Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бълнуване на тема съвършенство


no_self

Recommended Posts

Потърсих тема за съвършенството във форума, но не намерих такава. Въпреки, че думичката често се споменава, както и в смисъл на това, че ние хората не сме съвършени.

Мисля си, че за да бъде нещо четимо, разбираемо и ясно, би трябвало да е кратко. Ето, имам идеал за съвършената публикация на тема тук. Веднъж прочетена темата, както и мнението ми ще  бъдат интерпретирани според възгледите, вероятната степен на възприемане и възможното ниво на разсъждение, както и в зависимост от житейския опит на всеки,... по различен начин. Ще ми се да се въздържа от коментара за това, кой на какво духовно ниво е, защото ще изпаднем в спорове за егоизма, който е неизбежен за абсолютно всяко същество подложено на идеята за оцеляване, камо ли доказване на себе си. Интерпретацията на темата ми няма да бъде съвършена, ако съвършенството не е надарено с качеството обективност, което е невъзможно да бъде притежавано от субект. Защото според мен, никой субект не може да бъде обективен, освен ако не е способен да игнорира някакъв стандарт за личностна интерпретация. Всяко мнение е субективно. То винаги е отправено от субекта. Ние сме субекти и не можем да бъдем обективни. Ще обясня защо мисля така. Всяка наша мисъл, всяко наше мнение идват от нас самите. Ние не сме критерий за обективност, когато изхождаме от себе си. Мисълта ми е следната, възможно ли е съвършенството на темата, когато интерпретиращият я, не е съвършен, както и четящият и коментирящият я също? Явно не. Съвършенството на темата, а вероятно и като цяло?!?!... е невъзможно. Идеята за съвършенство на субекта, който пише този текст е свързана с хармония, ред, абсолютно разбиране и приемане, баланс, липса на чувство или противоречаща мисъл. Нещо като ступор Съвършенството остава един стремеж към този идеал, за мен непостижим на всяко едно ниво, което е отчайващо.

Но от друга гледна точка, ако трябваше да определя съвършенството с една дума, то тя би била хармония. Нима хармонията е невъзможна? Разбира се, че не. Необходимо ли е непрестанно упражняване за намиране на баланса? - ето! друга дума! Балансът е непрестанен, всичко е в постоянен баланс, но той не е в контрола на индивида. Той е божествен, необозрим, необхватен, непроумяем. J Та сега, при това положение, идва кардиналният извод, че съвършенството съществува, но не е в нашия контрол, а е само за себе си. Все едно очаква да бъде открито. Не постигнато, а открито!!! Оборена е субективната ми  идея, че не съществува някъде :). Съществува тук и сега, разбира се, както винаги J

 

 

P.S.: Това мнение беше извадено от  Разговорки и контекста на "Бълнуване на тема съвършенство" и преместено тук, което доста измества фокуса и обърква, защото са изключени обсъжданията тук. Дали ще трябва да пиша друго мнение, за да се впиша хармонично в темата? Е... съвършенството е тук все пак, нали така!

Редактирано от no_self
Линк към коментар
Share on other sites

Темата бе слята със старата тема, тъй като авторът и no-self започва разсъжденията си с:

Потърсих тема за съвършенството във форума, но не намерих такава.

 

Тема съществува - Съвършенството

Тъй като авторът, обаче, смята, че разсъжденията в нея са по-различни от контекста на неговата - Бълнуване на тема съвършенство - темата бе възстановена във форума, който авторът и смята за най-подходящ. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...