Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Светът на другите


Recommended Posts

Миналата година Украйна беше близо до подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. През ноември обаче правителството в Киев прекъсна процеса, което доведе до остри протести и сблъсъци в страната.

 

Оттогава досега протестите са непрекъснати и напрежението ескалира, защото украинците искат да живеят като европейски граждани, но това право им се отказва. Защитават го и, както всички знаем, плащат жестока цена  за това, докато на 18 срещу 19 февруари през нощта милицията атакува протестиращите, Украйна преживява най-кръвопролитния момент от получването си на независимост от СССР през 1991 г.

По-последни данни жертвите от този ден са най-малко 25 !!! - цивилни и милиционери като това не е окончателния им брой.  Над 240 души са хоспитализирани, сред тях има три деца под 18-годишна възраст, петима журналисти и един депутат. Над 70 са с огнестрелни рани.

 

Кадрите са разтърсващи.

 

https://www.facebook...&type=1

 

Това не може да се случва в Европа в 21-ви век! Не можем да споменем дори такива категории като човещина и милост, което е поресаващо. Забравени и пренебрегнати категории, забравени и пренебрегнати ценности. Умиращи мърцина хора и мълчание от другите. Гротесктно.

 

На 20.02.14 в Украйна е "обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията". 
Радикални активисти обаче обявиха, че не признават примирието. Те възобновиха боевете, а броят на жертвите продължава да расте.

 

Как приемаме това положение? Съгласни ли сме с него или ни е все едно, нали не е в нашия двор? Съпричастни ли сме или равнодушни? Все пак ние не сме сами, нали, около нас е Светът на другите. 

 

изп.материали - Интернет

Редактирано от _Маги_
Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 215
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Дворът на другите се оказва далеч, а техните неволи чужди на душите ни. Колко жалко, че пречиствайки телата си през февруарския пост, забравяме за това, което носим в тях и което всъщност им дава живот. А, конкретно,  споделянето и емпатията са показателни за способността ни да сме във връзка и с другите и със себе си.

Редактирано от _Маги_
Линк към коментар
Share on other sites

Посещавал съм стотици пъти големите морски и речни пристанища на Украйна и добре познавам обстановката и хората.  В Украйна има сили както от изток, така и от запад, които са заинтересовани от дестабилизаране на ситуацията в страната за прокарване на свои частни интереси и те не ще се уплашат да минат през трупове за да осъществят тъмните си плановете.  Ако погледнем на Украйна от духовна перспектива, ще видим,че Украйна има особена история в сценария на студената война между комунистическия изток и капиталистическия запад. Днес с просто око се вижда разделението между източната част на страната, доминирана повече от Русия  и руския начин на мислене, и западната част на Украйна,отворена повече към западния начин на мислене. С една дума, това,което се случва в духовен план е надиграване на тъмните сили , отговорни за студената война. Тези сили в астралния свят, макар и значително да са изгубили своя разрушителен потенциал не са напълно отстранени и притежават свои послушни проводници на физическото поле. Всеки, който има духовна чувствителност и е живял в страна доминирана от бившия Съветски Съюз би могъл  лесно да усети тежестта на тези отрицателни енергии, а за да бъдат такива енергии трансформирани за съжаление (но може би и за добро) не става само с пожелания за мир и разбирателство, но с усилена духовна работа, преди всичко на духовните хора в Украйна и после на духовните хора по света в посока на премахване на разделението в техните собствени умове и сърца.

Линк към коментар
Share on other sites

"Казваш: Искам. Този глагол има отношение към известно желание, което показна, че ти липсва нещо. Казваш: Не зная. Значи, не знаеш, какво искаш. Човек трябва да иска същественото. Много неща можеш да искаш, но разумният иска същественото. За гладния същественото е хлябът. Ако човек умира от глад, а иска нови дрехи, като за Великден, той не знае, какво иска. Какъв смисъл има новата дреха за него, ако на другия ден го очаква смърт? За умрелия новите дрехи и обувки са безпредметни.

