Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За необходимостта от термини в общуването – кога и доколко?


Станимир

Recommended Posts

Тази тема е следствие от последното развитие в темата "Прокрастинаця", където в няколко мнения бе засегнат въпроса за и против използването на определена терминология.

Линк към коментар
Share on other sites


:) Каквото и да означава, то е важно за човека, който смята да работи с него. И е добре, този човек, да може да си го обясни простичко. Както е казал Айнщайн :
"Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо." :)
Това важи с особена сила за психотерапията, където се работи с наличния интелектуален капацитет на човека отсреща.

 
 


"...се работи с наличния интелектуален капацитет на човека отсреща..."
 
Ами да, ами да. Когато нещата опрат до практиката и реалността, виждаме, че абстракциите не вършат много работа. Не случайно по-горе метафорично казах "да се издигнем на нивото на бабите". Всъщност да вдигнем още собственото си ниво, за да можем да се разберем и с бабите.
 
Лично на мен ми е много трудно практически да обяснявам нещата. И аз съм живял много години в абстракциите. Например, с радиестезия мога да определя каква формула на Учителя е подходяща за човека. И после безкрайно се чудя как да му обясня това и как да го убедя да я ползва. Но ме успокоява разбирането, че всеки държи живота си в собствените си ръце :) Но искам да кажа, че хората оценяват единствено практическите неща, които им се дават :)
 
П.С. И тук ми дойде, че може да се направи еквивалент на формулите на Учителя с билкови отвари. Запознатите какво мислят по въпроса?

 
 


Проблемът всъщност не е в термините, а в тяхното безсмислие.
Това състояние за което става въпрос, поставено зад сложното за изговаряне - прокрастинация е обикновенно бавене или протакане. Ето как би го превел дори Гугъл в статия описваща това състояние и методите за справяне с него. Пускам я в автоматичен превод, който иска да си я прочете в оригинал на руски.
 
http://www.psychologos.ru/articles/view/prokrastinaciya
 
Но има нещо друго, заради което някак си не ми се пишеше по въпроса.
Това така наречено бавене, всъщност е крайното състояние или следствието на т.нар. синдрома на трите "П" , който се проявава при хора, които са израснали в семейства на властни родители склонни към словестна манипулация, страдащи от собствената си неудовлетвореност, превърнали я в постоянен страмаж за съвършенство или т.нар. перфекционисти.
У децата на перфекционистите се заражда едно много странно мото: „След като не мога да съм идеален, защо да си правя труда“
 
Трите „П“-та на перфекционизма - потребността да бъде идеален — Перфекционизъм. Страхът, че няма да свърши работата си идеално, го кара да отлага свършването й — Протакане. Но колкото повече отлага нещата, толкова повече се оплита, докато лавината от страхове му попречи да свърши каквото и да било — Парализа.
 
Всъщност това за което става дума тук е Протакането
А един от другите етапи е:
 
Думата с „У“ - Порасналите деца на родители перфекционисти обикновено поемат един от следните два пътя в живота: или непрекъснато се стремят към любовта и одобрението на родителите, или се бунтуват до степен, когато развиват страх от успеха.
 
 
В статията накратко са изложени и другите теории, които, обаче водят до един корен - страх.
А какво поражда страха? Тревожност.
И стигаме до извода, че това си е едно от проявленията на тревожните състояния.

 
 



Проблемът всъщност не е в термините, а в тяхното безсмислие.



 
Имаме лек казуистичен проблем, ако се върнем в началото на създаването на науката психология, особено към Вунт. Защо казвам това?
Терминологията предопределя границите на познаваемото, което е част от лингвистиката, която пък почти всички съвременни когнитивни психолози припознават още от 17 век насам. Т.е. без това не може.
Друг е въпросът на кого се говори като когнитивна структура - на клиент или на колеги психолози. Разликата е значима.
И именно тук определението, че термините са безсмислени, предопределя и когнитивната несъдържателност на всяко едно систематизирано обобщение на факти или на клинична практика.
 
