Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Разпространени педагогически грешки - как да реагират родителите?

Recommended Posts

Здравейте, приятели

Благодаря ви на всички, за ситуацията в темата Попитай педагог, която ме провокира да отворя тази тема. Ще цитирам последователно мненията, които по технически причини няма как да преместя в новата и които смятам за начало на този ценен разговор. Моля да разберете мотивите ми за отделянето им - другата тема е създадена, за да може в нея всеки потребител да получи отговор от педагог, упълномощен за това от екипа на сайта или член на този екип. Такава роля засега изпълняваме аз, Креми Стоилова и Надя Насева (Надеждна). В тази тема ще можете свободно да публикувате своите мнения за разпространени педагогически грешки и начините, по които родителите могат да реагират. 

 

ansisi:

Здравейте  :) Въпросът ми е как да се справя със педагозите които нараняват емоционално децата ми?!

Започвам със пример от вчера. Прибирам дъщеря си от детска градина и я заварвам да плаче, когато я попитах защо плаче ми отговори, че госпожата и се е карала, защото пише с лявата ръка. Този проблем го имам още от както е тръгнала на градина. Всеки път обяснявам на госпожите, че тя просто пише с лявата ръка и не искам да я тормозят, щом и е удобно с лявата с нея да си пише. В отговор всеки път получава обяснението, че по-добре за детето да се научи с дясната, може сега да плаче, но го правели за нейно добро в бъдеше. Към сина ми също има тормоз, тъй като е по- буйно дете работата със него е трудна, но те вместо да му помагат го слагат да спи, докато другите деца провеждат занятия. Заварвала съм не веднъж да е заключен в тоалетната от госпожата, той плаче, а тя му казва " щом не слушаш ще спиш тук, майка ти няма да дойде да те вземе" . Когато ме видят госпожите, че ставам свидетел на всичко ми се ухилват и казват " ние само си играем". Ставала съм свидетел как госпожите си седят на терасата, пият си кафе и пушат, а вътре в стаята пуснали Планета фолк на децата. Също не ми е ясно, защо занимават децата със въпроси които трябва да отправят към мен лично. Например забравила съм да им занеса пижамите и съответно те го отнасят към децата " Майка ви пак не ви носи пижамите, нея въобще не я интересува за вас". Съответно като ги прибирам, те плачат и ме питат " мамо нали ни обичаш? защото госпожите казаха..........." варианти много!

При голямата ми дъщеря която е първи клас случаите са сходни! Никак не намирам за нормално и разумно също това, че занимават децата със клюки и обсъждат в не добра светлина родителите пред самите деца. Ежедневно оставам потресена когато децата се приберат от учебните заведения и първо започват да ми разказват кой се е развел, умрял, разболял, оженил, и т.н. вместо да ми разказват какво са научили. Питам децата, кой ви каза това те отговарят " ами госпожата  каза,че майката на еди кое си дете била болна" давам пример само има и още по оронващи авторитета на родителите клюки. Говорила съм лично със госпожите по всички тези въпроси, случвало се е понякога и да повишавам тон, но те дръзват в лицето ми да ми кажат, че аз не съм добра майка и то пред децата ми. Следвали са разговори със директорката, отговорът винаги е бил " Не им обръщай внимание, те са жени в менопауза и понякога са неадекватни, но ще поговоря с тях" Обръщала съм се и към кмета, неговия отговор е същия " ще поговоря с тях" и всичко приключва до там!

 

Божидар Цендов:

Ансиси, да издевателстват над детето да пише с дясна ръка е тормоз, да заключват така дете в тоалетната е престъпление. Смени детската градина или града дори. Предполагам вече си мислила за това.

 

Българските педагози си мислят, че са коректор на семейството. Мислят се за велики. Мислят си. че ще възпитат дете по-добре от родителите му?!

 

Не виждат смотаната си ситуация, но мислят че са велики, единствено защото са учители. 

 

mvm:

 

 

Не натрупвайте върху себе си лоша карма, като се вторачвате в  недостатъците на  учителите или на други хора.

 

Не казвам, че ги няма тези недостатъци, но когато се борим с нещо, то става по-силно - вселенски закон

 

Моята дъщеря като беше в детската градина дори започна да заеква след един инцидент с учителка - да не би да ми беше добре?

Две години заеква....слава на Бога, оправи се...и то само защото.....но това е друга тема как се оправи - исках да кажа, че аз  не обвиних учителката, не ходих да я упреквам и да се карам с нея.

 

Синът ми като беше в началното училище - имах проблеми с учителката, да си кажа направо - смятах я за некадърна и много лош педагог

След една поредна случка, когато го беше оставила сам в двора на училището, втора смяна през зимата,( някъде беше ноември месец) да чака да отида да го взема -

пуснали ги по-рано,...да не навлизам в подробности.....на другия ден говорих с учителката, тя ми мънкаше нещо за обяснения

 

Още същия ден го изместих в друго училище - учителката  му и директорката ме питаха - Ама защо така, тъкмо е започнала учебната година? - Ами защото така. -  Не отправих обвинения., няма смисъл, - аз не мога да  променя учителката, и без това не я харесвах, защото имаше и други инциденти, но този беше капката в чашата.

 

Та мисълта ми е, не се карайте, не си хабете нервите, не натрупвайте карма, щом учителките не разбират от дума, преместете децата в други класове, или в други училища дори.

Маги:

 

мвм, явно имаш много добър подход и към децата и към техните възпитатели 

:) Възхищавам се на спокойната ти и уравновесена реакция, за която разказваш. Много жалко, че не мога често да я усетя във темите. 

 

 

Ще се радвам на всички различни мнения и предложения, но моля да запазим тона на уважение и разбиране, характерен за Портала. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Смятате ли за педагогическа грешка свръх-концентрацията на педагога върху максимално доброто представяне на тестове, състезания, изпити? Същото важи за ползването на оценката и особено на средния успех на класа като критерий за развитие, интелигентност и трудолюбие? 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
Sign in to follow this  

×