Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как работи Таро?


Recommended Posts

Темата Как работи Таро има за цел да осветли пътят на картите до познанието за бъдещето, или как и чрез какви механизми, прави възможно точното прогнозиране на настоящи, но най-вече на бъдещи събития. Визирам събития от всякакъв ред и характер: от здраве до природни катаклизми.

 

Ясно е, че по света има много прогностични системи (не обичам думата гадателски), които перфектно чертаят и обрисуват бъдещи събития. Такива системи са Книга на промените или И-Дзин, Астрологията. За разлика от Астрологията и И-Дзин обаче, картите Таро не спазват нито математическа логика, нито пространствена (изключвам условността на посоката ляво-дясно, като правилна в контекста на минало-бъдеще при гледането с по-малко на брой карти).

Ако, Астрологията работи с карти – кръг, в който има разположени планети, които следват своите строги правила в качеството си на аспекти и т.н., то при Таро, такива формулировки и правила не съществуват, което го прави, може би най-трудната система за прогнозиране на бъдещи събития.

 

Това, че условно се знае коя карта какво значи в Таро, реално няма особена връзка с точната прогностика, защото Таро работи чрез комбинациите си от карти и така образува своя специфичен код, език, който задълбочено трябва да се изучава.

Отделен е въпроса за медиатора, който борави с картите – очевиден е фактът, че много малко хора добре се справят. Но това не е обект на анализ в темата, просто го споменавам в контекста на общата формулировка.

 

Кои са онези скрити връзки, чрез които картите улавят и „виждат“ бъдещето толкова точно? Как си обяснявате вие самите за себе си причинно-следствената верига, тръгваща от картите, отиваща напред във времето, и после, връщайки се като точна рефлексия?

 

П.С. Има много мнения в подфорум за Напреднали, които дават яснота по въпроса, но не съм ги систематизирала в една тема. Предпочитам да се разсъждава във форума за Начинаещи как работи Таро, защото е добре за всеки да знае или поне да се мъчи да узнае епистемологията на картите. Защото във всяка наука има система, има и в Таро, важно е да се открие.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен, въпросите, които се задават, могат условно да бъдат разграничени в две групи. Първата са такива, за които имаме някаква информация, знаем част от предисторията и подсъзнателно сме наясно с развитието на ситуацията. В този случай смятам, че Таро се явява връзка между нашето подсъзнание и съзнание и улавя причинно- следствените връзки. За такъв род въпроси, често картите дори не са ни нужни - малко логика и здрав разум са напълно достатъчни.

Втората група въпроси са такива, за които нямаме никаква налична информация, въпроси касаещи здраве или обществени събития например. Именно в този случай е интересно да се разбере, как работи Таро. Щом има точни отговори, значи информацията някъде вече съществува. Къде съществува? Предопределено ли е битието и доколко? И защо на един и същи въпрос, касаещ едно и също събитие, Таро ще отговори по различен начин на всеки питащ? При някои отговорите са точни, при други - пълна глупост, ( например обществено събитие ). Как се предава информацията и къде се прекъсва нишката при някои?

Въпросите станаха много, но темата е интересна, надявам се да се развие и да се опитаме да открием отговорите.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

По въпроса за начина, по който работи Таро (само по себе си), не съм се замисляла сериозно. Но, както ти си публикувала в една от статиите си, можем да се осланяме на законите, които управляват нашия космос. Тези, които са на научна обосновка. Нямам претенции и компетенции там.

Ако трябва да се перифразирам и включа медиатора, просто като обект и субект в същото време, принципът според моите изводи се състои в улавяне и пречупване през призмата на сравнителния наблюдател (гадателя) на доловима информация. А информацията може да е от различен вид и тип. Толкова за прихващането.

Отвъд нашата субективна действителност, не мисля, че може лесно да се разбере чрез индивидуални усилия само на какво се дължи феноменът на предвиждането на събития с помощта на книжен (в мнозинството случаи) носител. Предполагам само по себе си Таро, в този случай, трябва да е съществуващо своеобразно поле от информация, чувствителен инструмент, долавящ вълните на битието и допустимите полета за човека в определен момент. 

Когато вълните се синхронизират, става и пренасяне.

Бих искала да чуя и други мнения :)

 

ПС: Хайде да припомня, че времето е човешко понятие, чисто и просто погледнато в тази схема. Бъдещето е просто тенденция.

Редактирано от Димитрина_
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Всички онези нуминозни внушения, които създават някои карти, не са плод на някакви откровения или досег с имагинерни отвъдни светове, а нахлуване на архетипното колективно несъзнавано. Същото се отнася и за сънищата, които съпровождат начинаещите в Таро. Внушенията, чувствата и емоциите, които биват провокирани от образите в Таро, без да са съзнавани обаче какво изобщо значат, са израз точно на тази обсесия.

Често са приемани за близък досег и среща с мистично съприкосновение. Не, просто така работи човешкото несъзнавано на архетипно колективно ниво.

 

Точно това е пътят на картите Таро до човешкото възприятие. 

Всяко едно надграждане и скъсване на сизигията - колективно/лично несъзнавано, е способност да се улавят нишките и бъдещите тенденции. А идеята (не е само идея), че всичко, което ще бъде, вече е било и обратно, е аксиоматична за Таро. Всичко е било, всичко ще бъде важи с огромна сила за картите. 

Те, като пореден инструмент за анализ на минали и бъдещи тенденции, съдържат специфичен код и строга логическа последователност. Затова, с напредването на времето, посветено в работа и изучаване на Таро, картите преминават през етапа на куклата до етапа на живото същество - всеки акт на творческо съприкосновение с Таро, е крачка към оживяването на кода. И е неизбежно, кодът да не проработи.

