Jump to content
Порталът към съзнателен живот

05.Диспозитор и Алмутен


Recommended Posts

Всеки дом и планета в знак има управител. Това е управителя на знака, на който се намира върха на дома или знака, в който се намира планетата. Това се нарича диспозитор.

Диспозитора е изключително важен за всяка планета, когато говорим за тази ситуация. Той служи като фенер, който води планетата по нейния път, той е опората на която стъпва тълкуването на всяка планета. Ето един пример, за карта, в която диспозитора е изключително важен. Albert Speer има Меркурий в 10-ти дом в Овен - акцидентално силен, но без есенциални достойнства. Какво можем да очакваме от един Меркурий, който действа, но няма какво да покаже? Обаче диспозитора на Меркурий е Марс, който се намира в своя дом - Скорпион. Тук не планетата е есенциално силна, а нейния доспозитор. Получава се, така че силата на Марс дава тласък на меркуриевата изява. Ако се поинтересуваме от биографията на този мъж, ще разберем, доста подробности свързани с природата на Меркурий.

Но за да получим адекватна представа за "основата" и "подкрепата" на една планета или дом, диспозитора не винаги дава адекватна информация. Тук на помощ идва Алмутен. Това е, на пръв поглед, сложно понятие, но нещата стоят доста просто. Алмутен на даден градус, в който се намира планета или куспида на дом, означава сумиране на качества - есенциални, за да се разбере, коя планета има най-много достойнства в дадения знак. Това усукано определение има просто приложение. Например имаме Слънце във Везни. Диспозиторът на това Слънце е Венера, като управител на знака, но какво се получава на практика? Във Везни Сатурн има екзалтация, а ако картата е дневна, то той ще има достойнство и по триплицитет. Имаме Венера с претенции по трон и Сатурн, който предявява претенции по екзалтация и триплицитет, естествено Сатурн има повече права върху Слънцето. Но за да изберем дали да ползваме диспозитор или алмутен отново се опираме на достойнствата. Ако Венера е във Овен, а Сатурн е във Водолей то Сатурн печели. Но ако имаме Венера в Риби в първи дом, а Сатурн в Козирог в шести дом, Венера печели кастинга, защото е по действена.

Линк към коментар
Share on other sites

Задачата на новото упражнение е да се намери адекватен диспозитор, съответно алмутен на три планети от съответната картата - Слънце, Луна и Меркурий.

Карта 1

Карта 2

Карта 3

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Решение

Карта 1:

Слънце-Риби-10 дом

Управител – Юпитер/Козирог/6 дом-няма есенциални достойнства, акцидентални достойнства-1 т.,източен/+/

Венера – алмутен- екзалтация /на трон по знак/,тригонократор на водния триплицитет / дневно раждане/, акцидентални достойнства-11 дом-8 т., западна/+/.

Луна—телец-11 дом

Венера-Управител,тригоноктратор на земния триплицитет,западна/+/,11 дом-8 т.

Меркурий-Овен-10 дом

Управител-Марс/Водолей/8 дом-няма есенциални достойнства, акцидентални достойнства- 8 дом-5т.

Слънце-Алмутен-екзалтация в Овен, управител на огнения триплицитет/дневно раждане/, есенциални достойнства-10 дом-11 т.,

Карта 2:

Слънце/Козирог/4 дом

Управител-Сатурн/Близнаци/10 дом-няма есенциални достойнства,управител на въдушния триплицитет, акцидентални достойнства-10 дом-11 т.,западен/-/

Луна/Риби/6 дом

Управител-Юпитер/Козирог/5 дом, няма есенциални достойнства,западен/-/,акцидентални достойнства-5 дом-7т.

Екзалтация-Венера/Козирог/4 дом-алмутен,няма есенциални достойнства, управител на земен триплицитет/нощно раждане/,акцидентални достойнства-4 дом-9 т.,източна/-/.

Меркурий/4 дом/Стрелец

Управител-Юпитер/Козирог/5 дом, няма есенциални достойнства,западен/-/,акцидентални достойнства-5 дом-7т.,тъга/-/

Карта 3:

Слънце/Везни/2 дом

Управител-Венера/Скорпион/3 дом, няма есенциални достойнства, акцидентални достойнства-3 дом-2 т., западна/+/

Екзалтация-Сатурн/Дева/на асцедента-Алмутен, няма есенциални достойнства,управител на въздушния триплицитет/нощно раждане/, източен/+/,акцидентални достойнства-1 дом-12 т.

