Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Розалина

Житен режим 2014

Recommended Posts

Здравейте, приятели!

:3d_053:

 

Отново е месец февруари и всички добре знаем, че е време за житен режим.

 

Житният режим се е запазил като практика в Бялото Братство. Прави се всяка година през февруариведнага след фаза пълнолуние. Започва се в първите дни на разсипа на Луната. Добре е да се започне в сряда, но по-важно е да не е по-късно от третия-четвъртия ден след пълнолунието. Целта му е пречистване и обновяване на организма след зимата.

 

Тази година, обявената начална дата за житния режим, е 17 февруари 2014 година, понеделник. Във ФБ има групи, които ще спазят традицията на деня сряда и ще започнат режима на 19 февруари. Която и от двете дати да изберем, пожелавам на себе си и на всички житуващи, да се изпълним със светлина и хармония, за да се подготвим за енергиите на идващата пролет.

 

Житният режим продължава 10 дни. В сайта има много и разнообразна информация, която е на разположение чрез линковете по-долу. Ако за пръв път ще правите житен режим и имате въпроси, на които не намирате отговор, можем да ги дискутираме в тази тема.

 

Пожелавам на всички, с Мир и Радост, да постигнем Благост!

 

---------------------

За начало, ето някои полезни страници от нашия сайт:

1Teми от форума - Често Задавани Въпроси и обсъждания,свързани с житния пост през годините

2. Мисли от беседи на Учителя за житото и житния пост

3. Статии за житния пост - линкове към статии за житния пост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте приятели.Ето и някои полезни линкове :

 

Житното зърно - беседа от Учителя Петър Дънов

Абсолютна чистота - лекция от Учителя

Мисли за житното зърно - избрани мисли от Учителя


Житни режими. Правилно отношение - обзорен материал от Христо Маджаров; цялата книга

Притчи за житното зърно: 
Притча за сеяча

Мъдрецът, царската дъщеря и дървото на живота
Житно зърно, колкото кокоше яйце 
Десетте житни зрънца 
Куршум и Житно зърно 
Житното зрънце на Заратустра.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, приятели и от мен!

 

Благодаря за хубаво оформената тема и за информацията и за всичко! Личи се, че е създадена с много любов :)

 

Вълнувам се и съм щастлива, че настъпи време за Режима.

 

Толкова много неща ми се случиха миналите месеци... И толкова бих искала да ги оставя в мналото и да не мисля с тъга за тези неща. 

Искам да се пречистя и оздравея духовно и физически. И да продължа на чисто в бъдеще.

 

Правя режима от 5 години насам, но като че ли никоя година не ми е бил толкова необходим колкото тази...

 

 

Аз започвам в сряда. А вие?

 

Мир и радост на всички!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз започвам също в сряда!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте приятели!

Опитвам се да правя изчистващия и опрощаващ режим от преди повече от 5 години...досега най-дълго е бил за мен само 3 дена...

Тази година съм решена да впрегна цялата си воля и решимост...дори започнах миналата сряда...но се оказа, че е добре да има такива тренировки :)

Щастлива съм, че тази година съм с вас...с  любов и взаимна подкрепа всички ще успеем!

Присъединявам се в сряда - 19.02.

Мир, Светлина и Любов!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз започнах на 17-ти (вчера).Цял ден ме боля глава и ми се виеше свят.Вечерта реших да си измера кръвното и ако е заплашително ниско да прекъсна.115/75 беше,така  че реших да изтърпя  главоболието  и продължих.Правя го с лимец. Не го кисна,а направо така го ям.

