Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Въпрос за белия имел


Recommended Posts

Здравейте,

 

Решила съм да пия бял имел заради пристъпи на паника и внезапни повишавания на кръвното налягане. Прочетох, че е токсична билка, че е опасно предозирането. Освен това пия ципралекс, понякога мента глог и валериана, както и по малко шведска горчивка. Дали мога спокойно да го приемам, без да спирам ципралекса? Също, може ли да се пие алкохол през това време? Много ще се радвам на някакви насоки, защото бях много въодушевена в началото, но сега съм малко стресната да не се объркам повече отколкото да си помогна :)?

Линк към коментар
Share on other sites

За такива стресови ситуации може да използваш Спешните капки на д-р Бах. Облекчават, понякога много.

 

Ципралексът и всички антидепресанти само влошават положението и просто отлагат истинското лечение. По-добре се обърни към психотерапевт.

 

П.С. Забравих да кажа, че не е препоръчително да се пие алкохол и със самия Ципралекс. Лекарят, който го е изписал, трябва изрично да е споменал това.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Чай от Йерба Мате.

Това е едно от  много рядко срещаните растения в природата, ако не и единственото, което съдържа всички необходими витамини и микроелементи за човека.

Действа ободряващо като кафето, но няма съпровождащите ефекти при пиенето на кафе като повишаване на кръвното налягане и повишено сърцебиене.

 

Йерба Мате оказва благотворно влияние на :

нормализиране на нервната система, депресии, страхови неврози, използва се като лекарствено средство за такива състояния

действа като мек  психостимулатор, като същевременно намалява такива симптоми като тревожност, суетливост, умора, меланхолия , емоционална неуравновесеност, и нервозност

повишава концентрацията, подобрява паметта

намалява нивото на холестерола,

нормализира кръвното налягане, действа укрепващо на сърдечно-съдовата система

действа стимулиращо на храносмилателната и отделителната системи, затова се използва и за отслабване,

придава сили и зарежда с енергия,

влияе положително на възстановяването на клетките и забавя стареенето,

той е идеален очистител на кръвта от токсини, благодарение на присъствието на кислород в неговите клетки, богати на хлорофил, 

повишава защитните функции на имунната система,  

 

Не трябва да се пие единствено от деца, бременни и кърмещи жени.

Линк към коментар
Share on other sites

И все пак, има ли данни за някакви опасности от пиенето на белия имел или за несъвместимост с други вещества? Така и така вече съм си купила, освен това чета че помага за кръвното, а при мен то е най-неприятният проблем. Мисля си, че ако постигна по-стабилна сърдечно съдова дейност ще ми е от полза.

Линк към коментар
Share on other sites

Опасността се изразява в това, че не е ясно каква е причината за паническите атаки. Не съществува панацея, следователно белият имел, който е благотворен за едни, може да няма ефект или дори да навреди при друг.

Линк към коментар
Share on other sites

Защо реши да пиеш точно бял имел за паник атаки?

По-добре нещо успокояващо нервната система, а тя като се успокои, ще се нормализира и кръвното

Толкова ли е скъп тоя бял имел? Поне като го купува попита ли по колко на ден можеш да изпиваш, 

защото той в по-големи дози е отровен

Линк към коментар
Share on other sites

Препоръчаха ми го познати, освен това толкова много билки се води, че помагат за нервни и страхови състояния, че човек не знае коя да избере. Знам и за капките на Бах. Аз, да си призная, не вярвам нито в билките, нито в Бах, но ако трябва да пробвам нещо такова, все отнякъде трябва да започна.

По повод причините за това положение, мисля, че са много, и че лекарите са последните, които могат да ми отговорят на въпроса. Абсолютно никой не ти обръща внимание, особено като им съобщиш, че вече имаш диагноза паническо разстройство. Да, имам го, но означава ли това, че всичко друго в организма ми е наред? Няма такъв човек, напълно здрав, без слаби места. А те спират да се интересуват от всичко останало, което може би има нужда от внимание и започват да те гледат като момичето с разклатените нерви, и дори и да имаш физически проблем, който самите те са установили, започват да го неглижират. Затова в един момент човек решава сам да си е лекар.

