Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Mugs

Молба

Recommended Posts

Аз съм на 31 години. Работя в банковия сектор от 8 години, като работата ми е свързана с кредитиране на юридически лица. През последните години (заради кризата и многото съкращения) работата ми беше свързана с много напрежение и стрес. Отделно имах проблеми със съквартиранта си, който се прибираше късно, често подпийнал, вдигаше много шум и ми пречеше да спя нормално.

 

В края 2011 г. от нищото започна да ми се вие свят (по скоро бих го определил като замаяност, опиянение, олюляване), стягане (тежест) и пулсиране на главата, гадене и непрекъсната умора.

 

Направих съответните изследвания - скенер на мозъка (всичко бе ок), рентген на шийните прешлени (начална форма на ошипяване), доплерова сонография (всичко бе ок), ехограф на надбъбречните жлези (всичко беше ок), изследване на хормоните на щитовидната жлеза (всичко беше ок), кардиолог (всичко бе ок), очен преглед (всичко бе ок), кардиолог (всичко бе ок).

 

И така невролог ми изписа деанксит и бетасерк. Пиех ги 1 месец и се почувствах добре. Две седмици след това обаче на работа пак стана лудница, нещо се стресирах и симптомите се завърнаха. А работата пред компютъра още повече провокираше замайването. Няколко пъти почвах да пия бетасерк, но не ми понасяше и го спрях. След това продължих 6 месеца само с деанксит. На моменти ми помагаше. В средата на 2012 г. започнах да живея с приятелката си (така си осигурих добър сън вечерта J )

 

В края на 2012 г. спрях деанксита (макар и трудно) и започнах да ходя при психотерапевт (ще запазя името му в тайна). След първоначалните разговори с него, той определи състоянието ми като генерализирана тревожност. Направихме 5-6 сеанса. Работата ми с него ми даде стабилност. Опитвах се да преформулирам тревожните мисли свързани със стреса на работата с логика и положително мислене (когнитивно реструктуриране). Говорихме за свръхконтрола, за желанието ми да контролирам събитията, затова как да приемам хаоса около мен…Научих се да приемам замайването като нещо нормално и не чак толкова лошо. Поуспокоих се. Така на 6-тия сеанс, той ми каза, че според него вървя в правилната посока, и че от тук нататък мога да се справя и сам. И така прекратихме сеансите. Така 4 месеца се чувствах добре.

 

Но в началото на 2013 г. съкратиха половината персонал в отдела ми и работата стана изключително много като обем. Отделно отношението на ръководството беше под всякаква критика. Пак се стресирах много и не издържах. С подкрепата на приятелката ми напуснах работа (въпреки, че вътрешно се бунтувах и не исках да напускам). Но нещата не се оправиха. Този път освен виенето на свят, започнаха и други симптоми (сърцебиене, лоша концентрация, проблеми с изслушването, изпотяване). Телесните реакции продължаваха с пълна сила. Адреналинът от време на време ме тресеше (да не кажа през целия ден) и без да има някаква конкретна опасност, вкъщи не ме свърташе, като лежах на леглото, почваше да ми бие сърцето, погледа ми трептеше, треперих. В моментите, в които не се притеснявах, се чувствах замаян, уморен и очите ме боляха.

 

Наясно бях, че физически съм здрав. Наясно бях, че симптомите са ми свързани със преживения стрес, с начина ми на мислене (с отделянето на адреналин), с факта, че си търсих работа (и от мисълта как ще работя с тези симптоми). Много ми бе трудно и накрая отидох при психиатър.

 

В момента пия 1 таблетка деанксит и ¼ ципралекс (от 4-5 месеца). Дозата е доста малка, но не пия повече, защото знам, че АД не влияят пряко на адреналина. Започнах работа в друга банка (този път в офис, а не в централно управление). Общо взето сега 1 седмица се чувствам добре, 1 седмица зле (като съм зле имам и панически пристъпи, от които знам че не се умира, така че се справям някак си).  

 

Сега обаче в банката решиха, че ще съкращават всички експерти, които заемат моята позиция (включително и мен). Все пак ми предлагат да започна на друга позиция в същата банка, но тя е в централно управление (където не е толкова спокойно, колкото е в офисите, стресът е голям - от това се плаша най-много). И сега пак един страх ме тресе и обичайните симптоми.

 

Тъй като психотерапевта ми вече не е на същия адрес (новото му местонахождение не ми е удобно), може ли да ми препоръчате добър психотерапевт, които да се намира в центъра на София.

 

Поздрави.

Редактирано от Mugs

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

×