Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Планинска екипировка през лятото

Recommended Posts

Спомням си преди десетина години, когато се качих за пръв път на Седемте Езера в Рила. Тогава не знаех нищо за екипировката на планина. Тръгнах с роднини по маратонки, без раница и с почти никакви дрехи за планина. През целия път нагоре носихме една около двадесет килограмова стара палатка и много торби в ръцете. Изключително неудобно. Престоят не беше лесен...

Малко по малко после разбрах, че екипировката за планината е изключително важна. Човек трябва да е подготвен! Планината обича подготвените хора. Тя обича хората, които разбират езика и и спазват законите и.

Предлагам в тази тема да направим списък със задължителните и с препоръчителните вещи за прекарване на планината през лятото. А може би два списъка - един за по-дълги и друг за по-кратки планински престои?

Приятели, моля споделете каква екипировка ползвате?

Какво си носите за планината през лятото / пролетта?

Колко багаж вземате и какъв? До колко килограма?

Кои неща вземате задължително? И кои само ако имате място?

Опаковате ли ги по специален начин?

А колко средства са нужни за добра екипировка и от къде може да се набави?

С какво може да се направи компромис или да се купи на по-ниска цена и от къде?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да, на планина- като на планина. Май наистина не е шега работа и не се подразбира... Ето някои дълбоко изстрадани от мен и приятелите ми принципи за екипиране за планина:

1. Лятос- без абичка, зиме- без торбичка да не тръгвам. :) Тривиално, но верно. :)

Оттук нататък принципите се отнасят за преход по- голям от два дни, все пак:

2. Голяма и хубава раница, която се оглежда преди тръгване внимателно- важно е да е непромокаема, да е с широки ремъци, по- удобно- със самар, но не е задължително, с достатъчно джобове, да е конструирана така, че като се напълни тежестта и да не е изнесена много назад - да ляга повече по гърба, по- изнесена нагоре- към раменете и главата, отколкото надолу. Удобни са раниците на секции- с отделен достъп до различните части на раницата. Чувалоподобната раница е един кошмар.

3. Желателно е винаги да има два чифта обувки- за ходене по време на преход- нещо като леки зимни обувки- сега има доста такива модели- дебела подметка с грайфери, глезена- обхванат, по възможност. И леки маратонки, гуменки- за времето на почивка (Или докато се сушат "стабилните" обувки...)

4. Достатъчно количество чорапи не по- малко от 2-3 чифта на ден (зависи от обувките и от вида чорапи)- и да останат-по- добре е, отколкото да не стигнат

Всички дрехи- опаковани в полиетиленови торби- например по групи- чорапи, блузи, пуловер

5. Поне един пуловер (през лятото- един, през зимата- два). Въпросът с блузките и тениските е въпрос на личен избор, само да са в достатъчно количество.

6. Желателно е якетата да са две, или едно- но двойно (има такива сега)- просто по време на вървене е удобно или яке без ръкави, или тъничко-например- шушляково, но вечер и сутрин- на Рила, Пирин, Стара планина- дебелото (направо зимно) яке е незаменимо. Зависи къде се отива, не е зле и ръкавички човек да си носи през лятото, за зимата- ясно, поне два чифта, единия- по възможност- двойни вълнени.

7. През зимата- задължително очила с UV защита- най- малкото- стъклени, или поне качествена и сигурна защита. Иначе имам рецепта за осветени очи...

През лятото- козирка, или шапка с козирка- иначе носът може доста да пострада; масло против изгаряне, или поне спирт- откритите места предварително се намазват със спирт и не изгарят (това е и за зимата, и за лятото), В групата трябва да има осигурени подръчни лекарства- за гърлобол, аспирин, универсален крем, интересуващите се от системата на д-р Бах- Спешни капки... Един полуластичен бинт, лепенки, хубав нож с поне 2-3 остриета и добавки

8. - Храната- в лек амбалаж, добре опакована. Задължително- мед, шоколад, сушени фурми, или др. сушени плодове- лесно достъпни и в достатъчно количество. Съд за вода.

9. Мисъл за чая- желателно е да има термос. Или малко бързоварче, канчи, или сух спирт- изобщо въпросът с чая не е маловажен. често си вземам малко маркуче- особено на Пирин- за случаите, в които жадувана вода ромоли между камъните, до които не мога да стигна...

10. 2-3 дебелички вестника- стават за всичко

11. Дъждобран- по- голям- по- добре.

12. Пътеводител, карта, компас (Е, ако сте стар планински вълк... ама пък такива няма да четат написаното тук...)

13. И винаги при тръгване се говори с хората- накъде, през къде и т.н.; които са в началния пункт- не се знае какво и как...