Един ден Бог изпратил архангел Михаил на земята да научи три неща. Това било наказанието му за някаква грешка, която той направил на небето. Архангел Михаил попаднал в Русия и се условил за чирак при един беден, прост обущар. Тук трябвало той да научи трите неща. В скоро време Михаил научил изкуството да прави обувки и станал опитен обущар. Каквито обувки му поръчвали, правел ги в съвършенство. С това той повдигнал името на господаря си, като добър майстор. Един ден в обущарницата влязъл един помешчик, който се обърнал към обущаря с думите: Слушай, приятелю, нося ти тази хубава кожа, от която искам да ми ушиеш здрави, хубави обувки. Искам да ги нося поне една година, без да изгубят фасона си. Ако не ме задоволиш, ще пати главата ти. Обущарят взел кожата и, като си излязъл помешчикът, казал на чирака си: Слушай, Михаиле, от тези обувки зависи нашето бъдеще. Ако не можем да задоволим този помешчик, ще пострадаме. – Лесна работа, казал Михаил. Взел кожата и започнал да крои обувките. Обущарят следял, какво прави и, ужасен, извикал: Михаиле, какво правиш? Това са чехли за мъртвец, не са модерни обувки, каквито помешчикът иска. – Бъди спокоен, всичко ще се нареди, както трябва. Чиракът спокойно продължил работата си. Не се минало и половин час, в обущарницата влязъл слугата на помешчика и казал: Моля, не кройте новите обувки за господаря. Той е мъртъв вече, направете му чехли за умрял. Казвам: Много хора си поръчват хубави, здрави обувки, но чиракът Михаил крои чехли за умрял.

Христос казва: „Не знаете, що искате.” Значи, човек трябва да знае, какво иска. – Защо? – Защото желанията играят важна роля в живота. Желанията на човека трябва да бъдат строго определени. Мислите и желанията са важни елементи в духовния свят."

Не знаете, що искате, Учителя
Линк към коментар
Share on other sites

"Един гръцки поп си купил голяма нива от сто декара. Като я обикалял, той й казвал: Да знаеш, че поп ти е господар. Нивата му отговорила: Досега на 99 такива господари като тебе съм одрала кожата, и твоята ще одера.

Българският народ е нива, която одрала кожата на много попове. И на сегашните попове ще одере кожата. Българският народ може да живее и без православие. Българският народ може да живее и без християнство, като сегашното, но никога не ще може да живее без любов." Не знаете, що искате, Учителя 

Без господари може, без православие и християнство може, но нито един народ не може да живее без любов. Където има разделение, любовта отсъства, Любовта изключва всякакво разделение, Където има любов, там има място за всички- и за комунисти, и за социалисти, и за демократи.

Линк към коментар
Share on other sites

KirilChurulingov, много е добре, че цитираш Учителя, но тук не е в правилния контекст. Отворих тази тема с надеждата да изкажем своите лични позиции и мнения за ставащото в Украйна в момента.

Не се получава засега, по необясними за мен причини.

Но това не означава, че темата е отворено поле за всякакви хрумки и писания без връзка с нея. Моля те, вихри се другаде. Място много. Благодаря.

Редактирано от _Маги_
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен Украйна е урок и пример за нас... Съгласна съм с Кирил:

 за да бъдат такива енергии трансформирани за съжаление (но може би и за добро) не става само с пожелания за мир и разбирателство, но с усилена духовна работа, преди всичко на духовните хора в Украйна и после на духовните хора по света в посока на премахване на разделението в техните собствени умове и сърца.

 

Исландия също.

Линк към коментар
Share on other sites

Включвам се в темата с мнение.

Предполагам е добре първо да се тълкуват нещата във видимия, чисто човешки аспект... Някак не мисля, че след толкова хиляди години недоказан, сега изникнал казусът за енергията на народите е важен по същество за първия морален и фундаментален принцип - да не отнемаш човешки живот. Поставям го извън контекста на Десетте заповеди. Така, отново сме в началото, тъй като другаде не е стигала темата. По същество: моето мнение, след като научих за случилото се (първия път, последвалите окупации и бунтове, втория път...), е абсолютно идентично с реакция на възмущение, недоумение, дори изненада. Но преди някак си се мълчеше за това, или може би не сме чели достатъчно. Особена специфика на новините от почти всяко естество е, че провеждат информация с висока честота когато мината се взриви, т.е. появата на нещо извън обичайния ритъм или от "обичайния" политически и икономически ритъм встъпи на дневен ред. Поради спецификата на географското местоположение, Украйна може би винаги е била възприемана за място отвъд вододела и придатък на онова, на което лепкат етикет "социализъм", дори след 89-91 година. От основната информация се разбира, че източната и западната част на страната са с различна геополитическа и подръжническа насоченост. 

