Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Методи за манипулиране на общественото мнение


ISTORIK

Recommended Posts

Ноам Чомски е един от най-видните интелектуалци на нашето време. За него в-к „Гардиън” пише: „Н. Чомски се нарежда редом до имената на Маркс, Шекспир и Библията”. „Ню Йорк Таймс” отива още по-далеч в оценката си за него, определяйки го като „навярно най-важния жив интелектуалец”. Чомски е описван като човек, който се опълчва на социалната несправедливост, господството на големите корпорации и корупцията на правителствата. Според него съществуват десет широко разпространени и използвани похвата за манипулиране на общественото мнение. 
 
Ето кои са те:
 
Разсейване
Основният елемент на социалния контрол е „стратегията за разсейване”. Тя се изразява в отклоняване на вниманието на обществото от важните въпроси и промени, които занимават политическия и икономическия елит. За целта обществото се засипва с излишна и маловажна информация. Стратегията за разсейване е много важна, за да се предотврати интересът на обществото към важни сфери като: науката, образованието, социалното и пенсионното подпомагане, здравеопазването, икономиката, психологията, невробиологията, кибернетиката и други.
 
Създайте проблем и предложете решение
Този метод се нарича още „проблем-реакция-решение”. Създавате проблем, някаква „ситуация”, която трябва да предизвика реакция сред населението и да изисква прилагането на мерки за нейното преодоляване. Например - фокус върху нарастващото насилие в селищата или организирането на кървави атаки, така че гражданите сами да поискат по-строги мерки за сигурност и политики, които ограничават гражданските свободи. Или пък - създаване на икономическа криза, за да може обществото да приеме като необходимо зло отказа от социални права и ограничаване на обществените блага.
 
Стратегия за постепенно налагане
Обществото е склонно да приеме дори неприемливи неща, стига да му ги поднасяте постепенно, стъпка по стъпка. По този начин през 80-те и 90-те години на миналия век бяха наложени радикално нови социоикономически условия (неолиберализъм): ограничаване на ролята на държавата, приватизация, несигурност, нестабилност, масова безработица, ниски заплати и липса на гаранция за достоен живот. Но ако всичко това се бе случило едновременно, най-вероятно щеше да доведе до революция.
 
Отлагане в бъдещето
Това е друг начин да се прокара непопулярно решение е то да бъде обявено за „болезнено и необходимо”, но да се постигне съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е да се приеме някаква жертва в бъдещето, отколкото такава, която трябва да се извърши сега. Първо, защото не се изисква да се положат някакви усилия в момента. Освен това, обществото е винаги склонно наивно да вярва, че „утре всичко ще бъде по-добре” и, че е възможно необходимите жертви да бъдат избегнати. Това дава повече време на обществото да свикне с идеята за нежеланата промяна и да я възприеме смирено, когато му дойде времето. (Например - увеличение на цената на енергийните консумативи, увеличаване на данъците, намаляване на заплатите...)
 
Третиране на хората като малки деца 
В голяма част от рекламите, предназначени за масовия потребител, се използват такива реч, аргументи, образи, понякога - и детска интонация, че да се асоциират със слабост, все едно, че зрителят е малко дете или пък - умствено изостанал. Колкото повече някой се опитва да заблуди гледащия, толкова по-инфантилен е тонът на неговото послание. Защо? Ако някой се отнася към човек, както към дете на не повече от 12 години (в 6-ти клас), то най-вероятно ще получи и реакцията на дете на не повече от 12 години. Зрителската реакция ще бъде лишена от критична оценка на видяната реклама.
 
Повече емоции, по-малко разум
Акцентирането върху емоционалния аспект е класическа техника за саботирането на разсъдливостта на даден човек. Още повече, че използването на емоционални фактори позволява да се достигне до подсъзнанието на човека и там да се заложат някакви идеи, желания, страхове, принуда или желан модел на поведение.
 
Поддържане на невежеството и посредствеността сред населението
Качеството на образованието за по-ниските слоеве на обществото трябва да бъде възможно най-лошо и посредствено. Така е невъзможно низшите социални класи да превъзмогнат своето невежество. Целта е хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат манипулирани, контролирани и подчинени. 
 
Насърчаване на хората да се възхищават на посредствеността
Убеждаване на населението, че е супер модерно и много готино да бъдеш необразован, неграмотен вулгарен и глупав. 
 
