Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Призрачни градове


Recommended Posts

Наред с оживените мегаполиси, по света има множество "призрачни" градове, в които сякаш времето е спряло. Тук някога са живели хора, а животът им е преминавал забързано през дните, месеците и годините. В един момент обаче, по някаква причина, тези градове остават безлюдни, а малкото им настоящи посетители намират само останки от отминали времена, потънали в прах и бурени.

 

 

bodie5.jpg

 

bodie8.jpg

Боди, Калифорния

Град Боди, намиращ се в Калифорния, близо до границата с щата Невада.

 

Той е основан през 1876 година и е един автентичен американски "призрачен" град. В началото Боди е малко миньорско селце, което обаче бързо се разраства и през 1880 година вече наброява почти 10 000 жители. В един момент обаче ресурсите започват да намаляват и славата на града започва да запада. Въпреки това градът устоява през голяма част от 20-ти век, макар през 1932 година пожар да изпепелява голяма част от индустриалните сгради. В момента Боди е изоставен и ненаселен, като повечето къщи са оставени почти изцяло обзаведени, а посетителите могат да видят улиците и сградите на града така, сякаш вчера там са живели хора.

 

san_zhi_4.jpg

 

san_zhi_7.jpg

 

Сан Жи, Тайван

В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпе, се намира област, наречена Сан Жи, чиято футуристична архитектура го прави странен дори за съвременния човек.

 

Неговата история започва в началото на 80-те години на миналия век, когато голяма компания, под патронажа на държавата, започва строежа на ултрамодерен град за богати хора от столицата. Според местните архиви обаче, в процеса на строителството се появяват няколко жертви, като според слуховете почти всеки ден умирал по някой от работниците. Въпреки това строежът бива завършен и дори е проведено официално откриване на комплекса. Тъй като тайванците обаче са доста суеверни, желаещи да закупят жилище в него не се намерили. Местните легенди разказват, че из града обикалят призраците на загиналите работници – именно заради тях проектът вероятно никога няма да бъде реставриран и пуснат в употреба.

 

varosha_2.jpg

 

varosha_4.jpg

Тук съм бил. В една от тези сгради има един огромен кратер от бомба, паднала по време на окупацията от турците. Да видиш просторите и висящите дрехи, които не са прибирани от 1974 г., направо е неописуемо! 

 

varosha_3.jpg

 

Вароша, Кипър

Вароша се намира в турската част на Кипър, в град Фамагуста. Преди той е бил модерен туристически град, но през 1974 година турците окупират острова и го разделят на две части.

 

 

Хората от Вароша избягват от домовете си, очаквайки да се върнат там след няколко дни, но турските военни части обгръщат града с телена ограда и поемат напълно контрола над него. И до този момент там не се позволява достъпът на външни лица, макар да има планове през 2010 година комплексът да отвори врати като туристическа дестинация. Макар сградите и съоръженията на града да са започнали да се рушат, обезлюдяването на града има и положителна страна – рядък вид морска костенурка е започнала да развива популацията си на брега на морето.

 

gunkanjima_3.jpggunkanjima_7.jpg

 

 

Gunkanjima, Япония

Gunkanjima означава “островът на бойния кораб” - това е по-неизвестното наименование на този остров, известен повече като Hashima Island (“граничен остров”).

 

Той е един от 505-те ненаселени острова в префектурата Нагазаки и се намира само на 15 километра от печално известния японски град. Неговата история започва през 1890 г., когато компания, наречена Mitsubishi закупува острова и започва проект за добив на въглища от дъното на океана. През 1959 г. гъстотата на населението става 1.4 човека на квадратен метър, което го превръща в един от населените градове в цял свят. С навлизането на нефта като един от основните източници на енергия, въгледобивът започва да запада и населението започва да се изселва от острова. През 1974 г. компанията официално затваря мината и островът остава обезлюден – чак до наши дни

 

balestrino_4.jpg

 

balestrino_1.jpg

Балестрино, Италия

Историята на Балестрино е доста странна и за нея трудно може да се намери реална информация, поне що се отнася до самото обезлюдяване.

 

 

Никой не може да каже със сигурност кога е основан градът, но се счита, че това е станало някъде преди 11-ти век, когато градът е бил собственост на бенедиктинския абат на San Pietro dei Monti. Записките сочат, че през 1860 г. тук са живели около 800- 850 човека, основно фермери. В края на 19-ти век северозападният бряг на Италия бива покосен от множество земетресения. Накрая, през 1953 г. населението от около 400 човека бива изселено на запад заради "геоложката нестабилност" на местността.

