Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кратък философски речник


Viva Caselli

Recommended Posts

38829.jpg

 

Ей сега ще я обогатя. Ето нещо наистина полезно, което още днес ще закупя, което не може да бъде срещнато из нета. Книгата е подходяща за истински философи, отдали се изцяло на философията, както и за обикновени философи, които просто обичат да се развличат с философията. 

 

Философски речник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Истинските философи не четат философски реченици... Истината никога не е в колективното, а в Индивидуалното. Не можеш да прочетеш какво са мислили 200 философа и да "синтезираш" нещо стойностно накрая. Прелиставането на подобно нещо има смисъл единствено ако вече имаш някаква представа за живота и търсиш конкретно Някой. Това си е един вид интимно занимание. Интимност не е секс/роля както го възприема хомо сапиенс. Интимност е близост която се изгражда с дадена Индивидуалност. Другото е роля, която се създава от дуални взаимоотношения. Т.е. по компенсаторни механизми.Примерно кой сериозно се стреми към нещо, като философия/духовност? Естествено този който усеща липсата му у себе си. Това е елементарния принцип на дуалността, но задълбочени разсъждения върху това не съм срещал, и това е разбираемо, след като живеем в дуален свят. И в какво се изразява същостта му, е една от най-добре пазените тайни. Да разкриеш нея, значи все едно да разркриеш финала на филма...

Линк към коментар
Share on other sites

Не , ние само разглеждаме света като дуалност ,подведени от традицията чиято основа  са положили древните гърци (може би) .За мен , лаика , философията е не само красиви и логично издържани теории .А начин , изследвайки техните граници ,стъпвайки върху общите им елементи , да  се добера до цялото  . Обединявайки всички дуалности .  Голяма илюзия  :)  ...Но нали липсата на цялостност поражда желанията .

Благодаря за речника .Ще разбирам по добре какво ми говорят .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...