Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Stoyan_V

За произхода на прабългарите

Recommended Posts

Индоевропейският произход на българите може да сe докаже.

"Това може да се направи по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, смята д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”.

Пред Фокус д-р Стоилов допълни, че експедицията разполага с богат материал с обяснения към него, от който става ясно, тези две медицини са може би единствените, в които се използват екстракти от розово масло. „Това го има в персийската медицина, тоест розовото масло и екстрактът от розово масло се използва в медицинските системи само в България и Персия”, каза д-р Стоилов като уточни, че това не е единственият пример.

По думите му българската традиционна медицинска система е индоевропейска по своя характер.

"Това означава, че няма нищо общо с практиките на Северна Азия, грубо казано, с шаманските практики, за които се казва, че би трябвало да имаме, ако сме с тюркски произход”, коментира той. Това нещо той е могъл да коментира обстойно с ректора на Иранския университет по традиционна медицина.

Българската експедиция е изминала 11 хил. км., като са посетени 77 обекта – сред тях стари исторически градове и археологически разкопки, местни и регионални музеи.

"Допуснаха ни и то с право на заснемане в Националния исторически музей в Техеран, допуснаха ни и в Националната библиотека на Иран, допуснаха ни и до Университетската библиотека на Иран. В повечето големи градове, в които ходихме, също ни допуснаха без проблеми в техните музеи. По принцип достъпът, особено до фондовете на Националната библиотека, където се съхраняват старите ръкописи – там има ръкописи, които са по над 1000 години – е доста труден. Допуснаха ни и там, което беше един изключително голям жест от иранска страна. Това е нещо като бункер със специална защитна система – там ние бяхме допуснати. Оказваше ни се голямо съдействие от официалните лица, постоянно с нас имаше придружител, който ни помагаше в контактите с местните хора. Имахме две срещи със съветника на иранския президент по културните въпроси”, разказа още д-р Стоилов."

08.07.2010

................................................................................................................................................................

"Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, заяви днес доц. д-р Александър Илиев, антрополог и ръководител на научната експедиция в Иран - "Ариана", част от проекта "Българи - прародина", предаде БТА.

За 20 дни екип от шестима учени, сред които иранистът доц. д-р Иво Панов, доц. Ружа Нейкова от БАН, Иво Леонков от НАТФИЗ измина 1100 километра и откри впечатляващи доказателства за сходствата между българите и хората в днешен Иран, посочи Илиев. Намерихме няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух. Погребения, които изследвахме са в ембрионална поза - сигурно свидетелство за вярата в прераждането. Част от тракийските погребения са подобни.

Камъните и керпичът в строителството съответстват на бъларските практики, добави Александър Илиев. Иранците, макар и по-мургави, антропологично много приличат на българите. Някои думи близки до днешния фарси имат съответствия в българския език - табошир- тебешир, боран - буря, на-не. Изпълнения на свирка, гайда и тамбура, напълно отговарят на нашата фолклорна традиция. Над половината от килимите в Прикаспието напълно съвпадат с българските като орнаменти, символика и цветове.

Във времето в науката се натрупаха сведения, които постоянно тласкаха прародината ни все пона юг като накрая разбрахме, че това е източен Иран. Крайно време е да спрем да говорим за хуно-тюркския произход на българите и да разберем, че сме индоевропейци..."

(07.07.2010- Източник: http://actualno.com, със съкращения)

Редактирано от Stoyan_V

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Има тема История на България:

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=235

Добре е тези,които пишат,да са попрочели и прегледали темите във форума преди това.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Темата "Историята на България" е твърде обща. Според мен е интересно да се поговори тук за произхода на прабългарите. Има няколко теории за този произход - туранска, хунска, иранска (индоевропейска) и други. Постът на Стоян е интересен и бих желала в тази тема да се разглеждат и другите хипотези за произхода на прабългарите. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта си



Влизане Сега
Sign in to follow this  

×