето на асцедента и как стремително угасват, ако са в 12-ти. Но, реалният резултат е, че мястото на Светлината е в Нощта на манипура, на 12-ти дом, където огънят на Света е полуизгаснал, ала още гори новият човек се ражда с ново име :) Същото се отнася и за 8-ми дом: домът на огъня на трансформацията, за мен тези два дома са близнаци, братя по оръжие.

Т.е. някои учения тотално обърнаха, но и наместиха после, представата ми за мястото на домовете и тяхното значение. Всичко онова, което е под хоризонта за нас - европейците е всичко онов,а което е отгоре - за индийската система, което е уникален факт. Светът на домовете, както го мислим ние - т.е. светът на проявеното битие, е свят на инперсонални същности, които още не са открити от нашият аз. Но какво е той, освен една черупка.

С радост ще изчакам анализа и на квадрантите, че да видя как Белият Слон, освен твърда Земя, е и мост от несъзнаваното към вишуддха.

:)

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Кои са домовете, които за конкретна планета са домове на тъга, така както има определени домове на радост? Ето, например, Венера се радва в 5 дом, това означава ли, че има друг конкретен дом, който й носи тъга?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

домове на радост -зависи на кой кое му носи радост.Например 2 дом- парите ако там е слънцето е добре и 5 също той отговаря за децата забавленията 10дом е кариерата и там стои сатурн не емого на добре и т.н. зависи много и от аспектите които прави планетата.Важен е о 7 дом там са партньорите много е важен и знака и дт показатели.

Линк към коментар
Share on other sites

домове на радост -зависи на кой кое му носи радост.Например 2 дом- парите ако там е слънцето е добре и 5 също той отговаря за децата забавленията 10дом е кариерата и там стои сатурн не емого на добре и т.н. зависи много и от аспектите които прави планетата.Важен е о 7 дом там са партньорите много е важен и знака и дт показатели.

 

 

Не става ясно какво точно искаш да кажеш, но на всеки точно определено нещо му носи радост. Точно обратното - Слънцето във втори дом не е хубава позиция, както и Марс, това дава преразход, но отново зависи и то не от аспектите, а от това, тези планети кой дом управляват. Седми дом наистина е важен, и ако се чете в контекста на "радостта" то Луната се радва в този дом, не защото е естествен сигнификатор на жената, а защото е естествен сигнификатор на "хората", като множество, народ, група, дори индивид. Този дом е радост на Луната и защото в комбинация те говорят за емиграция, а Луната е най-бързо движещото се тяло в небето.

 

С две думи всяка планета се радва в дома, който й дава възможността да се изразява най-добре спрямо своята естествена природа.

Линк към коментар
Share on other sites

В книги по астрология съм срещала класификация на домовете като ъглови, следващи и падащи със съответните характеристики, а също така земни, водни, огнени и въздушни - например тук

Как подобна класификация се съотнася с изброените по-горе управители? 

Линк към коментар
Share on other sites

Домовете наистина се делят на ъглови, следващи и падащи, в най-разпространената терминологична форма. Класификацията по елемент не е вярна и няма практическа обосновка, нито насоченост.

 

Това деление се налага от широко разпространената идея за паралелизма между знаците и домовете, която е адекватна само в медицинската астрология, където първи дом и Овен отговарят за главата, втори дом и Телец за врата и тн. В останалите клонове на астрологията единствения знак, който има общо с дома и му дава определени характеристики е само този, който е на върха на този дом.

 

Естествените управители са донякъде символични, донякъде практични от гледна точка на планетарните акцидентални достойнства. Връзката между планетите и домовете следва халдейския ред и донякъде определя и функционалното значение на домовете. На Слънцето се пада четвърти дом - Бащата, на Сатурн се пада първи дом - началото и осми дом - края и тн. Но тази връзка не се използва в практиката, астрологията е динамична, затова главна роля играе планетата, която управлява даден дом, благодарение на знаците, в които има достойнства.

