Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съвършенството


ISTORIK

Recommended Posts

"Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният наш Отец!"
 
Това е последната и най-висша заповед на Иисус Христос още приживе, когато е сред учениците си на Земята. 
 
 
Но как трябва да разбираме християнското съвършенство? В какво се състои то? 
Линк към коментар
Share on other sites

За всички е ясно, че ние не сме в състояние да разберем съвършенството на Отеца в цялата му пълнота, но въпреки това следва да се замислим, защо Христос дава този най-висок пример за подражание и стремеж от страна на хората. Това показва неограничените възможности на човека. Това показва единородството на човека с Бога. Нашите представи за съвършенството ще се развиват заедно с неговото постигане. Всеки разбира съвършенството според степента на съзнанието си. Няма някаква формула на съвършенството и Христос е наясно с това. Насоката е всеки да се стреми към най-високия си идеал така, както го разбира. Всеки дълбоко в себе си знае кое е съвършенството, което отговаря на Бог и кое - не и може да прецени мислите си и действията си спрямо това.

Линк към коментар
Share on other sites

Хората трябва да се научат да живеят безгрешно.Истинската космическа , безусловна любов трябва да стане основен мотив , в поведението на човека.Докато това стане ще мине много време на учене.Поелия пътя към съвършенството знае че всеки правилен избор съкращава този път. Всеки избор който правим , всеки ден , е изпит за това как разбираме съвършенството.

Линк към коментар
Share on other sites

Има беседа посветена на този стих - "Бъдете съвършени" http://triangle.bg/books/1942-09-27-10.1998/1942-11-01-10.html

 

"

...Сега под думата „съвършенство“ някои мислят нещо недостъпно. Като стане съвършен, човек може да работи. Който не е съвършен, не може да работи. Несъвършеният се труди, а пък онзи, който живее в безпорядъка, той се мъчи. Сега съвършеният само работи. Съвършеният човек е доволен от всичко, нему не му липсва нищо. Той може отвън да е несъвършен, вглъбява се в себе си, че това-онова няма, това-онова не му достига. Съвършеният всичко има. Понеже като има всичко, има един малък излишък и с него иска да създаде един нов свят. Та всичките хора в света искат да създадат нещо. Даже и мравката, и тя иска да създаде нещо. Най-малката клетка, като влезе някъде, и тя създава, и тя почва да образува друга клетка....

...Ако животът ставаше тъй, както ние искаме, нямаше да бъде красив. Красотата на живота седи в големите противоречия, които съществуват....

...Всичките страдания не са нищо друго, освен отричане на реалността.....

...Сега бих ви говорил, но има неща, за които не може да се говори. Защо? – Изопачават се. Толкова години говоря за Любовта, но не знаете колко страдания и мъчения съм изтърпял за тази Любов. Аз виждам голямата неразбранщина, която съществува в този свят, какви изопачени понятия има. Щом кажеш някому, че го обичаш, веднага като попарен седи на страната, като че ли разбойници го гонят. Ако му кажеш, че го мразиш, по те разбира. Щом кажеш, че го обичаш, веднага бяга. Защо? Защото в името на Любовта са вършени всичките престъпления. Любовта е била като покривало, да се вършат престъпления в света. И в религиозно отношение....

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

 

"Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният наш Отец!"
 
Това е последната и най-висша заповед на Иисус Христос още приживе, когато е сред учениците си на Земята. 
 
 
Но как трябва да разбираме християнското съвършенство? В какво се състои то? 

 

Тази заповед винаги ме е хвърляла в смут... И сега разбрах - не съм я четяла правилно! Аз съм слагала ударението на БЪДЕТЕ, после на  СЪВЪРШЕНИ, сега я усещам на  (ТАКА) КАКТО Е съвършен небесният наш Отец. 

Та сега размишлявам над въпроса КАК точно е съвършен Той....

Линк към коментар
Share on other sites

А мен донякъде ме смути това преди няколко дни, защото за мен съвършенството е непостижимо. Но пък и в беседата може би се няма предвид абсолютното съвършенство, а само някакво относително такова, бележещо достигането на някакъв етап на развитие, но не и нещо окончателно.
 

