Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Йогата - полезна или вредна ?


Recommended Posts

Чувал съм ,че йогата е вредна както и психически така и физически се получават изкривявания, ако я практикувате с години. 

Въпроса ми е наистина ли е вредна ? И как по точно вреди психически ?

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че има някакви вреди свързани с практикуването на йога. Разбира се както и всичко останало, то трябва да се извършва разумно. С хатха йога, която е свързана предимно с физически упражнения можеш да си навредиш също толкова, колкото и ако спортуваш или ходиш на фитнес неразумно. Истинските резултатите идват с постоянство, а не с прекомерно интензивно трениране. Другите аспекти на йога, като медитация и релаксация не могат да доведат до психическо разстройство. С техниките за дишане е добре да се внимава и да се практикуват под наблюдение на опитен специалист или поне да не се практикуват техники, които са неестествени за организма и водят до изменения в състоянието на съзнанието. Същото важи и с опитите да се контролира движението на енергийните потоци в организма и чакрите. Т.е. всякакви медитации и упражнения свързани със стимулиране на чакрите и издигане на кундалини са доста опасни, а и няма особен смисъл от тях. Нещата си стават естествено с духовното развитие на човек. Но пък да медитираш в търсене на решение на някакъв актуален проблем или по някакъв неразрешен въпрос не е никак опасно, или просто да изключиш временно мисълта и емоциите си и да постигнеш пълно вътрешно равновесие и спокойствие, както и други аспекти на йога - това са все неща, които можеш да правиш без притеснения.

Линк към коментар
Share on other sites

,,,Чувал съм ,че йогата е вредна както и психически така и физически се получават изкривявания, ако я практикувате с години. ,,,

 

От кого си го чул? Предполагам е от някой, който дълги години е практикувал йога, получил е ,, изкривяване ,, и го е споделил с теб. Така е, нали? Щом е така, и ти познаваш добре този човек му се довери. Той няма защо да те лъже.

Линк към коментар
Share on other sites

Не вреди йогата в никакъв случай.

Лично познавам хора, дълги години практикували йога.

Някои от тях са инструктори по йога в момента.

Изглеждат поне 10 години по-млади,

имат перфектни тела, добре сложени и без никакви изкривявания

и перфектно здраве

О, да, забравих да напиша за психическите изкривявания

Ами, ние, не практикуващите йога, сме по-изкривени психически от тях

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Никой не ми го е казвал. Прочетох го в интернет. И не вярвам ,че е така затова реших да попитам тук.

Много добре :3d_137:

 

В интернет могат да бъдат намерени  писания, с които да аргументираш абсолютно противоположни мнения по който и да е въпрос. Обаче достоверността на аргументите е особено важна - т.е. има източници, на които може да се вярва и такива, които са тотално измислени. С всичко това искам да ти кажа да внимаваш добре откъде черпиш информация за всички бъдещи въпроси, които ще те вълнуват.

 

По въпроса за йога-та - докато решим с жена ми на какъв спорт да запишем 5 годишния ни син го записахме в група за йога в детската градина. Покрай него и аз започнах да практикувам.  От малкия си опит мога да кажа, практикуването на йога е чудесно, но сам да тръгнеш да се учиш е трудно. Най-добре е да го правиш с инструктор. Той ще прецени как да те въведе, какъв тип е подходящ за теб като възраст, физика и прочее. Сега на много места има организирани групи - поинтересувай се. В другата тема ти давам идея да се занимаваш със спорт - йогата е чудесен вариант ако нямаш някакъв спортен интерес.

Линк към коментар
Share on other sites

Еми аз имам харесвам много спортове - футбол (тренирах) ,баскетбол , бойни спортове ,но след операцията ме е страх да се натоварвам много физически и удари в главата при футбола или при някой бойни изкуства, затова според мен йогата е перфектна в такива случай.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...