Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Моля ви, дайте някакъв съвет.


Recommended Posts

Казвам се Макс. Няма да споменавам години, а направо ще премина към проблема. От близо 7 месеца ходех с едно момиче, но е от друг град. Тя беше всичко за мен и още е и много я обичам, но направих няколко грешки и тя скъса с мен. Каза, че ще й е по-добре ако сме само приятели. Знам, че виртуалната любов на пръв поглед изглежда глупава, а може би е, но се влюбих много силно в нея. Искам да си я върна и да й докажа колко много я обичам. И искам да разбера също дали и тя ме обича още по същия начин. От няколко месеца не мога да спя спокойно, защото мисля само за нея и за караниците ни. Вече не съм щастлив както преди, само когато пиша или говоря с нея има усмивка на лицето ми. Ако съм още време без нея просто ще умра, не преувеличавам. Как да си я върна ? Как да й покажа, че може да е сигорна в мен, и че няма да я направя повее грешки ?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

 

Казваш - няколко грешки и - хоп! - скъсала с теб...

 

Не зная какви са грешките, които си направил (напр. - не си се постарал да се преместиш в нейното селище или не си се постарал да я вземеш у вас или поне да я настаниш на квартира или на хотел в твоето селище). Ама щом е имало караници, май са били сериозни.

 

От нейната гледна точка вероятно твоите грешки са достатъчни, за да не желае тя повече вашата "заедност". Но пък е добре, че иска да си останете приятели; все пак, не изгаря всички мостове към теб. (Освен, ако не ги е изгорила и ти е казала да си останете приятели, но - само от учтивост.) Пишете ли си още, поддържате ли поне някаква виртуална връзка? Виждате ли се на живо?

 

Ако ти беше на нейното място, как би се отнасял към младежа, който е направил твоите грешки? Задай си този въпрос, задай си и въпроса дали не си направил повече грешки, отколкото си мислиш самият ти. 

 

За да си я върнеш, първо трябва да й се извиниш за допуснатите грешки и да се опиташ да ги поправиш, ако са поправими. После - всекидневно да демонстрираш любовта си към нея. Само с декларации не става. 

 

Все пак, за да има любов, за да има взаимност, са нужни двама.

 

Ако единият гледа в друга посока или, ако сте твърде различни (например, ако единият е домошар, а другият ходи по кръчми, дискотеки и "купони" нощем), няма как връзката ви да просъюествува дълго. 

 

От друга страна, възможно е да е срещнала друг, който е по-близо до нея (съсед, съгражданин, колега, състудент, съученик...).

 

Имах състудент, който ходеше да учи висше ато задочник в друг град. Там се залюбиха с местно момиче, състудентка. След време се разделиха, понеже се виждаха само, когато той ходи там. В негово отсъствие тя почнала работа като учителка в съседно село и там се оженила за един свой колега, също учител в същото селско училище. После се оказало, че колегата е от съвсем друг град. И двамата заминали в неговия град. А моя приятел дълго време ближеше рани от тази връзка, но така и не се събраха повече с тази негова любов. 

Линк към коментар
Share on other sites

Не, не е проблема в разстоянието, защото не е споменавала да иска да се местя. Щяхме да се видим сега лятото. Грешката беше, че скъсахме и аз тръгнах с друга, но на другия ден се събрахме. Всичко при нас е много странно, уж я боли от тази моя грешка, а иска да се сберем, карали сме се много пъти, но пак сме се събирали по нейно желание естествено. Показвал съм й че я обичам, казвал съм й го по различни начини, и още го правя но по заобиколен начин. Дали има смисъл вобще да направя нещо за да може пак да сме заедно ? 

Линк към коментар
Share on other sites

just.me, ако ми позволиш, ще ти задам няколко въпроса: 

Ти на колко си години? 

Вие с това момиче виждали ли сте се и познавате ли се наживо, или всичко е било само виртуално? 

Как така уж я обичаш и „умираш за нея” – а в същото време късаш с нея, тръгваш с друга, а после пак се „събирате” .. и всичкото това за един ден?

Това „късане”, „изневяра” и „събиране” – реално ли е било или е било виртуално?

Как си й показвал, че я обичаш – само виртуално и само на думи, ли? 

Защо все се карате и защо все по нейно желание сте се „събирали”? Това означава ли, че тя и друг път си е „тръгвала”? 

Мислиш ли, че този път на нея вече наистина й е писнало? Дали причината наистина е в „твоите грешки”? Или тя просто търси повод да прекрати връзката, защото наближава време уж да се видите и тя не иска това?   

 

Всъщност, тези въпроси могат да бъдат и чисто реторични, ако отношенията ви са били само виртуални – защото в такъв случай отговорът ще е ясен от самосебе си: Това не е реална връзка. Това са сурогатни отношения и имитация на връзка, които ако не прераснат в едно живо физическо общуване – рано или късно се изчерпват.. И колкото по-рано стане това – толкова по-добре, за да не стига човек до зависимости и илюзии, че уж преживява нещо истинско.    

Единственото истинско нещо в подобни случаи – това са чувствата, които човек изпитва. Но, тези чувства не са породени от емпиричната реалност. Подобни „връзки” са само в сферата на ирационалното, предполагаемото, вероятното.. и т.н. И ако те не прераснат в открити отношения с реални срещи, разговори и преживявания – те просто ще си останат в сферата на виртуалното и ирационалното, докато стихнат от самосебе, независимо с колко „виртуална храна” ги храниш. 

