Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лесна уморяемост, липса на енергия и жизнен тонус


ivena_88

Recommended Posts

Здравейте, бих искала да се посъветвам с потребителите на форума и да споделя един мой проблем, който чувам, че много хора също имат, а именно - лесна уморяемост, стигаща понякога до пълно изтощение (без да е имало много голямо физическо или психическо натоварване през деня), липса на достатъчно жизнена енергия и тонус, както и на настроение.Сигурна съм, че тук ще получа полезни съвети, мнения и гледни точки. Честно казано при мен проблемът е от повече от година. На 27 години съм, правила съм преди месец абсолютно пълни профилактични изследвания и в тях лекарите не виждат нищо обезпокоително (т.е. клинично здрава). Понастоящем спортувам поне 2 пъти в седмицата по 2 часа, посещавам сауна и басейн за разтоварване поне 1 път в седмицата, водя относително здравословен хранителен режим, не употребявам алкохол и цигари. Пия и витамини за енергия, но не мисля, че има някаква промяна в състоянието. Основният проблем е, че често сутрин при събуждане се чувствам уморена и нямам необходимата енергия за деня. Бих желала отново да си легна, вместо да започна ежедневните задължения. В ранния следобед вече съм уморена и без желание за работа. Ако не съм спала поне 9 часа през нощта, денят минава изключително тежко - изнервена съм, раздразнителна, разсеяна, а капацитетът на полезна дейност или свършената работа е много малък. Като цяло бих казала, че съм по-малко работоспособна от майка ми, а понякога си мисля, че дори и баба ми е по-енергична в дневните си заниманията. Не намирам това за нормално и много ми пречи, защото понякога изоставам със служебните задължения, дори и с обикновената домакинска работа, а и бих искала да добавя още някои неща в дневната си програма - имам чисто физическото време, но нямам сила да го направя - например да отида на разходка в парка, да се видя с приятелка, да практикувам някакво хоби, да се запиша на курс. Ще се радвам на вашите мнения и предложения как да преодолея проблема, за които съм благодарна.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

преди да ти отговоря с нещо полезно бих искал да ти задам един въпрос - как си почиваш? Очевидно имаш много желание да планираш ежедневните си ангажиментите и да вършиш служебните си задължения, но какво правиш по отношение на почивката си - как я планираш, как я провеждаш. Бих искал да спомена само, че в моментите на нищо неправене не си почиваш - тях няма ги броиш, нали :)

 

Иначе, няма как да не отбележа най-важното от споделеното от теб:

 

Честно казано при мен проблемът е от повече от година.

Хубаво е да проведеш едно проучване върху себе си какво точно се промени през тази година. Ако е някакво ключово събитие, разследването ще е елементарно, както и съветите, които ще получиш от всички тук във форума. Понякога обаче съвсем незабележими неща се натрупват с времето и е трудно да се хване тенденцията. Но все пак, какво мислиш се промени в ежедневието и най-вече в изискванията към теб (включително и от самата теб към теб). Отговаряйки на това ще улесниш донякъде психолозите тук във форума.

 

Но дори и да не отговориш за себе си на този въпрос най-важното е да не седиш и да търсиш причината прекалено дълго. Щом като си клинично здрава и имаш времето - просто прави нещата, въпреки че в началото няма да имаш енергия. Апетита идва с яденето - като поизлизаш малко или се позанимаваш с някое хоби, съвсем неусетно ще престанеш да обръщаш внимание на това колко енергия имаш или защо я нямаш.

 

Това е общата насока.

Аз оттук насетне ще се постарая да направя анализ на храненето ти. За целта - би ли споделила виждането си относно това, което наричаш здравословно хранене. С какво се храниш, по колко пъти на ден, как приготвяш храната си и доколко тя е въобще преработена. Понякога хранителни навици, в които се включва консумирането на прости въглехидрати (картофи, хляб, ориз, тестени изделия, сладкиши) в течение на целия ден може да доведе до усещане на спад в енергията, макар самите те да са доста калорични. Много е възможно и да си от онзи тип хора, които считат за здравословно ниското съдържание на мазнини в менюто - тогава също ще има чисто физиологично обяснение на състоянието ти. Но ще разберем след като разкажеш за това.

 

Ами, засега това е.

