Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Манипулирането


Guest Зара_

Recommended Posts

Ще започна тази тема с цитиране на няколко реклами:

"Луксът засилва любовта"

"Шампоанът, който освежава връзката ви"

.... можем да продължим списъка безкрай.

Интересното /и логически издържаното/ е, че народа масово купува продуктите от рекламите, без дори да се замисля над понякога абсурдните послания. Ама как няма да си купи шампоан, освежаващ връзката? То било адски лесно да завържеш връзка, че и да я освежиш, че и да засилиш любовта :D Кеф ти да имаш връзка, кеф ти да си пич /ако си от смотаняците пък, поне ще пиеш "Спрайт", но и това е нещо ;) /.

Децата пък, от своя страна, като видни "попивателни", рецитират с чувство и без грешка всички реклами без изключение. Напомнят ми на механични играчки, които се включват при първата реклама и си карат докрай като латерна. Промиваме им малките мозъчета и ги правим манипулируеми. И така-цял живот.

Та мисълта ми е за манипулирането, което срещаме всеки ден, не само по медиите, а и в ежедневните контакти. Винаги ми се е струвал полезен погледът на страничен наблюдател, един вид регистратор на ставащото. Отново и отново съм се връщала към Фром, когато съм опитвала да покажа на някой познат как откровено го манипулират, и съм чувала отговора: "Знааааам, бе, знааам. Мноо ясно." Да, свободата да мислиш и да търсиш не всеки я обича, доста е стряскаща. Дръзнеш ли да я последваш, губиш своя стереотип на живот, връзката става неуправляема дори без шампоана, а луксът даже започва да пречи на любовта :D

А случвало ли ви се е да искате отново да се върнете в света на манипулациите? Успявали ли сте? Според мен живеенето в съгласие с манипулациите е начин на живот, лесно направен компромис.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Отговори 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Манипулацията е черта, проявяваща се дори при малките деца, а какво остава при възрастните.Всеки има цели(без значение от тяхното естество)и понеже живеем в общество, за да ги осъществим трябва да преодолеем хората около себе си, а за това е нужна манипулацията.

Всички го правим, не е срамно.

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

Успешната манипулация винаги е и една добра PR акция, когато говорим за бизнеса и изобщо за случващият се живот. Иначе една от най-работещите манипулации е религиозната, която не борави с фактологии от реалността, а въздейства върху емоционалния свят на човека.

Линк към коментар
Share on other sites

За жалост терминът религия отдавна се е изродил от първоначалното си значение, в това, което настоящем представлява.

А именно - най - успешния бизнес в света.

Да, точно в този свят, свят на заблудени души..

И най - лесният бизнес, между впрочем, ей така, просто си ловиш рибките с ръка, понеже навсякъде щъка от тях, понеже всички търсим спасение. Рибки.

Спасение на заблудени души, обаче, от други още по - заблудени в изродяващите се хиперплазии на егостичните домогвания, няма и никога не може да стане.

И възвръщането ни към дома си остава едно движение в кръг, а за по - успешно движещите се в този кръг на суетата, изглежда сякаш труден и стръмен път към истинското битие, което е най - голямата заблуда на цар Аз.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за хубавата тема :D

Така е, още от малки се опитваме да манипулираме околните. Опитваме. И естествено, понеже така е по-лесно, продължаваме да опитваме и като възрастни да правим нещата по същия начин. При някои се получава. Има и такъв израз 'Роден манипулатор.' Слава богу болшинството хора не са такива. Това не означава, че не се поддаваме на манипулации. Някои в желанието си да получават това, което им се обещава, други, защото са душици и вярват в доброто в хората. И продължават да вярват, дори след поредната манипулация. В началото хората се подлъгват - купуваш си супер опресняващия връзката шампоан, но на третото миене виждаш, че тази връзка пак я няма. И не купуваш повече. Така е и в живота. В повечето случаи си вадим поуката - поне тези които искат. Но е много трудно да не позволяваме да ни манипулират. Трябва да си достигнал една степен на вътрешно равновесие. В някои случаи здраво да те е шамаросал живота (но тогава преставаш да се доверяваш на всичко и всички).

Всеки ден виждаме такива велики манипулатори. В началото хората ги слушат и вярват на обещаваното - точно както в хубавата реклама. Но с течение на времето осъзнават, че само ги използват и бавно се отдръпват. Тогава започва ново търсене на жертви и пак, и пак. Но май накрая манипулаторите си остават сами, нещастни, неразбрани и озлобени.

На моменти, като ми омръзне да ме правят на балък, ми се иска и аз да мога така. Но съм тип 'наив' и си знам, че като не ми идва отвътре, няма да стане. Затова и не опитвам.

Желая на всички много смях и по-малко манипулации през идващите дни :feel happy:

Редактирано от AIM
Линк към коментар
Share on other sites

Строители на илюзии - дал Бог. Строят си илюзорните кули върху илюзорни основи и винаги намират кой да им помага. Иначе е хубаво да се строи, само дето ако проекта не е добре направен или материала некачествен строежът ще им се срути на главата, че и "помощниците" ще пострадат. Да строиш е изкуство, но не стройте илюзии.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Разликата между манипулация, заблуда и илюзия е доста осезаема.

