Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте .. 
дълго се чудех дали да споделя . проблемът си, ако може така да се нарече .. 
на 20 години съм .. 
преживях няколко стресови момента в живота ми последните 2 месеца, които според някои не са нищо кои знае какво, но очевидно на мен ми се отразяват доста на психическото и емоционално състояние.
От скоро изпитвам доста силен страх от адски много неща - страх ме е от тъмното изключително много, чувам шумове и усещам погледи върху себе си дори и никой да няма в стаята.
Примерно имам навика вечер да застана на прозореца на стаята ми да пуша цигара към 2-3 през ноща и усещам как някой ме гледа, въпреки че няма никой очевидно. Като си легна и съответно в жегите спя на отворен прозорец чувам адски много шумове, които не знам дали съществуват или си внушавам. Не мога вечер да отида до друга стая без да си светна всички лампи. Сънувам изключително странни неща и се будя по няколко пъти на денонощието от сънищата си, които си спомням до момента, до който не се събудя и след това забравям или си спомням моментите, които са ми направили най-силно впечатление. Вечер заспивам адски трудно, има някаква тревожност която усещам в себе си. Пробвах да пия чайове, за да се успокоявам преди лягане, но нищо не ми действа.
Не знам какво да правя .. моля за някакъв съвет ...
Благодаря предварително 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тези стресови моменти, трябва да се изговорят и да се работи по тяхното преработване.

Неглижирането им, не е от добрите варианти, особено щом те натоварват.

Колкото повече се потиска един страх и не се работи по изкарването му на светло, толкова повече разклонения пуска той в мозъка и създава цяла мрежа от негативни мисли, които в един момент превземат цялото съзнание. 

Страха от тъмното се преодолява най - добре, чрез ходене в тъмното. 

Веднъж бях попитала един човек, който живееше съвсем сам в една хижа в планината, не го ли е страх да се прибира, когато замръкне в гората. той ми отговори: " Гората си е все същата, нейните обитатели също, аз я познавам много добре и знам всяко дърво по пътя си, дали е тъмно или светло, няма никакво значение, има значение, аз как приемам тъмното и светлото".

Това важи за всяка една "страшна" ситуация. Светването на ток при страх от тъмното , затвърждава страха и го прави изключително силен.

Това е само пример, той важи за всички страхове.

Работи със страховете си, а не против тях, консултирай се със специалист,

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

изключително много благодаря за отговора и отделеното време .. предприех мерки и вече имам записан час за психотерапевт и ще работа по въпроса относно страховете си.

  

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

×