Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Как да построим правилно фигурата Пентаграм при движение по дъги?

Ето как аз го разбирам.

gallery_3687_288_81878.png

Построяване на фигурата Пентаграм (правилен петоъгълник) при движение по дъги при различна изходна позиция от центъра на кръга.

 

Забележки:

1. Размерът на петоъгълника се смалява с приближаване до центъра на кръга заради по-силното изкривяване на дъгите.

2. Дебелите линии показват какво наместване трябва да направи всеки играч според позицията си за да се получи правилен петоъгълник.

3. Разстоянието за наместване се увеличава с приближаване до центъра.

5. Главата се завърта на място без наместване. Тя е един от върховете на петоъгълника.

6. Наместването е най-голямо за дясната ръка.

7. Наместването за левия крак е малко назад. За всички останали е леко напред.

 

Всеволод

Редактирано от v.yatsevich
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Ще използвам дублирането на двете теми, за да задам един въпрос, който вълнува не само мен:

- Какво мислите за проблема "пълен - непълен пентаграм". Когато за пръв път започвахме да играем Пентаграм на нашата полянка, имаше ревностни привърженици на идеята, че пентаграм се играе само ако е пълен - т.е. 10 човека. Ако няма 9, се отказваме и спираме след лъчите. Обаче тогава бяхме все още малко хора и трудно се получаваше това 10 всеки път. Обаче, ако не се играе редовно в самото начало, се загубва треининга и хората се объркват. Това пък води до напрежение и дори ако репликите са само доброжелателни, за помощ на тези, които не знаят къде да се построят, все си е нежелателно. Тогава надделя мнението, че трябва да танцуваме винаги, когато сме най-малко 5 човека и да си представяме останалите. 

И така се научихме. Сега обикновено сме между 10 и 20 - т.е. един пълен пентаграм и един непълен. Когато сме 11-12, останалите влизат в кръга и пеят. Когато сме 13-14, съществува колебание - да се отдели ли човек - двама от пълния пентаграм, за да се образува още един и всички да танцуваме или 3-4 души да пеят в средата. Решаваме според хората и ситуацията. 

 

Чувала съм, че има доста хора, които категорично отказват да играят в непълен пентаграм заради негативни енергии. 

Лично на мен не ми пречи, чувствам се превъзходно, по-съсредоточена съм и забелязвам същото и у останалите участници. 

 

Какво е вашето мнение. 

Линк към коментар
Share on other sites

Ако 5 човека правеха 5 добродетели, то Пентаграм щеше да се играе само от 5 индивидуални изпълнителя, но изискването е за 5 двойки изпълнители. Значи, ако някой от 10 изпълнителя липсва, то съответния добродетел също ще липсва. Без работа върху всикчките 5 добродетели няма да може да постигнем съвършенство и завършим своето развитие.
 
Според мен изпълнение от по-малко от 10 души може да се прави само при разучаване на упражнението. Дори тогава не го препоръчвам защото хората ще свикнат с компромиса, а не с правилото. 
 
Ако го играете в непълен състав, не се заблуждавайте, че играете Пентаграм, защото няма да имате съответния ефект и резултат за мислен от Учителя. Ако ви задоволява изпълнение с визуализация на партньор, то защо въобще си правите труда да ходите на поляната, това може да го правите от вкъщи. Не се заблуждавайте, че с визуализация може да заместите жив човек.
 
Непълен Пентаграм = непълен ефект, т.е. посредствен резултат.
С посредствени резултати не се постига съвършенство.
 
Успехите ви от игра на Паневритмия зависят предимно от вашето старание и стремеж към съвършенство по време на вашето изпълнение.
 
Всеволод
Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам позицията на Всеволод - има сериозна логика. Тогава какво ще ни препоръчате, когато сме например 18 на брой (това често се случва при нас) - 8 човека да гледат как 10 човека играят - повярвайте ми ситуацията е доста неловка. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Донка.

За тези хора, които не успеят да се включат, изиграйте упражнението отново с променен състав. Така някои ще играят упражнението два пъти, което не е в противоречие с принципите на Паневритмията. Радвайте се, че вашата група е прескочила критичната бройка от 10 човека и въобще можете да играете Пентаграм. Помнете, че когато играете в умален състав (по-малко от 10), играете нещо друго, което не е Пентаграм.

Въпросът ти е много уместен и актуален. Масово се практикува Паневретмия в групи от по 10-20 човека, че и по-малко. Дори в голямите градове, ако се съберат повече от 20-30 човека е събитие. Повече от 50 човека става обикновенно на почивен ден или празник. В такива малки групи кръговете са малки и дъгите по които се играе са силно изкривени. При някои упражнения тази кривина води до осезаеми разлики в изпълнието спрямо това в по-голям кръг. За са се придържам към темата, ще дам за пример само упражнението Пентаграм.

От фигурата с която започнах темата се вижда, че с приближаване към центъра размера на петоъгълника (в който се вписва Пентаграма) се смалява без да са променя разстоянието между участниците. Забелязал съм, че хората почти успяват да компенсират тази кривина и го играят почти както съм го нарисувал. Има несигурност у хората кой на къде да се намести за са се получи правилната фигура. Ако това се преподава на курсове или се обсъжда в групата, яснотата ще доведе до чисти и правилни геометричин фигури. Тъй като построяването на Пентаграм по дъги не е уточнено в досегашните учебници с нужната геометрична точност, представям моята гледна точка и разсъждение по темата.

Ще се радвам някой да намери противоречие на идеята ми с описанията за да доусъвършенствам идеята си и допринеса за яснота по въпроса.

Всеволод

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за разбирането, все пак. Няма как да се играе два пъти пентаграм едно след друго - губи се магнетичността в края на пентаграма и особеното въодушевление на поздравите след него. Групите подобни на нашата (10-20 човека ) обикновено не просто се познават, но са добри приятели и истински братя и сестри. Аз лично никога не бих се съгласила да влезна в пентаграма, ако с моето влизане някой приятел ще остане навън и ще гледа само. Затова имаме традиция, когато не достигаме до 5 поне, останалите да пеят в центъра - много е вдъхновяващо, повярвай ми, и много сплотяващо. Обаче перспективата 10 души да играят и 9 (един малък хор) да им пеят ми се струва малко смешна, меко казано. 

Да добавя още нещо - преди няколко години нямаше и 10 участника и не се играеха нито слънчеви лъчи, нито пентаграм. Всичко се случи след като заработи сериозно нашия курс и година след година упорит труд той привлича все повече нови хора и старите стават все по-добри. Ставаме все повече именно защото нито в курса, нито на поляната поддържаме негласното правило никой да не ограничава или да не задължава никого - нашата учителка Ваня обича да ни съветва - "четете, мислете, наблюдавайте се, учете се, не се бойте от грешките - опитвайте, усъвършенствайте се и най-вече танцувайте с любов,  слушайте вътрешния си глас, нека Духа ви води..." 

Резултатите са красноречиви. 

 

За Пентаграма - стотици пъти съм наблюдавала как се сменяме на позициите и кога разкривяваме фигурата. Най-важното е и най-трудно постижимото - всеки да танцува в синхрон с останалите и в същото време да осъзнава цялата фигура и нейната пулсация. Това е Животът в танц. Това сигурно ще го изучаваме цял живот....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...