Линк към коментар
Share on other sites

.... Абсолютно никой не ти обръща внимание, ...

А, видя ли как сама показа едно твое убеждение, което със сигурност води до паническо разстройство : "абсолютно никой не ти обръща внимание". Може да се работи с това нещо относно паническото разстройство. Психотерапевт, НЛП терапевт и т.н. могат да помогнат. Може да се работи и по по-дълбокото убеждение: "никой не ме обича".

Белия Имел е силна дрога. Не е моя измислица, а силна и слаба дрога са си термини във Фитотерапията. Това означава от една страна, че е хубаво да го вземеш на стандартизирана тинктура, а от друга, че не можеш да превишаваш минималната доза повече от два пъти, иначе става токсична. Не трябва да го комбинираш с други силно действащи билки, защото общата токсичност е голяма. Не трябва да го комбинираш с алкохол, защото общата токсичност е голяма. Ама ти още с Ципралекса би трябвало да си спряла алкохола.....

П.С. И да, Белия Имел би могъл да помогне в твоето състояние, но използвай за проверка на резултатите и странична референция - някой човек от страни, който те е наблюдавал да даде мнение.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

С паническите атаки всеки се справя индивидуално, като изпробва различни варианти.

Това, което действа на едни, не действа на други

Посещения при психотерапевт, които обаче не са никак евтини, би могло да то помогне.

Една моя позната, страдаща от паник атаки, мина през всякакви антидепресанти, после изхарчи маса пари за билкови отвари, ходи дори до едно село на другия край на БГ да купува скъпа отвара , но и това не й помогна.

Накрая започна да посещава психотерапевт и сега е добре, горе-долу. Поне е по-добре от преди

На тебе може да ти помогнат билките, кой знае, или някакви физически упражнения, йога, или аеробика ако щещ

Пробвай, но не пий лекарства, от тях няма полза никаква, а само вреда.

Потърси билки, които успокояват нервната система , сещам се веднага за маточината, но има и други

Справянето с паник атака е много трудно самостоятелно, защото трябва да убедиш себе си, че не си болна и нищо не те застрашава. На думи е лесно, но когато дойде атаката е малко трудно да се самоуспокоява човек. Но трябва да тренираш. Дълбокото дишане през корема помага за по-бързо отминаване на атаката. 

Говоря ти така, защото аз страдах от тях 10 години, като последните две от тях бяха почти ежедневни атаките. Бях се писала умряла.

Седнах и зачетох, тогава в нета имаше оскъдна информация, сега има страшно много, което е добре, и което само по себе си може да те успокои, че не си сама, че има много други и че има начин да се справиш. Щом други са се справили, ти не си по-лоша от тях и по-слаба, ще се справиш и ти.

На мене ми помогна ставната гимнастика на Норбеков, аз съм го писала това и на други места във форума, на други може да не помага, незнам. Но не пречи да пробваш.

Пробвай всичко, чрез което други са се справили, пробвай, пробвай, и се опитай да убедиш себе си, че това състояние, колкото и ужасяващо да изглежда в момент на атака, не е животозастрашаващо и от него не се припада, няма да се задушиш, няма да получиш инфаркт, или да полудееш. 

Дори хора, получаващи атаки имали по-здрави сърца от другите.

Между другото аз спрях да пия всякакво кафе, дори и безкофеиново, и сега са съм на билкови чайчета, каквито ми попаднат :)

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

 че вече имаш диагноза паническо разстройство. Да, имам го, но означава ли това, че всичко друго в организма ми е наред? Няма такъв човек, напълно здрав, без слаби места. А те спират да се интересуват от всичко останало, което може би има нужда от внимание и 

Означава, да, предполагам, че всичко друго в организма ти е наред. 

