Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дендротерапия - дърветата като енергийни помощници


Recommended Posts

Знам, че четяшите и пишещите тук имате опит в тази област.

Можем да обогатим познанията си, като споделим тук преживяванията и резултатите.

А също и като задаваме въпроси.

Заповядайте в новата тема.

По-долу давам текст, който съдържа основни обяснения. Към него може да бъде прибавено много. Има различни допълващи методи.

 

 

    Съвременният човек почти е загубил връзката си с природата. А тя е дала на хората толкова много възможности да поддържат физическото и духовното си здраве. Една от тях е дендротерапията. Дендротерапията е метод за лечение и профилактика, използващ целебните свойства на дърветата. Повечето хора даже не подозират, че практически всички дървета оказват пряко лечебно въздействие, като за това е достатъчно само да обгърнеш техния ствол.

    Дендротерапията е част от нетрадиционната медицина и се основава на изучаването на въздействието на енергията на дърветата върху човека. Доказано е, че като мощни природни лечители със своите биоенергетични способности те влияят на човешкото здраве и настроение. Дърветата лекуват психиката, стимулират работата на сърцето, засилват обменните процеси в организма, премахват главоболието, намаляват последствията от стрес. Може би именно за това ние обичаме разходките в гората и парка, да се вслушаме в техните звуци, да вдъхнем от аромата им. Много от нас, в гората се чувстват съвсем други хора!

    Дърветата се делят на “захранващи” (донори), “изсмукващи” (потребители) и “неутрални” по отношение на човека.

източник и целия текст - тук:

http://back2nature.me/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0/

 

Да добавя, че видът дърво е от значение, но не чак толкова. Ако точно във вашата гора няма препоръчвания вид, ползвайте което и да е дърво. От голямо значение е да е здраво, по-големичко. И да ползвате различни дървета, за да не натоварвате все едно и също. Важно е също да помолите дървото да ви даде излишната си енергия, за да не го изцедите.

 

Успех при следващата разходка, смело направете живота на околните интересен, като прегръщате дърветата. :)

Линк към коментар
Share on other sites

С огромна благодарност на Креми за нейния урок по време на кратката ни среща! Помогна ми да се освободя от едно възпаление на нерв, което безуспешно се опитвах да излекувам вече няколко месеца.

Ето какво осъзнах за себе си като изключително важно за този вид терапия:

- Особено важно е да се започне с молитва - силна и лична. Молитвата като че ли настройва и човека, и дървото за предстоящото общуване и хармонизира двата организма с Вселената.

- Много е важно общуването с дървото да има конкретни измерения и съдържание, а не "просто да получим енергия". В моя случай помолихме дървото да ми помогне да се освободя от натрупана негативна енергия в дясната ръка и вратните прешлени като ми съдейства да я насоча към центъра на Земята, за да бъде разградена и оползотворена за доброто на земята и дървото. 

-Друго важно правило е "стъпка по стъпка" - като се започва от най-малкото, най-лесното и най-близкото до целта и се спазва логиката на процеса. В моя случай започнахме изчистването от краката под коляното - към земята. Разумно е, ако ще се почистват "тръбите" в горната част от тялото, първо да "продухаме" тръбите в долната, откъдето смятаме после да мине потокът, насочен надолу.

- не на последно място по важност, а дори на първо - през цялото време се благодари на земята и на дървото за помощта и се моли за прошка за намесата и замърсяването. 

- Креми ме посъветва да не посягам към енергията на дървото, а по-скоро да помоля за енергия Вселената и да помоля дървото да ми помогне колкото може да я приема... 

Редактирано от Креми Стоилова (късметче)
Линк към коментар
Share on other sites

- Креми ме посъветва да не посягам към енергията на дървото, а по-скоро да помоля за енергия Вселената и да помоля дървото да ми помогне колкото може да я приема... 

 

Идеята да се работи съвместно с дървото ми дойде в момента. Оказа се мощен метод.