Луна/Козирог/4 дом

Управител-Сатурн/Дева/на асцедента-няма есенциални достойнства, източен/+/,акцидентални достойнства-1 дом-12 т.

Меркурий/Скорпион/2 дом

Управител-Марс/Рак/10 дом-заточение по знак, източен/-/, есенциални достойнства-10 дом-11 т.

ПП. В карта 3 се колебая, коя планета е управител на водния триплицитет за нощно раждане, Марс и Луна, които са в заточение по знак, но с по-висок акцидентален статус или Венера, без есенциални достойнства, но и слаба акцидентално.

В случая, заточението по знак може ли да се компенсира със силна акцидентална позиция?

:3d_104:

Линк към коментар
Share on other sites

Намерих си пропуск и имах желание да допълня нещо, но не ми позволява да редактирам написаното?????? :3d_131:

предполагам, защото е минало време.....

Редактирано от rossin
Линк към коментар
Share on other sites

Малко работа над личната ми карта:

- Слънце и Венера - в Дева - диспозитор Меркурий, който се намира в своя знак, т.е. на трон. Самата венера е в падение, а слънцето няма достойнства в този знак, което ми навява мисълта, че качествата на меркурий и на дева ще оказват силно и решаващо влияние

- Луна - в Козирог почти в съвпад със Сатурн - на трон. Самата луна в козирог е заточение, но силата на нейния диспозитор в същия знак повишава нейното влияние и значение в картата - според усещането ми точно в партньорството и със Сатурн.

- Юпитер - в скорпион няма достойнства

Обаче марс - управител на скорпион е във везни (заточение); няма планета в екзалтация; управителите по триплицитет Венера - в падение в дева; и луна - в заточение в козирог.

Това трябва ли да означава, че Юпитер е със занижено значение и влияние в картата?

Линк към коментар
Share on other sites

Още една карта:

- Сатурн - 1 дом, Стрелец - диспозитор - Юпитер

Юпитер в Риби на трон и в 4 дом - кардинален

И Юпитер, и Сатурн са управители на огнения триплицитет, в който влиза Стрелец Значи Юпитер ли ще спечели или сатурн вече си е в силна позиция като управител на триплицитета?

Марс - във 2 дом в Козирог - в екзалтация; диспозитор Сатурн - в 1 дом (кардинален); Печели позицията в екзалтация, според мен.

Юпитер в Риби в 4 (кардинален) дом - на трон; едва ли Венера ще се състезава за влияние с екзалтацията в Риби, макар и тя самата да е на трон във везни. И все пак тя е управител и на водния триплицитет....

Слънце - в дева (без достойнства) 10 дом (кардинален) - диспозитор - Меркурий, който е също в 10 дом, но в Лъв, т.е. в падение. Управителите по триплицитет земя - Венера е на трон; Марс е в екзалтация в Козирог . Според мен, Марс и венера печелят. Може ли 10 дом да им съперничи или той само допълва по някакъв начин?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Карта 1

Имаме дневно раждане.

Слънце в Риби

Диспозитор – Юпитер в падение и в 6 дом (1т.), източен, недееспособен

Алмутен – Венера на трон в Телец, 11 дом (8т.), западна, дом на тъга, но все пак балансирани есенциални и акцидентални достойнства.

Луна в Телец

Диспозитор – Венера на трон в Телец, 11 дом (8т.), западна.

Меркурий в Овен

Диспозитор – Марс във Водолей, 8 дом (5т.), източен

Алмутен – Слънце в Риби, 10 дом (11т.) - по екзалтация в Овен управител на огнения триплицитет за дневно раждане, притежава есенциални и акцидентални достойнства.

Карта 2

Нощно раждане

Слънце в Козирог

Диспозитор – Сатурн в Близнаци с достойнство по триплицитет (макар и за дневно раждане), 9 дом (4т.), източен

Алмутен – Марс в Рак с достойнство по триплицитет за нощно раждане, 10 дом (11т.), източен, избираме Алмутен.

Луна в Риби

Диспозитор – Юпитер в падение в Козирог, западен, 5 дом (7т.) без есенциални и особени акцидентални достойнства

Алмутен – Венера в Козирог, с достойнство по триплицитет, 4 дом (9т.), източна, избираме Алмутен.

Меркурий в Стрелец

Диспозитор – Юпитер

Алмутен – Слънце в Козирог, 4 дом (9т.), избираме Алмутен

Карта3

Нощно раждане

Слънце във Везни

Диспозитор – Венера детронирана в Скорпион, 3 дом (2т.), западна, няма есенциални и особени акцидентални достойнства.