 

 

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

 Katoli World, Тайван

 

katoliworld_4.jpg

 

katoliworld_6.jpg

 

Katoli World е един от многото изоставени увеселителни паркове в Азия, оставени на ръждата и праха. Тук обаче причината не е липсата на пари, а нещо друго. Паркът се намира близо до град Taichung. Той отваря врати в средата на 80-те години на миналия век и се радва на завиден успех поради факта, че е един от малкото паркове с увеселително влакче. Паркът е затворен след силно земетресение през 1999 г., при което загиват хиляди хора. Всъщност в самия парк никой не загива, тъй като земетресението става след работно време.

 

 

Сентралия, Пенсилвания

 

centralia_2.jpg

 

centralia_3.jpg

 

 

Сентралия е основана през 1966 г. и развива добив на антрацитни въглища. През 1962 г. обаче хората запалват боклуците на изоставена мина под земята, за да се справят със свлачище в района, вследствие на което възниква подземен пожар. Опитите да се потуши пожарът били неуспешни и затова той не е угаснал и до ден днешен. Непоносимите отровни изпарения и нагорещената земя принуждават хората да се изселят, а според специалисти пожарът може да не спре още 250 години.

 

Yashima, Япония

 

yashima_8.jpg

 

yashima_2.jpg

 

Yashima е внушително плато в североизточната част на град Takamatsu, вторият по големина град на основния японски остров Shikoku. Това е мястото, където през 1185 г. се провела грандиозна битка по време на войната Генпей. През 80-те години на миналия век жителите в областта решават да превърнат платото в туристическа дестинация – построяват се 6 хотела, много паркове и дори аквариум. По някое време обаче хората осъзнават, че Yashima не би било място, атрактивно за туристите, най-вече заради широко откриващата се гледка към близката каменоломна. Хотелите и магазините са принудени да затворят врати, а милионите похарчени йени потъват в неизпълнените проекти.

 

 

 Крако, Италия

 

craco_1.jpg

 

 

craco_7.jpg

 

Крако е средновековен град, който се намира на 40 километра от Тарентския залив. През 1892 г. населението му достига до над 2000 жители, а в следващите 30 години над 1300 човека емигрират към Северна Америка. Масовото изселване се засилва вследствие от лошите реколти, свлачища и земетресения, и не на последно място – Първата световна война. През 1963 г, 1800-те жителя на града били преместени към съседната долина, наречена Craco Peschiera, а оригиналният град бил оставен да пустее и до днес.

 

 Припят, Украйна

 

 

pripyat_1.jpg

 

pripyat_4.jpg

 

pripyat_8.jpg

 

pripyat_2.jpg

 

 

Припят се намира в област Киев, близо до границата с Беларус, и неговата печална история е свързана с трагедията в Чернобил. Преди да избухне атомният реактор, в града са живеели 50 000 души, предимно работници от централата. През 1986, вследствие на аварията, населението е евакуирано, а градът – изоставен. Години наред Припят запазва непокътнат вида си, сякаш замразил къс от живота във вече бившия Съветски съюз. Макар нивото на радиация да е значително по-малко в сравнение с това отпреди 20 години, градът все още е опасен за живеене и ще минат години, преди това да стане.

 

 

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

420x524-images-stories-image-Igrachki-20

 Фамагуста, призрачен град

 

 

Ти помниш ли

морето и машините

и трюмовете, пълни

с лепкав мрак?

И онзи див копнеж

по Филипините,

по едрите звезди

над Фамагуста?

Ти помниш ли поне един моряк,

нехвърлил жаден взор далече,

там, дето в гаснещата вечер

дъхът на тропика се чувства?

 

...

 

Никола Вапцаров, Писмо

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Гледах снимки на град Припят. Съвсем спонтанно се замислих какво ни чака и нас. Този град е издигнат от човешка ръка, а сега всичко пустее и се руши. Ние, издигнати от Божа ръка. Замислих се колко са тленни телата ни и колко бързо ще се изчерпи живота ни. Вярно, Вселената е необятна, но къде ли се скита духът, след напускането на прогнилото и скърцащо тяло? 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...