Медалът има две страни, обаче това не оправдава противохуманните действия. В подкрепа съм на протестите, но съм далеч от мисълта, че медиите отразяват коректно информация. Накрая отново опираме до субективизъм, на който всеки е подвластен, най-вече в такива ситуации. 

Другият основен въпрос е, защо не се взима решение, какво го забавя? Примирие днес, провокатори утре, жертви от двете страни. Т.е. наблюдава се като че ли вливането на странични сили в двата потока. Идентичността се губи, но тя по принцип няма особено място в протестни движения. Важна е идеята, а нея, както я виждаме, я има. Обаче целта пак не е ясна. Не ми се влиза в подробности, първо защото не съм експерт, и второ, защото винаги везните могат да се наклонят. 

На този етап за украинците е важно да достигнат до нови избори, но с ясно формулирани планове. Естествено не и без моралната подкрепа (не политическа) от страна на ЕС или други трети страни. И да се освободят съответно от прекомерно руско влияние.

 

П.С.: Току-що дочух, че има насрочени президентски избори.

Редактирано от Димитрина_
Линк към коментар
Share on other sites

Това с ,,моралната" подкрепа на международни фактори е много стара песен . Сега и Украйна я ,,подкрепят " чисто човешки . Това можeше да се случи поради вътрешното разделение .
Маги, какви решения да се вземат , кой да ги вземе ? Нали знаеш ,,орел , рак и щука" .
Според мен подобни конфликти са занимавка на управляващите и други ,,отговорни фактори" . Лошото е че много хора залагат живота си в подобни илюзии за по добро бъдеще .
Чисто човешки ,повече емоции по-малко разум .

от вчера

Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Диктатурата падна, докато не се превърнат в диктатура същите тези, които извикват това. Едни се борят срещу други, за правото да диктуват на свой ред. 

Линк към коментар
Share on other sites

Предвид обстоятелствата, ние не можем да се изявим като съдници, от чисто българска страна. В задния ни двор се виждат най-порочните и безправни практики, и други красоти, поставяйки Бг на последно място в и извън ЕС :D Не мисля, че неспособни на себе си да помогнат най-напред хора, могат да направят каквото и да било по въпроса за нечия друга криза. Единствената полза е, да се поучим от техните грешки. И да бъдем активни участници в бг-историята. 

И другият полезен, доколкото може да се нарече такъв, е аспектът на чисто полемично ниво. Нова епикриза и емпирия в полето на науката за човека, и нов абзац от историята. Тя обича да се повтаря обаче. Въпросът е да има кой да извлече ползите от безвъзвратния кръговрат...

Другите са огледало за нас - какво ние бихме искали или не бихме искали да бъдем, мечтите за това какво да ни сполети. And so on and so on. 

Линк към коментар
Share on other sites

Няма как да не ме удиви дивият безпардонен манталитет на принизяването и нарочното тълкуване извън контекст. Малко гордост трябва да притежава човек, за да не застава срещу себе си. Иначе реално рискува да бъде погледнат с насмешка,  показвайки ниски национални устои. Т.е., чисто емпирично, самоунижението не е донесло на никого признанието, на което са надява.

И без да излизам от контекста на темата, ще кажа, че циничното безразличие е зловещ бумеранг и само хора, способни да проявяват емпатия са обречени на подкрепа и живот. Само готовите да спасят, са спасени. 

А ако ни харесва да живеем в ролята на обречени жертви и да не спираме да виждаме само разрушителни сценарии на собствена или световна сцена, моля, никой на никого не пречи. Нищо, че ще продължаваме да напяваме  " Любов, Любов, Любов". 

Редактирано от _Маги_
Линк към коментар
Share on other sites

Оценката , окачествяването на нечие мнение , не е основа за разговор . Най често се приема за ,,обида ",пораждайки конфликти , дори от национално ниво . Нали помните призива ,,кой не скача е червен" , или ,,червените бабички" . Нас ни спаси само факта , че всички желаехме промяна .

