Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Предложение за табела за опазване на езерата


Recommended Posts

Здравейте,

 

бях на Рила и около езерата тези дни. Бях потресена от държанието на посетителите, които бяха дошли на еднодневна екскурзия с лифта главно за Събота и Неделя: миеха си крака, ръце в езерата, хранеха рибките с хляб, деца мятаха камъни, кучета се къпеха: това беше в Събота.

В Понеделник пак слязох около езерата и реших възможно най-любезно да обясня на хората, че тези действия не са желателни. Резултатът за мен беше неочакван и отличен бих казала: всички млади хора ме изслушаха, кимнаха, някои даже се извиниха и съгласиха. Повечето по-възрастни хора не реагираха много охотно и тръгнаха да спорят сърдито с мен.

Но: за мен изводът е, че повечето хора просто не знаят. Т.е. ако бъдат осведомени, няма да се държат неуважително към мястото и езерата.

Искам да предложа да съберем пари и да поставим голяма табела в началото на широката пътека преди Бъбрека с любезно обяснение кои действия в езерата не са желателни.

Опитът ми от миналия Понеделник (вчера) ме кара да мисля че ще има резултат.

Много ще се радвам да направим нещо подобно, тъй като това, което видях, ме кара да мисля, че мястото е тръгнало да заприличва на нещо, което не бива да се случва.

Благодаря!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Ралица.Съгласна съм с това,което пишеш.Отначало се чудех как така ще тръгне човек към Езерата и няма да се осведоми поне малко за къде се е запътил.После осъзнах,че хората наистина не знаят ,а и трудно приемат(някои от тях),идеи като " Свещени места", "Енергийни центрове"от голямо значение за цялото човечество.В резултат от това невежество и от липсата на каквито и да е указания,мерки и контрол.мои приятели споделиха,че на 12 август тази година,група младежи по бански костюми са се къпали и плували в най-високо разположеното езеро.

Когато чух това ,също се замислих как може да се информират туристите.Уж непрекъснато се говори и предавания има по телевизията ,а ето какви неща се случват .И аз подобно на тебе говоря за това винаги,когато мои познати споделят намерение да се качват на Езерата или когато имам друга възможност.Според мене заедно с билета за лифта ,всеки турист трябва да получава и по една диплянка с информация и важни правила.Кой да я изработи,каква информация да съдържа и как да се дава на всеки турист ,това са организационни въпроси,които дори един граждански инициативен комитет може да постави пред управата на Националния парк Рила за решаване .А докато се подеме такава или друга инициатива ,всички,които сме осъзнали тези въпроси ще продължаваме да говорим за тях ,макар и в ограничения кръг на контактите си.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също мисля, че хората не са осведомени, но в същото време може би трябва да бъдат информирани "по-деликатно". Имам в предвид, че ако се каже че това е свещено място за много хора, "другите" хора които не се интересуват от "такива неща" може би ще го приемат като вид егоизъм - за вас свещено, за нас какво забранено ли да бъде ...За това може би табелата трябва да бъде създадена съвместно със Природен Парк Рила, където да се вижда и че държавата стои зад това съобщение и изискване, а не просто " прищявка на някои си..". Може би като съдържание табелата трябва да съдържа неща от сорта, че това е природен парк, нарушителите се глобяват, еко равновесието се нарушава и т.н. След това може би да се допълни и какво е значението на рилските езера за тези, които не са там просто за да се измият, след доволно похапване и в същото време тези хора, които ценят високо тази местност дават своя пример с опазването на природата. Така табелата не само ще уведомява, предпазва и др., но и ще предразполага към възпитание и може би да провокира хората да се поинтересуват, какъв е "свещеният" смисъл на езерата за тези които го настояват. Една добра кампания би спомогнала това да се реализира и да не бъде просто една ръждясала, малка табела, която е готова да падне, почти зарината из боклуците, край някоя малка пътечка.

Редактирано от Rachev
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...