 Днес се чувствам превъзходно.В добро психическо и физическо здраве :) 

Успех

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте приятели.Чудесно е да бъдем заедно.От скромния си опит ,с около 7 житувания ,мога да споделя следното.Житният режим не ни лишава от нищо.Точно обратното ,ако го правим правилно ,той ни дава много неща.Дава ни тонус и енергия,каквито сме позабравили,че имаме.Дава ни спокойствие и добро разположение на духа.Олекваме на килограми и възвръщаме гъвкавостта на походката си.За да се получат всички тези ефекти е добре човек да спазва някои най-прости правила.Първото е ,да се опитаме да направим режима -пост  дисциплинирано.Т.е разумно да приемаме  порцията храна ,в приблизително едно и също време и с нужното отношение.Ние ,съвременните хора ,понякога се храним пред телевизора , компа или набързо в движение .Нека сега имаме малко по-различно отношение,ако сме от тази делова и забързана група,която има куп ангажименти на главата си.Да спрем  за малко и да се изключим от бесния ритъм.С благодарност да се нахраним и пак да благодарим.В първите  години съм правила следните грешки:1.Да забравя да ям.Особено след 3 ден,човек не усеща нужда от храна.В резултат о това се прегладнява и човек много отпада изведнъж.Смятам,че не бива да се докарваме до там.2.Да не пия вода.Резултата -главоболие,слабост и замайване.3.Да ям повече орехчета ,ябълки и мед,а житото да остава.Затова сега просто разделям на три всичко,спазвам точните количества и се храня с тях три пъти на ден.Желая на всички един наистина хубав и лек житен пост.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте! 

Аз тази година за първи път започнах сериозно да правя житен режим (с цялото си същество почувствах нужда от това). Имам един неуспешен опит от миналата година. Но, ако мога да си споделя, че макар и само за 2 дни (почнах в понеделник), благодарна съм, защото успявам да изчистя някои тежки неща от миналото си, да си изясня някои ситуации и да се чувствам малко по-свободна. Успявам да проконтролирам волята си. Започнах да виждам някои неща, за които преди това бях сляпа - красотата и богатството на наглед простите неща. Явно, че човек трябва да се ограничи (но по собствено желание и воля) за известно време, за да може да оцени нещата. 

И ако мога да задам един малко интимен въпрос: някой сбъсквал ли се е със запек по време на житния режим и какво можем да направим, за да го преодолеем? Аз ще опитам с малко повече вода (топла) и мед

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето ме и мен, щастливо почнала режима  :3d_053:

Малко неточно си планирах днес нещата и в крайна сметка набързо погълнах сутришното жито и водата и после почти на бегом по задачи. Въпреки този старт, си мисля и представям хубави и надъхващи неща.  И все си представям как се лекувам.

 

Роси, само да ти кажа да внимаваш с меда. Аз така на един от първите ми опити за житуване, прекалих с меда и си докарах обратния ефект на твоя проблем. Нека не изпадам в подробности. Тези неща ще се регулират от само себе си, мисля.

 

На мен едно от основните притеснения е, че в момента имам изключително слаба имунна система, която доведе до съответни усложнения.. Затова, макар че не е в оригиналният режим, заедно с житото ям и по няколко от тези годжи бери, за които все се говори как помагат при подобни ситуации. С огоромна налагане на волята не пия кафе, в краен случай мисля да си позволявам чай и то ако ми падне много кръвното.

 

Та така..с моето житуване засега.

 

Весело и мирно житуване на всички!

~праща виртуални цветя ~

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, житни съфорумци :-)

 

Аз започнах днес (19.02.14) и се чувствам добре. Радвам се, че отново дойде време за житен режим и че го провеждаме заедно. Желая на всички нас просвета и обнова. Любов, Светлина, Мир и Радост  :3d_053: 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

 

Бързичко се търкулна годината и посъбрах материал за осмисляне и чистене.

И въпреки, че хранителните ми навици леко се влошиха последните месеци и си помислих, че този път може би ще ми е по-трудо, вчера, когато започвах режима, се усетих радостна и лека.

Все едно тялото ми ликуваше "Ехеее, най-сетне нещо хубаво и за мен!" 

 

Пожелавам ви леко и вдъхновено житуване и ще се радвам да споделяте как се чувствате през различните дни!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, аз за първи път правя житния режим. Искам да попитам дали правилно приготвям житото. Взела съм жито за покълване. Накисвам го във вода за 24 часа, след това го оставям за един ден да покълне и когато се покаже кълна го консумирам. Общо - 2 дни подготовка. Кажете ми това правилно ли е и ако бъркам нещо поправете ме.

