Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съхраняване на българското културно и историческо наследство


Recommended Posts

Фондация „БГ Развитие”е катализатор на социалната промяна и допринася за подобряване качеството на живот на българите чрез създаване на виртуални информационни хранилища, синтезиращи и популяризиращи паметниците на културното наследство, природните и духовни забележителности, бит, култура, фолклор, традиции и изкуство; възобновявайки и продължавайки българските традиции чрез изграждане, възстановяване или обособяване на общностни центрове и неформални образователни инициативи, като приобщава на децата към българските традиции, бит и култура, подпомагайки опознаването на родината от ранна възраст.

Моля прочетете повече и подкрепете инициативата на http://bgrazvitie.eu 

Благодаря предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

http://patriciakirilova.blogspot.bg/2012/09/blog-post_9.html

и още :)

https://spisanie8.bg/рубрики/личности/4334-любомир-червенков-идва-второто-ни-възраждане.html

Георги Георгиев Джагаров (14 юли 1925 г. - 30 ноември 1995 г.) е български поет и драматург, в продължение на 18 години заместник-председател на Държавния съвет. Автор е на пиесата „Прокурорът" и на няколко стихосбирки. На 13 юни 2004 г. Съюзът на българските писатели учредява на негово име наградата за патриотична поезия „Георги Джагаров". Наградата се връчва ежегодно на 14 юли. Тя е била връчвана през годините на Михаил Белчев, Ваня Петкова, Ивайло Балабанов, Минчо Минчев, Никола Инджов, Филип Хорозов, Надя Попова, Петър Андасаров, Ивайло Диманов, Матей Шопкин, Христо Ганов, Драгомир Шопов, Андрей Андреев. До дни ще стане ясен тазгодишният носител на литературната награда.
Сред най-известните творби на Георги Джагаров е стихотворението му „България". Нека си припомним неговата музика в мерена реч.
 
БЪЛГАРИЯ
 
Земя като една човешка длан...
Но по-голяма ти не си ми нужна,
Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,
че е от кремък твоят стар Балкан.
 
Какво, че виха вълци и чакали
из твоите полета и гори?
С онез, които бяха с теб добри,
ти бе добра, но злите не пожали.
 
Земя, като една човешка длан...
Но счупи се във тази длан сурова
стакана с византийската отрова
и кървавия турски ятaгян.
 
Търговци на тютюн и кръв човешка
продаваха на дребно твойта пръст,
но паднаха под теб с пречупен кръст,
че беше малка ти, но беше тежка.
 
И стана чудо: смертю смерт поправ,
усмихнаха се чардаклии къщи
и заплющяха знамена могъщи,
и път се ширна – радостен и прав.
 
Сега цъфтиш! Набъбва чернозема
под ласкавите български ръце,
дъхти на здравец твоето лице
и нова песен вятърът подема
 
Земя, като една човешка длан...
Но ти за мен си цяло мироздание,
че аз те меря не на разстояние,
а с обич, от която съм пиян!
Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Цитат

 

Господи, благослови тоя народ, укрепи го, повдигни го, дай му мъжество. Окрили духа му, дай му вяра, упование, надежда в Тебе, да се съвземе и да Те слави през всичките векове на бъдещето.

Стори, Господи, Боже мой, това заради Великото Си Име, с което си знаен през всичките векове.

Направи да се освети Името Ти пред всички народи и да знаят, че Ти си само Един, в Когото няма измяна и Който си всякога силен да помагаш и да избавяш.

Разпръсни враговете ни, Господи, отпред Лицето Си, и ние ще Те славим с чисто сърце, когато ни помогнеш и превъзмогнеш против лукавите духове на ада, които искат да развалят Твоето дело.

Ти, Господи, сам действай сега с крепката Си ръка. Стори това заради Господа нашего Исуса Христа, чрез което Име Ти си благоволил да Те призоваваме.

Амин.