Алмутен - Сатурн в Дева, в 12 дом (3т., дом на радост), източен, еказтация и управител на триплицитета за дневно раждане, избираме Алмутен.

Луна в Козирог

Диспозитор – Сатурн

Алмутен – Марс в екзалтация в Рак, 10 дом (11т.), балансирани есенциални и акцидентални достойнства.

Меркурий в Скорпион

Диспозитор – Марс, като диспозитор на Скорпион и управител на водния триплицитет за нощно раждане.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

За положителния вариант, когато планета перегрин има силен диспозитар го разбрах. :3d_041:

Как се проявява планета в заточение или падение, когато има силен диспозитар?  Диспозитара или алмутена, подпомагат негативната изява или я "тушират"? :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

След като доста си починахме от упражнения и занимания, трябва да възобновим дейността :) с нови задачи.

 

Запознахме се с базовите елементи, които да ни помогнат с работата по карта. Вече знаем достойнствата на планетите, тяхната способност да действат, или някои основни начини на взаимоотношения, като рецепцията, например. Всичко това е с цел да определяме сигнификаторите на всяка една област от картата, която за нас  представлява интерес.

 

Правилното определяне на сигнификаторите е и първата и основна крачка в прогностиката в наталната карта. Техниката на прогнозиране, често пъти, е най-лесната част.

 

Концепцията, която ще ни води в това упражнение, е че най-силната планета ще управлява темите, които ни интересуват. Това е така нареченият Алмутен или "Най-силният", "Победителят".

 

За да бъде една планета Алмутен в картата, и по-конкретно, да управлява даден дом тя трябва да отговаря на няколко условия.

 

За разлика от стандартната практика, където знака, който се намира на върха на дома, определя управителя, от порядъка Овен - Марс, то при Алмутен, право върху дома има планетата, която:

 

1. Има най-много есенциални достойнства в градуса на върха на дома.

 

Достойнствата, както знаем, са по обител, екзалтация, триплицитет и терма.

 

2. Второто условие е, планетата която има достойнства на върха на дома, който ни интересува, да вижда върха на дома.

 

Знаците, които се виждат един друг, се определят просто. Например Овен не вижда Риби и Телец, но вижда Близнаци и Водолей, защото образува с тях секстил, вижда също и Стрелец и Лъв, с които сключва тригон.

Изключението от правилото са знаците, които имат обща планета управител - Козирог и Водолей, Стрелец и Риби, Овен и Скорпион и тн.

 

3. Третото и най-важно условие е планетата, която сме избрали за Алмутен да има есенциални качества в знака, в който се намира.

 

Дори при силна есенциална планета, задължително трябва да съблюдаваме междинно правило - акцидентална сила. Защото дори една планета да има всички останали качества, ако се намира в дванадесети или шести дом, тя няма да може да се прояви като управител на темите, които искаме да разгледаме.

 

 

Всички тези правила, дори да изглеждат объркани, лесно се прилагат към карта, а ако нещата са направени както трябва, резултатите не се забавят :)

 

Идеята на упражнението е да намерим управител на Асц. Както знаем Асц описва нас, нашата натура, описва нашата връзка с хората и сферите от живота, разпръснати в останалата част от картата. 

 

За изпълнението на задачата давам две възможности. Първата е всеки, който иска да участва, да даде собствената си карта, да определи управителя на Асц, след това с помощта на връзките, които прави неговия управител, да разкаже сюжет от живота си, в рамките на желаното и до степен, която да не разкрива прекалено лични преживявания.

 

Например, управителя на асц се намира в знака на падение на управителя на четвърти дом, но в достойнствата на управителя на десети - историята ще има вида на - разбирах се повече с майка ми, отколкото с баща ми.

 

Положителното в този вариант на изпълнение на задачата, е че ще може да се усети силата и ефективността на сигнификаторите в собствените ни карти.

 

Компромисен вариант, за тези, които не искат да практикуват по този начин, е да се избере карта от базата, която съм дал като линк, в предишни упражнения. Но съответно трябва да се набави биографичен материал, който да опише откритото.

 

 

За тези, които издържат до края - интересното предстои :)

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз съм първа на старта. :3d_002: 

Данните са ми 30.01.1967 г. , гр.Пловдив, 10 часа.

 

Асцедента е на 6 гр. в Овен. Достойнства имат- Марс/Везни/7 дом, Слънце/Водолей/11 дом.

