Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Смяна на характера


Recommended Posts

Здравейте,
 
Не знам дали характер е точната дума, но имам предвид начинът на поведение или по–точно емоциите които  определени събития задействат и които след това стават причина за определени действия. Точно това искам да променя в себе си. И тук искам да подчертая, че не става дума за самоконтрол, модели на поведение  – това и сам го мога, просто искам цялостна промяна на характера – на основните същностни белези. Тези белези които остават за цял живот и които се наследяват. Аз искам това защото моя характер няма много голям спектър от модели на поведение. За да съм щастлив аз трябва да търся одобрение от хората. Щастлив съм когато знам че съм сред 'готините', силните. Аз нямам мои собствени интереси, единственото за което ми пука са другите. Когато говоря с които и да е – моята цел не е да споделя а да привлека вниманието му – да се направя на готин, да се уверя че няма нищо против мен. Затова аз често говоря глупости – дори сега, докато пиша този текст, аз вероятно не се изразявам съвсем правилно. От това и моята представа за света е изкривена от основната, общо приета от повечето други характери. Може да се каже че съм слабохарактерен. Аз разбрах за този мои характер след като открих себе си в една личност със същите признаци като моите. Този човек мисли, че има много приятели, а всъщност всички го използват и не им пука за него. Правят го на глупак, а той само се хили тъпо. Както вече знаете същото може да се каже и за мен. Сега се питате как тогава пиша този текст, като представата ми за света е изкривена и подобни мисли не би трябвало да ми минават през ума. Ами това е така, защото според мен характера който описах по–горе  е паразитен. Под паразитен имам предвид, че се комбинира с основния характер. А моя основен характер е страшно затворен, но пък явно и разсъдлив. Благодарение на него успях да се осъзная, въпреки това и той ми създава известни неприятности. Та въпроса ми е има ли някакъв начин да се осъществи смяна на основните същностни белези? Някаква хипноза може би?
 
Само искам да подчертая че под два комбинирани характера нямам предвид познатото раздвоение на личността, а просто един единствен характер получен от смесването на два други – паразитен и основен. Също така искам да кажа че това са мой хипотези изградени на базата на различни наблюдения на хора с характери подобни на моя както и на себе си. Нямам почти никаква научна основа.
Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че това, което искаш, ще ти е от полза. Ти всъщност изобщо не си сигурен какво искаш. Това не е проблем - просто трябва да си изясниш нещата. Нека да ти кажа каква представа си изградих за теб на базата на написаното. Като цяло си пасивен, не обичаш да поемаш отговорност и инициатива. Оставяш тази функция на силните, с които желаеш да бъдеш, но без самия ти да си един от тях. Казваш, че приятелят ти бил използван, но всъщност рискуваш  същото, поставяйки се сам в зависимост от другите. Да не те използват означава да те приемат за равнопоставен, а това предполага ти самия да гледаш на себе си като на равен с другите и най-вече със силните. Ако ти не го направиш, те няма да го направят и дори и подсъзнателно винаги ще те поставят в позицията на използвания. А ти ще си съгласен да си в тази позиция, защото според собствените ти думи, имаш нужда да си сред силните.

 

Опитай се да бъдеш по-самостоятелен. Опитай по-често да поемаш отговорност, да вземаш решения и да ги изпълняваш. Няма значение дали става въпрос за дребни неща или не, нито дали някой ще одобри действията ти или няма да ги одобри. Това си ти, това са твоите решения, твоите грешки, твоите успехи... Нали не искаш да живееш нечий друг живот? Как си се представяш в мечтите си? Опиши себе си според своя идеал. Това е към което трябва да се стремиш и нищо по-малко. Не, че ще станеш съвършен, но постепенно ще видиш, че много от мечтаните качества ще станат реалност.

Линк към коментар
Share on other sites

Съжалявам, че вероятно не съм се изразил правилно. Не искам съвети за самоконтрол – какво да опитам или да направя. Моят характер не е това което вероятно си представяте. Единствено искам да разбера ако има някакъв начин до постигна тази смяна. Така, че ако знаете нещо по въпроса направо пишете.

Линк към коментар
Share on other sites

Момчето се е самоосъзнало според мене навреме.

Провървяло ти е, че си наблюдавал някой друг, с подобно поведение на твоето,

и най-важното, че си разбрал и си осмислил какво си наблюдавал.

