Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вашите обяснения за отлива от форумите ?


Recommended Posts

В последните години, забелязвам отлив от форумите в интернет. Като гледам преди колко се е пишело в този сайт и колко се пише сега, заключвам че споменатото явление не е подминало и Портала (видях и тема по този въпрос)...

На какво се дължи това отдръпване на хората от дискутирането в интернет ? Не че и сега няма пишещи, но в сравнение с преди години, писането е доста по - малко (по мои, а предполагам и по ваши наблюдения) !

Какви са причините ?

Фейсбук ? Или някой друг сайт, който да е придърпал активни потребители към себе си ? Насищане по отношение на форумното общуване ? Хората са станали по - заети, отколкото преди 7-8 г. ? Изчерпване на темите, безидейност ?

И като споменах отлив, замислял съм се дали няма да има и прилив - все пак животът не спира, раждат се нови хора, порастват, ползват интернет, интересуват се от едни или други теми...

Линк към коментар
Share on other sites

:) От преди,, няколко" години стана масов интернета в България . Първия бум , на любопитството, отминава .
Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че социалните мрежи дръпнаха голямата част от пишещите по форумите

Новите подрастващи директно се забиват в социалните мрежи..според мене, то от много лайкване на селфита дали им остава време да четат нещо друго?

Между другото чета 2-3 новинарски сайта, под някои статии има по повече от 100 коментара, незнам защо пишещите там наричат това форум, за мене не е форум, а просто са наистина коментари към съответната новина. 

Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да има връзка между писането и четенето . :) Тук ми се случва да напиша нещо и по късно да прочета , много по добър пост , написан преди години , на друго място. Това обезмисля писането ми , дори повече . :(

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Не, просто ако не го беше написал тук, нямаше да го прочетеш на другото място -  Вселенски закон е това.

Или по-точно нямаше да обърнеш внимание на другия пост, ако не беше написал тук своя, защото мислите привличат неща, нали така?

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна - а и кой от двата поста е по-добрият - това е субективна преценка. Твоят може да е по-добър за друг читател... Нека оставим Вселената да преценя. 

Мисля, че прекаленото писане по форуми, както и прекаленото въздържане от писане са двете крайности, които ни отнемат шансовете, дадени ни от феномена "форум". Съвсем не мога да го сравня със социална мрежа, където почти всичко е еднодневка и в хаотичен вид, често изчезва под лавината от какво ли не накуп преди да имаме шанса да го прочетем. За един ангажиран човек най-важното е да може да си остави на сигурно място това, което представлява интерес, за да си го намери веднага, когато има времето и настройката да си го прочете. А и пробвали ли сте да потърсите инфо за нещо в гугъл - повечето ценни линкове са от няколко форума - нашият е единият. 

Така че ако не ни мързи да споделяме и ако ни допада сериозният разговор със събеседници, които имат времето да напишат не просто отговор-ехо, а обмислен коментар - форумите нямат алтернатива.

Линк към коментар
Share on other sites

Понеже този форум е с духовна насоченост, то отливът е двуаспектен - имаме отлив от форумите като цяло и отделно от това тенденция на понижен интерес към духовното развитие. Но в крайна сметка количеството не е мярка за качество. Тук трябва да отбележа, че под качество разбирам не някакви възвишени знания, а по-скоро истинско желание за развитие със съответстващата готовност да се положат необходимите усилия за това. Защото знанията са дадени, но липсва желанието те да бъдат следвани докрай. Единствено така може да се стигне до разбирането им на едно ново по-дълбоко ниво.

Една част от хората пишещи по форуми търсят отговори. Но те най-често дори не знаят какви въпроси да зададат, а наред с това очакват удобни за тях отговори. Те с времето получавайки едни и същи нежелани от тях отговори се отказват. Друга част пишат за да покажат това, което вече знаят, дори за да поучават другите, а не толкова защото търсят някакви отговори. И те не получават това, което желаят, но все пак за тях е по-вероятно да останат да се изявяват по форумите. Трета част пишат по навик и често повтарят едни и същи неща по хиляди пъти. За тях е най-вероятно, че няма да напуснат един или друг форум. Пиша това не за да започнем да се определяме кой към коя група спада - има и други възможности, степени, както и комбинации от посочените.

Спад в писането и четенето по форумите има. Така, както имаше спад и в четенето на книги. Е, интересът към футбола и към киното няма да намалее, също предполагам и към фейсбук, защото интересът в световен мащаб всъщност се генерира изкуствено и това се прави с цел печалба на определени компании. Форумите обаче не са особено доходоносни и като цяло в световен мащаб е нормален техния упадък, тъй като те не представляват интерес за тези, които контролират паричните потоци.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Станимир :

 

Спад в писането и четенето по форумите има. Така, както имаше спад и в четенето на книги. Е, интересът към футбола и към киното няма да намалее, също предполагам и към фейсбук, защото интересът в световен мащаб всъщност се генерира изкуствено и това се прави с цел печалба на определени компании. Форумите обаче не са особено доходоносни и като цяло в световен мащаб е нормален техния упадък, тъй като те не представляват интерес за тези, които контролират паричните потоци.

 

 

Донка :

Съвсем не мога да го сравня със социална мрежа, където почти всичко е еднодневка и в хаотичен вид, често изчезва под лавината от какво ли не накуп преди да имаме шанса да го прочетем.

 

 

Замислих се за това, че за тези, които контролират паричните потоци, освен паричен интерес - стимулирането на Фейсбук, кино, футбол, може да е свързано и с нещо друго. Хората да не се замислят много много върху определени въпроси.

Линк към коментар
Share on other sites

Пишещите във форуми си правят живи срещи. Пишещите във социалните мрежи ......

 

Сегашното време на йерархично управление се очаква да премине във време на мрежите от хора. Когато хора, които имат сходен интерес, допълващи се способности и доверие един в друг, се свързват, за да свършат някаква работа или да предоставят нова услуга на света.

 

Една такава услуга е неформалната мрежа от хора споделящи жилищата си за своите приятели пътуващи по света. Приемаш гости от Венецуела, а други ти осигуряват легло в Париж. Понякога може да е по-готино от пет-звезден хотел. Може да приемеш пет пъти гости , а да гостуваш веднъж.

 

Сами рабирате, че това е вариант на духовно сподвижничество.

 

От една страна сега се засилват духовните сили, а от друга тези на регенерация. И това е нормално. За сегашното ниво на съзнание.

 

Във форумите хората са в мрежа, а във социалните мрежи са в пълен плен на страха си от света (мое мнение).

 

Тук ние сме свързани дори да ни додеява един от друг :) Което означава, че свързването носи отговорност. Отговорност за поетите решения, без да управлява решенията. И да ни додеява, го има усещането за приемане.

 

Както съм казвал, без жив контакт няма контакт. Форумите са основа на мрежи, които се срещат наживо и така се получава нещо готино. Имам предвид група от хора наживо.

 

...сега някой ще каже, че мен не сте ме виждали на групова среща. Е, все някога...засега ми стигат единичните.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Божидар и Кон :) и всички приятели от форума,

поканени сте на живите срещи:

1. 22 септември - Празник на Паневритмията - Хасково (програмата ще бъде оповестена) 

2. 26-28 декември - Белинташ - само за форума

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...