Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как отговаряте на предизвикателството ,че учението на Учителя е секта?


Nasi

Recommended Posts

Здравейте на всички. 

 

Благодаря ви за форума и полезната информация в него.

 

Бих желал да попитам всички вас, случвало ли ви си е да се замислите, как да отговорите на обвиненията ,че учението на Учителя Петър Дънов(Беинса Дуно) е секта и не е по библията?

 

Ето какво получих на фасебоок от една приятелка посещаваща евангелска царква и която е научила ,че чета Учителя и се интересувам от това.

 

Разбира се там са много подготвени, но сигурен съм може да се намерят цитати и в  защита на цялото дело на Учителя, затова бих се радвал много на всяка помощ.

 

Разбира се не отговарям на всички предизвикателства, но на тези с цитати от библията  чуствам ,че трябва да отговоря.

 

Предварително благодаря

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Две думи за окултизма,през погледа на Библията! Исая 8-19 :И когато ви рекат: Допитвайте се до запитвачите на зли духове, И до врачовете, които шепнат и мърморят, отговорете: Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? Ще прибегне ли при мъртвите заради живите? 20: Нека прибягнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, Наистина няма зазоряване за тях. Ето какво казва Господ за такива":Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? "Защо да се питат мъртвите вместо живите? Господ дава и отговора,до кой трябва да се допитат-до закона,до Библията! Ето и ужасната картина,пак според Словото,какво очаква ония които се допитват до врачове и запитвачи на зли духове! Исая 8-21:И ще минат през тая <земя> зле притискани и изгладнели; И когато огладнеят ще негодуват, Ще злословят царя си и Бога си. И ще погледнат нагоре. 22:После ще се взрат в земята, И ето скръб и тъмнина, мрак на измъчване, И широко разпространена черна нощ.
**********************************************

 

* За тези християни,дето не осъзнават,че зодиите са окултна практика! 4 Царе 23:5 И премахна идолопоклонническите жреци, които Юдовите царе бяха определили да кадят по високите места в Юдовите градове и околностите на Ерусалим, както и тия, които кадяха на Ваала, на слънцето, на луната, на дванадесетте съзвездия, на цялото небесно множество. --Ето,тук се говори за поклонение на слънцето,звездите,съзвездията-Бог нарича тези дето им се покланят "идолопоклонически жреци"
************************************************* Като евангелски християни ние вярваме в пълното Евангелие! НО ОСНОВА НА НАШАТА ВЯРА Е ИСУС ХРИСТОС И РАЗПЯТИЕТО МУ НА КРЪСТА! Няма вяра без КРЪСТА и КРЪВТА! НЯМА БЕЗКРЪВНО ХРИСТИЯНСТВО, НЯМА ХРИСТИЯНСТВО БЕЗ ХРИСТОС! Но има човеци,които са започнали да се усъвършенстват по плът, да изпълняват човешки закони, защото такава била традицията, или така го правил някой си--По този начин те отпадат от благодатта и от Христос! Ето какво предупреждава Павел : Галатяни 3-1 : О, несмислени галатяни, кой ви омая, вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпнат? 2 :Това само желая да науча от вас: Чрез дела, изисквани от закона ли получихте Духа, или чрез вяра в евангелското послание?

 

 

5: Прочее, Тоя, Който ви дава Духа и върши велики дела между вас, чрез дела, изисквани от закона ли върши това, или чрез вяра в посланието, 10: Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона". 11: А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее"; 12: а законът не действува чрез вяра, но казва: "Който върши това, което заповядва законът, ще живее чрез него". 13 :Христос ни изкупи от проклетията на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: "Проклет всеки, който виси на дърво";
В новия завет ето два стиха по тази тема:
-Евреи 13:9 - ''Не се увличайте от разни и странни учения; защото е добре сърцето да се укрепва с благодат, а не с наредби за ястия, от които не са имали полза онези, които са се водили по тях.''
-Колосяни 2:8- ''Внимавайте да не ви заплени някой с философстването си и с празна измама, по човешки предания, по ученията на света, а не по Христос.''

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Важна тема! Благодаря! 

Аз отговарям с думи на Самия Христос:

 „Коя от всички заповеди е най-важна?“

29 Исус отговори: „Най-важна от всички е тази заповед: «Слушай, Израеле! Господ, нашият Бог, е един. 30 Обичай Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа, с целия си разум и с цялата си сила!» [k] 31 Втората най-важна заповед е тази: «Обичай ближния си както себе си!» [l] Няма друга заповед, по-важна от тези.“

 

Марко 12

 

Това е най-важната заповед за Учението, което следвам. Опитвам се да я прилагам всеки ден и всеки час в живота си. Останалото оставям на Бог да съди и въздава.

Линк към коментар
Share on other sites

Отговора на този въпрос е най лесния  и за това трудно се вижда ...Виж хората , има ли един с друг да си приличат ?Тогава защо пътя да е един?Всички сме създадени от Един . Имал е причина да сме различни ...Моите пръсти са различни.. .Няма нищо лошо в разнообразието ,дори напротив ...Единствената пречка е враждата .Отдавна е даден примера на раково болното тяло .За единиците не приемащи другите .

И Христос и Буда и във всички духовни учения се казва да проверяваме това което  ни  проповядват .Но по изостаналите дават дан на забранения плод .Критикуват  различното без да положат усилие да разберат .

:D    Аз съм мъж, това е моето разбиране .То ми пречи да разбера мисленето, поведението на жените .За мен те са непонятни .Защо не ги отхвърлям ,пренебрегвам ?Само заради лична изгода ли? :)  Връзката  мъже/жени  е друга тема но пак опира до различноста  .До страха : какво има в непознатото .

 

И на края сериозно.Неприемането на различното ,отхвърлянето му ,е неприемане  замисъла на Създателя .Оспорване волята Му .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Няма случайни неща. 

Преди малко ми бе изпратена тази беседа.

Та от нея са извадките от Библията.

 

„Бог е Дух, и които Му се кланят, с Дух и Истина трябва да се кланят.“ (Евангелие от Йоана 4:24)

 

„Освети ги чрез Твоята Истина: Твоето Слово е Истина.“ (Евангелие от Йоана 17:17)

„Затова отхвърлете лъжата и всеки с ближнаго си говорете истина, защото сме удове един на друг.“ (Послание към ефесяните 4:25)

„Защото законът чрез Мойсея бе даден, а Благодатта и Истината – чрез Исуса Христа биде.“ (Евангелие от Йоана 1:17)

„Затова да празнуваме не с вехт квас, нито с квас на злоба и лукавство, но с безквасни хлябове на искреност и на Истина.“ (Първо послание към коринтяните 5:8)

Линк към коментар
Share on other sites

В 15-та глава от Евангелието на Марка се описват страданията и изпитанията на Христа пред старейшините и свещениците, пред Пилата, пред римските войници, докато Го заведоха на Лобното място и Го разпнаха. Виждате страданията на един човек, Който дойде в света с цел да помогне на човечеството. Той носеше светли идеи и очакваше да бъдат приети от хората, но остана разочарован. Те не само че не приеха идеите Му, но Го разпнаха на кръста. И това не беше обикновен човек, но Син Божи, Който се почувства изоставен от хората, даже и от Бога, но издържа геройски страданията си и предаде Духа си на Бога. Той беше разпнат и погребан, и на третия ден възкръсна.

