Jump to content
Порталът към съзнателен живот

нервно напрежение и високо кръвно вечер


Recommended Posts

Здравейте, след като чета тук повечето от истории и то от млади хора се реших и аз да споделя моята. Аз съм на 40, винаги съм била със нормално кръвно 120/80 спортувам поне 2-3 пъти в седмицата, обичам работата си. Но се притеснявам много, особено ако има за какво.Ето, например майка ми започна да вдига високо кръвно и непрекъснато се притеснявам, баща ми почина от инфаркт и то докато беше във Ирак. Нямахме пари да го докараме, намерихме след 8 месеца го погребахме. Дни преди погребението и особенно вечерта ми беше много напрегнато, даже почувствах нещо като мравучкане по лицето и след това гадене, почувствах, че ще припадна.Станах и си наплисках лицето имах сърцебиене, легнах и се успокоих и заспах. на другия ден го погребахме, имах главоболие, легнах и заспах. на следващия ден беше нормално през деня и вечерта към 23,00 се започна. Пак това мравучкане по лицето, гадене, чувството, че ще изгубя съзнание. майка ми измери кръвното и беше 180/100. Тя добре, че има за сваляне на кръвно. Даде ми лекарството, но аз започнах да треперя, сковах се и се наложи да викаме Бърза помощ. Биха ми инжекция за кръвното и успокоително. На другия ден на лекар и ми казаха, че не може да имам проблеми с кръвното, всичко е от нерви. Та ми изписаха ксанакс 0,25 и за сваляне на кръвното нефидипин. Сега пия от вече 7 дена ксанакс успиваме, пия го 3 по 1 както ми каза лекарката. Кръвното ми е нормално през деня, е стига до 135/80. Но към 17,30 се почва 150,160/100. И тогава почвам половин нефидипин и ксанакс. Утре ще ходя при личната ми лекарка, нещо не ми харесва ,че вечер пак го вдигам. Моля за мнение видях, че тук дават отговори и лекари. Какво ми има? Нямам диабет или завишен холестерол имам изследвания добри са. ЕКГ ми направиха, нормално. Моля, за мнение лекарско. Благодаря много.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, това което описваш са симптомите на тревожно разстройство, за което има много теми в другия форум "психотерапия онлайн". Ако погледнеш някои от темите с подобна тематика ще видиш описани същите симптоми и процес на търсене на помощ, през лекаря, невролога, психиатъра, хапчетата.

Тревожното разстройство може да бъде съпроводено от панически атаки представляващи - вдигане на кръвно, чувство че умираш, мисли че полудяваш, схващане на крайниците, изтръпвани, задушаване и др. Те са реакцията на тялото в следствие на неотработен стрес. При теб има събитие - едно от най - травматичните в живота на човека - смърт на родител. Наличието на стрес е неизбежно, но въпросът е как се отработва той от личността. При теб явно има затруднение с отработването. По тази причина се натрупва напрежение, което влияе хормонално - на адреналена - в следствие на което временно вдигаш кръвно, получаваш изтръпване и се чувстваш напрегната. 

Важно е да знаеш, че това не е заболяване и не е физиологичен проблем, а психосоматичен т.е. в следствие на психологично натоварване, тялото дава реакция чрез телесни болежки, които могат да се овладеят и преодолеят отново само психологически. С две думи личният лекар не ти е от полза, потърси психолог , психотерапевт.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...