 

Като казах по-горе логика, имам предвид следното нещо: не е възможно от 3 карти в конструкция, ние да търсим отговор в средната карта - това е абсурдно и нелепо.

Не може настоящето, ако приемем условно тройната подредба, за причинител на миналото и на бъдещето. Корените на проблемите във всяка една конструкция от карти се намират далеч преди първата карта, а резултатите - далеч след третата. Това е един от най-важните уроци, за да се научи как реално да се следва (и учи) кода на Таро.

Няма как една част от пъзела да обрисува цялата картина, особено ако пък специфичния синтаксис на комбинацията, не прави ясни фрази. Отделно стои въпроса с въпросите, които питащите си задават. Там хаосът е тотален - ако твоят език се разбере с езика на картите, заедно може и поема да напишете ...

Но, акко говорите на различни езици или ти се опитваш да тълкуваш Таро на твоя език, пренебрегвайки автентичния език на картите, няма да се получи нищо или ще се получи онова, което се вижда в почти всяка трета конструкция за анализ. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Свикнали сме да чуваме, да виждаме, да четем откровени подигравчийски коментари за Таро, за "гледачките" на карти, за образа на дъртата циганка с цигара в уста, дълги обеци и всички атрибути или за тлъстите печалбарки с фокусиран поглед в нищото с по 20 сеанса на ден от нашето съвремие ...

 

Преди мислех, че Таро работи твърде идиосинкратично и бива разбирано от един тесен кръг хора. Иронията е, че именно онези, които уж се занимават или разбират Таро, не бих дали и една секунда от живота си (да не говорим за пари), да го припознаят за своя задача, за своя кауза.

 

Само, че историята, моята лична история с Таро ми демонстрира нещо друго: хора, които обикновено се смятат за "далечни" заради позицията си в обществото, заради статуса си, реално откликват много повече и на мига, отколкото други биха направили, същите изминават 500 км, само и само, за да направят възможна една идея, една загуба да бъде възстановена. И пътят на картите да продължи по своят Таро път.
Странни са пътищата на Таро - и буквално, и преносно.

 

Използвам случая да благодаря на Външно министерство и специално на господин Ради Домусчиев, първи секретар на посолството на България в Мороко.

Не е нужно да разказваш всичко, нужно е да споменеш добрите хора.

Убедена съм, че Таро работи безотказно и следва своите пътища, когато има защо и когато има някой, който и да го обича.

Всичко има смисъл, има предистория, има откровение.

Дайте шанс на картите Таро да бъдат себе си - простият начин Таро да работи.
 

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Защо е неприемливо да се гледа с 4 карти на въпрос, касаещ 3 времеви периода?

 

Във въпроса е и отговора - няма как да се пита за линейно време и да се отговори с 4 карти - те на какво отговор са? Да приемем, че има минало, настояще, бъдеще, а четвъртата карта какво е? Може би паралела :)

Така и не разбрах защо се гледа с 4 карти, липсва логика тук - мислят 4-та карта за обобщение, но на какво - ако имаш първа 7 чаши, а четвърта е Императорът, той какво обобщава, ако преди него има Звездата, 9 пентакли  ...

Нищо не казва такава конструкция.

 

Не зная откъде е тръгнала тази погрешна практика да се гледа с 4 карти, но тя е дълбоко заблудна и неносеща информация. Ако иска някой нещо да обобщава чрез Таро или чрез гледане на карти, то нека направи Келтски кръст, не да борави с 4 карти, щото със същия успех, може да борави и с 5, като 5-та ще е обобщение на обобщението. (А ако някой е искал да обхване и 4-те измерения, то те са 11 :) )

 

Колкото до една друга практика - цепенето на карта ... Какво ще се случи, ако три поредни пъти се цепи на Глупакът, при условие, че после се извадят Страшният съд, 10 меча, Крал меча - глупаво е питането, глупав е питащият или е глупаво цепенето - кое от всичко?

 

Тази практика не е Тароведска практика, а идва от играта с обикновените карти и повечето автори ползват този начин на цепене и в Таро. Добре е да се знае това. В Таро няма цепене на карта, няма и 4 карти като битийно гледане, нарушава се времевия континуум, той се уравновесява единствено при гледането Портата, но там има друг катабазис и времево-паралелно равновесие.

 

Логично е да се замисли всеки, когато пита, а той пита - за бъдеще, че няма как да има две бъдеща - едно бъдеще и едно обобщение на бъдещето, в 4 карти общо.

По тая логика, нека поставим и още една карта за предходното минало, обобщение на миналото, като карто вляво - да увеличим броя, ако ще мислим в тая посока.

И кой ни е казал, че е все надясно ще ни е бъдещето, ами ако сме араби и пишем отдясно наляво, кои са разликите?

 

Да се съобразяваме първо с речта си, която е ориентир за всичко. Защото и Таро е реч. А досега никой не е изяснил тя дясно или ляво ориентирана ли е. А ако се доверя на източниците, че е със семитско-хамитско генезис, то ние жестоко бъркаме посоките ;)

Но, когато се пита за ежедневни въпроси, за каквито Таро, реално, не е измислено, няма как да удължаваме живота на времето с още една четворка.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

За "работата" му не зная, но предполагам един определен процент хора, решили сериозно или на шега да се занимават, изпитват съмнения в конвенционалния бог, поставят вярата си в него пред изпитание, накрая отмествайки го с идеята, че битието му не се пресича с човешкото. Той не съществува за човеците, така, както ние искаме той да съществува. Това е, в което вярвам сега.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...