 

Съвременните хора четат тази глава като нещо минало, далечно от тях. Малцина се замислят върху нея, върху дълбокия смисъл на живота. Те не подозират, че това е пътят на човешката душа. Всеки човек ще мине по пътя на Христа. Който е дошъл на земята, страдания и смърт го очакват, в каквато форма и да са те. Ще кажете, че вашият живот ще мине по друг път. Пътят на всички хора води към Голгота. Всеки ще умре, ще го погребат, близките му ще проронят няколко сълзи и най-после ще кажат: „Бог да го прости!“

 

Каква е крайната цел на живота? – Намиране на Истината. Пътят на Истината води към изпитания, към радости и скърби. Ето защо, който търси съзнателно Истината, ще се натъкне и на драмата, и на комедията в живота. Докато се ражда и умира, човек неизбежно минава и през страдания, и през радости. Престане ли да се ражда и да умира, и радостите, и страданията престават. Докато е на земята, човек се стреми да постигне своите идеали, но не успява. Ако реализира едно от желанията си, десет остават нереализирани. Това е в реда на нещата. Постигнеш ли най-голямото си желание, смъртта те очаква. Постигнеш ли най-високото положение, пак смърт те очаква. Представете си, че всички хора искат да станат царе. Това е невъзможно. Вижте какво става между пчелите в кошерите. В един кошер не могат да живеят две царици. Едната от тях трябва да напусне кошера. Ако не направи това, смърт я очаква. В този случай трагедията е неизбежна. Време е вече хората да се замислят сериозно върху живота и страданията, да не ги избягват. Без страдания няма растене, няма живот. Ако житното зърно не се посади и не умре, няма да израсте. Новият живот иде след мъчнотии и страдания. Ето защо, за предпочитане е да имате и радости, и страдания, отколкото само радости.

 

~

Съвременните хора не са дошли още до положение да се жертват за свободата на своя живот. Ако днес излязат на полесражението, ще изгубят. Кой е готов да увисне на кръста като Христа, да Го подиграват, да Го плюят, да Го изтезават? Христос чуваше всичко, но не възропта, не се усъмни в Бога, не се обезвери. След всички поругания Той каза: „Господи, в Твоите ръце предавам Духа си“. Всеки човек ще мине по пътя на Христа, ще бъде подиграван, осмиван, изоставен от близките си, от приятелите си, даже и от Бога. Около него ще настане мрак и тъмнина. Страшна е тъмната зона, през която всеки човек трябва да мине; още по-страшно е, ако се обезвери и разколебае в Бога.

 

Който издържи докрай, той ще бъде спасен; той ще се нарече герой. Христос казва: „Отец е в мене, и аз в Него“. Като Го приковаха на кръста, остана сам. Онзи, Който беше в Него, Го изостави. Той се обърна към Бога с думите: „Отче, защо си ме оставил?“ Като не получи никакъв отговор, Христос разбра, че това е един от въпросите, които не може да се разреши, и спокойно предаде Духа си в ръцете на Бога. Този е пътят, през който минава човешката душа.

 

Човек слиза на земята, слага раница на гърба си и отива на бойното поле да воюва. Той мисли, че ще се върне здрав и читав, ще го посрещнат с музика и песни, но остава разочарован. Там го посреща свиренето на куршумите и едва сега разбира, че няма да се върне. Който е отишъл на бойното поле, или герой ще стане и ще усили вярата си в Бога, или всичко ще изгуби и ще бъде победен. Животът е пълен с бойни полета, и вие трябва да бъдете готови да се сражавате достойно и с чест. Герои трябва да бъдете! Ако приемете смъртта, ще придобиете живота; ако се откажете от смъртта, ще изгубите свободата си. Тогава ще преживеете най-голямото разочарование.

 

Приемете смъртта, за да придобиете най-голямото благо – Любовта, носителка на вечния живот. Пилат запита Христа: „Ти ли си царят на Юдеите?“ Христос му отговори: „Ти казваш“. Ако Христос беше цар Юдейски, нямаше да бъде съден и разпнат. Понеже не беше такъв, в което Го обвиняваха, Той беше изложен на поругания и най-после Го разпнаха.

 

Човек трябва да бъде изоставен от всички, за да се освободи от заблужденията. Докато има поне един човек, на когото да разчита, той не може да се освободи от заблужденията си. Изгуби ли и него, остане ли съвършено сам, той е свободен от заблужденията си, от робството и ограниченията и минава от смърт към живот. Само при това положение човек разчита на Божественото Начало в себе си.

 

И тъй, бъдете готови за последния изпит, когато останете сами. Ако не разчитате на Божественото, смърт ви очаква. Разчитате ли на него, живот ви очаква. Христос казва: „Не се доближавайте при мене, защото не съм възлязъл още при Отца“. Тъй щото, когато искате да видите Божието лице, ще знаете, че първо трябва да минете през кръста. Който не е минал през страшния кръст, той не може да види лицето на Бога. Докато дойде това състояние, отдалеч ще надзърта, както евреите мечтаха цели 40 години за обетованата земя. И тъй, да види човек лицето на Бога, това значи да бъде велик герой, да се е сражавал със смъртта и да е придобил живота.

 

С други думи казано: Само онзи може да види Божието лице, който е придобил свободата, който е пожертвал човешкото в себе си, т.е. всички човешки желания за сметка на Божественото. Той е приел Божия Дух в себе си, станал е едно с Бога. Такова е положението на всички, които приеха Христовото учение и се пожертваха за Него. Те отиваха с радост и песен на кладата и умряха като мъченици. Дайте път на Божественото в себе си, за да придобиете вечния живот, да станете едно с Бога.

 

 

Героите

Линк към коментар
Share on other sites

Казано е: Молете се! Молитвата вие трябва да разбирате. Най-първо човек трябва да живее. След туй вече трябва да се моли. А след молитвата какво иде? – След молитвата трябва да се върши нещо. Да живееш, ще чувствуваш. А след като се молиш, тя ще ти достави ония необходими условия, при които човек може да живее. Търпение трябва да има. Като се молим на Бога, животът на Бога вече в нас минава по един музикален начин. Защо трябва да се молим? – За да живееш.