 

За домовете е най-важно да се разбере, че няколко дома могат да се управляват от една планета, която по силата на есенциалните си права в знаците, може да привлече темите на домовете и да ги сигнифицира.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря! Това означава ли, че тълкуването на домовете зависи изцяло от знака на върха на дома и планетите, които имат достойнства в този знак? 

 

Доколко и как тълкуването на дома зависи от планетата, която се намира в него, ако тя няма достойнства в знака на върха на този дом? 

 

Ако една планета се намира в 1 дом, например, но не е в знака, който е на върха му, а в следващия. При това тази планета има достойнства в знака, в който се намира, но няма достойнства и дори е в падение в знака, който е на върха на дома? Може ли да се каже, че значение ще има рецепцията на тази планета с управителите на двата знака - на дома и на знака, в който се намира (ако тя не е управител)?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Благодаря! Това означава ли, че тълкуването на домовете зависи изцяло от знака на върха на дома и планетите, които имат достойнства в този знак? 

 

Не, значението на дома е значение на дома, то не се променя в зависимост от знака. Ролята на знака е да опише ситуацията в този дом, а също и да опише изявата му чрез планетата, която управлява този знак. Когато първи дом се управлява от Овен, всички планети които имат достойнства в градуса на Асц ще имат претенции да управляват този дом и да опишат физиката, здравето и тн. Това коя планета ще го управлява се го говорили вече.

 

 

Доколко и как тълкуването на дома зависи от планетата, която се намира в него, ако тя няма достойнства в знака на върха на този дом? 

 

Всяка планета, която се намира в даден дом решава проблемите на дома, който управлява, чрез средствата на дома, в който се намира. Естествено, когато една планета се намира в даден дом, тя оказва влияние на дома, не е задължително тя да има достойнства на върха на този дом, но в зависимост от достойнствата на планетата, нейната фаза, положението й спрямо Слънцето, дали е дневна или нощна, се разбира и какво точно ще е влиянието на планетата върху дома.

 

 

Ако една планета се намира в 1 дом, например, но не е в знака, който е на върха му, а в следващия. При това тази планета има достойнства в знака, в който се намира, но няма достойнства и дори е в падение в знака, който е на върха на дома? Може ли да се каже, че значение ще има рецепцията на тази планета с управителите на двата знака - на дома и на знака, в който се намира (ако тя не е управител)?

 

Това е въпрос, който не разбирам до край, затова ще помоля за повече пояснения.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Донка unpinned this topic
  • 1 year later...

Връх на дома началото ли е, или средата на дома?

Редактирано от ГеоргиЖ
грешка
Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравей Георги. Връх на дома се смята границата между двата съседни дома, т.е. началната точка. От опита ми с хороскопите не можем да бъдем АБСОЛЮТНО  сигурни в точния градус заради часа на раждане. малко са хората, които са сигурни в него до минутата. Напоследък се практикува все повече и секцио раждане - там вече нещата стават доста разтегливи. Нашият учител - брат Тодор ни съветва градусите на асцендента задължително да се проверяват през физиогномиката - т.е. чертите на лицето и понякога структурата на тялото. 

Линк към коментар
Share on other sites

Хареса ми едно мнение за момента на раждане , като основа на хороскопа ..Там според мен , правилно,се препоръчва да се взима часът на раждането като факт . Независимо дали има различни причими за ускоряване или забавяне на самото раждане .И ако човек не може да изчисли точно различните влияния ,. Е , по добре да се придържа към неоспоримия факт .

пп :)  според вас за една година ще може ли да се научат основите на тази наука ?Веднъж започнах , но ми се видя много ангажиращо , с много информация . И сега не смея да започна . Не знам как ще ми е времето за това :(

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

:) Да, може - изисква се доста труд, поне 2 часа на ден, организираност, практика и непременно човек, който да насочва и  помага. Иначе да - много е информацията, но тя е систематизирана и онагледена добре. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Донка, и благодаря за отговора!