Линк към коментар
Share on other sites

Рядко нещо може да ме вдъхнови, както човешката жажда за свобода.

Отвъд сркотоумните страхове за щастие дали нещо ще бъде, аз съм убедена, че човешката свобода ще надделее над атомните страхове за щастие отвъд тъмната стая и отвъд смрадния свят на Екатерина Велика да бъда единосъщ господар во веки веков ....

 

Имам колеги арменци и чеченци, те ненавиждат руският ботуш, и има защо.

И когато се защитават устоите на статуквото, то посмислете за хората, които не го искат. И до последно ще се борят с вас, все едно от вашите нравствени, сиреч като за себе си, ала и борбено, отдалече, те са преживели ужаса на единосъщието с Русия.

Затова, браво на народа на Украйна, те победиха, не им вещайте черни серии и не плачете на чужди гробове.

Линк към коментар
Share on other sites

Лесно се порицава неразбраното . Но тъй като сме в езотеричен форум , ще ви припомня саможертвата във филма ,,зеления път" . Не не е смешно или неудачно да знаеш какво е саможертва . Тъжно ми е за младежите загазили в Украйна ,но тяхното истинско значение ще се види след години .

Линк към коментар
Share on other sites

Не виждам нищо да е лесно, не виждам и зелен път, нито бенбен път.

Някои пътища искат смелост, за каквато нашите мъже не са готови.

Бягството в другия свят е смешно, думите - неоправдани.

А зеленият път е този на  различността. Вие не го можете.

Защо не си останете по местата да припявяте молитви, затова най ви бива?!

Линк към коментар
Share on other sites

Споко, сега ще се появи Нано и всичко ще си дойде на мястото. Нямаше го много време, но ето, аз се появих и той е тук. Ах, каква изненада! В този форум всичко е просто изненада :) Поздрави!

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

Защо е шумно във класа ,

Защо крещят те , пак сега .

Нима боричкат се ,защото

глупчо някой , някого нарекъл ?

Затвори класната вратата ,

Постави дневник при дъската

и мир настана сред децата .

Духът на истината беше там .

Линк към коментар
Share on other sites

.

 

Лесно се порицава неразбраното . Но тъй като сме в езотеричен форум , ще ви припомня саможертвата във филма ,,зеления път" . Не не е смешно или неудачно да знаеш какво е саможертва . Тъжно ми е за младежите загазили в Украйна ,но тяхното истинско значение ще се види след години .

 

Когато някой от този форум обясни думата езотерично, ще му бъда признателна. Наистина.

Това, разбира се, е извън тази тема.

Линк към коментар
Share on other sites

Езотерично е обяснението, защо Хитлер е отговор на определени нужди и тенденции , сред европейските народи .

Линк към коментар
Share on other sites

И така - новата опорна точка гласи: майдановците са нацисти, тържествено препогребват есесовци и всякакви подобни шедьоври на модерната руска "творческа мисъл" (нищо, че тя няма нищо общо нито с Булгаков, нито с Толстой или Чехов; няма общо с Илф и Петров и с Вениамин Каверин, далече е от Еренбург, Войнович, Борис Хазанов).
Но както опорноточковците имат контрапротест (и Янукович имаше!) аз съм си подготвила контраопорни контраточки.

Контраопорна контраточка No 1: http://www.mignews.com.ua/ru/articles/156410.html

Контраопорна контраточка No 2: http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/mar/20/fascism-russia-and-ukraine/?insrc=hpss

 

В един и същи ден руските мекерета заявиха, че протестиращите украинци са фашисти и нацисти (според Волгин), и че са сирийски джихадисти (според Ташева). Излиза, че в израелските клиники ще лекуват нацисти-джихадисти. Сега пък ще тръгнат едни приказки, че Майдана е организиран от световния еврейски незнамкакакво си, ум да ти зайде. http://izrus.co.il/dvuhstor.../article/2014-02-23/23687.html

 

................