Заека все ще изскочи от някой храст, така че, очакваме включването ти с още подробности, за да можем да бъдем полезни.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Георги и благодаря за отговора и насоките. Накратко ще се опитам да отговоря на въпросите. По отношение на почивката - замисляйки се върху твоя пост установих, че приемам т.нар. "нищо правене" за почивка, а то очевидно наистина не е пълноценна такава. Често ми се случва в свободното време да се излежавам на дивана и да превключвам каналите на телевизора, без обаче да се застоявам на конкретен филм или предаване. Почивката иначе я възприемам като например - екскурзия до някой град/страна, море (плаж,бани), планина (излет), разходка в парка, четене на книга или списание, разговор с приятел. Въпреки че сега схематично нахвърлях някакви мои идеи за това какво е почивка за мен, по една или друга причина рядко правя изброените по-горе неща. Има случаи, в които трудно се "изключвам" - ако имам например някакъв проблем през деня, мисля за него и вечер или през уикенда, вместо да почивам пълноценно.

Относно храненето - по лекарска препоръка спазвам нисковъглехидратна диета - храня се главно със салати, леки меса, млечни продукти, пълнозърнест хляб, плодове и по-рядко някакви въглехидрати. Сладкиши, тестени храни и газирани напитки, картофи и ориз по принцип са извън ежедневното ми меню. Това ми е препоръчано поради факта, че преди 2-3 г. напълнях силно и развих метаболитен синдром, който в момента е овладян и килограмите са нормализирани, но продължавам да го спазвам.

Ежедневието ми не се е променило много - заниманията ми са главно свързани със стоене на стол, писане на компютър.. Мога да кажа, че съм неудовлетворена не толкова от работата и от заниманията си, колкото от това, че нямам особен стимул в нея - не виждам например в близко време нещата да се развият в положителна, желана от мен посока. Може би от тук идва и липсата на енергия, тъй като желая да видя някаква надежда за положителна промяна (за мен работата е много важна част от живота ми). 

Линк към коментар
Share on other sites

На колко години си? Имаш ли приятел или съпруг? Деца?

 

пп. Годините ги видях..и все пак като че ли ти липсва нещо, което да те мотивира да живееш, явно само работата ти не е достатъчна

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Всеки въпрос, съдържа отговора си, всеки проблем, крие пътя към решението му. Ти доказваш тези твърдения:

 

 

Има случаи, в които трудно се "изключвам" - ако имам например някакъв проблем през деня, мисля за него и вечер или през уикенда, вместо да почивам пълноценно.

 

Мисля, че разбираш колко е важно да си почиваш. При това не как да е, а истински.

 

 

 

не виждам например в близко време нещата да се развият в положителна, желана от мен посока.

 

О, разговарям с ясновидец! :) Честта е изцяло моя. Изкушен съм да питам разни неща, но ще запазя приличие, понеже ти си търсещата съвет. Разбираш шегата, надявам се. Да седиш и да гледаш в бъдещето е нелека задача - аз като го правя, честно казано, нищо не виждам. Може би и ти си така, съвсем обикновена, никакъв ясновидец..., но пък може би тълкуващ това, че нищо не виждаш като безперспективност. В тази част психолозите ще са ти по-полезни, аз мога само да реферирам към моя подпис - мисълта на Айнщайн за чудесата. Абсолютната безперспективност, както и преживяването на чудеса са чисто и просто настройка, светоглед, въпрос на избор. Сигурен съм, че като преустановиш тази си практика на надникване в бъдещето ще се почувстваш много по-добре. Как очакваш да имаш енергия, когато нищо хубво не очакваш? - виждаш колко е лесно да се заиграе с думата очакване, представи си какво става в съзнанието ти без да го осъзнаваш напълно. Обърках ли те :) - просто Очаквай чудеса! :)

 

За храненето

 

преди 2-3 г. напълнях силно и развих метаболитен синдром, който в момента е овладян и килограмите са нормализирани

 

Не е от най-лесните неща да развиеш метаболитен синдром на 24 години (на колкото си била тогава) - тялото ти е било подложено на неимоверен стрес. Промяната, въпреки че е за добро, и за което те поздравявам (защото знам колко е трудно да се преодолее такова състояние) също е била в някаква степен стрес, тъй като се е случило пренастройване на метаболизма. Вероятно преходът ти от едно по-въглехидратно хранене, към ограничено на въглехидрати меню е допринесло по определен начин на чувството ти за енергичност. Тук става въпрос за работата на митохондриите - онези малки клетъчни органелчета, които в учебниците ги оприличават на мини енергийни централи. Дълго е за обяснение, така че ще трябва да се довериш на заключението ми - ежедневният спорт, минимум 45 минути ще подобри в значителна степен броя и работата на митохондрийте, което ще усетиш и като по-висок жизнен тонус. Важното тук е ежедневната спортна дейност, в която може да се включват и настоящите ти занимания.

