Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кратки въпроси и мнения


Васил

Recommended Posts

Приятели,

Ако имате въпрос или мнение и след като сте прегледали всички форуми и теми, не сте намерили подходяща, то тук е подходящото място за вас. Въпроси от рода на "Някой знае ли нещо за...?", "Какво ви е мнението за...?" и др.п. ще намират своето място тук, в тази тема.

Тук също така ще бъдат премествани и текстове от други теми, които очевидно не попадат във фокуса на основната тема.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 320
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:D Всичкология...може и да може да стане , можем да сме кратки + конкретни + полезни :v: сещам се, че имам някъде из безкрайния ни форум един висящ въпрос за Вселенската молитва на Учителя дадена на английски :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Към края на лятото гледах документалният филм по BTV "Новата земя". Впечатли ме личността на Леон Москона- излъчването му беше на човек, намерил себе си и в единение с божественото. Той е и последовател на Беинса Дуно, провежда и школа на Рила.

Някой да има по-голяма информация относно него, школата или книгите му?Ако сте чували за този човек - какви са впечатленията ви от него?

Знаете ли кога се връща в България и как точно мога да се свържа с него освен чрез и-мейла му?

Ще се радвам, ако отговорите на въпросите ми.

Благодаря предварително и приятен ден :D

Редактирано от kirau
Линк към коментар
Share on other sites

...Впечатли ме личността на Леон Москона...какви са впечатленията ви от него?

Срещал съм се лично с Леон Москона преди няколко години. Не ми направи особено впечатление и реших, че аз лично няма какво да науча от него.

Имал съм възможността да чета негови книги. Наистина, Москона е запознат с учението на Беинса Дуно, но не знам доколко това което той пише е в съгласие с него. Разбира се, всеки е свободен да изследва творчеството на Москона самостоятелно.

Линк към коментар
Share on other sites

Сега веча мога да попитем, ако някой играе йога, знае ли дали в района на Надежда в София има такива курсове... :):thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Василе, благодаря ти за отговора. Надявам се да добия лични впечатления от Москона, защото все пак очи в очи може да е различно отколкото по телевизията :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте! :D

Преди няколко дена като Ценна мисъл за деня: беше поставен цитат от Учителя П.Дънов (май...?) на тема, че Любов между ангели и хора не може да има - нещо от този вид? :hmmmmm: Т.е. съществува любов само вътре в даден вид. Молбата ми е - някой от модераторите дали може да каже от къде е тази мисъл на Учителя и да я даде отново,защото може нещо да не съм разбрала добре. :huh:

За съжаление не можах сама да открия в Библиотеката този цитат. Търсачката работи вече само по заглавия :angry:, което затруднява търсенето. :(

Проблемът ми е , че не мога да разбера как Учителят, който е за всеобщата Любов, изведнъж я вкарва в точно определени рамки? :hmmmmm: Май нещо не съм разбрала? :huh:B)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ценна мисъл за деня:

.... Положението е ясно: ако си роден от Бога, ти си съвършен и грях няма да имаш. Ако някога си бил роден от Бога и си се отклонил, ти живееш в противоречия и заблуждения. Ако пък не си роден от Бога, ти си несъвършен. Трябва ли тогава да се лъжеш? Кой каквото и да ти каже, ти знаеш, че не си съвършен. И тогава, и на ласките, и на обвиненията ще гледаш по един и същ начин. (Беинса Дуно)

Въпросът ми възникна от днешната ценна мисъл /27.10.2006г./, но се е появявал и друг път. А той е:

Какво има в предвид Учителят, казвайки -"не си роден от Бога"?

Линк към коментар
Share on other sites

Любов между ангели и хора не може да има
Светски хора търсят материални придобивки и сетивни удоволствия.

Ангелите се интересуват да служат на Господа.

Какво има в предвид Учителят, казвайки -"не си роден от Бога"?