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

За мен е трудно да преценя кой и доколко е виновен за това конфликтът в Украйна да прерасне в кървави сблъсъци. Конфликтът очевидно е отдавна, а ако Янукович има някаква вина, тя е не по отношение на съществуването на самия конфликт, а в неспособността да се справи с него. Самите украинци са разделени в симпатиите си към изтока и запада, и общо взето за свобода не може да се говори нито при едните, нито при другите. Про-западните елементи, просто ще заменят едно робство с друго, една икономическа и политическа зависимост с друга. За свобода в този смисъл не може да се говори, тъй като нито желаният от една част от украинците изток, нито желаният от друга част запад, са свободни. Поне не са много по-свободни от Украйна. Има държави, където свободата е наистина в огромен дефицит и там борбата дори с крайни средства считам за позволена, но не мисля, че Украйна е от тези държави. Украинците просто бяха въвлечени в един сблъсък на чужди интереси за влияние и пазари - тези на ЕС и на Русия.

Линк към коментар
Share on other sites

...около нас е Светът на другите. 

 

изп.материали - Интернет

Страх ни е да не ни сполети тяхната съдба,,,,,,,като си мислимл че е лоша. 

 

Ако имаше истинско съпричастие между нас......щяхме да помогнме много по-рано.

 

П.С.

За протокола. Относно евреите, украинците са им създали огромно зло. 

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

За мен е трудно да преценя кой и доколко е виновен за това конфликтът в Украйна да прерасне в кървави сблъсъци. Конфликтът очевидно е отдавна, а ако Янукович има някаква вина, тя е не по отношение на съществуването на самия конфликт, а в неспособността да се справи с него. Самите украинци са разделени в симпатиите си към изтока и запада, и общо взето за свобода не може да се говори нито при едните, нито при другите. Про-западните елементи, просто ще заменят едно робство с друго, една икономическа и политическа зависимост с друга. За свобода в този смисъл не може да се говори, тъй като нито желаният от една част от украинците изток, нито желаният от друга част запад, са свободни. Поне не са много по-свободни от Украйна. Има държави, където свободата е наистина в огромен дефицит и там борбата дори с крайни средства считам за позволена, но не мисля, че Украйна е от тези държави. Украинците просто бяха въвлечени в един сблъсък на чужди интереси за влияние и пазари - тези на ЕС и на Русия.

 

Ами който иска, той ще разбере какъв е конфликтът. То май и темата е с такава формулировка - светът на другите; няма как да го разбираме, ако не знаем историята му.

 

Та, за съжаление, историята на Украйна е историята на всяка една изкуствено създадена държава, каквито бяха навремето Чехословакия и Югославия, и Македония (като част от самата Югославия). Знаем какво се случи с изброените мега държави - разпаднаха се, заради естествените процеси по разложение, инспирирани от яловите си създатели. Въпреки проекта Пакта Молотов - Рибентроп от 23 август 1939 година. Втората Световна война започва на 1-ви септември, същата година, но това е друга тема. Въпреки, че Югославия, собствено, се създава от така наречената Версайска система от договори.

 

Та така е и с Украйна - още от 9 век е разкъсвана от противоречия, ту наричана Киевска Рус, ту иначе, владяна от поляци, австро-унгарци и литовци, руснаци и татари ... Самите украинци са наричани "малоруси", което днес звучи твърде обидно. Разделена от векове на прозападна и родееща се с Русия, части, и сега - западните украинци са униати, под опеката на Папата, и източните - под опеката на Руския патриарх. В подобна държава не се живее добре.

И като се има предвид, че това е черноморският излаз на Русия, нещата стават съвсем логични - имперските амбиции на Русия не са забравени, напротив, навсякъде, където Русия е стъпила, има войни и има още. Съсредоточените в полуостров Крим военноморски руски сили, потвърждават това.

Да си припомним и как Хрушчов, сам той украинец, как подарява полуостров Крим - след пиянски запой.

 

Източните народи страдаме от една и съща болест - не умеем да губим, при все, че все това ни се случва ... Историята на бивша Югославия, е жесток пример. Раждат се кървави конфликти, там, където няма хомогенна симбиоза между етносите.

 

Според моето скромно мнение, е най-добре Украйна да се раздели, онези които се наричат етнически руснаци, нека се присъединят към Руската Федерация и да вървят към убиващият ги пансалвизъм - той реално отдавна е просто мит, въпреки огромната религиозна философия на русите от 19 век и не само, още от Иван Грозни дори.

 

Нека част от Украйна дойде, където винаги е била - в Европа.

А ние и нашето правителство, да не се крият като мишоци, обслужващи отново проруски интереси.

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...