Това май беше най- важното.

Откъде се купува екипировка- ами както всичко останало- според парите, с които разполагаме. Не е добре да се пести непременно, защото понякога от стабилността на екипировката зависи животът ни и този на спътниците. Но витаги има и по- евтини варианти. В София има специализирани магазини, или базари, на които има всичко.

Ами, който си знае- няма да чете тук- който не знае- дано да му е полезно!

И умната! :thumbsup:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направените тук препоръки са много точни.Радвам се ,че са зададени тези въпроси , защото когато си неподготвен за лагеруване или ходене в планината ,си в тежест не само на себе си ,но и на групата/лагера/.Преди около пет години аз направих в www.bratstvoto net/традиции,Седемте рилски езера/подробен списък на необходимото за лагеруване на Рила/Направен е въз основа на моя 18 годишен опит/.Той не претендира за изчерпателност , но през последните години беше много полезен при подготовката на багажа на много от приятелите на сайта ни.

Надявам се да бъда полезен на тия ,които нямат опит в лагеруването на Рила.

Ако някой има въпроси , може да ми пише на parosan@abv.bg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В планината няма лошо време, има само неподходяща екипировка и неподходящ маршрут.

Избираште си маршрутите и екипировката с оглед на времето и на ситуацията,

вземете вси4ко, дето ще ви потябва и нищо от това, дето няма да ви трябва

1 ВАЖНО другар(и) никога не тръгвай сам

2.Обувки- удобни, високи с добра подметка и да не пускат вода

3.Раница- удобна, висока, с колан за кръста и широки презрамки(по възможност със много джобове и рамка) и да не пуска вода

4.Ветровка- лека, непромокаема, широка, за да може да се сложи върху другите дрехи

5.един 4ифт 4орапи за ходене, един 4ифт 4орапи за спане и един 4ифт резервни 4орапи

6.спален 4увал, достатъ4но широк да не е степкан и да му работи ципа.

Ако ципа е развален-по-добре го зашийте

7.шалте(постелка) лека и не много мека, за да не се усещат шишарките под нея

8-кан4е, неръждаемо, леко, около 1 литър

9нож4е, за вси4ко може да потрябва

10 огън4е, поне 2 запалки и един кибрит за всеки слу4ай

11 гети, за да не ви се мокрят кра4олите

12.пове4ко по-тънки дрехи , от разли4ни материи и с разли4ни размери, та да могат да се носят една върху друга.

13. ВАЖНО! Тояжка. няма нужда да си носите от града, но когато сте в планината никога не се движете без тояжка, особенно по нанадолнище. Последиците могат да бъдат фатални

въпросът за храната и за палатките- в зависимост от слу4ая. все пак един джоб орехи, един джоб стафиди и един голям ,лек найлон не са излишни, дори някой другда е взел храна и палатка за вси4ки.

Редактирано от КирилЗен

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Още малко информация за екипировката

"Съвети за намаляване на багажа:

Предварително си направете списък на нещата, без които наистина не можете. Вземете само най-необходимото.

След като съберете вещите си, пробвайте дали се събират в раницата ви и колко тежи, дали ще можете сами да я качите. Ако трябва, премислете и оставете нещо. Обменете опит с хората, които сами качват багажа си дори за 20-дневен престой на Езерата.

Най-тежкият багаж е храната, но значително можем да намалим този товар, ако наблегнем на високоенергийна, не много тежка и обемиста храна, като например различни видове ядки.

Примерен списък:

 • спален чувал (добър чувал, подходящ за минусови температури)
 • шалте
 • палатка (лека и за планина, може да ползвате палатка с някой друг, важно е да не пропуска вода, ако пропуска, вземете допълнително найлон, но лек)
 • няколко комплекта бельо (достатъчно за целия престой, тъй като не може да перете горе)
 • яке против дъжд и вятър, дебело яке
 • слънцезащитни мазила
 • по един чифт здрави обувки и сандали
 • бележник и фотоапарат за впечатления
 • храна за няколко дни (изберете лека и калорична храна – мед, ядки, шоколад и др.)
 • един чифт дебели дрехи, няколко чифта по-леки дрехи
 • дебели вълнени чорапи – 2 бр., летни чорапи – 4-5 бр.
 • фенерче
 • тениски (с призив за спасяване на Рила )
 • дрехи за защита от дъжд (или дъждобран)
 • прибори и съдове за храна
 • газов котлон – примус и канче
 • голяма игла и дебел конец
 • бяла лятна шапка
 • шапка и ръкавици за защита от студа
 • кибрит
 • ножче и малка аптечка

Сред най-важните вещи са добрият спален чувал и палатка. Внимателно ги изберете, най-добре от специализиран магазин за планинарска и алпийска екипировка. Посъветвайте се с приятели дали цената съответства на качеството."