Обикновено хората, като получат първата или 2-3 поредни атаки и хукват по лекари, започват да си правят всевъзможни изследвания, само за да установят, че са нормално физически здрави

Което само по себе си е добре за тях, поне частично се успокояват, че няма действителен проблем в организма им.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, опитвам много неща, за да се справя и основните не са свързани с хапчета и отвари. И да - давам си сметка за зловредните ми базисни убеждения. Но в момента задавам въпрос за билка, а не в раздел психотерапия. Иначе пия по чаша две вино понякога, или бира, това страшно ли е?

Линк към коментар
Share on other sites

Не не е страшно.

 

Друго твое убеждение е, че е полезно това, което смяташ за полезно. Затворила си се за другия свят.

 

При 90% от хората е така. Може да блеснеш като излезеш от тези проценти :)

Линк към коментар
Share on other sites

Божидар, още преди малко щях да го кажа, но сега вече наистина - не ми харесва този тип назидателно говорене от твоя страна :). Още повече към човек, когото въобще не познаваш. Не стигматизираш ли малко и ти, като решаваш, че някой има проблем, защото не е достатъчно просветен или пък няма нагласата да се учи от другите. Приеми, че понякога има опасност да подцениш другия.

Линк към коментар
Share on other sites

Ти поиска помощ. Само ми кажи, че повече не искаш помощ и тук ще престанем да се занимаваме с теб :)

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Помогнахте ми.

Някои без да се заяждат, други просто не се сдържаха :). Но и това си е помощ де, кой знае защо все още не мога да й свикна.

Не ми харесва размахването на пръст срещу болните и слабите, защото видите ли те "сами са си виновни". А точно такова е отношението към тези със "страхова невроза". Но явно си е инстинкт и няма какво да се направи с него.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами гледай сега. Ти решаваш дали е размахване на пръст или нещо, което сама можеш да прецениш дали е полезно. Тук във форума има много хора, които поставят въпросите си. Средата не е такава, че да може да се отдели време всички да се подготвят, че никой не размахва пръст, а дава нещо, което да прецениш дали е полезно.

Линк към коментар
Share on other sites

Препоръчаха ми го познати, освен това толкова много билки се води, че помагат за нервни и страхови състояния, че човек не знае коя да избере. Знам и за капките на Бах. Аз, да си призная, не вярвам нито в билките, нито в Бах, но ако трябва да пробвам нещо такова, все отнякъде трябва да започна.

По повод причините за това положение, мисля, че са много, и че лекарите са последните, които могат да ми отговорят на въпроса. Абсолютно никой не ти обръща внимание, особено като им съобщиш, че вече имаш диагноза паническо разстройство. Да, имам го, но означава ли това, че всичко друго в организма ми е наред? Няма такъв човек, напълно здрав, без слаби места. А те спират да се интересуват от всичко останало, което може би има нужда от внимание и започват да те гледат като момичето с разклатените нерви, и дори и да имаш физически проблем, който самите те са установили, започват да го неглижират. Затова в един момент човек решава сам да си е лекар.

Знаеш ли, просто тук искаха да ти намекнат, но може би не достатъчно тактично, че този ред на мисли не е ползотворен.

Дано да не се обидиш и на мен, защото на мен също отвътре ми идва да се изказвам твърде директно и сигурно не е приятно. Но все пак ще опитам.

Според мен лекарите не са длъжни да ти отговорят на въпроса, какви са причините за нервното разстройство; нито това им е работата, нито са в състояние повечето от тях.

По принцип, когато на човек му дойде някоя болест на главата (а тя не идва случайно и произволно, бъди сигурна), това е едно подтикване да се позанимаем със себе си - да се огледаме, ослушаме, поизчистим (от нездравословен начин на живот и нездравословни мисли и чувства), да се поинтересуваме как бихме могли да си помогнем. Въобще аз твърдя, че докато човек сам не си стане лекар, едва ли може да разчита да оздравее; в най-добрия случай ще води един горе-долу поносим живот, подпрян със стабилна патерица в лицето на една шепа хапчета. Казвам това, не защото съм щастливка някаква, не боледувала никога от нищо, а точно обратно. Виждам, че и ти си стигнала до същия извод.