Засилване на чувството за вина у отделния човек
Внушаване на човека, че сам си е виновен за своите несполуки, които се дължат на недостатъчно познания, на липса на умения или на недостатъчно усилие. В резултат на това, вместо да се бунтуват срещу социално-икономическата система, хората  започват да се самообвиняват, което ги води до депресии и потиска предприемането на действия от тяхна страна. А при бездействие, няма революция!
 
Да познаваш хората по-добре, отколкото самите те познават себе си
През последните 50 години стремглавият напредък на науката доведе до образуването на разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, с която разполага елитът. Благодарение на биологията, невробиологията и приложната психология, „системата” е придобила задълбочени познания за човека, както по отношение на неговата физиология, така - и по отношение на неговата психика. „Системата” познава по-добре обикновения човек, отколкото се познава той самият. Това означава, че в повечето случаи „системата” упражнява по-голям контрол и власт върху отделния индивид, отколкото - той самият. Тъжно, но - факт! 
 
Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм. Но вече е спорно дали манипулацията се прави от отделен кръг хора или хората съвсем целенасочено манипулират себе си, за да избегнат неприятностите, които би им довело едно по-сериозно отношение към проблемите. И личните, и на страната.  

Пресен случай е атентата случил се преди дни. Телевизията съвсем ясно даде знак, че този варварски акт е повод за смях и веселие. Тоест положителното мислене намери начин да се внедри на място, в което то няма място! Господарите на ефира не пропуснаха да излъчат репортажа с насилието и да му лепнат положителен заряд. Фейсбук беше превзет от колажи представащи случилото се по един положителен начин.Във Вибокс се нароиха клипчета, в които деца интерпретират случилото се, придавайки му смешен заряд. Това е манипулация и заради едното положително мислене хората я приеха с охота и сласт, а нейния плод беше смях, пак смях, и отново смях — боя и позволен, и полезен! Насилието ни се представя в един доста невинен вид, но насилието, което всъщност ни представят за смешно, е насилие на ужаса, в чийто ужас живота губи смисъл.  Затова отново споделям, че положителното мислене е враг на хората. То е самозалъгване, че всичко е наред. Вярата, че всичко е наред е страшно силна и пречи на вярата, че може да се направи така, че всичко да бъде наред. Позволяваме на медиите да правят от нас дотам оптимисти, че да повярваме, че настоящето не трябва да определя бъдещето. Още старите хора са ни казали, че днешния ден, ако е овладян ни прави по-малко зависими от утрешния. А няма как да го озаптим, ако мислим, че всичко ни е всьо равно. Към това ли се стремим? Да направим живота си приятен чисто и просто като престанем да се тревожим за миналото и за бъдещето? Само животните са невъзмутими и само те бягат при пожар. През останалото време доволни преживят и се радват на мига. Ако възпитаваме мислите си в миролюбивост с едничката цел след смъртта да "свирим на арфа възседнали бяло облаче" (Карл Юнг), то защо още днес не отидем в рая, но ако смятаме, че и тук може да бъде рай, то трябва да направим всичко по силите си да стане рай. И най малкото, което можем да направим е това: винаги внимателно да отсяваме доброто от злото и да няма нито един миг, в който манипулативните средства на медиите и телевизиите да направят, така че злото да се просмуква в нас с мисията да ни направи по-щастливи, но и по-жалки. 

Линк към коментар
Share on other sites

Не видях да се споменава избирателното поднасяне на информация. А това всъщност е един от основните методи за манипулация. Също от значение е и моментът в който информацията ще бъде поднесена. Напоследък покрай референдума за нова АЕЦ това е изключително застъпено. Няма да навлизам в подробности за да не политизирам темата.

 

Хората не търпят празноти в светогледа и познанията си. Там където има такива, те се стремят да ги запълнят, дори и с цената на абсурдни предположения. И хората се хващат за подадените им сламки. За тях е достатъчно само една част от казаното им да бъде вярно и те приемат на доверие и останалото, което реално няма как да проверят. Добре известно е, че най-големите манипулации и лъжи се представят преплетени заедно с очевидни и лесно проверими от хората истини. Така за хората е трудно да отличат истината от лъжата.

 

Често срещана манипулация е и представяне на хората на определени изводи, които не съответстват на изложените факти. Казват им се верни твърдения, но наред с това им се налагат изводи, които тези твърдения допускат, но не доказват. Така възможното се представя като действително.