Но докато живеем в този илюзорен Свят и заблудените от илюзията са осезаемо болшинство, винаги напълно "демократично" терминът "манипулация" ще се обърква с термина "заблуда". Практически е невъзможно да се обясни на "демократите" гледащи процентите да са поне 50+1 , къде и Истината и къде е Лъжата и къде е Заблудата / съзнателна или несъзнателна / За това притчите са за предпочитане.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Както за всичко съществено, смятам, че и тук нивото на съзнание е решаващо. Манипулаторите не биха имали почва за действие и успех, ако нямаше подходяща среда за целта. Този въпрос прилича на въпроса за кокошката и яйцето... Но ако стъпим върху тезата за силния Човек, то тезата, че хората губят автономност единствено поради агресията от страна на манипулатори - трудно може да бъде защитена. :sleeping:

Всъщност всички ние, четящите този текст, участваме в подобен процес в някаква степен. Подсъзнателно желаем да се поддадем на внушение. За да избегнем потенциална изолация, за да повярваме в нещо добро, за да се усетим в добро настроение... :rolleyes:

А знаете ли, че всеки който инициира агресия, в същият момент - незабавно и безусловно - сам попада в собствения си капан като губи свободата си? Всъщност стремежът на всяко живо същество е към Свобода. Агресорите и поддаващите се на агресия вече са я изгубили.

Такива неща... да не се оправдаваме ми е мисълта, а да погледнем надълбоко в себе си! :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

Чудесна тема :thumbsup:

Можеш да се поддадеш на манипулация до един етап. Както и да манипулираш-волно или неволно.

За съжаление в ежедневието ни поне малко има манипулация и не зная защо ми се струва, че тя е свързана с парите. Например, за да продадеш нещо му правиш реклама-манипулация. За да свършиш някаква работа, ти се обещава заплата-манипулация.

Виж, ако нещата се вършеха просто от Любов, тази думичка нямаше да я има :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Умението да манипулираш е вид изкуство, а това да не се поддаваш на външни манипулаци е добро познание на този вид изкуство.

Замисляли ли сте се, че понякога на моменти дори самите ние манипулираме самите себе си :3d_068:

Линк към коментар
Share on other sites

кое е реалноста църквите отдавна са 90пр. са бизнес центрове  а реалоста за всеки е различна.

Успешната манипулация винаги е и една добра PR акция, когато говорим за бизнеса и изобщо за случващият се живот. Иначе една от най-работещите манипулации е религиозната, която не борави с фактологии от реалността, а въздейства върху емоционалния свят на човека.
Линк към коментар
Share on other sites

Незнам защо но никак не обичам манипулациите .Стеремленията на определени хора да манипулират ,ужким да направляват или съветват другите .

Има много манипулация и в рекламата и в отделните телевизии . Ако сте забелязали по един начин звучат новините по канал едно , по друг по BTV, по трети по нова телевизия и така ще бъде и за в бъдеще .

Манипулацията , манипулирането е винаги плод на крайните желания и политика на определени хора или партии или институции .

Манипулирането е равнозначно на изнудване .

Но това е нормално . Манимулативността е дълбоко заложена в човешката природа . Ние толкова много се стремим към власт , към постигане на определени чисто егоистични желания , че манипулацията е само следствие на всички тези мисли и желания .

И все пак много свободолюбив човек съм и само да се усетя манипулирана такъв пух и прах вдигам , че само аз си знам .

Знам ,че в живота така или иначе има лидери и хора , които са родени да ръководят , но това няма нищо общо с манипулацията . Тя за мен е хитруване на дребно , постигане на пътищата по един заобиколен и недостоен начин.

Линк към коментар
Share on other sites

Оправдавам манипулацията, когато трябва да се накара някой, лишен от добра воля, да свърши нещо полезно и навременно. А когато човек е буден, би трябвало според мен веднага да улови манипулацията и сам да прецени дали да й се поддаде. Децата цитират рекламите, защото са в ясна и интересна форма. И това ще мине. Нали растат с нас.

Спокойствие и Любов!

Линк към коментар
Share on other sites

В семантичната си обусловеност,манипулацията има естествен,градивен характер.Тя означава процес, действие, обмен,комуникация, насока. Заради честата лингвистична злоупотреба с нейния негативен отенък масово и се приричат качества и свойства, които едва частично засяга.

В ежедневието манипулацията предсталява сложно отражение и съвкупност от амбиция, мотивация, темперамент и общуване между индивид, институции, социум.

Не отричам обаче, че манипулацията може да бъде егоистична и егоцентрична проява на личността. Необходимо е да се прави разлика наистина между нея и упоритостта, амбицията, целта и пр. Всички тези характеристики са различни нюанси на широкоспектърното проявление на волята. Във всяка една сфера на дейност, професия и общност съществува ниво на манипулация. Въпрос на личен избор и на морал е до каква степен ще бъде проявявана, доколко е разрушителна или градивна волята, дали е правилно или неправилно употребявана, какви цели обслужва и пр.