Че не е роден(а) от вода и Дух, както каза и Исус на Никодим. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Валентине,благодаря за отговорите и на двата ми въпроса. :)

Първият е от преди около половин месец, така че успя да отлежи в съзнанието ми и сама стигнах до някои отговори. Струва ми се ,че в отговора си под ангели, разбираш духовните ХОРА. Въпросът ми е дали при различните божии творения - растения, животни,хора, ангели, архангели и т.н. не съществува (според Учителя) и различни проявления на Любовта? Например ако си наблюдавал животните може би си стигнал до заключението, че тяхната изява на Любовта е много по-различна от тази на хората. Например една котка може да си даде живота за котетата, но като порастнат ги забравя напълно и ги третира като напълно чужди индивиди. При хората такова нещо няма - майката обича децата си до край.

Между човек и животно любов е смешно да се каже, че може да има - има привързаност от страна на животното и обич,чувство на покровителство към него от страна на човека.

За това по аналогия ми се струва,че между човека и по-висшите йерархии ситуацията май е подобна. Този проблем не ме вълнува толкова за отношенията човек - ангели, колкото отношението човек - Христос или човек - Бог. Не питам от чисто любопитсво. Понякога ми се струва, че към Бога и Христос любовта ми е коренно различна от тази към хората. Към Бога чувствам повече страхопочитание,преклонение...трудно ми е да го изразя. :huh: Май не мога да се измъкна от старозаветната обвинка? <_<;)

Колкото до втория въпрос - дано това да е имал впредвид Учителя (не знам цитатът от коя беседа е взет). Не ми се иска теорията на Блаватска за смъртта на душата да не е в сила :angry:

Значи под "нероден от Бога", се разбира човек, който не е роден от вода(кръстен) и от Дух. Това второто е много сложно за постигане.

Каква е съдбата на човек, който не е успял в живота си да постигне тези две раждания? Има ли някакви шансове?

Може би пак зададох много наивен въпрос :unsure::huh::hmmmmm: , но за мене той е актуален и важен. :hmmmmm::):D

Линк към коментар
Share on other sites

отношението човек - Христос или човек - Бог. Не питам от чисто любопитсво. Понякога ми се струва, че към Бога и Христос любовта ми е коренно различна от тази към хората. Към Бога чувствам повече страхопочитание,преклонение...трудно ми е да го изразя. huh.gif Май не мога да се измъкна от старозаветната обвивка?
Чувството към Бог еволюира наистина. В началото Бог Отец го възприемах като непреодолима сила, съдия, учител.

След това повече беше за мен като приятел, събеседник.

Сега е като най скъпото нещо на света, любимото.

Господ Исус Христос наистина е специален случай.

Там не се и опитвам да Го мисля, докато не стигна най високото си, чисто състояние.

Значи под "нероден от Бога", се разбира човек, който не е роден от вода(кръстен) и от Дух. Това второто е много сложно за постигане.

Каква е съдбата на човек, който не е успял в живота си да постигне тези две раждания? Има ли някакви шансове?

Да.

Тук нещата са дадени добре:

Пътища и методи от Влад Пашов

Допреди да се удостои с Новораждане човек трябва да учи.

Има множество изпити които трябва да се преминат, също.

Когато учи и служи на Бог и на хората, шансовете да стигне дотам се увеличават прогресивно. Бог и Висшите сили ще отговорят на искреното усилие и благородството.

Умственото, астралното и физическото тяло постепенно се трансформират.

Човек става сигурен накрая дори в себе си. :)

За да се премине леко през проблемните периоди указани от брат Пашов

трябва да се внимава какво и на кого се приказва.