 

По друг начин не може. Ти може да не се молиш, ще страдаш. Божественият живот минава по друг начин, чрез страданието Божественият живот пак иде. Статистиката показва, че ония хора, които страдат, живея по-дълго време, отколкото ония хора, които по-малко страдат. Аз говоря за страданията, които осмислят живота. Има известен род страдания, които продължават човешкият живот, подигат човешкото сърце, подигат и човешкият ум. Аз говоря за Божествените страдания, които ни са дадени. Другите страдания са излишни. Вие от тях можете да се откажете.

 

Казвам: Сега: трябва да усилвате вашата вяра. За да усилвате вярата си, вие трябва да имате Любов. Без Любов вярата не може да се усили. Любовта предизвиква вярата. Онзи когото обичаш в него вярваш повече. Онзи, когото не обичаш в него по-малко вярваш.

 

Казва Христос: „Ако имаш вяра колкото синапово зърно“. Тази вяра трябва да бъде динамична. Туй синаповото зърно, ако туриш в земята тогава се развива динамическа сила. Вярата не може да се развие. Твоята вяра е динамическо семе. Ако влезе в почвата на Любовта, тогава вече става дърво, което може да обработвате. Тогава говорим за онзи вътрешен процес, да уякне твоят ум, да уякне твоята душа, да уякне твоята воля. Непременно вярата трябва да дойде като един принцип, да даде възможност на Духа ти.

 

Казваме да се прояви човешкият Дух, да се прояви човешката душа и да се прояви човешкият ум или да се прояви човешкото сърце.

 

Не спирайте вашата проява. Не туряйте никаква спънка на вашето проявление. Разумно се проявявайте. Направите погрешка, нищо не значи. Погрешките, които ги правите, те са допуснати, може да направите хиляди погрешки. 10, 20 хиляди, 100 хиляди, един милион, 10 милиона, 100 милиона погрешки, те ще ви се простят. Изправете погрешките. Понеже при изправянето на погрешките ще придобиете богатство. Ако изправите 100 милиона погрешки, вие ще бъдете един гений приблизително в света. Гении са, които поправят 100 милиона погрешки. Онези, които поправят 10 милиона са талантливи. А онези, които поправят около 100 погрешки, те са обикновени хора. Обикновените поправят стотина погрешки, талантливите 10 милиона, а гениите 100 милиона, а пък светиите 100 милиарда.

 

Сега казвам: Силата ви седи в това. Считайте поправянето на една погрешка една възможност, една благост, който разбира.

 

 

Отношения на нещата

 

 

Ще прочета 10-та глава от Евангелието на Матей.

Има особен начин за изучаване на Свещените книги. И досега още хората не са изработили метод, по който да ги изучават. Те казват: „Така са говорили пророците, така са говорили апостолите“. Обаче те нямат предвид какви са били тогавашните условия на живота. Четете книгата на Исай, но не знаете какво е било отношението му към живота. Казвате, че той е един от главните пророци, но това не е достатъчно. Имаме четири главни пророци и четири евангелиста; 12 малки пророци и 12 апостола. Исай казал ценни работи. Той представлява една от кардиналните точки на астрологическия кръг. Йезекил е втората кардинална точка. Йеремия е третата кардинална точка, а Данаил – четвъртата. – Какво представляват тия точки? – Онези, които не са изучавали астрология, мъчно могат да ги разберат.

 

Питам: Коя е кардиналната точка на човешката глава? Според мене това, което главата произвежда, е нейната кардинална точка. Това, което дробовете, стомахът, мускулите произвеждат, са техни кардинални точки. Това е особена философия, която трябва да се изучава.

 

Ново знание е нужно! То е онова знание, което приляга на човека. Това знание не причинява никакви противоречия. Ако си шиеш дреха, намери добър майстор. Той ще ти я скрои така, че да прилепне добре на тялото. Дадеш ли дрехата си на посредствен шивач, тя няма да ти приляга добре. Шивачът ще се извинява, че тялото ти не е право, че си прегърбен. Той търси вината в клиентите, а не в себе си. Ако искаш да чуеш една песен, търси пак майстор певец, той да я изпее.

 

Като изучавате пророците, виждате, че всеки е говорил по особен начин: Исай е говорил по един начин, Йезекил – по друг начин, Йеремия – по трети начин и Данаил – по четвърти начин. Като четете малките пророци, виждате, че всеки от тях отговаря на един от 12-те зодиаци. – Какво ни интересуват пророците и техния начин на говорене? – Много трябва да ви интересуват. Всеки говори на особен език. Лошо ли е да знаеш един език? Какво ще правиш във Франция, ако не знаеш френски? Щом знаеш този език, всички ще те разберат, ще влезеш във връзка с французите. Ако французин дойде в България и не знае български, и той ще се намери в затруднение. Да знаеш един език, това е отворена врата към съответния народ. За да познаеш един народ, първо ще знаеш езика му. Изучавайте езика и на малките, и на големите народи. Казваш, че обичаш някого. Знаеш ли какви мисли и чувства го вълнуват? – „Не зная.“ – Тогава не можеш да го обичаш. Как ще го разбереш и познаеш, ако не знаеш с какви мисли и чувства живее той?

 

Казвате, че се разбирате, че познавате хората. – По какво ги познавате? – „По външността им.“ – Един ден тази външност ще изчезне. Тогава? Как ще познаеш баща си и майка си в онзи свят? На земята те са имали една форма, а на другия свят – друга форма. Баща ви е имал брада, мустаци, а на онзи свят няма нито брада, нито мустаци. Как ще го познаете? Изучавайте мислите и чувствата на човека, за да го познавате и на този, и на онзи свят. Човек е жива книга, която трябва да се изучава. Всеки религиозен човек, който чете Стария и Новия завет, си има по един любимец. Онзи, който има развито сърце, обича евангелист Йоан. Който има развит ум, обича Павел. Догматикът обича да чете Петър. Праведният обича Яков. Има един закон, по който се изучават нещата. Как ще се ползваш от благата на слънцето, ако не знаеш как да се поставиш към него? Например, младите се пазят от слънцето, да не изгарят лицата им. Ако отидете в Америка, ще видите, че онези, които работят на слънце, носят на главите си бели гугли, да не изгарят. Щом слънцето изгаря лицето ти, има някаква причина за това. И момата казва, че момъкът я изгорил. С какво я изгорил? Да е с дилафа, не е; да е с ръжена, не е; да е с въглен, не е. Изгорил я с нещо, но то е невидимо. Важно е, че лицето ѝ губи червения си цвят и постепенно потъмнява.

 

Сега аз ви навеждам на една философия, която има приложение в живота. В едно отношение религиозните хора приличат на влюбени моми и момци. Погледнеш лицето на един религиозен – пожълтяло; на друг – позеленяло; на трети – побледняло. – Защо? – Има нещо, което ги мъчи. Религията е предмет на сърцето. Значи има някакво влюбване. – В кого са влюбени? – В Господа. Обаче те не могат да Го намерят. Имат някакъв образ за Него, но Го търсят отвън. Казваш: „Светът е създаден от Бога, но не прилича на Него“. И нашият салон е направен от някого, но този, който го е направил, не прилича на салона. Гледаш картината на художника, но самият художник не е в картината. Той рисува чужди образи, но въпреки това, вложил в тях нещо от себе си. Тънко виждане и разбиране е нужно, за да намериш художника в неговите картини. Следователно, ако искате да намерите Бога, търсете Го във всичко, което Той е създал.

