Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Кон Круз

Кармичните причини в основата на психическите проблеми

Recommended Posts

Едни или други болести на физическото тяло, може да бъдат резултат от едни или други начини на мислене, които са били характерни за личността в продължение на години. Физическото ни здраве не зависи само от физически фактори като храненето да речем.

Можете ли да посочите, какви модели на мислене, какви постъпки и избори в настоящото или в предишни пребивавания на душата в материята (или между преражданията и),  до какви психически заболявания и комплекси водят или биха могли да доведат ? 

Съществуват списъци, в които се обясняват какви мисли до какви болести на тялото водят. Не съм виждал обаче такива, в които да са представени съответствия между дадени метафизични причини и определени психични дисхармонии (причини от типа "в минал живот си презирал  бедните, затова сега имаш фобия от бедност" - примерно; или пък фобия от водата, следствие от това, че при предишния и живот в плът, душата е преживяла удавяне).

Можете ли да съставите такъв списък или ако вече съществуват такива списъци, да ги цитирате или да посочите къде са публикувани ?

Редактирано от Кон

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Според руският парапсихолог Сергей Лазарев,

 

Когато мащабът на материалните и духовните ценности превишава запасите от любов, започва онова, което наричаме болести, нещастия за организма. Тогава настъпва спиране на натрупването на материални и духовни ценности и засилване на ориентацията към натрупване на любов.

Опитал се е да раздели

всички човешки ценности на три групи: материални ценности, духовни, в които влизаха отношенията, способностите и интелектът, и третата група наричах „любов към хората и към околния свят". После ми стана ясно, че любовта към хората и към околния свят е по-финият пласт на духовните ценности и че той е в основата и на отношенията, и на интелекта и на способностите. По-късно се изясни, че тъкмо това е формата на разширен контакт с бъдещето.

 

Смята, че

 

Бъдещето е духовно. Миналото - материално. Настоящето е духовно-материално. Любовта ражда духа. Духът ражда материята. Материята се стреми да се обедини с духа и да се върне към любовта и към Бога.

С оглед публикуваното от книгите му в съответната страница в magicgatebg.com, той говори за духовните инволюция и еволюция (затова и определя бъдещето като духовно...). Лазарев смята, че

 

Бъдещето - това са идеалите, това са духовността и благородството, това са нравствеността, почтеността и справедливостта. Вкопченият в бъдещето човек го загубва. А загубата на бъдещето е смърт, и се оказва, че раковите заболявания възникват тогава, когато е затулено бъдещето. Значи, човек, който не може да приеме краха на своите планове и надежди, човек, който вътрешно не може да приеме и да прости предателството, непочтеността, несправедливостта, краха на идеалите си, поругаването на духовността: този човек върви право към тежко заболяване и смърт.

 

Една от причините за тежките заболявания според него е вкопчването в нравствеността, идеалите, тоест издигането им в култ, агресията породена във връзка с тях (не че те са нещо лошо сами по себе си, но се визира в случая прекомерна любов към тях).

 

И понеже темата е за взаимовръзките между мисленето и психическите заболявания, завършвам коментара си с тези негови думи :

 

В онзи момент още не знаех, че това е най-опасната тема и че вкопчването в контакта с бъдещето е основната причина за тежките психически заболявания, за раковите заболявания, за безплодието или внезапната смърт.

Определено, много силната мъка, гневът при рухването на някой идеал, може да подлудят човек.

 

Източник : http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?f=58&t=3578

 

П.п.:

 

Можете ли да съставите такъв списък или

поне да посочвате отделни примери, които да касаят обсъдената по - горе от мен връзка : "начин на мислене - психическо състояние" ?

Редактирано от Кон

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Петър Дънов е казал, че ако човек направи нещо добро, след това усеща една душевна приятност и обратно. Най - общо казано. Не мога да посоча точни думи, но ако някой желае и може - би могъл да го стори.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В повечето случай, когато човек направи добро и усеща тази душевна приятност е защото подхранва егото си, издига го, раздува го. Това го кара да се чувства по-велик от вчера. Компенсира и прикрива други неприятни качества от характера и психиката си.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Кон, те връзките със семейството могат да се проточат поколения назад и потомците да страдат от това, което техните дядовци и баби са правили или не са направили. Шизофренията намример говори за голямо насилие в някое от предишните поколения. Това е много силно и е едно проявление на това, което може би наричаш карма. 

 

Не са нужни списъци, но може да се работи с това нещо. Методът се нарича фамилни констелации. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В повечето случай, когато човек направи добро и усеща тази душевна приятност е защото подхранва егото си, издига го, раздува го. Това го кара да се чувства по-велик от вчера. Компенсира и прикрива други неприятни качества от характера и психиката си.

 

Възможно е - душевната приятност се усеща в много и различни случаи. Аз ги различавам по мислите. 

Ако приятността се дължи не толкова на направеното от мен, а по-скоро на моята или чуждата ОЦЕНКА на доброто като добро, това е егото - да. 

Ако, обаче няма никакви оценки от себе си и на себе си дори, ако няма очаквания, резултати, изводи, тогава е истинската душевна приятност - усещането че човек е в безусловната любов. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не е възможно, а е факт! Всеки с повече интуиция и наблюдателност, както и опит в общуването (ама не по форумите) го е забелязал и го знае идеално! 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 23.06.2014 г. at 16:54, Кон Миролюбиви каза:

Според руският парапсихолог Сергей Лазарев

Лазарев е много интересен! 

Сетих се веднага за две статии, които Орлин писа наскоро - по "Опит в оцеляването" и по "Оздравяване на душата". Струват си четенето. 

 

Много дълбинен, и в същото време ясен подход има Лазарев, това което ни е дал, е благодат. 

Напоследък харесвам Екхарт Толе и неговата идея за покой и празнота. За тук и сега. 

Направих този клип  по една негова лекция - "Отвъд мислещия ум" - има я и тук във форума. За мен това може да бъде коренът за справянето с всеки проблем.

Ще се радвам да го дискутираме, ако някой има желание. 

Препоръчвам и книгата "Болестта като път" - има я безплатно в нета. Семпла, но даваща кукички, за които можем да се хванем! 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересно...Изобщо не съм се замисляла как се чувствам, когато направя добро/, ако е желано разбира се/ Сега като се замисля по-скоро съм усещала,че постъпвам правилно и продължавам напред. Забравям! Нов ден, нов късмет! Мисленето като процес, изисква усилия и понеже не винаги мислите за хубави, а и гарнирани с чувства става прекалено , затова не мисля много ,много.Действията са по за предпочитане. Вземаш решение - действаш и толкова.Опити, уроци...и пак...кръговрат. Интересно нещо е Живота.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×