Желая на всички стабилен слънчев път към съвършенството.

icon12.gif

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! :D

Преди няколко дена като Ценна мисъл за деня: беше поставен цитат от Учителя П.Дънов (май...?) на тема, че Любов между ангели и хора не може да има - нещо от този вид? :hmmmmm:  Т.е. съществува любов само вътре в даден вид. Молбата ми е - някой от модераторите дали може да каже от къде е тази мисъл на Учителя и да я даде отново,защото може нещо да не съм разбрала добре. :huh:

За съжаление не можах сама да открия в Библиотеката  този цитат. Търсачката работи вече само по заглавия :angry:, което затруднява търсенето.  :(

Проблемът ми е , че не мога да разбера как Учителят, който е за всеобщата Любов, изведнъж я вкарва в точно определени рамки? :hmmmmm:  Май нещо не съм разбрала? :huh:  B)

Здравей Бина,

Прегледах мислите за деня за 10тина дена преди 14 октомври и не срещнах подобна мисъл. Ако можеш да се сетиш малко повече инфо от мисълта + няколко точни думи от нея, мога да пробвам пак. Ако намеря мога да ти дам източник на мисълта.

Относно другата мисъл, за която стана въпрос:

Ценна мисъл за деня:

Можете ли да слушате спокойно и най-големите обвинения върху себе си, без да кажете една дума за свое оправдание? Можете ли, при най-големите хули по ваш адрес, да мълчите и да не се защитавате? Който не може да се въздържа, не е господар на положението. За да слушате спокойно обвиненията, които се сипят върху вас, повдигнете се високо в съзнанието си, да се отдалечите от тях. Ако може да издържа на обвиненията и хулите, човек ще издържи и на похвалите. Понякога е по-мъчно да издържаш на похвалите, отколкото на укорите и обвиненията. Защо трябва да ти се казва, че си гениален, даровит, добродетелен човек? Положението е ясно: ако си роден от Бога, ти си съвършен и грях няма да имаш. Ако някога си бил роден от Бога и си се отклонил, ти живееш в противоречия и заблуждения. Ако пък не си роден от Бога, ти си несъвършен. Трябва ли тогава да се лъжеш? Кой каквото и да ти каже, ти знаеш, че не си съвършен. И тогава, и на ласките, и на обвиненията ще гледаш по един и същ начин. (Беинса Дуно)

източник: "Към мене"(книга "Ценната Дума"), Утринно Слово държано на 7 юли 1935 г. София. – Изгев.

Линк към коментар
Share on other sites

Въпросът ми възникна от днешната ценна мисъл /27.10.2006г./, но се е появявал и друг път. А той е:

Какво има в предвид Учителят, казвайки -"не си роден от Бога"?

Здравей Бина,

Въпроса е много добър! Толкова добър, че аз лично в момента не се чувствам подготвен да отговоря на него категорично.

От това, което казва Учителя, следва, че ние можем да сме родени от Бога - и в този случай следва да знаем за своето съвършенство въпреки всичко останало, а може и да не сме родени от бога - и в този случай трябва да знаем, че сме по съществото си несъвършени. Това е неоспоримият факт - казаното и записаното. От тук почват вероятнисти и тълкувания...

Учителя на много места говори за човешкта душа, че тя е вечна и неунищожима и по Божестено съвършена. Смятам, че нея - душата ни - именно има предвид Учителят. Само вечните неща могат да бъдат съвършени. Несъвършените пък, по необходимост, са временни.

Логично - нашият т.нар. "низш ум" или ограниченото ни самосъзнание - смятам че са нещото, което "не е родено от бога". То се променя постоянно. То не може да гарантира дългосрочниа стабилност и постянство. Защото човекът е "като трева на полето" - мимолетен и преходен в суетата си.

Сега, това е добре теоретично, но на екрана на съзнателната ни дейност двете неща - Душата и низшият ни ум - не са ясно различими практически. Кое точно е Божествено и кое точно е човешко и преходно?

Човешката любов не съдържа ли в себе си и част от пламъка на вечната божествена Любов? Временният ни стремеж не е ли движен и той от вечният и универсален Божествен Дух? Има духовни школи, които много рязко разграничават едното от другото, като подтискайки временното, се надяват да достигнат до Вечното. Аз лично не съм привърженик на този път, защото смятам, че сам по себе си той е несъвършен, почивайки на принципа на разделението на съзнателен план.

Тук именно ние навлизаме в езо-теричния аспект на матрията дотолкова, че става трудно да се говори за обекта на размисъл. Трудно не защото не желаем да говорим, а защото първо самите ние не сме преминали докрай през съответните вътрешни процеси, и после - защото ни липсват общоприети понятия и подходящи думи, на които да се опрем, предавайки мисълта си.