 

 

И религията, както всички неща в живота, е подложена на постоянни промени. Това е в реда на нещата. Природата не търпи еднообразието. То произвежда реакция. Еднообразието в мислите, в чувствата и постъпките убива човека. И в религията еднообразието убива. В какъвто и да е смисъл, еднообразието произвежда особена реакция. Не можеш да удряш хиляди пъти на едно и също място и да не произведеш никаква реакция. Достатъчно е да удариш стомната няколко пъти, за да се счупи. 

 

~

Всеки човек е проводник на Божието благословение. Ако не му даде път, той носи отговорност за това. Кажи една добра, блага дума на човека и Божието благословение ще протече. Като станеш проводник на Бога, ти помагаш първо на себе си. Като кажа някому, че работите му ще се оправят, и моите работи се оправят. Ако не вярвам в това, и моите работи не се оправят. Щом пожелая доброто на ближния си, и моите работи се оправят. Това е закон, в който няма никакво изключение. От благословението, което получава моя ближен, има дял и за мене. Това е новата философия на живота.

 

И тъй, четирите кардинални точки в живота са: Любовта, Мъдростта, Истината и четвъртата точка – познаване на доброто и злото. Грешката на хората се заключава в това, че те не започват с първите три точки, а с последната – залезът на живота. Те започват със знанието, което идва най-после. Научи първо Любовта, Мъдростта и Истината, а после доброто и злото. Ако не изучиш първо трите точки, последната ще ти донесе голямо нещастие. Следователно не питай защо страдаш, но знай, че си започнал да учиш по обратен път. – „Как да си помогнем?“ – Започнете първо с Любовта, Мъдростта и Истината и после с познаване на доброто и злото. Само така ще разберете вътрешния смисъл на живота. В това се крие мистичната страна на християнството. Като дойдете до това учение, ще правите сравнение между четирите главни пророци: Исай, Йезекил, Йеремия и Данаил. После ще се спрете върху четирите евангелисти, върху дванадесетте малки пророци и дванадесетте апостоли. Като ги изучите, ще видите на каква добродетел отговаря всеки пророк и всеки апостол. Те са дванадесет добродетели, т.е. дванадесет извора, дванадесет цвята, дванадесет сили.

 

Сега, поставете за основа Любовта, като най-достъпна. Качете се при Мъдростта, като най-висока точка. Слезте при Истината, като най-дълбоко място. Любовта и Истината са на една линия. Мъдростта е на една линия с доброто и злото: Мъдростта е горе, а доброто и злото – долу. Значи Мъдростта е на главата, доброто и злото – под краката. Сложете всичките си недоразумения, смущения, страдания под краката си. След това качете се горе, откъдето ще ги изучавате с ума, сърцето и със силата си.

 

 

Главните точки

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговорите.Наиситина те са доказателство. Ето аз какво оговорих, преди да прегледам вашите мнения:

 

Матей 7:16-18

Bulgarian Protestant Bible (BPB)

16 По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини от репеи?

17 Също така всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.

18 Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове.За дървото и неговите плодове

33 Или направете дървото добро и плода му добър; или направете дървото лошо и плода му лош; защото по плода се познава дървото. --------------------- “Чрез началника на бесовете Той изгонва бесовете” ( 9:34 Матей 9:34). Христос им каза ясно, че като приписват на Сатана делото на Светия Дух, те се отделят от източника на благословение. Тези, които говореха против Исус, без да разпознаят Неговото Божествено естество, можеха да получат прощение, защото чрез Светия Дух те имаха възможност да видят грешката си и да се покаят. Какъвто и да е грехът, ако душата се покае и повярва, вината бива очистена чрез Христовата кръв; но този, който отхвърли делото на Светия Дух, отива толкова далеч, че покаянието и вярата не могат да стигнат до него. Бог действа в сърцето чрез Духа; когато хората своеволно отхвърлят Духа, те прекъсват връзката, чрез която Бог може да общува с тях. Когато Духът бъде отблъснат окончателно, Бог не може да направи за душата нищо повече --------------------- . Истинското семейство на Исус

46 Докато Исус приказваше на хората, навън стояха майка му и братята му и искаха да говорят с него. 47 Един човек му каза: „Майка ти и братята ти те чакат навън и искат да говорят с теб.“

48 Исус отвърна на този, който му каза това: „Коя е майка ми и кои са братята ми?“ 49 След това посочи учениците си и каза: „Ето моята майка и моите братя. 50 Който изпълнява волята на моя Баща в небесата, е мой брат, сестра и майка.“ Библията / 1Коринтяни 12:31 Слушай 1Коринтяни 12 Копнейте за по-големите дарби; а при все това аз ви показвам един превъзходен път. Библията / Марк 9:39 Слушай Марк 9

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Много полезни цитати от Учението!!!

Зависи от човека, който не е съгласен и ми отправя предизвикателството. Старая се да преценя дали въобще е необходимо да говоря за Учителя. Има хора, които не могат да се отделят от екзотеричното, външното знание и за тях църквата, религията са опора, от която не могат и не бива да се отделят, иначе ще загубят ориентирите си.

Да, нужно е да приемаме различния, но когато става дума за открито или завоалирано изопачаване на Божествените принципи, не бива поне вътре в себе си да правим компромиси.

"Всичко изпитвайте. Доброто дръжте" - така пише в началото на "Завета на цветните лъчи".

Линк към коментар
Share on other sites

Отговора на този въпрос е най лесния  и за това трудно се вижда ...Виж хората , има ли един с друг да си приличат ?Тогава защо пътя да е един?Всички сме създадени от Един . Имал е причина да сме различни ...Моите пръсти са различни.. .Няма нищо лошо в разнообразието ,дори напротив ...Единствената пречка е враждата .Отдавна е даден примера на раково болното тяло .За единиците не приемащи другите .

И Христос и Буда и във всички духовни учения се казва да проверяваме това което  ни  проповядват .Но по изостаналите дават дан на забранения плод .Критикуват  различното без да положат усилие да разберат .

:D    Аз съм мъж, това е моето разбиране .То ми пречи да разбера мисленето, поведението на жените .За мен те са непонятни .Защо не ги отхвърлям ,пренебрегвам ?Само заради лична изгода ли? :)  Връзката  мъже/жени  е друга тема но пак опира до различноста  .До страха : какво има в непознатото .

 

И на края сериозно.Неприемането на различното ,отхвърлянето му ,е неприемане  замисъла на Създателя .Оспорване волята Му .