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

от мойте пътувания по върхове и гори съвет да дам ВИНАГИ носете закачено за раницата камбанка или звънче така се избягват нежелани срещи с горски животни 211897_fr.jpg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Едно въпросче :P

Виждали ли сте да се продават допълнителни покривала за върху палатката, в случай че тази която ще се ползва е еднослойна?

И ако има такива, има ли смисъл от тях изобщо? :D

И още един въпрос:

Има ли някой палатка Vango? Колко мм воден стълб трябват за Рила за над 2000 метра (за езерата) :3d_138:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Добра работа вършат:

-импрегнаторите за обувки от спортните магазини,не от обикновените,защото дори и гор-текс обувките могат да се намокрят.:sleeping:

-челник е по-добре от фенерче.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Едно въпросче :P

Виждали ли сте да се продават допълнителни покривала за върху палатката, в случай че тази която ще се ползва е еднослойна?

И ако има такива, има ли смисъл от тях изобщо? :D

И още един въпрос:

Има ли някой палатка Vango? Колко мм воден стълб трябват за Рила за над 2000 метра (за езерата) :3d_138:

Аз лично не съм чувала за такива допълнителни покривала, все пак можеш да попиташ в специализираните магазини за екипировка (Екипировка, Стената, Алпи, РедРок и др.). За планина определено е за предпочитане двуслойната палатка - предпазва от дъжд и вятър. За марката Vargo нямам наблюдения. Що се касае за водния стълб, 3 000 би трябвало да е достатъчно за тези условия, за които питаш. Моята палатка е с толкова и досега не ми е пропускала дъжд, като съм я използвала над 2 000 м. Освен това е много важен спалният чувал и изолацията под него - двуслойно шалте или надуваема постелка.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Разбира се, че има допълнителни покривала за палатките! Преди години съм срещал в "Метро" с размери 6:4, а от няколко години се намират и в някои железарски или селскостопански магазини с размери 4:4 и на тях пише, че са за оранжерии, но материята е същата. Цената в момента не знам каква е, защото постоянно се променя, но е някъде кам 25-30лева.

:thumbsup:

Редактирано от Тесаракт

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако няма покривало може да се използва и дебел найлон, но е желателно да има нещо отгоре, за да пази палатката, както от дъжд, така и от слънцето!

:feel happy:

Редактирано от Тесаракт

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

За такова покривало може да се използва и плащ за кола от М. Бриколаж. Една приятелка скоро ползва такова и мисля, че издържа на дъжд, но идва малко късо и не покрива цялата палатка (е, зависи и от палатката де). Все пак това са някакви резервни варианти. За оригинално покривало за палатка не съм чувала....А найлонът, по личен опит, малко тежи...Ако човек има възможност, най-добре е да си вземе двупластова палатка. Ако ли не, поне е някаква опитност :) В началото и аз ходих по планините с една лятна, еднопластова палатка, която беше по-скоро за плаж, отколкото за планина, а от дъжд пазеше, колкото един чадър. С нея си изживях една прекрасна буря на Мальовица, при която само входът на палатката се беше наводнил :whistling:, тъй като бяхме под такъв наклон, че водата се събра там.

А и в крайна сметка едно време, като че ли са имали кой знае каква екипировка. На първите екскурзии с Учителя на планина са нямали ни палатки, ни чували, правили са си заслони от клекове, жените са ходили с рокли в снеговете, някои са ходили пеша от София до Рила...И днес като тръгна на планина с всичките си "екстри", все се сещам за тях и се възхищавам на смелостта им...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest alma9

Здравейте,

вече си приготвям нещата за Мусала и се настройвам за пътуването. Екипировката е на първо място, храната ми е по оскъдна - основно сухари , мед , лимон.

Понеже сгава дума за палатки, ще кажа мнението си: за високата планина е абсолютно задължително двупластовата палатка. Когато палатката е без покривало и трябва да си търсим такова, трябва да се съобразяваме със следното: - максимално да покрива палатката, да е импрегнирано, да предвидим как ще го монтираме към палатката, как ще се захваца за земята, покривалото не трябва да има контакт с палатката , това значи да е добре изпънато над нея минимум на 3 - 4 см., така се създава "въздушна възглавница", която пази палатката..

Имам наколко палатки, някои съм си ги шил сам. Сега на Мусала ще съм с една такава - тил "отшелник". Покривалото на палатката е от ацетатна коприна импрегнирана със сребърен феролит, прилича на сребриста твърда мушама.

Поздравче:

http://www.youtube.c...feature=related

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×