Казват, че всяко добро произведение на изкуството носи в себе си белега на незавършеността. То навежда мисълта ни към определен важен за нас въпрос и след това ни оставя в напрежение, като не ни дава отговорът до край. Така ние имаме възможност сами да дадем отговора в себе си, за себе си, за Бога. Така растем. Това е и характерното в Словото на Беинса Дуно - там няма директни и ясни отговори. Има обаче добри въпроси и важни упътвания нъде да се търсят отговорите. Останалото е Път... :angel:

:yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Иво и Василе,благодаря за отговорите! :)

Иво,наистина въпросът ми е типичен пример как не бива да се задава въпрос. :ph34r: Може би сбърках,че не копирах ценната мисъл за деня веднага, но се замислих по нея по-късно и на другия ден тя вече беше заменена с друга. Затова днес разгледах по-обстойно беседите на Учителя в библиотеката-триъгълника и намерих близки по съдържание цитати,които между другото ми отговарят май на въпроса. :hmmmmm: Ето ги:

Нито своята любов можеш да оцениш, нито любовта на хората. Ако ти не можеш да оцениш любовта на хората, как ще оцениш любовта на ангелите? И ако не можеш да оцениш любовта на ангелите, как ще оцениш любовта на Бога?
Хвалете Господа

и

Хората не могат да си представят как е възможно ангелите да ги обичат. Те имат особена представа за ангелите. Те не знаят, че ангелът е същество на голямо благородство и любов. Когато един ангел обича някого, той напуща мястото си на небето и слиза на земята да помага. Ангелът може да слезе на земята само когато обича.
Материална, реална и идеална любов. Категории на любовта

и

Тогава ще цитирате стиха „Обичай всички хора!“ Това е друг закон. Кога трябва да обичаме всички? Обичта на всички не е обич на Земята. На Земята ти не можеш да обичаш всички. Даже в ангелския свят обичта може да бъде наполовина. Когато се казва, че човек трябва да обича всички, това се отнася до Божествения свят. Това е свойствено само на Божествения свят. В ангелския свят, обаче, половината хора ще обичаш, а половината няма да ги обичаш. Значи ще обичаш само добрите хора, а лошите няма да ги обичаш. Това не е в естеството ти. Следователно не трябва да мислиш, че на Земята хората могат всички да се обичат. На Земята любовта е съвсем друга и тя трябва да се спазва.
Най-голям в Царството небесно

Между другото се оказва,че за ангелите Учителят доста е говорил,но не винаги има в предвид едно и също нещо. Понякога това са духовно издигнати хора(светци), понякога същества от по-висши йерархии. Но от товакоето прочетох мисля,че ми стана ясен отговорът на зададеният от мен въпрос. :)

Василе, въпросът с неродените от Бога си е труден. Преди известно време го повдигнах в темата за монадата, но сега не мога да я открия и да дам линк към нея.Казваш:

Учителя на много места говори за човешкта душа, че тя е вечна и неунищожима

Може би под думата душа разбираш това което е неунищожимо и не умира - Духът? Защото, когато цитирам Блаватска-"смъртта на душата"-там се има в предвид отделянето на физическото и астралното тяло(душата) от божията искра/монадата/истинското Аз/-изобщо има много имена :) ,но кое е правилното незнам. Все пак чувствам за какво става дума - тази есенция от нас която остава след смъртта на физическото,астралното,умственото и :hmmmmm: може би още някое тяло. Това което е излязло от Бога в началото като искра то не умира. :)

Но според теорията развита от Блаватска, висшето ни Аз може да се оттегли от физическото и др.тела и да ги остави сами да се оправят,т.е. човека да остане без най-важното в себеси -Духа. Не съм много наясно по-този въпрос,но според някои хора не е хубаво да се задълбавам в него. Моето мнение е ,че човек трябва да знае какви опасности го очакват. Но тук нещата са определено по-трудни от горния въпрос за Любовта, но смятам да се захвана и с него :v: .

