Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Mладите да вярват, възрастните да работят, а старите да учат


Recommended Posts

Според мене младият трябва да придобива вяра, възрастният – да работи, а старият – да учи. Сегашните хора не успяват в живота си, защото са разбъркали местата на всички неща. Дали сте млади, възрастни или стари, щом мине през ума ви някаква Божествена мисъл, приемете я и я реализирайте. Тя е подобна на плод. А всеки плод узрява, само когато се постави на мястото си.

И тъй, младите да вярват, възрастните да работят, а старите да учат. Като живеят по този начин, хората ще напредват, ще се разбират помежду си и ще се обичат. Само при това положение човек ще може да разбере, че има един Господ в света, един Спасител – Любовта, и един Учител – Мъдростта.

Новото учение изисква от всички да придобиете вяра и да следвате пътя на Любовта без никакво колебание, без никакво съмнение.

 Учение и работа - Утринно слово

 

Ние наистина сме разбъркали този ред, или по-скоро по презумпция сме приели, че младите трябва да се учат, а старите да вярват. И аз бях леко озадачена, когато прочетох това, но като се замислих по-сериозно, нещата наистина си отидоха по местата. 

 

Младият човек трябва да придобива вяра - а как става това придобиване на вяра? И защо точно на младите е необходимо да придобиват вярата? Възрастният работи при всички случаи, но дали е все едно да работим, след като сме придобили вяра или преди това?

 

Старите да учат - това звучи най-странно за съвременните ни схващания за възрастите, но има доста сериозна логика. В тази възраст човек има много натрупан личен опит, много наблюдения, но от друга страна вече няма толкова енергия за работа. Това е моментът, когато би следвало да предаде по някакъв начин опита си. Обаче той няма да бъде от полза, ако е само в суров вид, защото времето вече е друго и обстоятелствата не съответстват на тези от неговото време. Единственият начин да се предаде опитът е през поуките от него. Да се извлече по-ука, обаче, не е лесно.... 

 

 

 

Какво е вашето мнение?

Линк към коментар
Share on other sites

Младите преди всичко трябва да вярват в себе си. Да отхвърлят доста от нещата, които родителите, средата са им предали и да следват мечтите си с Вяра. :wub: Младите са и хора на идеите...

Има родители, които помагат на децата си да разперят крилца и да полетят, но има и такива дето им подрязват крилцата и все се месят, дето не трябва...

 

Възрастните пък трябва да работим над себе си, да се променяме и да сме будни, да не се отписваме преждевременно. :) 

 

Старите да учат, имат придобит опит и ценности, те би трябвало да са простили и да помагат на младите... Да излъчват благост и мъдрост... :feel happy:

 

Мъдрост е, когато даваш и направляваш ненатрапчиво и по мъничко...

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Вярата при младите е връзката, която от рано е добре да установят с Бога. Да не остават за след това, след като се налудуват. Тази връзка ще определи и посоката в живота по-късно. Значи като основа на сградата на живота си поставят духовното и връзката с Бога.

Младите гледат напред, затова им трябва вяра.

Възрастния гради върху тази основа. Той работи за градежа.

Възрастните са заети с това, което става в момента. Те внимават в работата.

Старият учи от опита си. Тогава има време да огледа сградата си много внимателно и да прецение или дооцени уроците, с които е трябвало да се справи. Извлича есенцията и стига до заключенията.

Старите гледат назад.

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...