Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За произхода на прабългарите


Stoyan_V

Recommended Posts

Индоевропейският произход на българите може да сe докаже.

"Това може да се направи по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, смята д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”.

Пред Фокус д-р Стоилов допълни, че експедицията разполага с богат материал с обяснения към него, от който става ясно, тези две медицини са може би единствените, в които се използват екстракти от розово масло. „Това го има в персийската медицина, тоест розовото масло и екстрактът от розово масло се използва в медицинските системи само в България и Персия”, каза д-р Стоилов като уточни, че това не е единственият пример.

По думите му българската традиционна медицинска система е индоевропейска по своя характер.

"Това означава, че няма нищо общо с практиките на Северна Азия, грубо казано, с шаманските практики, за които се казва, че би трябвало да имаме, ако сме с тюркски произход”, коментира той. Това нещо той е могъл да коментира обстойно с ректора на Иранския университет по традиционна медицина.

Българската експедиция е изминала 11 хил. км., като са посетени 77 обекта – сред тях стари исторически градове и археологически разкопки, местни и регионални музеи.

"Допуснаха ни и то с право на заснемане в Националния исторически музей в Техеран, допуснаха ни и в Националната библиотека на Иран, допуснаха ни и до Университетската библиотека на Иран. В повечето големи градове, в които ходихме, също ни допуснаха без проблеми в техните музеи. По принцип достъпът, особено до фондовете на Националната библиотека, където се съхраняват старите ръкописи – там има ръкописи, които са по над 1000 години – е доста труден. Допуснаха ни и там, което беше един изключително голям жест от иранска страна. Това е нещо като бункер със специална защитна система – там ние бяхме допуснати. Оказваше ни се голямо съдействие от официалните лица, постоянно с нас имаше придружител, който ни помагаше в контактите с местните хора. Имахме две срещи със съветника на иранския президент по културните въпроси”, разказа още д-р Стоилов."

08.07.2010

................................................................................................................................................................

"Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, заяви днес доц. д-р Александър Илиев, антрополог и ръководител на научната експедиция в Иран - "Ариана", част от проекта "Българи - прародина", предаде БТА.

За 20 дни екип от шестима учени, сред които иранистът доц. д-р Иво Панов, доц. Ружа Нейкова от БАН, Иво Леонков от НАТФИЗ измина 1100 километра и откри впечатляващи доказателства за сходствата между българите и хората в днешен Иран, посочи Илиев. Намерихме няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух. Погребения, които изследвахме са в ембрионална поза - сигурно свидетелство за вярата в прераждането. Част от тракийските погребения са подобни.

Камъните и керпичът в строителството съответстват на бъларските практики, добави Александър Илиев. Иранците, макар и по-мургави, антропологично много приличат на българите. Някои думи близки до днешния фарси имат съответствия в българския език - табошир- тебешир, боран - буря, на-не. Изпълнения на свирка, гайда и тамбура, напълно отговарят на нашата фолклорна традиция. Над половината от килимите в Прикаспието напълно съвпадат с българските като орнаменти, символика и цветове.

Във времето в науката се натрупаха сведения, които постоянно тласкаха прародината ни все пона юг като накрая разбрахме, че това е източен Иран. Крайно време е да спрем да говорим за хуно-тюркския произход на българите и да разберем, че сме индоевропейци..."

(07.07.2010- Източник: http://actualno.com, със съкращения)

Редактирано от Stoyan_V
Линк към коментар
Share on other sites

Има тема История на България:

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=235

Добре е тези,които пишат,да са попрочели и прегледали темите във форума преди това.

Линк към коментар
Share on other sites

Темата "Историята на България" е твърде обща. Според мен е интересно да се поговори тук за произхода на прабългарите. Има няколко теории за този произход - туранска, хунска, иранска (индоевропейска) и други. Постът на Стоян е интересен и бих желала в тази тема да се разглеждат и другите хипотези за произхода на прабългарите. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...