Линк към коментар
Share on other sites

Бина, много хубав пост! :thumbsup:

Но си мисля, че душа и дух са различни. Духът слиза, за да помага на човека, а душата е онова непреходно нещо, част от Бога :hmmmmm: Да, има хора, които са напуснати от духа. Те са решили да служат на Луцифер. Но те са непробудени души.

Някъде бях чела, че разцъфването на човешката душа е много красиво и всички космически същества го наблюдават... Дано духът ни да е силен, за да го усетим... :feel happy:

Ангелите слизат, за да ни помагат. Но ние сме още слепи, за да ги познаем :feel happy:

Хубав ден!

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Приятели, обърнете внимание на мисълта за днес.... :thumbsup:

Ценна мисъл за деня:

Ако не си напълно буден за настоящето, ти ще се огледаш и живота вече ще е свършил. Ще изпуснеш аромата, деликатността и красотата на живота. Ще изглежда така сякъш живота е минал покрай теб като на лента. Миналото е свършено. Поучи се от него и го остави да си замине. Бъдещето даже все още не е тук. Планирай го, но не си губи времето да се безпокоиш за него. Безпокойството е безмислено. Когато спреш да преживяваш това, което вече е станало, когато спреш да се притесняваш за това, което може никога да не стане, тогава ти ще живееш в настоящия момент. Тогава ще започнеш да усещаш радостта от живота.

Браян Уейс

Мисля, че е прекрасна :)

Лек ден на Всички :hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 years later...

Отварям тази тема с идеята, че тя ще спомогне за намаляване на дублирането на теми в сайта. Тук ще задавам духовните си въпроси, може да задавам и въпроси, които не са чак толкова духовни. Нямам против и други потребители да задават въпроси тук. Предлагам въпросите да бъдат оформяни с цвят различен от черния. Би могло въпросите да бъдат пускани и с по - голям шрифт, както и да бъдат номерирани. Нека, който има време, желание и отговори, да отговаря. Може да се посочват и източници на информация, касаещи съответните въпроси. Нека отговарящите в постовете си да цитират въпроса, на който отговарят. :)

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

:rolleyes: Въпрос номер едно:

Какво се разбира под "духовни въпроси"?

Линк към коментар
Share on other sites

За мен тази тема дойде точно навреме. Духовни въпроси - може би всичко, което не е засегнато в др. теми. Аз самата сигурно сега ще се изкуша да коментирам доста неща, които ме вълнуват. Смъртта на Андрей Баташов, който е зодия Дева ме накара да се замисля върху доста неща, касаещи този знак от зодиака. Ако правилно съм разбрала Донка също е Дева, аз съм Дева, вероятно има и много други приятели на портала от тази зодия. Извинявам се на представителите на другите знаци!

В разговор с един астролог, който вече не е между живите повдигнах въпроса защо повечето астролози казват за Девата, че е по-добра за слуга, отколкото за лидер. Това е като една новина, която се появява в медиите, казват за едно куче, че е бясно и иди докажи обратното. Всички запяват тази песен, без да вложат малко разум в това. Тези астролози забравят, че лидерството / както и всичко останало/ се дължи на планетите и техните аспекти в дадена звездна карта, а не толкова на това дали си зодия Овен, Лъв, Скорпион и пр. От всяка зодия има хора успяли и по-малко успяли. Умишлено съм събрала над 100 известни имена на представителите на Дева и за да не съм голословна ще спомена само една малка част - Тодор Живков, Тодор Колев, Димитър Рачков, Йорданка Христова, Васил Найденов, Фреди Меркюри, Майкъл Джексън, София Лорен, Шон Конъри, Ричърд Гиър, Хю Грант, Гьоте, Киану Рийвс , Бионсе,Ясер Арафат, Николай Гяуров и така мога да продължавам твърде дълго. Всички твърдят, че те са работохолици, перфекционисти, но видите ли не са лидери. Крайно време е астролозите да спрат с тези формулировки. Всеки един от нас независимо от кой звезден знак е, независимо от това в коя област се изявява, малко или много е в услуга на обществото, на семейството, на приятели, близки и познати, на държавата и т.н.