Писах въпроса, защото ми се искаше и Йордан да ти отговори на твоя въпрос. А и не ми беше ясно за "върха на дома". Явно "куспида" и "връх на дома" е едно и също.

Дано се раздвижи форума пак ;)

Линк към коментар
Share on other sites

И аз се надявам и предлагам да работим над това, а не само да чакаме. Интересно ми е да разговаряме и споделяме - много много е полезно, дори когато си казваме неща, които вече сме чели и работили. Сякаш човек преосмисля наново нещата, когато ги види пречупени през погледа на друг. 

Тъй като по-горе Йордан е цитирал класическо тълкуване  на домовете, интересно ми е какво ползваш ти?

Линк към коментар
Share on other sites

   Определено класическото тълкуване на домовете трябва да работи. Аз използвам по-нови тълкувания, включително и това, да се преписват качества на дома спрямо съответния знак от Зодиака. Например 1-ви дом да се характеризира с качества на Овена. Общо взето практиката учи, но и от двете тълкувания трябва да има верни неща.

   Разбира се, дом и знак, не е едно и също, както и планета и стихия не е едно и също. Домът като, че ли е ориентиран повече към определен период от живота, определени отношения между човека и природата. Все пак повечето материали по астрология са писани доста отдавна и хората повече са наблягали на връзката с природата (затова в характеристиките на домовете се споменават: поля, лозя, едър и дребен добитък,). Също и жизненото развитие на хората, кармата. 12-ти дом е свързван като изцелител на кармата. ^_^ Той може да се окаже един от най-силните вместо най-слабия. "Последните ще бъдат първи."

Редактирано от ГеоргиЖ
абзац
Линк към коментар
Share on other sites

преди 11 часа, ГеоргиЖ каза:

12-ти дом е свързван като изцелител на кармата. ^_^ Той може да се окаже един от най-силните вместо най-слабия. "Последните ще бъдат първи."

МНого ми е интересна темата за 12 дом,тъй като в момента много планети по прогресия са ми там и си мисля дали заради това съм така объркана,уплашена,обезверена и на моменти силно отчаяна.Имам и проблясъци напоследък,но малко нестабилни все още.Опитвам се да превърна 12 дом в сила :) т.е търся всякакви начини за справяне с проблемите си,а също и седя в изолзация,не си я налагам на сила,но нямам сили и желание да променя това-харесва ми да си седя у дома и нищо да не правя.Това не съм аз :( Аз бях роден лидер сега искам някой да ме държи за ръката и да ме води,но не на всеки имам доверие,че ще ме заведе където трябва.Не се лова като удавник за сламка за всеки,но усетя ли у някого ,че с трезвия си позитивизъм може да стабилизира объркания ми ум,го търся и ми е добре в компанията му-това споделям,за да обясня,че не съм съвсем изолирана .Та как се отработва този 12 дом или това не е възможно,а трябва да се изпие горчивата чаша до дъно и тогава нагоре да се изплува :)

 

Линк към коментар
Share on other sites

Иван Антонов Изворски (ученик на Учителя по астрология) отделя много голямо внимание върху Домовете, които нарича градини. Мисля, че названието градина по-точно съответства на смисъла на секторите от рождената карта или звездослова по терминологията на Иван Антонов. Домът приютява и в него човек живее отделен от останалия свят, на своя лична територия. Градината е мястото, където човекът работи, за да получи някакви плодове. Познавате ли и прилагали ли сте дадените по-горе насоки за тълкуване на домовете?

 

Линк към коментар
Share on other sites

Още чета, но на първи план излиза едно. Отново е красиво символизирано отношението между домовете, като градини с дръвчета, за чиито израстване работата започва още от посяването на семките. Кръговрата на живота на растенията е пример как трябва да се развива и човека.

До сега не съм чел тези материали, но са много хубави. Въобще красиви са природните закони. 

Благодаря на господин Изворски и на Донка.^_^

Редактирано от ГеоргиЖ
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...