Jump to content
Порталът към съзнателен живот

01.Най-разумният метод на работа


Anta

Recommended Posts

Най-разумният метод на работа

 

Мъдрият човек работи и винаги си намира занимание. Когато е в човешкия живот – изучава природните закони, съзидава и дарява на другите,
когато е в духовния – вглъбява се по пътя на самоосъвършенстването. От друга страна, тези два свята са толкова преплетени, че стремежът към съвършенство се проявява и в човешкия живот, т.е. когато сме в хармония с Божественото, ние се стремим да правим всичко по най-добрия възможен начин. Нещо повече, това е единственият начин, който можем да си представим – всичко друго би означавало да „замажем положението”, без да ни донесе вътрешно удовлетворение.

А резултатът не закъснява – в замяна получаваме опитности да се справяме с мъчнотиите и препятствията по пътя ни.


Най-добрият метод е този, който е естествен и може да трае много дълго, без да се насилваме. Начинът, по който вършим дадена работа, ако
ни изтощава прекомерно, той не е за нас. Най-добрият метод може би е да се доверим на природните закони в устрема си към постоянно подобрение. Но как ли се постига на практика ? :)



 

Линк към коментар
Share on other sites

Най-разумният метод на работа

 

В света има създадена необходимост хората да работят, за да могат да живеят. Това е така, защото когато човек работи, той се учи (според мен, това е една от причините да бъдем изгонени от райската градина, но това е друга тема).

За да се учим активно и съзнателно обаче в процеса на работата, нужно е да:

- отворим сетивата си - да наблюдаваме внимателно, да забелязваме и уж дребните и незначителни неща, да усещаме с всичките си сетива какво и как се променя в процеса на нашата работа;

- отворим сърцата си - да почувстваме какво и как се отразява на нас и на другите около нас в процеса на нашата работа;

- отворим разума си - да помним, да сравняваме и анализираме всичко, което сме регистрирали със сетивата си и почувствали със сърцето си.

Така от една страна набираме знания за себе си, за другите и за света около нас. От друга - тази отвореност ни свързва със света и е много по-лесно да се почувстваме част от Цялото.

Механичното извършване на която и да е работа е в голяма степен загубено време, защото не е допринесло с нищо за нашето обучение.

 

Другото важно нещо е всяка работа да се извършва с радост, с положителна нагласа, с желание да допринесем, да помогнем ... с една дума с любов. Тогава и най-малката работа, извършена от нас, е важна, целебна, вълшебна!

 

Т.е най-разумният метод на работа е този, когато работим съзнателно и с любов.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля си, че един разумен метод на работа би бил съставен така, че да осигурява достигането на желания резултат без излишно пилеене на енергия. Това не означава човек да не полага нужните усилия, а тези усилия да бъдат оползотворявани в максимална степен, да няма разхищение.  В същото време един разумен метод на работа би бил съобразен с действителните сили и възможности на участниците.

 

Разумният метод според мен е този, при който човек действа с разбиране към това, което прави, знае защо го прави и го прави с желание и любов. Разумният метод предполага пълна отдаденост, а не просто рутинно действие.

 

Разумният метод следва да е съобразен с принципите ръководещи битието и с природните процеси. Например могат да се използват законите на ритъма и познание за цикличността на социалните и природни процеси за де се осигури висок коефициент на оползотворяване на вложените усилия. Познаването на човешката психика може да се използва за усилване на собствената мотивация и на тази на останалите участници в дейността. Може да се въздейства на отношението (собствено и на останалите) към извършваната работа и така да се свалят множество психични бариери, които пречат на човек да се отдаде изцяло на извършваната дейност. ...

 

Разумният метод предполага не само постигане на желаната цел, но и съобразяване с последствията от това постигане. Как ще се отрази то на нас и на останалите? Ще има ли странични последствия, какъв ще е техния характер? Какво следва след това? ....

 

Ние следва да отчитаме всички възможности за да бъдем подготвени и за да се предпазим от изненади. Разумно е вършейки нещо да предвидим не само благоприятните възможности, но и най-неблагоприятните. Ако ние можем да свършим желаното при най-неблагоприятните условия, то ще можем да го свършим и при по-благоприятните.

Линк към коментар
Share on other sites

Най-разумният метод на работа

 

Работата е съзнателен и доброволен процес, в който ние влагаме личните си качества, сили и време в извършването на дейност, която е полезна и хармонична с функционирането на останалите хора и въобще на света около нас. Работата не е просто да се нося по вълните на ситуациите, в които попадам, но преди всичко да съм изградила метод - т.е.

- критерии за преценка и анализ на ситуациите, на своята лична позиция в света по принцип и в конкретната ситуация;

- принципи, по които съзнателно и свободно вземам решения, водена от своите приоритети 

- система от дейности, с помощта на които мога да реализирам решенията си по най-подходящия за мен и всичко около мен начин. 

 

Най-разумният метод, според мен предполага хармоничната съ-работа на ума, сърцето и волята, които в своето единство да се хармонизират съответно с Ума, Сърцето и Волята на Вселената - т.е. с Божията Воля. Последното за мен означава моята лична троица да  усеща себе си  в максимална степен като проекция на Вселенската Троица. И задължително условие за хармонизацията е да осъзнавам хармонията  с останалите "троици - проекции" на хората и света около мен.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...