И още малко по темата, Според тях, всичко ,което не е по библиятя е от дявола.Имах и вапрос: ''каде в библията се казва ,че трябва да се посреща сутрин слънцето?''

друго:'' Казва се, че Бог даде животните за храна на хората.. и ''ако беше толкова важно( за вегитарианството) нямаше ли Бог да го упомене в Библията ? ''. С тези цитати не ви предизвиквам ,а питам за вашето мнение.Знам ,че трябва най-добре сам да се заема, но и малко помощ няма да е излишна. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте на всички. 

 

Благодаря ви за форума и полезната информация в него.

 

Бих желал да попитам всички вас, случвало ли ви си е да се замислите, как да отговорите на обвиненията ,че учението на Учителя Петър Дънов(Беинса Дуно) е секта и не е по библията?

 

Ето какво получих на фасебоок от една приятелка посещаваща евангелска царква и която е научила ,че чета Учителя и се интересувам от това.

 

Разбира се там са много подготвени, но сигурен съм може да се намерят цитати и в  защита на цялото дело на Учителя, затова бих се радвал много на всяка помощ.

 

Разбира се не отговарям на всички предизвикателства, но на тези с цитати от библията  чуствам ,че трябва да отговоря.

 

Предварително благодаря

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Две думи за окултизма,през погледа на Библията! Исая 8-19 :И когато ви рекат: Допитвайте се до запитвачите на зли духове, И до врачовете, които шепнат и мърморят, отговорете: Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? Ще прибегне ли при мъртвите заради живите? 20: Нека прибягнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, Наистина няма зазоряване за тях. Ето какво казва Господ за такива":Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? "Защо да се питат мъртвите вместо живите? Господ дава и отговора,до кой трябва да се допитат-до закона,до Библията! Ето и ужасната картина,пак според Словото,какво очаква ония които се допитват до врачове и запитвачи на зли духове! Исая 8-21:И ще минат през тая <земя> зле притискани и изгладнели; И когато огладнеят ще негодуват, Ще злословят царя си и Бога си. И ще погледнат нагоре. 22:После ще се взрат в земята, И ето скръб и тъмнина, мрак на измъчване, И широко разпространена черна нощ.

**********************************************

 

* За тези християни,дето не осъзнават,че зодиите са окултна практика! 4 Царе 23:5 И премахна идолопоклонническите жреци, които Юдовите царе бяха определили да кадят по високите места в Юдовите градове и околностите на Ерусалим, както и тия, които кадяха на Ваала, на слънцето, на луната, на дванадесетте съзвездия, на цялото небесно множество. --Ето,тук се говори за поклонение на слънцето,звездите,съзвездията-Бог нарича тези дето им се покланят "идолопоклонически жреци"

************************************************* Като евангелски християни ние вярваме в пълното Евангелие! НО ОСНОВА НА НАШАТА ВЯРА Е ИСУС ХРИСТОС И РАЗПЯТИЕТО МУ НА КРЪСТА! Няма вяра без КРЪСТА и КРЪВТА! НЯМА БЕЗКРЪВНО ХРИСТИЯНСТВО, НЯМА ХРИСТИЯНСТВО БЕЗ ХРИСТОС! Но има човеци,които са започнали да се усъвършенстват по плът, да изпълняват човешки закони, защото такава била традицията, или така го правил някой си--По този начин те отпадат от благодатта и от Христос! Ето какво предупреждава Павел : Галатяни 3-1 : О, несмислени галатяни, кой ви омая, вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпнат? 2 :Това само желая да науча от вас: Чрез дела, изисквани от закона ли получихте Духа, или чрез вяра в евангелското послание?

 

 

5: Прочее, Тоя, Който ви дава Духа и върши велики дела между вас, чрез дела, изисквани от закона ли върши това, или чрез вяра в посланието, 10: Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона". 11: А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее"; 12: а законът не действува чрез вяра, но казва: "Който върши това, което заповядва законът, ще живее чрез него". 13 :Христос ни изкупи от проклетията на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: "Проклет всеки, който виси на дърво";

В новия завет ето два стиха по тази тема:

-Евреи 13:9 - ''Не се увличайте от разни и странни учения; защото е добре сърцето да се укрепва с благодат, а не с наредби за ястия, от които не са имали полза онези, които са се водили по тях.''

-Колосяни 2:8- ''Внимавайте да не ви заплени някой с философстването си и с празна измама, по човешки предания, по ученията на света, а не по Христос.''

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Просто ги запитай, с какво те не са от тези "разни и странни учения", които те цитират. С какво те се чувстват по-добри и по-прави от всички останали вероизповедания и какво ги кара да се вадят от групата на сектите например. Не са ли те сто пъти повече секта, щом не приемат нищо друго освен собствените си правила и се опитват да ги налагат на другите? От къде това усещане за уникалност и безпогрешност? Не е ли това омраза към всички "инакомислещи"? Между другото имам позната от евангелската църква и не съм останала с впечатление, да са толкова войнстващи. Вероятно твоята позната носи в душата си все още много негативни енергии и се опитва да се бори със себе си, търсейки грешки в другите, които да омаловажат нейните. А и нужно ли е да отговаряш изобщо, заставайки в ролята на защитаващ се! Ако ти си избрала да вървиш по пътя на Учителя, нищо не би трябвало да те разколебава. А за приятелката ти, погледни мисълта "За размисъл днес". Мисля, че тя е перфектния отговор на въпроса ти.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето отговора на един духовен Кришна -учител:

Споделям го напълно.

на латиница е понеже го копирам от фацебоок.

 


"Насе,всеки,който мисли ,че неговото учение е единственото правилно е сектант.Истински духовните хора ,знаят как да уважават братя от други традиции и да окуражават правилните им духовни практики.Есенцията на религията е служене към Майка-Баща-Бог.Всяка традиция,която окуражава това ,е духовна традиция и хората от тази традиция ,знаят , как да се свързват с другите хора и им помагат без значение дали тези хора са духовно настроени или не.Моят баша беше евангелист,но три години преди да напусне тялото си,четеше нашите книги и разбра,че посланието е същото ....обичта към Бог.Слънцето е представител на Бог.Това е една от безкрайно многото енергии на Бог-огъня...Без него не може да има живот в този материален свят...за това го уважаваме ..Но пак не мислим,че слънцето е Бог.То е една от безкрайните енегрии на Бог.От писмото на тази жена,виждам,че тя се опитва да те завербува чрез страх...Това е черта на всички наши братя,които са нови в духовното учение,защото са  получили някакво ниво на духовно прозрение ...сега се опитват да се окуражат на лабилната си платформа от новата им вяра.Затова са толкова крайни...Някои от тях остават винаги такива,но с течение на времето спират да проповядват,защото разбират ,че това нарушава социалното им общуване....Малцинството узряват и навлизат в мистичната страна на религията,което е чисто , предано служене към Бог,..любов към Бог.Тогава сърцата на такива хора ,стават много меки..и те изпитват обич към всички около тях...Самият Христос казва в Матея 7:21”..ако ми викате Боже,Боже,но не изпълнявате наставленията на Отца ми,Той няма да ви познае”(перефразирам го).Християните в наше време не разбират,че Христос е дошъл да ни научи как да служим на Бог,като него ,а не само да ни кара да вярваме в него ,докато живеем по същия деструктивен начин.Понякога няма разлика в стила на живот между един атеист и един християнин ..това е което показва,дали следват наставленията на Бог или не.Надявам се,че това е о.к."