Искам да запитам Донка дали се е замисляла и дали има отговор на това, защо Девите се изявяват предимно в професионален план, а не им върви в личен. Знам, че както навсякаде и тук важи закона за равновесието и вероятно това е валидно и за другите знаци. . По-скоро се питам - дали защото Девата е шести знак и е в пълна опозиция на Риби - 12 дом, дома на враговете, на кармата, на съдбата, повечето представители на Дева са подложени на много големи изпитания от най-различно естество през живота си.

По повод Андрей Баташов - прочетох, че за малкото време което е дошъл в съзнание е казал на майка си - "Бях там, много е страшно, ще ви разказвам, но мисля, че е още рано за мен." и отново е изпаднал в кома. Да си призная тези негови думи ме озадачиха много, защото за първи път чувам такова нещо. Всички, които са били в кома и са останали живи, разказват за тунела, за бялата божествена светлина, за невероятното спокойствие, което ги обзема, за красивата гледка и как някой им казва, че още не е дошъл момента за тяхното оставане там. Ето това е повод за размисъл и ще се радвам, ако някой сподели неговите виждания и размисли.

Линк към коментар
Share on other sites

:rolleyes: Въпрос номер едно:

Какво се разбира под "духовни въпроси"?

Ами най - вече окултизъм, религия - въпроси в тази насока.Различни въпроси, които са подходящи за сайта.

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

1.Защо Исус се е смилил над бесовете и не ги е пратил в "бездната",ами им е разрешил да влязат в свинете ? От този цитат излиза, че свинете са се самоубили защото не са могли да търпят бесове в себе си, а пък човекът ги е допуснал.

Ев. от Лука,гл.8 :

27 И като излезе на сушата, срещна Го от града някой си човек, който имаше бесове, и дълго време не беше обличал дреха, и в къщи не живееше, но в гробищата.

28 Той, като видя Исуса, извика, падна пред Него, и рече със силен глас: Какво имаш Ти с мене, Исусе, Сине на Всевишния Бог? Моля Ти се недей ме мъчи.

29 Защото Исус беше заповядал на нечистия дух да излезе от човека. Понеже много пъти бе го прихващал; и връзваха го с вериги и окови и го пазеха; но той разкъсваше връзките, и бесът го гонеше по пустините.

30 Исус го попита: Как ти е името? А той каза: Легион; защото много бесове бяха влезли в него.

31 И молеха Го да не им заповяда да отидат в бездната.

32 А там имаше голямо стадо свини, което пасеше по хълма; и бесовете Го помолиха да им позволи да влязат в тях. И позволи им.

33 И като излязоха бесовете из човека и влязоха в свините, стадото се спусна по стръмнината в езерото и се издави.

34 А свинарите, като видяха станалото, прибягнаха и известиха за това в града и в селата.

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

2. Библейските съвети за самоосакатяване, които се приписват на Исус : на тях как гледате ? Буквално ли ни съветва Исус да се осакатим, или се има предвид нещо друго.

Ев. от Матей, гл.18

8. Ако те съблазни ръката ти или ногата ти, отсечи я и хвърли я; по-добре е за тебе да влезеш в живота куц или недъгав, отколкото с две ръце или с две нозе да бъдеш хвърлен във вечния огън.

9. И ако те съблазни окото, извади го и хвърли го; по-добре е за тебе да влезеш в живота с едно око, отколкото да имаш две очи и да бъдеш хвърлен в огнения пъкъл.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

3. При практикуването на самовнушения, държането за гърлото и гледането в огледало, имат ли някакво значение ? Нещата които се оглеждат в огледалото, правят ли така, че огледалото по някакъв начин да повлиява на животите ни ? :) По телевизията чух преди време, че не бива в спалнята на съпрузите да има огледало, в което да се отразяват техните образи, защото това ще спомогне за изневери, извънбрачни връзки.

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...