Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Фактори възпрепятстващи хомеопатичното лечение


Alexander

Recommended Posts

Джордж Витулкас

превод от руски: д-р Весела Попова

източник:   http://www.samuelhahnemann.bg/fundamentals-of-homeopathy/introduction-to-homeopathy/article/367.factori_vuzprepyatstvatchi_xomeopathitchnoto_letchenie

 

Резюме

Тази статия разглежда широк кръг от фактори, които могат да възпрепятстват хомеопатичното лечение. Най-честите физически бариери са - механични, структурни, химически (лекарства, антидотиращи вещества), миазматични, дългосрочно органично увреждане, неясна, обща слабост.

Особен интерес представляват определяните от Витулкас т.н. емоционални и умствени пречки като – синдром на раздразнената жена на съпруга си, дълбока емоционална несигурност, нерешени семейни ситуации, "греховни" навици, емоционална смърт, всеобхващаща неудовлетвореност, духовно псевдотърсене, фикс идеи, прекален интелектуализъм, прекомерна независимост.

Авторът дава много полезни съвети за това какво да се направи в такива трудни ситуации.

Болестта се проявява в резултат на силни стресове, имащи дълбок ефект върху едно или повече от трите нива, от които се състои човешкия организъм : физическото тяло, емоционално -` сексуалната сфера, умствено- психологическата сфера.

Има едно интересно наблюдение, че много хора от цивилизованите общества днес страдат на емоционално или ментално ниво много повече и по- често, отколкото преди да кажем, 50 години.

Въздействието на стреса в различните му форми предизвиква болестта. В допълнение към симптомите, които вероятно възникват от специфични етиологични фактори, като бактерии, вируси и др., ние виждаме симптоми, които възникват от конфликти в трите главни нива на човешкото съществуване.

Да разгледаме факторите, които биха могли да попречат на хомеопатичното лечение във всяка една от тези три нива или сфери, като се започне с физическото тяло. Като такива фактори, аз разбирам (физически, енергийни, ситуационни или други), които пречат на постигането на очакваните резултати от правилното лечение.

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

...

Физическо ниво

 

1. Механични пречки: механични или структурни препятствия могат да попречат на хомеопатично лечение. Ще дам пример за такъв блокаж. Пациентът се оплаква от персистираща болка в седалищния нерв. Състоянието би изисквало даване на Colocynthis. Предписва се това лекарство, но то действа само за кратко време, в рамките на няколко минути или часа. Дава се друго лекарство, но без резултат, после още едно. Няма ефект. Защо? Тъй като има дискова херния. Дискът не може сам да се възстанови.

Ишиаса – е вследствие на механичен натиск върху нерва. Тук има показвания за операция или екстензии, необходимо е предприемане на други мерки, в допълнение към лекарствата. Разместването на прешлените може да изисква прилагането на действия, различни от хомеопатията - например, намесата на остеопат или мануален терапевт.

Подобно , някои тумори могат да предизвикат симптоми, поради натиск върху орган или друга структура в организма и за подобрение на състоянието може да се наложи оперативна намеса. Разбира се, като цяло, необходимостта от операцията може да бъде значително намалена с правилното хомеопатично лекарство. След елиминирането на механичния проблем може отново да се назначи показаното хомеопатично лекарство, сега с положителен резултат. Ако има забита тресчица, първо тя трябва да бъде премахната и след това да се очаква излекуване.

Прекалено стегната превръзка, може да предизвика симптоми, които не се нуждаят от лекарство, а от отпускане на превръзката. Въпреки, че тези примери може да изглежда опростени или явни, такива неща понякога убягват от нашето внимание. Наскоро, ние се опитахме да лекуваме пациентка с възпаление на дясното око, след като при офталмологичен преглед не беше намерена причина за това възпаление.

Очният лекар препоръчал да се сложи превръзка на окото и я изпратил в къщи . Тъй като тази пациентка беше на хомеопатично лечение, ние се опитахме да лекуваме възпаленото око, много болезнено в цялата област, не само в една точка. След неуспешно лечение в продължение на три дена, я помолихме да отиде при друг офталмолог, който при внимателен преглед намери власинка в окото, която е била причина за болката и възпалението.

 

2. Химични бариери: с химични блокажи може да се срещнем при пациенти, които за удоволствие или по медицински показания, вземат наркотици, както и тези, които редовно пият големи количества алкохол и кафе.

 

Въздействието на хомеопатичното лекарство при хора, които редовно вземат наркотици като кафе или хашиш, хероин, кокаин и др., ще продължи много по-малко от очакваното или не се проявява изобщо. От навици като пиене на много кафе или прекомерна консумация на алкохол, е много трудно да се откажете.