Стандартното е да се помоли дървото да отдаде само излишната си енергия.

 

Да добавя още, че хора , които са практикували молитви, медитации, паневритмия, йога, упражнения от духовен учител, по-бързо приемат и осъществяват процеса. При тях каналите на енергията вече са отворени, разработени. Съзнанието е тренирано да влиза в алфа-ниво...

Но всички са добри и всички могат да се ползват от това познание. Всички имат този потенциал, този дар.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, енергията на дърветата ..., сигурна съм, че болшинството от хората я усещат, просто последните десетилетия не се говори много за това. Знам, че Петър Димков е препоръчвал дендротерапията, ще потърся текст и ще публикувам.

Според мен е много важен вида на дървото. И моите наблюдения се различават от дадените в текста. Ето какво мога да кажа за "топлите" и "студените" дървета. Ще се опитам да ги подредя по сила:

- топли/даващи/ - дъб, бор и повечето иглолистни, акация, болшинството плодни дървета, начело с ябълка и круша, без цитрусите, липа, кестен ...

- студени/приемащи/ - върба, орех, бук, бръшлян, топола, чинар, цитруси ... (някъде начело в списък е и трепетликата, но не мога да кажа къде)

Казвам топли и студени, защото буквално това се усеща, ако се доближим до дървото, най-лесно се усеща с дланите.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето текста на Петър Димков:

"В природата съществуват много енергии, които изразяват различни процеси, участват в тях или ги обуславят. Тези енергии се излъчват непрестанно, като някои от тях действат от голямо разстояние (слънчевата енергия), а други - при допир. По този начин се предава енергията на дърветата и растенията, която се излъчва от тях като следствие на могъщи процеси на растежа и развитието. Земята е заредена с енергия, която се излъчва от повърхността ѝ: това е енергията на бушуващите вулканични движения. Общото за всички енергии е, че са живителни и действат импулсивно върху живите същества. Така влияят те и върху човека, все едно дали той осъзнава това. Разумно е да ги търси и приема с желание. Те, както нищо друго, укрепват неговата жизненост.

Научете се и свикнете да ползвате живителните енергии в природата. Те са навсякъде: стъблото на дървото (неплодно), в което текат живителните сокове, всмукани от земните недра, излъчва чудодейни, подмладяващи енергии; свикнете да се облягате на такива дървета (здрави, без сух клон, неплодни), имайте търпение да постоите така, докато от стъблото към тялото ви започнат да "текат" енергиите на живота. Излягайте се върху буйна трева (не влажна, защото е опасна за простуда), така "през гърба ви" енергиите на тревата (едно от най-силните и жилави растения) ще прелеят във вас. Привечер сядайте върху камък, който цял ден е огрян от слънцето; той се е превърнал в акумулатор на енергията, използвайте я!"

 

Прави ми впечатление, че препоръчва само неплодни дървета. Аз нямам опит с плодни и не мога да кажа, как би било с тях. Най-вероятно е прав. Според мен хората винаги са усещали енергията на растенията. Например сега се сещам, че дядото на моя съпруг винаги е харесвал и е искал в двора им да има акации; собственоръчно е засадил няколко и то по време, когато уж всичко е било ориентирано само към изхранването (преди и след втората световна война).

 

Интересно е и друго - специфичната енергия на дърветата се запазва и когато от тях са направени мебели. Забележете, как усещате мебели, направени от дъб и от бук?

Линк към коментар
Share on other sites

Обективно - неплодни дървета няма.

Плодни наричаме дърветата, чиито плодове ние, хората, ядем.

В случая Димков ги пази от попаднали негативни енергии, за да не си ги изядем след време.

Също така, за да наливат максимално енергия в плода.

 

Затова е честно да сменяме дърветата и да помолим само за излишната им енергия.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Как усещате прилива на енергия, случвало ли се е на някой да усеща вибрация, както когато те удря ток? Какво означава това усещане?

Редактирано от Дейзи1
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...