Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

Незаменимите аминокиселини и вегетарианският хранителен режим

Recommended Posts

Днес отново чух разтревожен коментар за липсата на незаменими аминокиселини във вегетарианския начин на хранене и опасността, която крие за организма продължителния им недостатък. 

Доколкото можем да вярваме на Уикипедия:

 

Незаменимите аминокиселини са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. По тази причина е необходимо да бъдат набавяни чрез храната.

За възрастния човек незаменими са 8 аминокиселини: валинизолевцинлевцинлизинметионинтреонинтриптофан и фенилаланин; за децата незаменими се являват също аргининът и хистидинът.

Съдържание на незаменими аминокиселини в хранителните продукти[редактиране | edit source]
  • Валин — съдържа се в зърнените култури, месотогъбите, млечните продукти, фъстъцитесоята;
  • Изолевцин — съдържа се в бадемите, кашуто, пилешкото месо, нахута, яйцата, рибата, лещата, черния дроб, месото, ръжта, повечето семена, соята.
  • Левцин — съдържа се в месото, рибата, неполирания ориз, лещата, ядките и повечето семена.
  • Лизин — съдържа се в рибата, месото, млечните продукти, пшеницата, ядките.
  • Метионин — съдържа се в млякото, месото, рибата, яйцата, фасула, лещата и соята.
  • Треонин — съдържа се в млечните продукти и яйцата, в умерени количества в ядките и бобовите култури.
  • Триптофан — съдържа се в овеса, бананитефурмите, фъстъците, сусама, кедровите ядки, прясното и кисело мляко, изварата, рибата и месото.
  • Фенилаланин — съдържа се в говеждото и пилешко месо, рибата, соята, яйцата, изварата, млякото.
  • Аргинин — съдържа се в тиквеното семе, свинското и говеждо месо, фъстъците, сусама, киселото мляко, швейцарското сирене.

 

източник

Подобна и по-добра дори картина дава англоезичната Уикипедия:

Recommended daily amounts[edit]

Estimating the daily requirement for the indispensable amino acids has proven to be difficult; these numbers have undergone considerable revision over the last 20 years. The following table lists the WHO recommended daily amounts currently in use for essential amino acids in adult humans, together with their standard one-letter abbreviations.[3] Food sources are identified based on the USDA National Nutrient Database Release.

Amino acid(s) mg per kg body weight mg per 70 kg mg per 100 kg Main food sources H Histidine 10 700 1000 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesameparmesanpeanuts[7]I Isoleucine 20 1400 2000 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinwhitefishparmesantofupork[8]L Leucine 39 2730 3900 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesamewhitefishparmesan[9]K Lysine 30 2100 3000 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinwhitefishparmesansmelts[10]M Methionine

C Cysteine

10.4 + 4.1 (15 total) 1050 1500 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesamewhitefishsmelts[11] + eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesamepeanutsmustard seeds[12]FPhenylalanine

Y Tyrosine

25 (total) 1750 2500 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesamewhitefishpeanuts[13] + eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesameparmesan[14]T Threonine 15 1050 1500 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesamewhitefishsmelts[15]W Tryptophan 4 280 400 eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesamewinged beanschia seeds[16]V Valine 26 1820 2600

eggspulse (pea, lentil and faba bean) proteinsoy proteinsesameparmesanbeef[17]

 

 

 

източник

 

Един бърз поглед дори показва, че растително-млечния режим осигурява всички необходими аминокиселини. А може би имат предвид нещо друго? Само на лични грешки и недостатъци на подбора и обработката на растителните и млечните продукти ли може да се дължат евентуалните проблеми?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Няма място за притеснение при положение, че се консумират млечни продукти и яйца.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Основната манипулация идва от факта, че незаменимите аминокиселини се съдържат в месото всичките наведнъж. А в растителните продукти се съдържат я четири, я пет, я шест, я дори седем, но никога осем от тях. Да, ама вие не ядете само един тип растителен продукт. Едно време си бях правила изчисления, че е невъзможно за един вегетарианец, който не яде нищо, дето мърда, да получи някакъв проблем по отношение на протеиновата обмяна.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×