Ако искате да бъдете добри, ако искате да бъдете съвършени изведнъж, никога няма да бъдете такива. Много грешки ще правите, докато станете съвършени. Целта в живота на човека не е той да бъде добър, но да бъде съвършен. Целта, идеалът на човека е да бъде съвършен, а да бъде добър – това е средство. Та когато аз ви говоря, че трябва да бъдете добри, това е само средство, за да достигнете съвършенството. Следователно добротата не е идеал в живота на човека, а е само средство и условие за постигане на съвършенството. Тогава аз обяснявам защо трябва да бъдете добри: трябва да бъдете добри, за да бъдете съвършени. Защо трябва да бъдете съвършени? – За да бъдете добри. Който разбира закона, ще знае: като се казва, че човек трябва да бъде съвършен, за да бъде добър, трябва да подразбира условията; а като се казва, че човек трябва да бъде най-първо добър, ще подразбира, че доброто е необходимо за постигане на съвършенството.

Добро и съвършенство

 

 

Това, че съвършенството е нещо недостижимо в окончателния си вид се потвърждава в някои беседи като "Бъдете съвършени!":

 

Ще ви изнеса две положения за разбиране. В един стих от Евангелието се казва: бъдете съвършени и вие, както е съвършен Отец ваш небесни!

Второто положение се изразява в друг стих: искайте, хлопайте и търсете! Думата съвършенство представлява един незавършен акт, т.е. акт, който сам по себе си не може да се завърши. Съвършенството, това е един вечен идеал не само на хората, но и на всички разумни същества.

 

 

Също така някой може да намери интересни неща по темата в беседата "Богове сте"..

Линк към коментар
Share on other sites

Говорим си за Библията, не за нашите критерийчета за съвършенство, защото темата е поставена така. Пък и в крайна сметка, аз по-висока камбанария от тази не виждам.

В Библията не пише: "разсъждавайте как да бъдете", а Христос казва: "бъдете съвършени и вие" т.е. и вие можете да бъдете такива - Бъдете! 

Исус Е идеал за съвършенство, за да имат вярващите своето определение за това, какво е да бъдеш съвършен.

По тези причини не мисля, че Христос е наясно с това, че няма формула на съвършенството! На този етап от моето подвизаване в християнството, за мен, стремежът към съвършенство се състои във вземането на това решение: "да представим телата си в жертва жива, свята и благоугодна на Бога" (Римляни 12:1) Но вярващият гради взаимоотношение с Бог: моли се, кае се, чете Словото, Свети Дух го осеня. С други думи, знае какво прави и защо го прави, защото сравнява своята грешна природа с Божественото съвършенство. Ако няма връзка с Бог, ако няма изграден непроменим, какъвто е Бог, идеал за съвършенство... то ще се стремим или ще бъдем съвършени според някакво друго определение за съвършенство, което ми звучи изключително мъгляво и несериозно.

Когато открием какво е "Аз и Отец ми едно сме" (Йоан 10:30), ще бъдем съвършени по критерия на Бог.

Но това е само между Бог и теб, няма друг посредник (освен Исус Христос), който да те заведе до това откритие. Бог работи върху теб, не ти върху себе си. Така Бог ти показва как да бъдеш съвършен.

 

 

P.S.: ISTORIK, Донка последната заповед е: Йоан 15:12 Това е Моята заповед, да се любите един друг, както Аз ви възлюбих. 

Линк към коментар
Share on other sites

С всички съм съгласна, приятели, а заповедите на Христос никога не съм ги категоризирала и не знам в какъв ред са давани дори.. Засега ми стига да разсъждавам как точно да ги прилагам в ежедневието. На нас - девите това ни е начина да живеем и прилагаме - като разсъждаваме. Не може и не бива човек да бяга и да се отмята от природата, която Той е заложил в нас. 

Когато открием какво е "Аз и Отец ми едно сме" (Йоан 10:30), ще бъдем съвършени по критерия на Бог.

 

Именно - точно това се опитвам да откривам всеки божи ден. Установила съм, че се променя външният израз на този закон - само вътрешното е винаги Едно. Ние, обаче, живеем във външното и прилагаме във външното... Едно е да усеща човек, да прилага това, което усеща е доста повече. Учим се на това цял живот.. поне аз.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато открием какво е "Аз и Отец ми едно сме" (Йоан 10:30), ще бъдем съвършени по критерия на Бог.        Когато открием това ще сме стъпили на пътя . А когато го постигнем ??

   

Говорим си за Библията, не за нашите критерийчета за съвършенство, защото темата е поставена така. Пък и в крайна сметка, аз по-висока камбанария от тази не виждам.   Ако не тълкувахме казаното ,и го разбирахме буквално .То няма какво  да говорим .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...