Мисля, че преди да даваме опрделения за безсмислено или смислено, е добре да определим смисъла на когницията. Не съм го измислила аз, а стожерите на когнитивната психология, която от 60-те години на 20 век е завладяла така света.
 
П.С. Която аз никак не одобрявам.

 
 




Проблемът всъщност не е в термините, а в тяхното безсмислие.

 
.....
Терминологията предопределя границите на познаваемото, което е част от лингвистиката.....

 


Ами не е така. Тоест, ако кажем, че определя, то наистина определя едни [b]много по-тесни[/b] граници от това, което е наистина познаваемо.


 


Нормална грешка за терминологията. Всички смятат, че езикът на човека (оттам думите и терминологията) са възникнали от звуците, които издават първобитните хора. Не е така. Езикът е възникнал от отношенията между хората, от съпоставянето им, йерархичните връзки, емоционалните връзки и т.н. Една майка много лесно може да усети и познае състоянието на бебето си, нищо че то не е в състояние да й го [u]обясни[/u] с подходящи термини

:)

хе хе.


 


П.С. Учителя например казва, че висшите идеи идват в човека през чувствата......не през термини.


 


 


Внасянето на терминология може и да върши работа в малки затворени групи, но изкривява естествения смисъл на езика и намалява възможностите за познаваемост, т.е. да бъде разбран. Не мисля, че не-разбирането на технически текстове се дължи на непознаване на термините, а се дължи на това, че термините внасят известно безмислие в езика, т.е. по същество са безсмислени за широка употреба.


Линк към коментар
Share on other sites

Станимире, не виждам логика да се прави подобна тема.

Конкретно аз, засягам терминологията от гледна точка на когнитивната психология във форум Психология. А ти изместваш акцента в друга посока, която не е визирана. Изваждаш я от контекста.

Линк към коментар
Share on other sites

Станимир, в момента прехвърляш дискусия от тема в специализиран форум, какъвто е Психология и Психотерапия в Общуване. Първото, което се набива на очи е, че има разминаване в смисъла на двете теми. Считам, че тук ще настъпи тотално размиване на идеи и мнения.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами въпросът е точно "кога и доколко", а мястото на темата в Общуване си е идеално според мен. 

 

Именно в умението за общуване ще се намери балансът "кога и доколко" да се използват термини.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Мненията в темата "Прокрастинация" си стоят. Но все пак там темата е друга. А това, че тук контекстът е разширен, мисля, е съвсем нормално.

Линк към коментар
Share on other sites

Четете книжки, учете термини и ги използвайте,

така се издигате в собствените си очи и ставате значими за себе си,

нищо, че хората все по-малко и по-малко ще ви разбират

Важното е да давате вид, че сте  свръх-интелигентен

Линк към коментар
Share on other sites

Термините--ами щом ги има и се употребяват,значи са необходими за някой. Кога--когато потрябват;доколко--според ситуацията.Аз съм от тези "някой". И термини,научени от тълковен речник в читалището преди 35 години,ми помагаха в критични ситуации далече от България.

Имат си време и място,като всичко в света.

Линк към коментар
Share on other sites

Четете книжки, учете термини и ги използвайте,

така се издигате в собствените си очи и ставате значими за себе си,

нищо, че хората все по-малко и по-малко ще ви разбират

Важното е да давате вид, че сте  свръх-интелигентен

 

Интересна е тази остра реакция срещу термините. На мен те ми дават широта на погледа, богатство на речника и разбирането за нещата. Сиреч, веднага разбирам за какво иде реч, не се нуждая да ми обясняват с часове, хора, които бягат от термините като дявол от тамян, за да кажат каквото искат,  да не говорим, че улесняват изказа и ми пестят ценно време.