================

Модераторска бележка: Темата е интересна ,но моля да имате предвид,че в сайта се публикува само на кирилица.

================

(Nase...vseki koito misli,che negovoto uchenie e edinstvenoto pravilno e sektant

Istinski duhovnite hora,znayat kak da uvajavat tehnite bratya ot drugi traditsii i da okurajavat pravilnite im duhovni praktiki

esenciyata na religiyata e slujene kam Maika-Bashta Bog

vsyaka traditsiya koyato okurajava tova e duhovna traditsiya i horata ot tazi traditsiya znayat kak da se svarzvat s drugite hora i im pomagat...bez znachenie dali tezi hora sa duhovno nastroeni ili ne

Moyat bashta beshe evangelist ,no 3 godini predi da napusne tyaloto si cheteshe nashite knigi i razbra,che poslanieto e sashtoto...obichta kam Bog

Slanceto e predstavitel na Bog...tova e edna ot bezkraino mnogoto energii na Bog-oganya...bez nego ne moje da ima jivot v tozi materialen svyat...za tova go uvajavame...no pak ne milim ,che slanceto e Bog to e edna ot bezkrainite energii na Bog...

Ot pismoto na tazi jena vijdam,che tya se opitva da te zaverbuva,chrez strah...

tova e cherta na vsichki nashi bratya,koito sa novi v duhovnoto uchenie

,zashtoto sa poluchili nyakakvo nivo na duhovno prozrenie...sega se opitvat da se okurajat na labilnata si platforma ot novata im vyara

za tova sa tolkova kraini...

nyakoi ot tyah ostavat vinagi takiva,no s techenie na vremeto spirat da propovyadvat,zashtoto razbirat,che tova narushava socialnoto im obshtuvane...

malcinstvoto ozryavat i navlizat v mistichnata strana na religiata,koeto e chisto predano slujene kam Bog...liubov kam Bog.

Togava sarcata na takiva hora stavat mnogo meki...i te izpitvat obich kam vsichki okolo yah...

Samiyat Hristos kazva v Mateya 7:21 "ako mi vikate Boje,boje, no ne izpalyavate nastavleniyata na Otsa mi,toi nyama da vi poznae"(parafraziram go)

Hristiyanite v nashe vreme ne razbirat,che Hristos e doshal da ni nauchi kak da slujim na bog kato nego,a ne samo da ni kara da vyarvame v nego...tokato jiveem po sashtiya destruktiven nachin.

Ponyakoga nyama razlika v stila na jivot mejdu edin ateist i edin 'hristiyanin'...tova e koeto pokazva dali sledvat nastavleniyata na Bog ili ne.

Nadyavam se,che tova e o.k.)

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема, благодаря, пораздвижи ни. :)

 

Моето отношение е:

 

Избягвам спорове и такива теми. Само можем да се надприказваме и да демонстрираме кой е по-прав. Бих опитала да отговоря ако има добронамереност и търсене, но ако някой просто иска да се заяжда го отминавам. Различни сме, всеки има различно виждане и разбиране, своя си истина.

Живота ни учи. Мога да отговоря, че има Един Дух, който ме води, това е Христовия, вярвам и зная, че всички Учители на човечеството идват в определени периоди и ни помагат да се развиваме. Все пак реално е само тава, което зная и съм опитала. Нямам нужда от някой, който да ми казва къде да търся Бога. Бог е навсякъде около нас и в нас, у всяка тревичка, буболечица, у ближния и в мен... Вярата ми в Бог ме мотивира да ставам по-добър и разумен човек...

 

:angel:

 

 

Когато Йоан беше в Патмос и се пренесе на Небето, видя чудно видение и взе перо да пише, но Духът му каза: „Спри тази работа, не пиши, не казвай това, което си видял!” И наистина не се знае какво е видял Йоан. Ще ви представя тази истина в друг образ, в друга светлина, за да разберете защо Йоан не е трябвало да описва това видение. Представете си една майка, която приготовлява пелени за своето детенце, което още не се е родило. Тя няма търпение да дочака времето, когато ще се роди детенцето й, за да види, дали тези пелени ще му приличат. Купува от пазара една кукла и я повива в пелените. Какво означава това? Всъщност тя увила ли е своето дете в тези пелени? – Не. Тогава, докато майката още не е родила детенцето си, нека държи тези пелени сгънати, да не повива куклите в тях. Да изкажеш Божествени, свещени мисли на хора, които не ги разбират, значи да увиваш мъртвите кукли в пелени. Някой казва: „Отвън хора чакат да им се каже нещо. Кажете им нещо! Казвам: оставете тези работи, не е време сега да се дават светите работи на тези, които не ги разбират. Тези хора там са мъртви кукли. Това дете го няма още. Този, който ще дойде при тебе, или този, когото трябва да родиш и да увиеш в тези пелени, ще носи една основна черта в себе си. Каква ще бъде тази черта? – В този човек ще говори Божественото. Той ще бъде като ученик, който казва на Учителя си: „Учителю, опитай ме! Каквото ми кажеш, ще го изпълня.” И наистина, каквото му кажеш, изпълнява го. Този е човекът, на когото ще говориш Истината. Този е човекът, на когото ще говориш за великото, за Божественото в света. Но кога? – Само след като го опиташ. По същия закон ще опитвате и себе си. Това ще бъде правило, по което ще се водите.

Из Словото на Учителя Петър Дънов, „Свещеният огън”

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Nasi   често на такива критикуващи душата им жадува за истината .Наи добре е да потърсиш в сърцето си отговора , за собствено удовлетворение .И ако продължават да настояват , само тогава да обясняваш .Истините на сърцето , бисерите ,се дават на избрани , не случайни хора .Под случайни разбирам повърхностни , незадържащи .Пробита каца не можеш напълни .

ха ?Слънчева го е казала чудесно .

не е само мое мнение за библията .Хората много я четат ,но малко я разбират .Самия факт на многото разделения в християнството говори достатъчно.