Включително след няколко погрешни диагнози и изписани наизуст хапчета, без да ме попитат имам ли някаква физическа особеност и пия ли и някакво друго лекарство, вече не правя нищо предписано от лекар, без хубавичко да го огледам от всички страни и реша, че, да, подходящо е за мен или за мой близък в конкретния случай.Не пия никакви лекарства и у дома в аптечката се мотат малко мехлеми от типа на ревулзан (много го уважавам, но изчезна нещо), алергозан и не помня още какво, а от хапчетата има налични някоя опаковка аналгин, аспирин и евентуално осцилококцинум ...

Та така стоят нещата - щом нещо куца, редно е да откриеш какво, както и начини да си помогнеш. Казваш не вярваш на билки, нито на капките на д-р Бах. Защо не вярваш? Опитвала ли си лечение с едното или с другото? Ако не си, няма как да си сигурна, че наистина не действат. Според мен е добре да опиташ и то съвсем непредубедено - просто ще следиш променя ли се нещо, какво и как, след като си започнала да приемаш примерно запарка от определена/и билка/и. Аз не съм голям разбирач на билките, като лечебно средство, но у дома обожаваме билковите чайове. Не зная защо си се спряла точно на белия имел. За него съм чувала, че е отровен; но то почти всичко май в големи количества става отровно; предполагам, че трябва да се приема по-внимателно и в съвсем малки количества. Посъветвай се с опитен билкар, спазвай прецизно количеството и се наблюдавай за реакция, евентуално предозиране ...

Иначе аз бих ти препоръчала един букет от маточина, хмел, корени валериана и невен на обед и вечер по една чаена чаша, а сутрин една чаша чай от жълт кантарион, евентуално подсладена с малко мед. Но това само като помощно средство. Най-важното си остава другото - прочистване и промяна на начина на живот, както на физическо ниво, така и мисли, чувства, убеждения, приоритети и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност се ядосах, може би защото ми е омръзнало все да се обяснявам и все да оставам неразбрана. Но напоследък не се и обяснявам, та така рискувам да остана още по-неразбрана....

Нямах изобщо предвид, че лекарите трябва да ми отговорят за причините за нервното разстройство, или че съм болна от нещо, което те не са открили. Фазата на хипохондрията при мен премина много бързо. Още щом разбрах за съществуването на паническото разстройство в пълния му разкош, започнах да чета, научих много неща, дори в началото го приех като приключение, като път за връщане към себе си. Възприех всички позитивни послания, които могат да се открият в литературата и написаното за това състояние. Имах период на усещане, че се възраждам, че откривам света в нови цветове и с нови очи. Разбрах, че основната причина при мен е борбата между любовта и страха. Преди това съм чела Ошо, той много говори за това, че който има в себе си много страх, значи има много любов, която не е открил. И при мен е така - поради ред причини трудно си позволявам да изпитвам положителни емоции (може би защото те винаги вървят заедно с отрицателния си полюс и с възможността за отключване на страданието), и винаги идва момент, в който те се преобръщат в страх и безпокойство. Изминала съм много дълъг път дотук в преоценка на емоциите и мислите си, но като се самонаблюдавам по-подробно, забелязвам че физическите неразположения, които и преди си имах, сега ми се отразяват много повече. И сякаш с тях започват и атаките, просто преди съм имала повече защитни сили да се боря срещу слабостите на организма ми, а сега няма средно положение, и веднага лекото неразположение преминава в много голямо и нетърпимо. Така или иначе, наистина никой не може да отговори откъде се задейства порочния кръг - психиката и физиката са скачени съдове и е добре да се въздейства и върху двете неща. Да не говорим, че така широко се пише точно кое предизвиквало паническите разстройства, а след години може да се окаже, че те са симптом например на нещо друго и по-голямо, което се предизвиква от вирус. Вече толкова много болести, които не са се свързвали с вирусите, започват да се разглеждат във връзка с тях.

