Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страх , притеснение , чувство за вина .


Recommended Posts

Здравейте! . Студентка съм , но в последно време не мога да се справя, трудно ми е да разбирам и да науча материала.И сега има голяма вероятснот да ме изключат. Страх ме , родителите ми постоянно очакват да се справяме, да не се излагаме,защото освен,че си дават парите,които ще им отидат на вятъра и не знаят какво да кажат на хората. За тях е много важно какво ще кажат другите хора и само изискват, не се опитват да ме разберат, не ме изслушват.Знаят само да се карат и обвиняват, сякаш е на живот и смърт. А аз не го правя нарочно , трудно ми е, няма с кой да разговарям , няма с кой да споделя, а ако споделя , не се опитват да ме разберат. Аз човек не съм ли ? Всички хора ли са безгрешни ? Краят на света ли е това ? Не се храня... не спя... за по малко от месец съм свалила килограми... от 54 станах 45... а ако се опитам да хапна повече от 1 залък,ще го повърна . Чувствам се самотна,постоянно плача и се обвинявам защо ? С какво среших ? Аз падение ли съм в семесйтвото си ? Помощ

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей , чувстваш се безсилна, сякаш, но не защото си такава, а защото в теб има един голям страх да заявиш какво точно искаш и как го искаш. Вероятно това което учиш не ти е много на сърце и от там се получава загубата на интерес. Ти сама ли избра специалността или я записа защото родителите ти искат това, или защото ти е внушено, че това е престижно, или по някаква друга причина разминаваща се с твои вярвания?

Разбира се, че и ти си човек и никой не е безгрешен. Всъщност никой не е грешен, всеки е такъв какъвто е. Въпросът е в приемането и в отстояването на собствената си същност. Нещо, с което явно имаш проблем. Може би защото си финансово зависима? Можеш ли да направиш нещо по въпроса? В нашата действителност финансовата свобода е от особено значение за личната такава. Често парите са фактор, с който един човек манипулира друг. Нещо такова се получава и при теб, поне от това което си написала. Направили сте негласно споразумение - ние ще те финансираме, ти ще се представяш добре. Това удовлетворява ли те?

В теб има едно голямо самообвинение, огромно чувство за вина, за какво се чувстваш виновна? Пред кого? 

 

Може да си отговориш на някои от въпросите или да ти се изяснят ситуации, които не разбираш, ако прочетеш тази глава http://chitanka.info/text/26986/6#textstart  от книгата "Отровните родители" . Мисля че там има много отговори за теб. После, ако имаш потребност, сподели ще го коментираме.

:) Приятно четене.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Напиши всичко което искаш да кажеш на родителите си.Направи едно дълго и подробно писмо.Не е задължително да го изпращаш. Самият акт на писането ще те облекчи.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...