 

И така,в заключение - аз съм оптимист относно решението на твоя проблем и му давам срок на годност точно 2-3 месеца, при положение, че съобразиш нещата, които научаваш в тази тема от мен и останалите любезни съфорумци.

 

Ако имаш още въпроси или допълнения, с радост ще ги коментираме.

 

Желая ти успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Ивена   :)

 

Тялото ни знае много неща за нас, то знае всичко. И се разболява с една единствена цел - да покаже къде е болката в душата ни. При теб, като и при повечето хора тя е минала чрез тялото.

 

Най-общо казано според мен е, че е дошло времето да промениш своята нагласа към теб самата, да промениш начина си на живот. Което е най-важното при теб, защото килограмите са били само външна изява.

Знаеш ли, че освен всички останали фактори един от първите за МетС, т.нар. Метаболитен синдром е песиместичната, тревожно-депресивна нагласа и негативната емоционалност.
А едни от главните фактори тук освен подходящите храни (предимно алкални), протеиновото разтоварване, достатъчното количество вода - (ти пишеш, че посещаваш сауна и басейн, а пиеш ли достатъчни вода?), физическата активност, дихателните упражнения са автотренинга и позитивното мислене.

 

Според мен трябва да спреш да бъдеш свръхкритична към себе си. Да спреш да търсиш неща и хора, с които да се сравняваш. Да бъдеш готова за промяна и да се обичаш безусловно. Така ще намериш вътрешно спокойствие и истинско удовлетворение.

 

Вместо излежаването на дивана и гледането на ТВ, можеш да си направиш седмичен график с поставени конкретни цели, с които да поемеш отговорността пред себе си, че ще спазваш. Ти си ги изброила тук, а не ги спазващ, а защо?

 

Quote

Мога да кажа, че съм неудовлетворена не толкова от работата и от заниманията си, колкото от това, че нямам особен стимул в нея - не виждам например в близко време нещата да се развият в положителна, желана от мен посока. Може би от тук идва и липсата на енергия, тъй като желая да видя някаква надежда за положителна промяна (за мен работата е много важна част от живота ми).

 

Надежда винаги има!

Но ти правиш ли нещо, за да дойде положителната промяна, която искаш? Предварително си написала, че не я виждаш... 

В книгата "Яж, моли се и обичай" авторката пише, че Бог има нужда от ръцете ни, за да усеща творението си.

Ти имаш силите да започнеш...

 

Успех   :sorcerer: 

PS. Имам няколко въпроса. Трудно ли заспиваш? Имаш ли чести събуждания през нощта? Проблеми с венците, зъбите?

Редактирано от Хармония
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, бих искала да се посъветвам с потребителите на форума и да споделя един мой проблем, който чувам, че много хора също имат, а именно - лесна уморяемост, стигаща понякога до пълно изтощение (без да е имало много голямо физическо или психическо натоварване през деня), липса на достатъчно жизнена енергия и тонус, както и на настроение.

По краткото описание и постовете до тук това което описваш съответства на състоянието Астения – от гр. = без сила

 

На кратко това означава липса на сила. Още със ставането човек изпитва силна умора и чувство за нетрудоспособност, липса да "желае", раздразнителност и  промени в настроението и т.н. 

Това разбира се е само предположение, тъй като е необходим по - обстоен разговор, за да се каже каквото и да е.

Причините могат да са различни - оздравителен процес, който не е завършил, пренатоварване с работа, физически изтощителна социална или семейна среда, инфекции, интоксикации, липса на витамини. Понякога има и генетична предразположеност. Причините могат да са най - различни.

 

Като билкови алтернативи препоръчват лимонена трева и жен - шен , сибирски също, в начините на тяхното приемане, като не се препоръчва предозиране, за да не се получи свръхвъзбудимост.

 

Но моят съвет е преди всичко да се направи консултация със специалист, защото това състояние е индикация за изтощение преди всичко на нервната система.

Линк към коментар
Share on other sites

Коментарите на всеки едни от вас са много хубави и точни. Ще отговоря накратко на въпросите. На 27г. съм, омъжена съм от 1 год.,още нямаме деца. Моят съпруг е прекрасен, доволна съм от брака си /макар да е от скоро/, ние сме заедно от много отдавна, обичаме се много. Работата е по-скоро по-голям проблем. Дълбоко в мене има някакви представи за това каква работа ме удовлетворява, поставила съм си цели и резултати, които да постигна. Понеже към момента позицията, която заемам вътрешно не ме удовлетворява, се чувствам непълноценна, неуспяла, тъжна и прочее. 