Лично аз бих заменил тази дума с българските и съответствия - влияние,въздействие и само в зависимост от същностната им характеристика бих си позволил да ги квалифицирам като отрицателни или не.

Защо при прегледа съм изписал правилно думите,а при изпращането се забелязват някои несъответствия? Дори и след повторно редактиране те не кореспондират с него!

Линк към коментар
Share on other sites

Влияние, въздействие, амбиция също биха могли да имат отрицателно значение, зависи от заряда, който влагаме.

Пак стигаме до добрата, стара Любов. Има ли я нея, всичко е наред. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Влияние, въздействие, амбиция също биха могли да имат отрицателно значение, зависи от заряда, който влагаме.

Пак стигаме до добрата, стара Любов. Има ли я нея, всичко е наред. :thumbsup:

Това е абсолютно вярно , Хамелеона !

Ами такива сме си хората егоистични , манипулативни , властолюбиви , човешка му работа . :3d_007::3d_070::3d_127::3d_119::3d_126::3d_075::3d_158::3d_010::3d_113::3d_134:

Редактирано от Инатари
Линк към коментар
Share on other sites

"Не отричам обаче, че манипулацията може да бъде егоистична и егоцентрична проява на личността. Необходимо е да се прави разлика наистина между нея и упоритостта, амбицията, целта и пр. Всички тези характеристики са различни нюанси на широкоспектърното проявление на волята."

Напълно съм съгласна. Както и с разрушителните и градивни тенденции на проявите на волята ни. Всяка проява на волята е затворена не само в личностната характеристика,но и в дълбокото на инстинктите.

Редактирано от shelter
Линк към коментар
Share on other sites

Струва ми се ,че най-естественият начин да се противостои на манипулацията е този, за който спомена Ася - когато осъзнаем кой и как точно се опитва да ни манипулира.

Тогава можем да погледнам на ситуацията "отгоре" и да разберем какво точно поведение иска да провокира манипулаторът. Ако това поведение или отношение съвпадат с нашата свободна воля и избор - можем да направим това, към което са ни манипулирали. Но това, според мен вече не е манипулация, а наш личен избор и решение.

За мен е много важно да се науча да виждам ветрилото от възможни "варианти за решение", което манипулаторът се опитва да скрие от мен и да ме заведе до неговия вариант, но да го представи като мой избор или като единствено възможното решение.

Линк към коментар
Share on other sites

Ок, но пък като се поразмисля по така и ми се струва, че понякога манипулацията носи и позитиви, т.е. може да ни помогне да открием в себе си нещо, което не сме открили до сега а то да ни харесва, благодарение на нечия манипулация.

Линк към коментар
Share on other sites

Не ми харесва да бъда манипулиран, дори и това към което ме подтикват да съвпада със собствените ми намерения. Разбира се, не съм инат и ще направя това за което става въпрос, но все пак...

Ок, но пък като се поразмисля по така и ми се струва, че понякога манипулацията носи и позитиви, т.е. може да ни помогне да открием в себе си нещо, което не сме открили до сега а то да ни харесва, благодарение на нечия манипулация.

Може би това важи най-вече за децата и то в по-ранна възраст. Но не трябва да се прекалява, защото ние трябва да ги научим да мислят правилно и сами да вземат решения, а не да им ги даваме наготово (т.е. трябва само да ги насочим или да им дадем подходящ пример).

Линк към коментар
Share on other sites

Много зависи от начина, по който се опитват да ме манипулират. Ако е леко и финно, макар и да съм разбрала и ако ми допада бих се поддала /личен избор :feel happy: /. Но ако някой реши да ми налага и да ме командва или подчинява, едва ли би получил резултат.

Отворен човек съм и винаги позволявам да ме убедят, макар и да не съвпадат вижданията ни по някои въпроси. Но не с агресия. Но пък не си позволявам и да убеждавам ако усетя, че човека не желае да чуе.

Всеки има право на лично мнение/територия.

Линк към коментар
Share on other sites

Много зависи от начина, по който се опитват да ме манипулират. Ако е леко и финно, макар и да съм разбрала и ако ми допада бих се поддала /личен избор :feel happy: /. Но ако някой реши да ми налага и да ме командва или подчинява, едва ли би получил резултат.

Именно

Линк към коментар
Share on other sites

Много зависи от начина, по който се опитват да ме манипулират. Ако е леко и финно, макар и да съм разбрала и ако ми допада бих се поддала /личен избор :feel happy: /. Но ако някой реши да ми налага и да ме командва или подчинява, едва ли би получил резултат.

Именно

Да и аз съм така . Радвам се ,че винаги успявам да различавам лекия нюанс на манипулирането , но ако е за добро , мога да го приема като насочване . :3d_090:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...