Най-трудно да се спре приема на лекарства, които носят удоволствие, особено тези, към които има силно пристрастяване, като хероин, кокаин и др.
След получаване на правилното хомеопатично лекарство, то започва да възстановява състоянието на равновесие в индивида и това равновесие е лесно да се разстрои. Дори леко химическо въздействие може да предизвика рецидив. Няма значение дали човек пие дневно по една или пет чаши кафе; по- рано или по- късно хроничното заболяване ще се върне.

Спомням си един случай на студент, който страдаше от междуребрената невралгия. От ляво се появяваха силни болки между 10 и 11 часа. Той взе Natrum Muriaticum и се почувства добре в продължение на няколко дни, докато изведнъж оплакванията се върнаха. Отначало състоянието му даже беше още по-зле. Дадох Natrum Muriaticum 1M отново и се повтори същото нещо. Не можех да намеря антидотиращо влияние, с изключение на това, че той използва ментова паста за зъби. Помолих го да спре да използва тази паста.

След третия прием на същото лекарство, случая е беше напълно излекуван. От този момент ние започнахме да забраняваме използването на мента или ментол в случай на Natrum Muriaticum. Всяко алопатично лекарство може да попречи на действието на назначеното от вас лекарство,а дълбоко действащи лекарства като кортизон, антибиотици и хормони представляват особена трудност. Практика на съчетаване на алопатичната медицина с хомеопатични средства води до объркване и до много кратковременни и оскъдни резултати.

Лекарства, които се продават с рецепта и предизвикват пристрастяване, като валиум, тавор (лоразепам – заб.на прев.), и т.н., предоставят лесен изход от положението. Пациентите са склонни да прибягват до тях отново и отново, веднага щом почувстват най-малко безпокойство, което не може да бъде незабавно отстранено с хомеопатично лекарство.

Те се нуждаят от непрекъснатата подкрепа на лекаря, което замества липсата на любов и чувство за сигурност. В такива случаи може да се наложи често да се говори с тях по телефона. Най-тежките химични агенти са кортикостероидите и химиотерапията. Методите, които са подходящи в такива случаи е тема за отделна статия. Хормоно-заместителна терапия, където се използва, например, инсулин, или тироксин, е много по-малко вероятно да попречи на хомеопатичните лекарства.

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

...

3. Миазматични пречки: в случаите, когато добре подбрано лекарство не работи, може да се помисли за възможността, пречка за действието лекарството да е някакво друго лекарство, което пациента може да е вземал в миналото, тежка остро инфекциозно заболяване в миналото или нещо др.

В такива случаи може да се наложи даването на антидот или нозод, и едва след това можем да видим резултат от лечението. Химически препарат, приеман преди няколко години, може да доведе до форма на миазматично състояние, действащо като бариера за лечението. Това вещество може да запечата в тялото, да предизвика склонност към хронични заболявания. Докато този слой не се антидотира, лечението няма да бъде ефективно.

Например, един човек, който в миналото е приемал голямо количество стрептомицин и пеницилин или хинин, и след това се е разболял, може трудно да се повлияе дори и от най-добрите назначения. Може да изглежда като случай на Sulphur, но да не дава реакция на Sulphur, нито на други обичайни лекарства.

До тогава, докато не бъде даден Streptomycinum или Penicillinum 200 или 30,за да се антидотира действието на получените по-рано антибиотици, този случай няма да се поддава на лечение. След назначаването на потенциран антибиотик случаят ще се разкрие: може да се облекчат много от симптоми или случая ще се изясни и сега Sulphur или друго показано лекарство ще работи.

Друг пример за това може да бъде тежък случай на астма. Вие се опитвате да третирате този случай много внимателно, но без успех. Тогава пациентът казва, че астма е започнала след прекарана пневмония. След като се даде доза Influenzinum 200, започва подобрение, а след това и възстановяване и излекуване.

 

4. Дългосрочно увреждане на органи: пациенти, страдащи от сериозно увреждане на някой орган, могат да получат облекчаване на симптоми като болка, чести инфекции и др., но реалната физическа увреда или деформация на структурата не може да бъде коригирана.

Синдромът на Даун - е един пример за невъзможността  да се излекува напълно. Донякъде може да се помогне за забавянето в развитието, но пълно излекуванене не може да се очаква. Деца с умствено изоставане имат ограничени възможности за работа. Може да има известно подобрение, но не и пълно, каквото може да се очаква и в двата случая.