Редактирано от Persephone
Линк към коментар
Share on other sites

В крайна сметка май наистина ще се откажа от имела, щом е толкова отровен. Дори от обикновените чайове ми прилошава, мога да пия само мента и каркаде, както и гореща водя с мед, която ми действа супер. Засега съм открила, че ми помагат йогата, леките упражнения и съзнателното отпускане, ставната гимнастика на Норбеков също ще я пробвам, може би и Бах - нали ефекта на тези капки е въз основа на енергийната зареденост на течността, а не на някаква билкова концентрация. Не съм пробвала нищо такова досега, осен валерианата на таблетки, в случай на нужда. Тя ми помага, но не винаги. Хубавото е, че от нея поне не усещам никакви вредни последствия. А за ципралекса много се говори как се пълнеело от него, аз си хапвам съвсем порядъчно и изобщо не мога да напълнея, а имам нужда от още едно-две кила.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Persephone. Радвам се, че след обсъждането  взе правилното, според мен, решение. 

Действително, белият имел спада към силнодействащите растения. За отровни се смятат семената, които са обвити в плодчета- бели, лепкави, като мъниста.

Въпреки че са се прилагали в народната медицина, плодчетата се считат за токсични от официалната, и затова като билка се ползват само изсушените и нарязани листа. Но за терапевтична цел те се прилагат винаги в комбинация с други билки- обикновено с диуретично и седативно действие.

В немската биодинамична практика дори се прави разлика при ползването му в зависимост от това върху какво дърво е раснал/ белия имел е полупаразитно храстовидно растение / При мъже се ползва имел, бран от летен дъб, а при жени- от круша. 

Така че ако някога решиш да го ползваш- по добре да е готова комбинация от билкова аптека или по рецепта на фитотерапевт.

А сега малко интересни неща за белия имел: Той е бил вълшебната билка на древните жреци- друиди.

В нашата народна медицина също е на особена почит.Поставя се в стаите/ под гредите на тавана/ за здраве. В Карнобатско се смята, че дом, в който има имел, ще бъде щастлив, а стопаните- здрави. Във фолклора се свързва с изцеление, милост и плодородие.Среща се в сватбените припявки като магическо растение./Данните са от Енциклопедия Българска народна медицина на Етнографския институт и музей при БАН.

Така че може би все пак ще ти е полезен

Редактирано от бял оман
Линк към коментар
Share on other sites

Мда, като чуя "бял имел" и веднага се сещам за нещо магическо. Можеш ли да ни разкажеш повече за него?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Странното е, че няколко пъти се опитвам да разкажа нещо за имела, и все не се получава.Май окултното действие на това растение не бива да се обсъжда. Неслучайно и в някои краища на страната ни/ Пиринско/ се счита за самодивска билка.

Особеното, според Рудолф Щайнер/ 'Биодинамично земеделие", антропософско издателство  Даскалов/, е следното: 

 

„Във всичко, което растението пряко поема от своето обкръжение, трябва да виждаме въздействията на по-далечните планети, които те предават на въздуха”/ Юпитер, Марс и Сатурн/Тези сили се влияят от действието на силиция.

„ това, което расте горе на дървото, то във въздуха и външната топлина е една друга растителност, различна от тази, която израства непосредствено от земята, също във въздуха и топлината/ тревистите растения/ Това е един друг растителен свят, който има много по близки, много по интимни отношения със заобикалящата го астралност.

 Интересен е случая, когато белия имейл расте върху дъб. Дъбът, особено кората му, има много калций. Според Щайнер "калциевата структура на дъбовата кора е най- идеалната проява на калция.Живият калций създава известен порядък, когато етерното тяло действа прекалено силно, така че астралните сили не могат да обхванат организма.Тогава калцият подтиска етерното тяло и с това освобождава действието на астралното тяло".

Това е съвсем накратко. Моля да бъда извинен за закъснелия и кратък отговор.

Линк към коментар
Share on other sites

Дъбът е за мъже. Тази билка върху дъб е за мъже. Дъбът помага да се намали желанието да сме упорити и устойчиви дори, когато това ужасно ни вреди. Обикновено мъжете вършим такива глупости :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...