Пожелавам на всички лек и ползотворен ден!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Мира.Благодаря че писа в темата .Пожелавам ти успешен житен режим с добри резултати,които с радост да споделиш с нас.По въпроса,който задаваш,аз лично накисвам лимец в гореща вода от вечерта и това консумирам на следващия ден.Понякога правя това и рано сутрин за деня.Лимецът е мек и много бързо става добър за ядене .Вкусен е дори суров .Като пиша това,съвсем не твърдя,че това е правилно,а ти постъпваш неправилно.Всички можем да правим разумни опити и когато имаме достатъчно резултати да ги споделим.Много хубава е книгата на Христо Маджаров ,за изтегляне на която има даден линк в началото на тази тема.Там е писано за покълналото жито и за другите начини на приготвяне.Лимецът се появи наскоро в тази практика,което е повод да бъде отричан.Въздържам се от оценка и казвам,че всеки споделен опит е полезен.Ето един малък откъс от книгата на Христо Маджаров :

 

“Из писмо от стенографката Елена Андреева до Магдалена Димитрова от 15 февруари, 1973 г.
“Учителят даде задачата за житото в Младежкия клас. Каза да натопим сурово жито във вода, за да омекне, и една седмица да ядем само жито и да пием вода, колкото искаме. След тези 7 дни на жито да бъдем 7 дни на обикновена храна, и отново така три пъти. Доколкото зная, повечето правихме само първата седмица. Понеже ни беше трудно само жито, впоследствие, по съвет на Учителя, прибавяхме плодове и мед… Още тогава Учителят каза, че които нямат здрави зъби, могат да го варят, но тогава на ден да вземат по-голяма доза. Днес много хора варят житото, защото нямат здрави зъби… Други го натопяват два дни по-рано, за да омекне. Тогава след 24 ч трябва да му се смени водата.
Мнозина ядат мед, плодове. Така режимът е по-лек.
Учителят казваше, че човек може да лекува нерви, като яде житото сурово. Казваше също, че може да се лекува туберкулоза, ако изкара 3 месеца само на жито.
Добре е за режима, житото да не е грухано.
Това са правилата, а всеки си избира, което може да направи. Пожелавам ти лек и приятен житен режим!”

 

 

Житни режими. Правилно отношение - обзорен материал от Христо Маджаров; цялата книга

 

 

Хубав ден на всички.И понеже сме в темата за режима,преди време бях чела,че е добре в петък човек да даден парите,които е икономисал от собственото си хранене по време на житния режим на някой беден и нуждаещ се човек.Още веднъж желая на всички един хубав и благословен ден.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ей, как сте приятели?

 

При мен най-сетне се притъпява чуството на постоянен глад и мога да работя по-концентрирано над другите ми задачи. 

 

Сънувам цветни и интересни неща и нямам търпение да си легна довечера и да продължа с нощното кино  :3d_146:

 

Как върви режимът при вас?

 

 

Поздрави и хубав ден и от мен!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Поздрави на всички!Аз съм  от сряда.Всичко е нормално.В житейски  план изчистих ситуация,която ми тежеше от няколко месеца.

Редактирано от Мария-София

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Розалина благодаря за отговора. На мен ми е трети ден. Въобще не съм почувствала досега глад, даже ми става тежко от житото - може би защото го смесвам с орехите. Също така чувствам прилив на нова енергия и бодрост. Изпитвам радост и любов към природата и света. Определено бих продължила режима 10 дни, ако продължавам да се чувствам така и не ми тежи спазването му.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, отново! (:

 

Сутринта усещах главата си голяма и лека. Пийнах вода с малко лимон и се оправих. Разсеяна съм, приготвих си житцето и го забравих у дома (поне ябълки и орехи си имам на работа). Най-интересното за мен е, че днес шефът ми малко ме поскастри по повод на задача, по която бях доста разсеяна предните седмици, та явно работя по тази тема... Като цяло ми е труден ден без житото, малко ми е лошо и отпаднало точно в момента, но, като се прибера и хапна, предполагам ще ми мине. Пък и мисля, че е повече заради негативните емоции и притеснение, които получих по повод на скастрянето, отколкото заради храненето. Инак не ме мъчи глад.