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Ето и още едно мнение от друг приятел ,също много добре казано:

 

Недей да губиш енергия в излишни спорове! Изживявай истината със сърцето си, защото Истината е Любов! Тогава ще откриеш Бог в себе си и ще разбереш, че всички свещени Писания са в теб, но очи да ги разчете има само този, който има Любов. Другите виждат формата, но не виждат същността. Затова живеят в заблуда... Всеки, който не достига по-далеч от формата на нещата, живее в заблуда. Може да ти цитира хиляди свещени писания, но няма ли Любов в себе си, думите му са празно звекане. За всеки има място под слънцето и път към Бога... според нивото му за развитие. Има поглед върху евангелистите... Като студент имах приятелка евангелистка и посещавах покрай нея събранията им, но ми беше тясно и душно там... Не беше моето място... Не бяха моите хора... Задушавах се... А ние, Приятелю, сме като рибите.. като птиците... Всяко същество трябва да си намери своята среда и себеподобните си сродни души, за да може да се развива правилно и душата му да разцъфтява в красота и Любов.

Линк към коментар
Share on other sites

Мда, и аз това щях да попитам - а нужно ли е непременно да убедиш приятелката си, че това е такова, а онова онакова? Ако на нея й харесва да бъде при евангелистите, явно това е нейния път. Ако пък се интересува от друго учение, просто й дай информация, колкото е възможно точна и вярна - какво представлява, кои са опорните му точки и т.н. Ако се заинтригува, значи ти си бил човека, чрез който да го намери; ако ли не - нищо, не я убеждавай, не спори с нея. Това е.

Линк към коментар
Share on other sites

В основата на повечето религиозни спорове и опити някой да бъде убеден в правотата на дадена религия стои страхът относно правотата на направения избор от страна на убеждаващия. На думи много хора може да твърдят, че са толерантни към избора (в случая на религия и духовен път) направен от другите, но в действителност този различен избор ги кара да се съмняват подсъзнателно в правотата на собствения си избор. И така се получава, че колкото повече хора подкрепят неговата религия, толкова по-сигурен се чувства човек в избора си, без значение на това доколко този избор е аргументиран при въпросните последователи. Стремейки се да убедят другия в правотата на своя избор, това рядко е за доброто на въпросния човек. Действителната причина просто е защита на собствената позиция, която другият дори и да не оспорва гласно, оспорва с това, че не я подкрепя. Както се казва: или си с нас или си срещу нас. Всичко това става подсъзнателно, докато на съзнателно ниво човекът опитващ се да убеди някой друг в нещо може да си мисли, че го прави от загриженост. Тук изключвам някои редки случаи когато хора стават жертви на опасни учения и по-скоро на опасни манипулатори, защото в тези случаи учение няма. Но пък и в тези случаи жертвите са предварително обработени и подготвени да устоят на всякакви убеждавания от наша страна. За обикновения човек е непосилна задача да се справи в такива случаи.

 

Аз по принцип когато някой се опита да ме убеди в нещо свързано с религиозната му принадлежност, просто го изчаквам да се изкаже докрай. След това може да обърна внимание на някой от засегнатите въпроси, като от десет забелязани грешки няма да обърна внимание на повече от една и то такава, която има шанс да приеме. Ето, например в откриващото мнение се прави изключително сериозната грешка да се приравнява окултизмът със спиритизма и некромантията. Колко от занимаващите се с окултизъм следват практики чрез които контактуват с душите на мъртвите? Едва ли има и два процента. Т.е. думите цитирани от Библията са си съвсем на място и правилни, но повечето окултисти просто не се занимават с подобни неща и изнесените аргументи няма как да са валидни за тях. Същото е и с аргументите по отношение на астрологията, която е всичко друго, но не и преклонение пред небесните тела и цитатите не се отнасят до астрологията, а до последователите на някои религии от древността, където преклонението пред небесните тела е било факт. Ето такива несъответствия съм склонен да посоча, но в никакъв случай не бих тръгнал да убеждавам някого в моята гледна точка. Най-малкото последната съм изградил в течение на дълго време, ползвал съм източници, за които на човека отсреща ще му трябват множество години само за да се запознае с тях и да приеме някакъв мой възглед дори и след няколко-часови обяснения е невъзможно, освен ако вече вътрешно сам не е достигнал до него.

Линк към коментар
Share on other sites

 

Ние съвременните хора в 20 век трябва да имаме една просветена идея, понеже цялото битие съставя нещо цяло. Всеки един човек, той е цял един малък свят в себе си. Той има около 30 милиарда души, които образуват тялото му. Молекулите, атомите, които съставят тялото почти са безбройни. И в туй тяло, в човешкото тяло, приблизително, сега има апарат да се съобщава човек с всичките системи на вселената, с всички материални системи. И не само с тях, но да се съобщава с духовния свят, да се съобщава и с Божествения свят. Понеже хората са изгубили туй знание за съобщение, тях им се струва, че всяко нещо, с което те може да се съобщят, че то не съществува в света. И действително, всяко нещо, което не го виждаме, то не съществува, понеже нещата са реални само, ако нашето съзнание схваща тия предмети. Там дето съзнанието е будно, считаме, че нещата са реални. Има четири степени на съзнанието. Има подсъзнание, дето казват, че съзнанието не взема участие. Подсъзнанието обгръща целокупната природа и живота. Съзнанието обгръща органическата природа. Самосъзнанието обгръща човека. Свръхсъзнанието обгръща целия космос, висшите същества, които са над нас. Следователно когато някой човек каже: невъзможно е, разбираме, невъзможното за мравите е възможно за човека. Невъзможното за млекопитаещите е възможно за човека. Невъзможното за човека е възможно за онези същества, които са малко по-напред. Аз наричам напреднали същества тия, на които съзнанието е пробудено и разбират законите на природата. Цялата природа е създадена като училище, човек има право да се ползува и той ще се ползува дотолкоз, доколкото има знание. Четири неща трябва да го препоръчат: Той трябва да има силна воля, но воля благородна. Той трябва да има едно сърце, но чисто като кристал. Той трябва да има един ум, светъл като слънцето. Той трябва да има един дух, мощен като Бога и едно с Бога. Следователно при такива само условия човек може да използува онова, което е вложено вътре в природата. Ние трябва да разгледаме живота малко от друго гледище. Човек живее не за себе си. На първо място той трябва да живее за своя дом. Домът живее за обществото. Обществото – за народа. Народът – за човечеството и човечеството живее за кого? Някой ще каже: за Бога. Думата Бог е неразбрана. Цялото човечество живее за Божествения свят. Съществува един свят, който е образ на всички други светове. Най-хубавият и най-красивият, от дето произтичат всичките сили в природата. Всичко туй, което съществува в тази видимата природа, излиза от там и всичките тия същества имат голяма обич към хората. За тях и най-малките същества, които живеят на земята, представят обект за размишление, за разсъждение.
 