Линк към коментар
Share on other sites

Списъкът е непълен и поради това, че човек е много изобретателен и методите биват непрекъснато моделирани. Но е много актуална тема. Благодарение на Интернета и на осъзнати ерудирани говорители ще се внесе яснота и това ще доведе до положителни промени. Това е началото на един нов социален свят.

Станимир, темата за изкривяване на логиката е изучавана от древността и е добре обяснена. Жалко, че тези дни не се изучава в училище. Би помогнало и във всекидневието ни, в общуването ни с близки и познати. Може би някой ще започне отделна тема. Има отлични материали на интернета.

Вива, ти си отличен пример за игра с логиката. Да се тревожи човек и да е отрицателен не е еквивалентно с да има отношение и да е про активен. Човек винаги трябва да има вяра и надежда. Ако се гледа изказването на горепосоченият оратор на видео, ще се види че той говори, защото вярвя в разума на човечеството и е оптимист. Той вярвя в доброто и намира това положение за временно.

Моето пожелание е всичко това да се изучава един ден в училище на широко и по-ранно ниво.

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

Една лъжа, повторена много пъти, се превръща в (по-скоро - започва да бъде възприемана като) истина.

 

В друг случай се дават множество версии за това, как е протекло някакво събитие, сред които е скрита и истината, но тя е много трудно откриваема.

Редактирано от ISTORIK
Линк към коментар
Share on other sites

Затова Учителят държи учениците му да развият силна интуиция. За да виждат живия живот, а не замръзнали моменти и етикети.

Да, Историк, истината е трудно откриваема. За едни Библията е измислица, за други тя е буквар и се следва дума по дума, за трети е повод за война и начин за завладяване и доказване на геройство, за четвърти е звезден път. Има хора, които са били изгорени живи за вярата си. Има и хора, които прекарват живота си в писане на докторати и постигане на научни титли в опит за доказване, че събитията от Библията са се случили. Други в обратното - че не са се случили. Всеки има свой път.

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

Не четете вестници, не гледайте телевизия, тъпи реклами и пошли предавания

Аз дори и метеорологичните прогнози за времето вече не гледам, защото не го отгатват

Не висете в социални мрежи, защото от тях се затъпява..и не само това

Работете в сивата икономика. Ако успеете и в черната:)

 

Така никой не може да ви манипулира:)

Линк към коментар
Share on other sites

Избягвайте манипулаторите в живота си.

Аз се сблъсках с такива хора преди няколко години. През последните две-три години проучвам темата, за да разбера как може. Да, може. Съществува и това нещо. Каква загуба на живот са тези явления!

Линк към коментар
Share on other sites

Има една интересна книга по въпроса, от д-р. Атанас Гълъбов: "Окована свобода: Технология на глобалния контрол" http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=17931

 Безспорно медиите са гигантски манипулатор! Защо манипулират? - за пари. Който плаща -поръчва музиката. Кой им плаща? От 100 реклами над 50 са на Фармацевтичната индустрия, останалите около 50 са за, меко казано, на хранителни продукти. От известно време и чрез "прогнозата за времето" се опитва да ни манипулира, като чертае апокалиптични картини с цел грабване на вниманието, оттам и цените за реклама растат.

 

 Най-опасното обаче са, така наречените детски анимационни филми от които извира насилие и агресия, крясъци и писъци достойни за филм на ужасите!

Линк към коментар
Share on other sites

Чудя се каква е тая могъща злина, която съдържа в себе си манипулацията, намира начин да се изроди и да живее отново и отново. Ето, виждаме бъдещето отредено за нас. Вече дори лъжата не трябва да се повтаря с думи, за да бъде възприета като истина. Защо ни е звук в телевизора? Достатъчно правят самите картинки. Няма да съм честен, ако споменавам думата манипулация, без да намеся и чалгата. Който не вярва нека в продължение на седмица гледа чалга телевизия, като звука е спрян. Сигурно е, нравите попити от самото съзърцаването в кадрите имат същия пагубен ефект, какъвто постигат манипулативните им текстове. Както гледката на чезнещо в морето слънце учи влюбените във вярност, така чалгата ги учи в лъжа. Затова е нужна съпротива в младите хора. Струва си съпротивата, само и само да се избягнат въпроси от типа на: а сега накъде, как стигнах дотук, какво да правя? 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...