Множествената склероза причинява постепенно и необратимо разрушаване на миелинова обвивка на нервите. В началната фаза на възпалението, преди да е настъпило разрушение, хомеопатичното лечение може напълно да променят ситуацията. След 6-10 години, когато има вече трайна парализа, множествената склероза, не може да бъде излекувана напълно.

Хомеопатичното лечение може да бъде ефективно при тези условия, но само по отношение на предотвращаване на последиците от обострянията. Увреждания от преди началото на лечението, е невъзможно да бъдат възстановени.

Друг пример: лечение на случай на ревматоиден артрит, който е от 15 години. Има артрозни изменения, ставите са деформирани и присъства постоянно възпаление. Не може да се надяваме, че хомеопатичното лечение може да се справи и с деформацията на ставите.

Може да се лекува продължаващото възпаление, да се овладее и спре, но не да се обърне хода на болестта.Същото важи и за положителните лабораторни тестове. Например, могат да се върнат до нормалните си стойности скоростта на утаяване на еритроцитите, ревматоидния фактор и др. Въпреки това, в началото на лечението, тези лабораторни показатели може да се увеличат драстично, дори при намаляване на болката и оплакванията и на един по-късен етап цифрите да се нормализират.

В случай на напреднала атеросклероза не може да очакваме, че ще бъдем в състояние да възстановим нормалната еластичност на съдовата стена. Отдавнашно витилиго ще остане завинаги, освен ако не се хване в първите 6-12 месеца, по-хроничните случаи могат да бъдат спряни, но не излекувани.

Случаи на детска церебрална парализа и инфантилен аутизъм също реагират слабо на хомеопатично лечение. Патологични катаракти при млади хора могат да бъдат излекувани, но същата катаракта, свързана с дегенеративно заболяване при възрастни хора, дава слаб отговор. Хомеопатичният лекар трябва да знае границите на възможностите за изцеление.

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

...

5. В случаи на оплакване от неопределена обща слабост на физическото тяло: оплаквания от обща слабост, съчетани с оскъдни симптоми показват сериозно нарушение на защитните механизми, слаба жизненост. Това се среща нерядко при хора, които са изчерпали жизнената си сила, приемайки много комбинации от хомеопатични лекарства.

В такива случаи няма никакви симптоми, показващи правилното лекарство. Такива случаи могат да бъдат причинени също така от продължително неправилно хомеопатично лечение - твърде честа смяна на лекарства за доста дълго. Вместо подобряване на здравето пациента започва да чувства нарастващо усещане на слабост.

  Той ще каже, че преди това е страдал от различни болка и симптоми, сега тях ги няма, но вместо това той като цяло се чувства по-слаб. Това няма да ви хареса, защото показва, че заболяването като общо състояние съществува на едно по-дълбоко ниво. Лечението на такива случаи е много тежко. Най-доброто в случая разбира се е, да не се назначават лекарства и да се отменят всички предписания.

  След това да се изчака, ако е възможно, докато започнат да се връщат някои симптоми. Не бързайте да предписвате лекарства, изчакайте достатъчно, докато картината стане по-ясна. Обикновено при тези пациенти дори след най-точно предписание ще последва в най-добрия случай много слаба лечебна реакция; доста често в ранните етапи няма да има никаква реакция.

Когато може да се отбележи, дори и най- малка положителна промяна, е важно да се чака колкото може по- дълго и да се избегне преждевременното назначаване на второ лекарство. Изчакайте, докато получите нова картина (някакви симптоми - болка, дискомфорт и др.).

В тези случаи обикновено ще мине доста време, преди да се появи значително подобрение- възможно е дори и до 4, 5 години. Ще ви се налага да разпознавате такива случаи и да обяснявате на пациента на какво се надявате, така че той ще трябва да изтърпи малко болка и няма да може да получи незабавна помощ. Ако в такива случаи има вродена слабост на някой орган, състояние на този орган може да се влошава, докато като цяло тялото става по-силно.

Ако пациентът се оплаква от неопределена слабост, но още не е вземал хомеопатични лекарства, най-вероятно състоянието му се дължи на приема на много алопатични лекарства. Симптомите, ако те са изразени, са адаптивна защитна реакция на организма.

Въпреки, че те могат да причиняват страдание, те все пак се явяват защитен механизъм. Когато тези механизми се отнемат от човека, обикновено в резултат на помпане с алопатични лекарства, всичко което остава като отражение на нарушената жизнена сила е слабост.

СПИН е илюстрация на този феномен. Лечението на някои случаи на СПИН, ще бъде много трудно, защото често преобладаващото оплакване е слабост; защитните механизми са подкопани и разрушени от честото приемане на антибиотици, от болестите предавани по полов път и др.

 

следва..............................

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...