Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

07. Мястото на красотата в природата

Recommended Posts

Следующата тема ще бъде върху красотата: „Мястото на красотата в природата“.

Красивото в живота

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всичко в природата е изградено върху строго определени и неизменни закони и в същото време разнообразието в природата няма граници. Въпреки единните принципи, няма повторения, няма еднаквост, а единствено подобие. Всичко създадено от природата е рационално, съобразено с необходимостта на живота да се прояви при съответните условия. И да, природата винаги намира решение какви форми да предостави на живота  за неговите нужди.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мястото на красотата в природата!

 

В Хармонията от форми, цветове, звуци и ухания.

Хармония, докосваща сърцето и възприета с ума.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

7. Мястото на красотата в природата

В хората има заложени критерии за красивото/красотата, които обаче не ни е лесно да изкажем/обясним. И въпреки липсата на обяснения, болшинството хора ще определят едно и също нещо като красиво, а друго нещо като грозно - било то образ/картина, съзвучие/музика и т.н. Оказва се, че хармоничните(правилни, симетрични и пропорционални) линии/фигури импонират на нашето възприятие и ги определяме като красиви, както и обратното. При музиката е същото - има разработена дисертация от компютърен инженер/музкант, който е измислил начин да проектира музиката като образи/фигури (подобно на изображението на сигнали чрез осцилоскоп); хармоничните съзвучия, които се определят като благозвучни от 99% от анкетираните от него хора, образуват правилни, симетрични фигури.

В природата наблюдаваме една феерия от разнообразни форми, но като правило всички те са правилни, симетрични ... с една дума хармонични и респективно красиви. Т.е хармонията е в основата на сътворената природа и затова именно ние я определяме като красива.

Има и друго - хармонията (т.е красотата) е и най-ефективното решение, оптималния модел/план, най-подходящото съчетание ... Винаги, когато изследваме природата, в крайна сметка установяваме, че това, което наблюдаваме в нея, е най-изчистения, съвършения модел. Човек съзнателно или несъзнателно копира хармонични форми, съчетания и т.н. от природата и тъкмо тогава се получават най-сполучливите човешки творения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мястото на красотата в природата

 

Къде седи красотата в природата? 

В някаква съразмерност или в свободата без всякакви мерки?

Ако ли понечим с ума си да я измерваме и сравняваме, все ще откриваме не-красотата на задушената в мерките ни природа. Ако сърцето просто се радва на каквото Е, а умът го следва, ще успее да съзре красотата в свободата на живота.

 

Къде седи красотата на природата? 

А къде ли НЕ седи? Заловим ли се да се взираме и да избираме къде - да и къде - не, ще търсим с широко затворени очи и ще намерим сянката си. Ще пожелаем да застине времето, за да се любуваме на красотата на формата и не ще усетим диханието на Живота в нея. Красотата седи в изгубването на красотата и придобиването на новата красота - отново и отново.... 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ние наблюдаваме със и чрез своите пропорций .То е нашето виждане което мислим за правилно , за разлика от другите пропорций определени , като грозни . Но нещо ни кара и тласка към непознатото и когато в него открием познато , виждаме красивото . С понятие за красиво , нещо в нас изразява радоста от живота .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×