Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Agora или критичната мисъл срещу религиозния вакуум


Recommended Posts

Agora.gif

 

 

                                                         AGORA

                                       –––––––––––––––––––––––––

 

  Това е един филм, комплексен по своето естество, с великолепен замисъл. Жалко, че не е постигнал популярността, която заслужава според мен. 

Сюжетната линия описва фрагменти от живота и дейността на малко известната нам Хипатия (Hypatia) - философ, математик, астроном, при това жена, и то с постижения и замисъл от голяма величина. За своето време, тя е един от най-известните учени и философи в раннохристиянския свят. Творила и оглавявала школата в Александрия в годините преди разпада на този свят - който период лежи в края на IV и нач. на V век. И всъщност тук е разковничето в историята :)

В нейн противовес е поставен нововъзникналият култ към Христа. Последование, което не се нуждае от обяснение, и което се развива и намира подръжници най-вече у низвергнатите слоеве на обществото. Т.е. корените му се намират там, където липсва всякаква научна, критична или обоснована мисъл. Естествено е да попадне под обсега на тези, жадували да бъдат властни за сметка на вярата и станали заложници на лицемерието. Достатъчно показателно в тази посока е множеството с лопати и вили, подгонило неверниците.

 

  Под напора на тълпите, класическият свят рухва, а с него се помита и последният постамент на чавешката наука - Александрийската библиотека. Всичко що е било там се обявява от "милостинята" на християните за езическо, и се унищожава! А по ирония, останките от библиотеката биват превърнати в храм. 

Интересното е, че същите, прокламиращи за ново начало, промяна и тем подобни, не могат да се променят грам - тези тълпи поемат щафетата и унищожават наред, точно както предшествениците им... С тази разлика, че във филма може съвсем спокойно да се усетят настроенията от по-раншните векове, свързани с отблъскването на проповядващите християни и християнство. Идентичността на идеите се губи, и кой може да каже, че е прав?

Равносметката на Средновековието, т. нар. "тъмни векове", говорят сами по себе си, без аналог в която и да било друга вероизповедна система - гонения, инквизиции. Гротеската на човешкия живот изправена срещу самия него. Обръщаш се сам срещу себе си, дори липсва вярата... Това според мен се е проявило като регресия в еволюционната мисъл, спъващо напредъка. Затова, всъщност, идеите на прогреса идват или от класическата античност, претворена и възкресена от пепелта, или от науката на арабите, вляла се по търговските пътища или пътя на превзетите или освободени територии. 

 

Прекрасен филм, провокиращ критичната мисъл.

 

Филмът в IMDb

 

Филмът в Wikipedia

 

А, и забравих да спомена – в главната роля се превъплъщава Рейчъл Вайс, позната от филма The Fountain.

Редактирано от Димитрина_
Линк към коментар
Share on other sites

Интерес може да представлява и този документален филм, излъчван по Viasat History:

 

Александрия: най-великият град

Редактирано от Димитрина_
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...