Жената самарянка,Любовта дава живот, НБ 1938 -39 г. 12 февруари 1939 г. Учителя Петър Дънов
 
Линк към коментар
Share on other sites

На слепия е безсмислено да се говори за светлината или да се доказва нейното съществуване един ден като прогледне просто ще я види и той. Учителя не случайно казва "Истината не се доказва"

Линк към коментар
Share on other sites

Ние знаем?
Защо едно дете е по мило Богу ? Когато кажете на учения ( религиозния) нещо ,той е готов с отговора .Докато детето започва да търси ,то е отворено и шансът му да познае Истината е по голям .Стремежа да разпръснем илюзията ,постоянния стремеж за преоткриване на уж познатото ни прави ученици .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

 

Един брат посети Учителя. В частен разговор с него Той каза: "Аз съм пратен от Бога. Трябва да знаят, че не съм дошъл от само себе си, по мое желание, а съм пратен от Бога да работя за въдворяване на Царството Божие на Земята. Царството Божие няма форма. Бог говореше чрез Христа, Бог говори чрез мен! Идеите, които излагам в беседите и лекциите, са взети от Божественото. Аз съм дошъл, за да изявя Любовта, да я донеса на Земята. Това е моята мисия. Каквото е говорил Христос и каквото говоря аз, то е един и същ източник. Не са два източника. Но всеки Учител се различава, носи един свещен огън от Невидимия свят и какъвто е огънят му, по това се отличава.

Против Учителя не може да се работи. Ние носим едно Божествено учение, но не спорим, не можем да го сравним с нещо; времето ще покаже. Всички онези, които ще дойдат, са определени. Онези, които идат в Шестата раса, са определени. Ако някои могат да намерят по-голяма светлина другаде, нека да идат там, няма нищо. Учителят като дойде, носи новото; старите адепти не могат да отидат по-напред без един ключ и този ключ е в Учителя. Учителят дава обяснение за възможностите на настоящето и разкрива бъдещето. Аз сега дойдох да науча хората да живеят по Любовта; няма друг път, всички ще дойдат. Това Учение искам да го подложат на опит.

Аз се уча от Слънцето. Искам да бъда като Слънцето, като плодните дървета, като изворите, като скъпоценните камъни, като всичко хубаво в света. От всичко се уча, всичко оценявам, нищо не подценявам. Когато хората вървят по този Божествен път, аз се радвам, а съжалявам, когато не са в него, защото всички ония страдания, които ще имат, не ме радват. Аз искам душите, над които работя, да успяват и един ден да бъдат една написана книга, че да се радвам, че съм постъпил добре.

Трябва да дойде Учител в света, за да даде образ на хората. Като дойде Учител, Той говори нещо, което им е понятно. Учителят носи Първата любов в себе си и не може да гледа с пренебрежение на хората. Той гледа на всички еднакво, защото Любовта има еднакво око за всички. Той знае защо страдащият страда и защо радващият се радва. Той може да избави страдащия много лесно, само с две думи: „Приеми Любовта и ще се освободиш!“

Трябва да обичаш един човек, за да го подготвиш в пътя към безсмъртието. Учителят приема Любовта от Бога, тя минава през Него и идва при ученика.

Най-първо се образува връзка между Учителя и ученика. Учителят трябва да има Любов към ученика, за да може да му преподава. Любовта, която Учителят има към ученика, е важен фактор за повдигането на ученика.

От никого нищо не съм взел, само съм давал. Съживявал съм ги, връщал съм ги от смъртта, материалното им положение съм оправял, дълговете съм им плащал, а в замяна нищо не съм взел, защото така разбирам Любовта – в даването. И чувствам единството по следния начин: ти, като обичаш някого, мен обичаш; като поливаш едно цвете, радвам се, понеже то се радва.

Из "Акордиране на човешката душа" т.1.

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

 

Бих желал да попитам всички вас, случвало ли ви си е да се замислите, как да отговорите на обвиненията ,че учението на Учителя Петър Дънов(Беинса Дуно) е секта и не е по библията?

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Запомнил съм една мисъл от Учителя - престъпникът вижда навсякъде престъпления. Следователно с  онези, които виждат сектанство навсякъде можем да говорим по духовни въпроси, когато видим, че те сами са се отказали вече от сектанството и са готови за възприемане на новите Божествени идеи.

 

" Когато изчезнат всички сектанти и България ще изчезне. Това да знаят всички! Когато разгониха боломилите из България, българският народ падна под турско робство цели 500 години. Едно време евреите разпънаха Христа, но какво ги постигна след това? 2000 години робуваха. И Христос, който иде днес казва на съвременния свят: вложете любовта в света и секти няма да има. Щом вложите любовта в света, секстанството ще изчезне. Вложете любовта, вложете светлината! Дайте изобилие! От къде се раждат кражбите? От къде се ражда разврата? Чудни са съвременните хора! Ще избият 50 милиона хора и после ще кажат, че имало разврат. Как да няма разврат! Толкова мъже се избиват, а остават толкова хиляди жени, на които енергиите остават неизползвани. След всичко това разбира се, че ще има разврат и то полов разврат! Не само в Америка но това зло е във всички страни. И после социалистите ща кажат, че сектантите внесоха това зло в света. Не приятели, така не се разсъждава. Вие искате да подобрите този народ? Трябва да знаете как да турите ножа в корените. Там е злото. Ама сектантите имали грехове. Може те да имат грехове, това не е чудно, но другаде лежи злото. Кое е хубавото сега в света? Един народ, който има любов, той ще може да се развива правилно. Той ще се увеличава. Народ,който няма любов, той ще се смалява, такъв е законът."

И ЗЕМЯТА ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНИ СЪС ЗНАНИЕ, УЧИТЕЛЯ

Линк към коментар
Share on other sites

Бих желал да попитам всички вас, случвало ли ви си е да се замислите, как да отговорите на обвиненията ,че учението на Учителя Петър Дънов(Беинса Дуно) е секта и не е по библията?

 

Да,случвало ми се е.Спорил съм с приятели в началото,когато започнах да чета Учителя.Като че ли като ги заведох из Рила (Езерата,вр. Мусала) имаше повече смисъл от спора.

С този ,който спорих той повече чете и запаметява,за да може да се “покаже” със знанията си и да блесне,вместо да ги приложи по-някакъв начин.Като ,че ли по-важно им е да си чуят собствения глас и до колко са запомнили прочетеното....

Във всички учения има крайности,както и последователи които са се взели много на сериозно и живеят повече в "оня или тоя" свят.Според мен важното е да се намери баланса.За себе си съм открил какво да следвам.Главната причина да се интересувам и да вярвам в Учението на Учителя е ,че то е предметно учение,което мога да проверя!

Хората разбират истината,когато са готови да  я понесат.

 

П.П. По-често ми се случва, как да кажа-"прекалено материални хора" да ме питат защо не ям месо?-Отговарям им,защото се възстановявам по-бързо ,спя по-малко и по-трудно се изнервям.На изразилите съмнение им казвам,че трябва да опитат първо.Като кажат,че без месо не може им отговарям,че то качествено и истинско отдавна няма!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

"Вярвай в каквото си искаш. Това е твое право и аз го уважавам." как звучи? Добре, нали! Ако това стане и начин на мислене ще има по-малко конфликти и по света и у нас :))))

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...