Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"...И главата ви трябва да бъде перпендикулярна..."


B__

Recommended Posts

Знаете, че Учителя дава множество упражнения, дава полезни препоръки, но за някои от тях не е дал (или поне не е написано) практически указания как да се изпълняват. Преди време достигнах до практическа реализация на тази препоръка, а сега като я срещнах в няколко лекции и Учителя казва колко е важно е това нещо затова споделям надолу до какво съм стигнал та всеки да прецени как това е полезно за него. 

 

 

От "Постижения на мисълта":

 

"...И главата ви трябва да бъде перпендикулярна, не напред и назад, но точно да съвпада с перпендикуляра на вашето равновесие. Някои турят главата си надясно, наляво. Да няма застой, никога не поставяй главата си в един застой. Да има малко колебание в движението. Но никога вашата глава да се не отклонява от перпендикуляра, върху който почива вашата мисъл на движение...."

 

Нещата започва с няколко дена, в които съзнателно се отпускаме да държим постоянно отпуснати шията и раменете, и гръбнака надолу. Ще забележите, че трябва съзнателно да се проверявате през половин минута, иначе стандартното състояние на напрежение (при всеки го има в някаква степен) ще се върне. 

Много важно е това да се прави и през нощта. Илюзия е, че докато спим ние се отпускаме. Пак се проверява начесто и се отпуска всяко напрежение в шия, рамене, гръбнак. Даваме си команда да проверяваме през определено време и ще усетите как по време на сън се напрягате и трябва постоянно да се отпускате. Отпускането насън е различно от отпускането в будно състояние. По време на сън изплуват всички напрежения от несъзнаваното и се усещат като физическо напрежение в гърба. 

След известно време на тази практика ще усетите, че оставате отпуснати за все по-дълго време. 

 

Когато се постигне това нещо и стоите с отпуснат гръб прави, седнали, легнали или ходещи, ще усетите, че главата ви автоматично се изправя и заема правилното положение. Просто ще го усетите. Главата все едно е закачена към низходящия енергиен поток. Можете да напрегнете гърба и после да се отпуснете - главата автоматично се изправя. 

 

Това се отразява значителни и на походката при ходене. Главата си стои в изправено положение, но походката е такава, че главата има "малко колебание в движението" и всичко става много по-гъвкаво. При мъж тази походка е гъвкава и малко подобна на т.н. "негърска" походка - доста раздвижена, гъвкава, с движение на цялото тяло и гръбнак. При такава походка ходенето процес на удовлетворение от живота. 

По мои наблюдения при жените тази походка при правилно положение на главата би трябвало да наподобява леко т.н. "въртене на дупето".

 

При тази походка няма как да бързате. Е, може да тичате пак по същия гъвкав начин, но самото състояние на липса на напрежение изключва бързането, което е в потвърждение на тезата, че всяко бързане е всъщност напрежение и не носи полза. 

 

След това можете да добавите релаксиране на корема. Ако като стоите прави и си кажете да отпуснете корема, той осезателно се отпусне, то значи е бил в напрежение. Пак ще отнеме доста време, докато се научите да сте постоянно с отпуснат корем. Това намалява значително излишното желание за "пробивност".

След това друга препоръка на Учителя - държим постоянно релаксирано и лицето (то и усмихнато може да е релаксирано) - това допълнително хармонизира енергетиката на главата и синусите. 

Линк към коментар
Share on other sites

Главата незнам дали е перпендикулярна, но аз докато редактирах беседите на Дънов, много се бях впечатлила от това, как обясняваше, че трябва да вървим винаги с изправен гръб, защото по този начин енергиите, пристигащи от Космоса правилно протичат през тялото ни. 

А ако вървим изгърбени, се нарушава връзката с космоса, и тези енергии пристигат при нас изкривени, или изобщо не пристигат. 

Освен това той казва да вървим усмихнати, а не намръщени, пак поради същите причини. 

По-късно изчетох и други автори и всички те говореха същото за изправения гръб и енергиите. 

Как да не им вярва човек?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...