 

Не ти трябва хипноза. Просто не бъди такъв, какъвто не искаш да бъдеш

Разбра ли? Ти вече знаеш какъв НЕ ИСКАШ да бъдеш, тогава не живей повече по стария модел

Не се прави на готин, бъди себе си, 

не се старай да си център на внимание - бъди себе си, и тогава хората сами ще те намерят 

Не се влияй от чужди мнения, особено ако не ти харесват, но го правиш, за да си готин

Отстоявай своето си мнение, дори не всички да са съгласни с тебе, т.е. пак бъди себе си

Лесно е да бъдеш себе си, повярвай, и не вреди..напротив..работи за теб

Линк към коментар
Share on other sites

Описваните черти са много често срещани.Разбирам че всичко това е горе долу.И оценката която си даваш не е достатъчно вярна.Това не е важно.Важното е че искаш да се подобриш.Обикновено хората го вършат това цял живот, и накрая пак не са доволни.Основния метод е самонаблюдение и осмисляне.Има много духовни направления, школи, учения,който можеш да опиташ .За да намериш подходящото .Защо хипноза?Никои не може да свърши това по добре от теб.Можеш да започнеш с изграждане на представата какъв желаеш да бъдеш .

Линк към коментар
Share on other sites

 

 
Само искам да подчертая че под два комбинирани характера нямам предвид познатото раздвоение на личността, а просто един единствен характер получен от смесването на два други – паразитен и основен. Също така искам да кажа че това са мой хипотези изградени на базата на различни наблюдения на хора с характери подобни на моя както и на себе си. Нямам почти никаква научна основа.

 

Това което наричаш "паразитен характер" е твоят страх. Страхът не е характер, а следствие на тип възпитание, модел в който си живял, ситуации, взаимоотношения. Поведението което описваш и не харесваш е твоят страх да не се провалиш, страх от комплекс за малоценност, това води до липса на самоувереност, която ти се опитваш да компенсираш, чрез демонстриране на такава. Но вътрешно си много неудовлетворен, защото разбираш , че това е само маска зад която се криеш.

Дали може да се промени това - да. Няма как да стане, обаче изведнъж, както разбирам, че си го представяш. 

Хипнозата е добър метод, но тя няма как да ти бръкне в мозъка и да промени мисловните ти модели, които са градени с години и то в процес на твоето изграждане като личност.

Хубаво е, че осъзнаваш дискомфорта си и си готов да го представиш като проблем, но това е само първата крачка, предстои ти още много работа.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! Надявам се да четеш темата. Т.е. да не си си казал - тук няма кой да ми помогне и т.н. Повярвай ми от този портал, и подобни нему можеш да научиш много за Живота. И повярвай: хората на около искат да ти помогнат. Не си мисли,че си сам и че си ЕДИНСТВЕН с този проблем. Не си сам човече! Всеки минава през това,през което минаваш и ти.

 

Хората РЯДКО се вслушват, а и като четат - рядко се замислят в думите на околните. Това осъзнах Аз - тези дни. Дни които бяха изпълнени в ОГРОМНО безпокойство за Живота ми. Сега е различно. Сега разбирам,че всичко е породено от СТРАХОВЕТЕ НИ.

 

Думата СТРАХ -  интересно нещо. Вече имам чувството,че който не е изпадал в паник атаки, и който не разбира думичките - страх , Любов и съзерцание, не знае нищо за Вселената.

 

Това е много добре,че си преосмислил себе си. Когато бях тийнейджър,аз бях в същото положение, повярвай ми. Отговарях обаче,не със смиреност - а със гняв. А гневът е СТРАХ. Страх от това,че ще се провалиш, страх от това,че някои е по-силен от теб и може да те НАДВИЕ, страх че си САМ, че всеки те използва и ти се подиграва. Това е посадено в градината на подсъзнанието ти. Така си изградил себе си. Това си проектирал и това получаваш като прекопаеш градината на подсъзнанието и получиш след време плодовете.

 

Ти наистина имаш страхове. И пак казвам - важното е,че си започнал процес на Съзерцание и самовъзпитание. Не е лошо да се обърнеш към психотерапвет и да започнеш терапия. Може и да направиш друго: да се насочиш към някое Учение - някоя школа която те учи на Живот. Не се опитвай да избягаш от Сегашния си живот. Пак казвам - ти се самоосъзнаваш. Сега е момента да поемеш контрол и лека по лека да се изградиш като личност. Постепенно ще се научиш. Трябва постоянство и много воля. Никой не е казал,че не можеш и че е невъзможно. Виж съветите на Мъдрите. Осъзнай ги, анализирай ги. Както казах и аз бях в това положение като по-малък. Постепенно си изграждах образа на човека който ще стана след време. Сега получавам респект от всички. Колегите ми често ми казват,че ми се възхищават. Чувал съм хора да ми казват,че искат да са като мен, с моя характер.

 

Естествено аз се провалих. Т.е. - от това да съм перфектен, да изпълнявам всичко точно - на края не издържах. Защото в мен нямаше Любов. Мога да кажа,че бях - МРАЗАЩИЯ и презиращия. Това не доведе до никъде.  Трябва да осъзнаеш какво означава думичката Любов, страх, съзерцание и самовъзпитание. Когато започнеш да разбираш тези неща - тогава ще започне промяната. И не става за ден или два. Трябва време. Трябва да действаш с разума си. Чувствата - това са страховете ти.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...