Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл за деня - 11.08.-17.08.2014г.


Recommended Posts

Мисъл за деня-11 август, понеделник

 

Онзи човек, който живее Божествен живот, като мине през някоя гора, ще знае какво да прави. Той ще полее най- малко 40-50 дървета, ще изчисти най-малко 10 запушени извора, на някои реки ще направи бродове - това е разумният човек. Знаете ли какво представляват тия извори? Това са изворите на всеки човек в света. Ако ти изчистиш един запушен, потънал в прах извор, откъде знаеш може би този извор съответства на живо-та на някой държавник в обществото. Когато човек не знае начин да си помогне, чувства живота си запушен, затруднен. Ако ти изчистиш извора на този човек, ще помогнеш да се просвети ума му. На него не му идва наум да отиде горе в планината и да изчисти своя извор. Къде е този извор? Може да е на Витоша, може да е на Мусала, а може и да е на друга планина. Аз бих желал българите да чистят тия извори. Ако всяка година биха ходили да изчистват Горното езеро на Мусала, знаете ли какво щеше да стане с тях? Няма да кажа, какво биха придобили те. Доколкото е изчистено онова езеро на Мусала, дотолкова са изчистени и техните работи. Казвам: обръщайте внимание на малките работи в живота!
 

 

 

 

Молитвен наряд за всеки ден:

Добрата Молитва
Псалом 91
Псалом 23
Господнята Молитва
Да се прослави Бог в Бялото Братство...– формула


Молитвен наряд за понеделник:

Благославяй - №8 от "Духът Божий"
Молитва на царството
Псалом 143

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-12 август, вторник

 

Някои казват: „Кажете ни Истината, как да владеем силите на Природата“. Знаете ли какво бихте направили вие, ако владеехте изкуството, което имаха египтяните - да пренасят големи тежести от 5-10-15-20 милиона килограма от едно място на друго без всякакво усилие? Ако някой обиди такъв човек, току-виж той задигнал 100000-200000 килограма тежест от София и започне да хвърля тия снаряди срещу този човек. Какво ще из-лезе от това? Ще бъде най-голямата, най-ужасната война. Такава война са имали боговете едно време, докато са разрушили всичко, след което Господ ги задигна на онзи свят и им каза: „Докато не станете по-уравновесени, няма да слезете на Земята“.
 

 

 

 

Молитвен наряд за всеки ден:

Добрата молитва
Псалом 91
Псалом 23
Господнята молитва
Да се прослави Бог... - формула

Молитвен наряд за вторник:
Ще се развеселя - песен
Пътят на живота - молитва
Псалом 27

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-13 август, сряда

 

Човек трябва да се просвети, за да влезе в разумността на Природата, понеже нейното съзнание е всякога будно и тя иска да ни заведе в правия път. Ние сме в противоречие с нея. Искаме много работи, които не са най-важните. Всяко нещо в Природата трябва да дойде навреме - нито да пресрочиш, нито да закъснееш; едно преждевременно желание е вредно, но и като закъснее, е вредно. Всякога трябва да бъдем готови за онези блага, които тя е създала, и да ги приемем точно навреме; ако ги приемем навреме, ще се ползваме. Тя е приготвила това, което човек не подозира, повече, отколкото дори си е мислил, а ние с безразборните си желания се лишаваме от същественото в живота. От безразборните пожелания потъмнява умът ни, после потъмняват чувствата ни, явява се дисхармония в постъпките ни и влизаме в една вътрешна борба със себе си. Обезсърчавате се и казвате: „Това не може, онова не може“ и най-после преставате да работите.
 
 

 

 

Молитвен наряд за всеки ден:

Добрата молитва
Псалом 91
Псалом 23
Господнята Молитва
Да се прослави Бог в Бялото братство... – формула


Молитвен наряд за сряда:

Песен за светлия път - от "Песен на Ангелите"
Молитва на братството
Псалом 19
Псалом 103

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-14 август, четвъртък

 

Който разбира времето, той е маг. Съзнанията определят стойността и ка-чествата на времето. Представете си, че времето е един плат - твоето време се тъче сега. Това, което се изработва във времето, прави времето ценно. Към 3-4 ч. сутринта напредналите Същества работят интензивно умствено и духовно и затова и вие използвайте дейността им, молете се тогава, когато и те се молят - заедно с тях.
 

 

 

 

Молитвен наряд за всеки ден:

Добрата молитва
Псалом 91
Псалом 23
Господнята молитва
Да се прослави Бог в Бялото Братство.... – формула


Молитвен наряд за четвъртък:

Той иде
Молитва за плодовете на Духа
Псалом 112

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-15 август, петък

 

Физическият живот е кратковременен, един ден ще дойде друг живот. Ако в този живот не можеш да живееш, в другия няма да бъдеш готов. Хората мислят много повърхностно, нямат ясна представа - мислят, че като умрат, ще идат в другия свят; в никакъв друт свят няма да отидат от това гледище. Детето, което не е завършило първи клас, може ли да иде във втори? Което не е завършило втори, може ли да иде в трети? Оня свят е един клас. Като завършиш един свят, тогава ще идеш в другия. Без да си завършил първи клас, не можеш да идеш във втори, такъв порядък не съществува.    
                   

 

 

Молитвен наряд за всеки ден:

Добрата Молитва
Псалом 91
Псалом 23
Господнята Молитва
Да се прослави Бог в Бялото братство... – формула


Молитвен наряд за петък:

Фир-фюр-фен – песен
Молитва на Триединния Бог
Псалом 44

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-16 август, събота

 

Най-първо Любовта трябва да се изяви чрез закона на страданието. Можеш ли да издържиш закона на страданията, ще дойде още по-големият - законът на радостите; и ако тях издържиш, ще дойде законът на истинския смисъл на нещата. Трябва да минете тия две положения - най-голямата скръб и най-голямата радост, и след това ще разберете вътрешния закон на истинския смисъл на живота. Най-после ще дойдете до онова блаженство, до онзи Божествен покой на нещата, който индусите рисуват, където всички неща са тъй хармонични, че не може да се изрази с човешки език.
 

 

 

Молитвен наряд за всеки ден:

Добрата Молитва
Псалом 91
Псалом 23
Господнята молитва
Да се прослави Бог в Бялото братство... – формула


Молитвен наряд за събота:

Бог е любов – песен
Малката Молитва
Псалом 25

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 17.08.2014 г.

 

В този живот всички хора – и религиозни, и светски, търсят външни блага. Трябва да знаете обаче, че благата ще дойдат след завършването на живота. Щастието, което търсите в материалната страна на живота, но то подразбира материални блага на земята. Щастието не може да съществува без материални блага. Значи човек може да бъде щастлив само след като завърши своя живот. Затова не търсете щастие на земята, но търсене Божественото, доброто, красивото, разумното. То подразбира един велик процес на усъвършенстване. Блажен е онзи човек, който постоянно се усъвършенства, защото той никога не остарява.

Блаженството е процес на душата, която постоянно расте. В него се крие вечната младост. Щастието може всеки момент да се изгуби и човек да бъде отново нещастен. Затова се казва, че човек на земята не може да бъде щастлив. Щастието на земята е постижимо относително, когато блаженството е постижимо напълно. Всеки верующ човек трябва всеки момент да се стреми към блаженство. То е благото на живота. Христос казва: „Блажени верующите, блажени милосърдните, блажени кротките, защото те ще наследят Царството небесно.“

 

Пътят на героите

 

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...