Марс не вижда асцедента, Слънцето е в сходящ секстил с него, има достойнства и по триплицитет.

С третото условие, макар и най-важно, няма как да се съобразя. Материал читав няма. :3d_167: 

Всички лични планети са Водолей/Везни, където най-много достойнства има Сатурн, по управление,екзалтация и  триплицитет.

Картата е дневна, Сатурн/Риби/12 дом и Венера/Водолей/12 дом. Венера и Сатурн са в рецепция по триплицитет, Венера-естествен управител на 12 дом, Сатурн се радва там.

 

Как точно се радва Сатурн в 12 дом?

За мен лично, като нещо, което не бива да забравям и винаги трябва да имам на предвид. Нещото или някой, който винаги е като „последна инстанция”. Крайъгълен камък, покрай който минава пътя ми, независимо на къде съм тръгнала и какво ще правя. Като второто ми „Аз”, което „ми диша във врата”, ограничва ме, дърпа ме назад, поставя условия и непредвидени препятствия. Винаги „изисква” да имам и резервен вариант.

Има и положителна страна-няма отстъпление назад, зад гърба си имаш непоклатима стена. :rolleyes: 

 

http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?cid=grufilepySC3Z-u1332105503&lang=e&gm=a1&nhor=1&nho2=3&btyp=2&mth=gw&sday=26&smon=5&syr=2013&hsy=-1&zod=&orbp=&rs=0&add=18&node=-Yn&sevenpl=1&ast=

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Сериозността на това упражнение е такава, че това е първата крачка към прогностиката, първата крачка, към това, което се разбира под астрология - предвиждане на събития.

 

Но, за да опишем събитие или да предвещаем такова, трябва първо да открием, а след това да оценим сигнификаторите, с които ще работим.

 

Едно от първите правила, е че всичко което е свързано с асц е свързано и с нас. Ние или го търсим или то само ни привлича. Темите свързани с асц, или по-точно с неговият управител, са свързани с нас и те могат да се срещнат най-често в живота ни.

 

За да дам пример, ще се позова на собствената си карта - 20.02.1988 00:21h Плевен

 

Определянето на планетите, които управляват асц-та става посредством проста сметка.

 

Асц 15' Скорпион 15''

 

А. Обител - Марс

B. Екзалтация - /

C. Управител на нощен триплицитет - Марс

 

Термите не ги слагам в сметката. Те могат да наклонят везната, когато търсим Алмутен или когато търсим планета, която свързва домовете.

 

Но все пак:

D. Терма - Венера

 

( и така за всеки дом )

 

Имаме две планети, които се борят за асц-та, макар Венера да има само достойнства по терма, а Марс по обител и триплицитет. Венера автоматично отпада.

 

Но ако имаме две планети, които да се борят за управителя на асц-та, трябва да оценим тяхната функционалност.

Ако все пак Венера остане претендент за управител на Асц-та, равносметката ще изглежда така:

 

Марс - в Стрелец ( рецепция с Юпитер в Овен в шести дом ) - ( + ), Източен ( + ), в мъжки знак ( + ), в нощната половина на картата ( + ), но през нощта ( - ). Не вижда асц-та ( - )

 

Венера - в Овен ( есенциално "зла" - изгнание ) - ( - ), западна ( + ), в дом на радост ( проявява най-добрата си есенциална природа ) - ( + ), в нощната половина на картата ( + ), но през нощта ( - ). Вижда асц-та ( + )

 

Оказва се, че дори по терма, Венера има достатачно есенциални права да опише асц-та, акцидентално, пети дом  е по-силен от втори. Но все пак победител трудно може да бъде излъчен. Все пак, ако се съди по претенциите върху асц-та, Марс има повече права да управлява, не без участието на Венера.

 

След като сме извели за управител на асц-та Марс, а това става, както се вижда чрез кастинг, трябва да видим, кои домове може да управлява тази планета и съответно да прави връзки асц - теми от друг дом. 

 

По право на обител той ще управлява Овен - шести дом, по право на екзалтация Козирог - трети дом, по триплицитет - Риби - пети дом и Рак - девети дом.

 

Според това, коя планета,има най-много права - по достойнства, и по-важното, акцидентална сила, защото тя описва възможността на една планета да опише действие, Марс ще предяви претенции или ще отстъпи на друга планета изброените домове.

 

Пети дом ще бъде управляван от Венера, за Марс най-голяма власт остава над шести, след това върху трети и девети.

 

Така че свързаните с аст-та теми са по 3-ти, 6-ти и 9-ти дом.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...