 

Едно леко филмче , третиращо  духовното обединение на българите .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Крепост "Кирилица": https://trud.bg/българските-владетели-посрещат-посе/. Исторически проект за над 1 милион лева чиито цели са да бъде паметник на кирилицата, както и по въздействащ начин да представя на посетителите личности от българското минало.

Карен Алексанян (създателят на комплекса, построил го по негови думи само с лични средства) е арменски бизнесмен, който от 20 години живее в Шумен и се изявява като по - голям български патриот и пазител на паметта българска от масата български богаташи. Още за дейността му в родината ни: https://trud.bg/%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B…/.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

През 1912 г. жителите на Бояна искали да разрушат прочутата със стенописите си Боянска църква (национално и световно културно наследство) и искали на нейно място да построят нова, по - голяма църква. Царица Елеонора (съпругата на цар Фердинанд) се намесила и спасила църквата, давайки на боянци друг терен за градеж.

Щяло е да стане така, че българи са щели да унищожат тази така ценна църква, която турците не са пипнали за 5 века. 1f641.png За щастие чужденка я спасява!

"Севастократор Калоян и Десислава са били може би най-популярната българска двойка през 13 век. Образите им са увековечени в стенопис в Боянската църква през 1259 г. от неизвестен художник, за който някои учени смятат, че е извършил най-грандиозната революция в историята на Европа. „Боянският майстор”, чиято самоличност все още е предмет на спорове, открил възходящата перспектива в изображенията, придавайки им триизмерност и първи в историята на европейското Средновековие нарушил канона в изкуството и нарисувал свои съвременници. Това навежда на идеята, че анонимният творец от Боянската църква поставил началото на Ренесанса в Европа, теория, която засега яростно се оспорва в научните среди. На стенописите са изобразени цар Константин Тих и царица Ирина, Христос и книжниците и сцени от Новия завет в уникален за времето си реализъм...Двамата български аристократи са били ктитори на Боянската църква и именно по тяхна заръка гениалният художник е нарисувал великолепните изображения. Освен това те доукрепили и разширили църквата и обновили външните и стени. Калоян и Десислава били меценати на талантливите български творци, също като Медичите във Флоренция, но живяли 2 столетия по-рано. Под тяхното покровителство художниците от Търновската школа създавали шедьоври. В портретите им оживява гордостта и достойнството на българската аристокрация и по-конкретно на тези двама души, чието детство и младост са преминали в една от най-бляскавите епохи в българската история – когато България владеела територии между три морета и била една от най-могъщите сили в Европа – времето на Иван Асен II." Целият материал: https://archive.is/h44fm#selection-279.0-279.842.  

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Дядо ми , баща ми , майка ми , бяха професионални фотографи . За това , като срещна подобна история силно се развълнувам .

https://dariknews.bg/novini/komentar/petyr-arnaudov-fotografyt-na-ludiia-polk-video-2164210

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Едно от популярните пророчества на Слава Севрюкова е това за „предаване“ на част от българската територия на друга страна, с което щяло да бъде изкупена тежката ни народна карма. Прието е да се смята, че другата страна е Турция. Може би…

Но в този епизод на Беседите предлагаме друга гледна точка. Ами ако не се има предвид загуба на земи от югоизток, а „изненадващо“ се окаже, че „позорният акт“ засяга югозападни области? И Светльо, и Стопанина смятат, че едно такова тълкувание се връзва много по-добре с подробностите на пророчеството – такова, каквото е записано и достигнало до нас.

Естествено, никой не е длъжен да вярва на пророчества. Още по-малко е длъжен да вярва конкретно на Севрюкова. А още по-малко – на тези, които са записвали нейните думи и доказано променят някои подробности през годините.

В този епизод само допускаме, че пророчеството все пак може и да се изпълни… И не по начина, който най-често се очаква. Аргументацията ни е свързана с актуални светски събития, които също очакват развръзка през идните месеци или години.

https://www.otizvora.com/2021/11/14252/stariyat-makedonski-vupros-kato-seriozen-predstoyasth-problem/

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...