Пожелавам ви лека вечер и хармонични почивни дни! На мен те са ми най-трудните от режима, защото съм свикнала да похапвам повече, когато стоя вкъщи.  :3d_165:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бих искала да споделя моя опит с житния режим, който тази година провеждам по-различно. Не използвам мед, тъй като се оказа, че медът вече не е подходяща храна и за мен, и за моите близки, а може би и за много други. Георги Изворски в една своя беседа го спомена, а аз проверих това чрез радиестезично махало. Звучи абсурдно, защото медът винаги е бил една от най-добрите храни за човека, но в днешно време това вече не е така. Затова и пчелите изчезват. Освен това за мен и моите близки измерих, че орехите също не са подходящи, затова ги заменихме с бадеми, като един орех заместваме с 6 бадема. Ябълките остават. Разбира се, далеч съм от мисълта, че споделяйки моя опит, житуващите ще променят начаса утвърдена от годините схема за провеждане на режима. Но добре би било, ако не се чувствате добре, да потърсите радиестезист и да го помолите да измери продуктите, които използвате.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте приятели .Чудесно е ,че толкова много хора правят това пролетно пречистване наречено житен режим.Както четем и в писмото на Елена Андреева -една от стенографките ,които в продължение на повече от 20 години са записвали беседите изнасяни от Учителя:"Мнозина ядат мед, плодове. Така режимът е по-лек."Т.е замяната на орехите с бадеми и отказът от мед е опит ,който е интересен.Все пак приятели ,да не забравяме,че основната храна по време на житния режим е житото.Важно е да се приема житото редовно и правилно .Другите неща са бонус :feel happy:Успешна нова работна седмица на всички.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте! 

Вече пети ден и всичко е наред, с изключение на малък интимен проблем. Появи се сърбеж и се чудя дали не е от меда? Да добавя, че липсват полови контакти в момента. И при мен няма глад и забравям да ям житото, сещам се по-късно от обяд, ако съм яла два пъти през деня вечер го пропускам. Ще се постарая утре да съм по-точна.

Лека нощ на всички!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Поздрав и от мен, приятели :)

 

Днес е шести ден и се чуствам прекрасно! Забелязвам силно подобрение при част от здравословните ми проблеми и съм изключително щастлива и обнадеждена, че и с по-страшните ще се преборя.

 

Същото важи и в духовен план.

 

Сдобих се и аз с пъпки по челото... Толкова много не бях имала от пубертета насам. :D

 

Късмет и силна воля на всички!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

 

За мен най-изненадващи са емоциите, които уж идват отникъде и изведнъж ме заливат неподготвена. На някого случвало ли му се е?

Отключват се (обикновено вечер) и после не мога да си спра сълзите дълго време. Понякога е дълбока мъка, друг път дълбока радост, а понякога и сама не мога да определя.

Хубавото е, че се усещам спокойна някъде там надълбоко, докато те отгоре си бушуват. Странно ми е, защото обикновено (по време на режим) нямам никаква излишна енергия волно да им се отдавам.  

 

Вече сме във фазата на обновяването, нали? Какъв чудесен ден! Навън грее слънчице и дори само това ме прави безкрайно радостна.

Най-трудното мисля мина, едва ли някой тепърва ще изпитва неразположения, които да го накарат да се захрани по-рано.

 

Пожелавам ви красиви придобивки на всички нива! 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте приятели.

Благодаря ,че бяхме заедно в този житен пост.Да ,на човек му идва да запее от радост и благодарност.Светъл ден на всички . :3d_039:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Гост
Тази тема е затворена за писане.

×