Хармония, много си права. Аз съм силно критична към себе си /най-вече към себе си и съм силно фокусирана в себе си, предимно за да си търся още кусури/, песимистично настроена към живота, в резултат от това често депресивна и тревожна. Преди време един психотерапевт ми каза просто да се отпусна, да живея живота и да му се доверя, че той знае кое е най-добре за мене. Тези думи аз ги разбирам и осъзнавам, размишлявам върху тях, но на практика не успявам да го приложа - аз се боря с "Лошия живот", който е против мене и може би ми крои лоши номера. Според мен ако спра, ако се отпусна, ако не действам, ако се успокоя, е възможно да се проваля, да се разболея, да съм нещастна и прочее. Не умея да пускам контрола, макар да знам, че нищо в този живот не контролирам и дори е смешно да се опитвам. Въпреки това, навикът си казва думата и аз продължавам. Мисля, че съм прекрасен пример за т.нар. ригиден характер, доколкото съм чела в този форум. По отношение на сравнението, аз дори не се сравнявам с конкретен човек, аз се сравнявам с представата за това каква трябва да съм според мен самата. Не се обичам особено, винаги мисля, че мога още във всеки план. 

Харесах повечето ваши съвети и започвам да ги прилагам. Най-трудно обаче ще бъде с негативното мислене и критичността. Единствената ми идея е да превръщам нарочно негативните и критични мисли, които ми минават в позитивни, дори понякога да ги изричам като утвърждения. Например като ми мине мисъл като например - "Днес не се справих добре с еди-какво си." в "Днес положих много усилия да се справя с еди-какво си и всеки път ще се справям по-добре.", т.е. аз съм развила навик да търся негативното дори в позитивното, доброто и красивото, а сега мисля да се опитам. дори изкуствено в началото, да търся позитивно, красивото и доброто дори в негативното. Като цяло искам да кажа, че според мен позитивните хора сами са си избрали да са позитивни, а негативните сами са си избрали обратното /и смятам дори, че поведението на "нацупен буреносен облак" им харесва и затова не успяват да са позитивни. Ако имате други идеи, ще се радвам да ги чуя. Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Друга идея -

ако си от София, от февруари започваме да се събираме 2 вторника седмично  ( 19.00 - 21.00) за Медитация за хармонизация и мир.

Скоро ще дам точните дати и тук.

Вход свободен,

който желае, може да даде своя принос за наем за залата, но тя при всички положения ще е платена предварително.

 

П.П. Повече за медитацията: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13247&page=3

Редактирано от Креми Стоилова (късметче)
Линк към коментар
Share on other sites

 

Ежедневието ми не се е променило много - заниманията ми са главно свързани със стоене на стол, писане на компютър..

"Към мен се обръщат все повече пациенти, страдащи от болки в шията и раменете. Тези оплаквания са следствие на това, че хората прекалено ниско накланят глава, за да прочетат текст на екрана на телефона или на компютъра си. Такава поза води до неправилно положение на гръбначния стълб и прещипване на нерви, в резултат на което се появява главоболие или постоянно чувство на умора" -Кирстен Лорд, физиотерапевт.

Прави чести почивки при продължителна работа с компютър, не използвай безжичен интернет и мобилни устройства за да предпазиш тялото си от електро-магнитна радиация, разходки из природата и най-вече в планината далече от антените на мобилните оператори.

 

https://www.youtube.com/watch?v=j2O3hE0BWT0#t=51

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте Ивена,

 

От моята практика съм установил, че една от възможните причини за необяснима умора, може да бъдат бактерии и вируси. Бактерии и вируси познати като т.н. вътреклетъчни "вампири", които се заселват вътре в клетката и смучат енергия от енергийните и АТФ депа. Това са трите бактерии които се отделят от кърлежа и причиняващи понякога, но не задължително Лаймска болест или Марсилска треска, а също и вируси, като Хламидия и Коксаки вирус.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 years later...

Аз преди се уморявах сериозно. В крайна сметка осъзнах, че това е от липсата на сън. Прочетох една статия за ползите от здравия сън и вече от 1 месец си доспивам по 7-8 часа и се чувствам страхотно! Препоръчвам да я прочетете и наистина да започнете да си лягате рано, защото е много полезно.

Ето линк: https://blondorblondie.blogspot.com/2018/10/blog-post_23.html 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...