Възможно е една от причините, че все се карате – да се дължи именно на натрупването на напрежение от това, че връзката ви не се развива и стои ограничена само в еднотипието на виртуалното пространство.   

 

Да, има доста хора, които дълго-дълго „хранят” подобни отношения – и като че ли в днешно време става мода хората да „ходят виртуално”.. Най-често тези хора са движени от някакви лични свои страхове да създадат една реална връзка и да поемат отговорност за нея. При всеки причините са различни – но, в основата на подобен избор винаги могат да се открият редица личностни комплекси, страхове, психологически защитни механизми.. и прочие патологии на емоциите. 

Не че е лошо човек да създава близко виртуално общуване – още повече, че понякога това е единственият начин за общуване, ако с даден човек те делят хиляди километри, континенти или океани.. Но, всичкото това е до време и не може да замести една реална връзка и физическо общуване, още повече пък да се нарече „ходене” или „любов” в смисълът им, в който те се съдържат в една истинска връзка.   

 

Затова моето мнение е, че няма полза да се „тръшкаш и да умираш” – ако „връзката” ви е била чисто виртуална. Просто в случай, че чувствата ти наистина са толкова силни –  действай! Виж се с това момиче и намери начин да опитате да бъдете заедно в реалния живот. 

Едва тогава вече ще можете и двамата да прецените дали си подхождате, дали нещата при вас се получават и дали става дума за сериозни чувства.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, обичам я, но тогава бяхме още в началото тоест бяхме тръгнали от близо 4 дни и тя каза, че щяла да се обвърже с някво друго момче само за малко, и аз не разбрах добре какво имаше впредвид. Ядосах се и скъсахме. Тогава пък едно друго момиче реши да ми признае, че ме харесва и то точно когато не трябва и аз напук тръгнах с нея. Еми да всичко е виртуално, това лято щяхме да се видим за първи път. Общувахме само с камера и микрофон. Караме се постоянно, защото тя при най-малкото спречкване се ядосва и къса с мен, а на другия ден се държи сякаш нищо не е станало. Да, със сигорност й е писнало. Разбирам, че иска истинска връзка, а не такова подобия, макар че много връзки са изградени така. Не знам и аз не съм сигорен вече в нищо, вчера видях някво известие в което тя и някакво друго момче си пишат сърца и такива подобни. Ясно е че са заедно. Чувствата ми наистина са много силни към нея. Искам да съм с нея, но не съм сигорен вече дали и тя иска. Дори и да я питам тя или ще излъже или ще отклони въпроса.

Линк към коментар
Share on other sites

just.me, разбирам те, че сигурно много страдаш.. Обаче ти самият решаваш дали да продължиш по този начин - като се оставиш на агонията, или ще решиш да действаш и промениш нещата.

Ти сам поиска да ти се даде съвет – и аз ти казах част от моето мнение. Сега ще опитам да съм още по-конкретна:

 

Не си търси оправдания от рода на това, че понеже в миналото нещата били виртуални и сте се карали за глупости; че някога уж сте планирали да се видите, а пък сега тя можело да те отреже и излъже; че сте си правили номера да флиртувате с други хора, че някой с някого си разменял коментари, сърчица и прочие.. - и заради всичкото това се е получило така. Не, всичкото това е много несериозно и не е причина да си вадиш някакви обективни заключения.

Нещата могат много лесно да се изяснят – ако просто предприемеш някакви адекватни и активни действия. Като това, например да й се обадиш и да поискаш разговор (а още по-добре – среща!) – в който съвсем честно и открито да й обясниш как се чувстваш ти, какво изпитваш към нея, какви са намеренията ти и да я попиташ дали тя споделя същите желания, чувства и намерения, дали и тя иска да бъдете заедно и да се опитате да създадете една реална и пълноценна връзка. Това е. Просто бъди открит – за всичко.

 

Ти сам решаваш дали да се държиш по едни от двата варианта:

1. Като „лукова глава”, която се самосъжалява и бленува по някакво си виртуално минало, която страда и търси съвети от разни непознати хора в интернет, която се поддава на разни свои чувства за вина, страхове и т.н.

2. Или пък ще решиш да поемеш нещата в свои ръце - и ще бъдеш мъж, който се бори за това, което иска.

При първия вариант - ти не правиш избор, а се носиш по течението. Тоест, действаш на принципа, че по време на буря всяко пристанище върши работа.. Само дето в твоя случай - ти ще се превърнеш в корабокрушенец на самотния остров на самосъжалението.

При втория вариант - поемаш отговорност за чувствата и желанията си. И действаш с ясното намерение да ги реализираш.

 

Няма нищо сложно в това да знаеш какво точно искаш и да го направиш.

Разбира се, тя също ще има право на избор дали ще реши да бъде с теб или не.

Но, знай че няма нищо страшно в това да ти откажат. Ти няма да се провалиш ако ти откажат – ще се провалиш, ако сам се откажеш. Схващаш ли разликата?

 

Аз мисля, че и двамата заслужавате много повече от една виртуална връзка. Затова – дайте си повече!

Защото, ако има нещо, от което на нея може да й е писнало – това е именно това, че сигурно тя иска повече и не го получава от теб.

Вярвам, че и ти искаш повече от нея.

Може тя да се е оттеглила, защото на този етап ти не й предлагаш друга алтернатива, освен тази да сте „виртуални гаджета” - и тя просто очаква от теб, че като мъж ти би трябвало да си по-активен и да й предложиш повече.

Така че, ако наистина си толкова силно влюбен в това момиче – направи го. Предложи й алтернатива за нещо повече.

 

Желая ти успех!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...