Аз, за разлика от мвм, например, не възприемам използването им като снобизъм. Такова възприятие със сигурност носи дискомфорт, когато си около хора, които ги имат в речника си и съвсем естествено ги ползват.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, някои термини в някои ситуации не могат да бъдат избегнати. Но пък има хора, които са си харесали някои термини и ги употребяват без оглед на ситуацията и аудиторията. Освен това има термини, които са заменими. Т.е. нещата могат да бъдат изказани и без тяхната употреба. Термините са полезни, когато трябва да се изрази с тях някакво специализирано съдържание, но от друга страна те са абсолютно безполезни, ако човекът отсреща не е запознат с тях и не ги разбира. И в този последен случай използването на термини е по-скоро неоправдано. Аз поне, когато казвам нещо, го правя с основната цел да бъда разбран и ако не съм сигурен в това, че човекът отсреща ме разбира, бих потърсил обратна връзка, т.е. бих го попитал (пряко или косвено) дали е наясно с това, което му говоря. В противен случай целият ни разговор може да се окаже безсмислен.

Линк към коментар
Share on other sites

Има и една друга, много положителна страна на това да си общуваш с хора, наясно с определени термини и използвани на място, а именно, че така биваш провокиран да търсиш, намираш и научаваш нови неща, да навлизаш в дълбочина, което иначе не би се случило.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, доколкото има интерес към областта, част от която са използваните термини. Но то ако има интерес, интересуващият се сам ще търси възможност да се запознае със съответната терминология. Но, ето например, ако в разговор с мен, някой употреби даден, да кажем, литературен термин, то аз въобще няма да си направя труда да потърся значението му. Просто интересът от моя страна липсва. Има области в които човек желае един по-прост и повърхностен разговор и други области, които засяга с интерес в дълбочина. И когато се получи един по-задълбочен разговор по тема, в която човек не иска да се задълбочава, той просто се изключва от разговора (поне аз така правя). Тук не става въпрос толкова за възможности, колкото за желание.

Линк към коментар
Share on other sites

Има и една друга, много положителна страна на това да си общуваш с хора, наясно с определени термини и използвани на място, а именно, че така биваш провокиран да търсиш, намираш и научаваш нови неща, да навлизаш в дълбочина, което иначе не би се случило.

 

:) Аз си мисля, че може да се получи и обратното. Колкото една среда повече ти харесва и си мислиш, че ти подхожда, толкова по-вероятно е да я използваш за убежище от останалия свят. 

Линк към коментар
Share on other sites

 

Има и една друга, много положителна страна на това да си общуваш с хора, наясно с определени термини и използвани на място, а именно, че така биваш провокиран да търсиш, намираш и научаваш нови неща, да навлизаш в дълбочина, което иначе не би се случило.

 

:) Аз си мисля, че може да се получи и обратното. Колкото една среда повече ти харесва и си мислиш, че ти подхожда, толкова по-вероятно е да я използваш за убежище от останалия свят. 

 

 

Обществото на начетените е добро убежище :)

Линк към коментар
Share on other sites

 

 

Има и една друга, много положителна страна на това да си общуваш с хора, наясно с определени термини и използвани на място, а именно, че така биваш провокиран да търсиш, намираш и научаваш нови неща, да навлизаш в дълбочина, което иначе не би се случило.

 

:) Аз си мисля, че може да се получи и обратното. Колкото една среда повече ти харесва и си мислиш, че ти подхожда, толкова по-вероятно е да я използваш за убежище от останалия свят. 

 

 

Обществото на начетените е добро убежище :)

 

Именно, именно. Всеки избягва обществото на бродягите ;) Влизала ли си в такова?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Учител по философия поканил на вечеря жена с която се срещал отдавна и решил да й разкрие своите чувства.
Хапнали, пийнали и той събрал смелост и започнал:
- Мистифицирайки моите парадоксални алюзии към Вашата пикантна кладиктура и съзирайки ексцесиите на една коралативна фундаментика – Ви обичам много!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...